07.01.12
06:49
Здравейте,не съм сигурен дали точно тук е мястото да пиша, но вече не знам какво да правя.. Четох навсякъде из интернет за безсънието, нищо не помогна :x От 3/4 месеца не мога да заспя. Заспивам, но на сутринта към 7ч. Пробвах какво ли не.. Да чета, да броя до 1000 и т.н., пробвал съм и с работа (да се изморявам) пак същата работа .. Накрая стигнах до хапчета първо почнах с “Тиорадазин” - естествено не помогна, отидох на друг лекар, обясних му как стоят нещата, точно така както стоят.. Каза ми, че няма причина да не мога да спя и ми изписа “Калмабен”.. Първата вечер ме приспаха след 30тата минута, но втората,третата и четвъртата вечер .. въртя се в леглото и това е.. И от това се отказах. Просто не мога да разбера какъв е проблема. Не знам просто .. преди да легна ми се спи, като легна не заспивам. Нашите пък ми мърморят, че не спя и това ме тормози понеже, не аз искам да не спя. Така че ако някои знае нещо ефективно много ще се радвам да сподели. На 15 години съм.
07.01.12
07:00
Трябва да откриеш самата причина и да работиш по отстраняването и, а не по самия симптом.
Иван Шишманов е прав.
Потърси причината за безсънието.
Ако имаш изнервено или притеснено ежедневие, ако имаш проблеми в ученето/работата/семейството/етц. Тогава най-вероятно те са причината за безсънието ти.
Имам няколко въпроса.
По някакъв начин нарушил ли си за по-дълго време своя режим? Имам предвид например да си лягаш през деня и да се събуждаш вечерта? Или да си взимал нощни смени, или нещо такова?
Когато легнеш да спиш и не можеш да заспиш, мислиш ли за нещо? Т.е. в главата ти изплуват ли мисли, които ти пречат да заспиш? Ако отговорът ти е да и мислите касаят проблеми или си угрижен за нещо - разреши този проблем и има голяма вероятност сънят ти да се оправи.
За добавки за сън (докато откриеш и разрешиш причината за безсънието).
Чела съм положителни отзиви за GABA. Аз не съм я използвала, но в BB.com четох много коментари на доволни хора. Дори имаше разни дневници и обяснения. Като недостатък приемам това, че действа (поне на повечето) в малко по-големи дози. Имаше хора, който казваха, че има се спи едва след 4-5 грама GABA. Това, което не ми е известно е, дали може да се приема в дългосрочен план.
Мелатонинът също е вариант.
Пожелавам ти успех, дано си разрешиш проблема.
И пак ти казвам, както и Иван по-горе ти е казал, работи върху причинителя.
Т.е. взимайки добавки за сън само “замазваш” истинския проблем, а не го решаваш.
Мнението беше редактирано от Jewelz на 07.01.12 09:37.
07.01.12
10:20
И аз от почти 1 месец имам подобен проблем. Легна да заспя - незаспивам. Заспя за малко и се сабуждам и пак така. Но към 4-5 заспивам.
07.01.12
10:55
опитай да не гледаш телевизия и компютър 2 часа преди лягане. Прочети - книга, списание. Послушай музика и да видим какво ще стане.
казано от entwickler на 07.01.12, 10:55:
опитай да не гледаш телевизия и компютър 2 часа преди лягане. Прочети - книга, списание. Послушай музика и да видим какво ще стане.
Напълно подкрепям.. може да пробваш да удариш 1 ръчна помага понякога :)
07.01.12
12:56
Определено пробвай с четене на книга.Винаги ми се доспива като тръгна да чета книга :)
Пробвал ли си да се суплементираш с Цинк? Като цяло ти препоръчвам суплементите Цинк, Магнезий, витамин Д, рибено масло. Намаляват възпалителните процеси в организма, съответно намаляват кортизола, вдигат тестостерона и по този начин подобряват съотношението кортизол/тестостерон. При възпаление, стрес и тн. кортизолът е висок, това води до много големи проблеми със съня и падане на тестостерона.
При огромен процент от трениращите има дефицит точно на цинк и магнезий, така че си ги вземи като отделни препарати и действай. Също така намали захарите, ограничи алергените от храната (всякакви зърнени храни).
Също така живей по-активно, излизай повече, внеси разнообразие. Монотонността съсипва.
07.01.12
16:37
Подозирам, че си спестил да ни кажеш някои важни неща, но така или иначе:
1. Нуждата от сън е като пръстов отпечатък- строго индивидуално е. Ясно е, че като деца всички спим много, но някои след пубертета спят и по 4-5 часа и се чувстват добре. По принцип да го знаеш, макар че твоето е различно
2. INSOMNIA е не просто невъзможност за спане, а и трудност да се заспи след събуждане вечер- “Фрагментирано спане”, настъпващо с възрастта
3. Като пропуснем тревогата и депресията, insomnia може да настъпи от
-хронична болка
-лоши навици
-джет лег синдром (пътуване в различни часови разлики)
-лекарства (някои за кръвно например)
-хрема
-кафе
-марихуана
-алкохол
Тиоридазина се прилага само за 4 седмици мисля и ако не действа се спира задължително. Лечебни препарати без рецепта се сещам за:
-Антихистамини (включително и лекарства за алергии)
-Цветове от лайка (чайове и инхалации)
-Лавандула (ароматерапия преди сън)
-Екстракт от Валериана (по 20 капки- 3пъти на ден)
-Мелатонинови препарати (при пътувания и за хора на нощни дежурства)
Изморителните тренировки понякога ме карат да спя дълбоко, но прекрача ли лимита по-скоро имам безсъние, така че внимавай.
И имаше една сентенция “THE BEST THING THAT PROMOTES SLEEP IS A TROUBLE-FREE MIND “
Мнението беше редактирано от introducer на 07.01.12 16:39.
казано от Марио Милев на 07.01.12, 06:49:
Здравейте,не съм сигурен дали точно тук е мястото да пиша, но вече не знам какво да правя.. Четох навсякъде из интернет за безсънието, нищо не помогна :x От 3/4 месеца не мога да заспя. Заспивам, но на сутринта към 7ч. Пробвах какво ли не.. Да чета, да броя до 1000 и т.н., пробвал съм и с работа (да се изморявам) пак същата работа .. Накрая стигнах до хапчета първо почнах с “Тиорадазин” - естествено не помогна, отидох на друг лекар, обясних му как стоят нещата, точно така както стоят.. Каза ми, че няма причина да не мога да спя и ми изписа “Калмабен”.. Първата вечер ме приспаха след 30тата минута, но втората,третата и четвъртата вечер .. въртя се в леглото и това е.. И от това се отказах. Просто не мога да разбера какъв е проблема. Не знам просто .. преди да легна ми се спи, като легна не заспивам. Нашите пък ми мърморят, че не спя и това ме тормози понеже, не аз искам да не спя. Така че ако някои знае нещо ефективно много ще се радвам да сподели. На 15 години съм.
Искам само да те попитам мислиш ли си нещо, когато се опитваш да заспиш? Ако е така, то очевидно това е проблема. Трябва абсолютно да се освободиш от всякакви мисли.
Също така гледай да не спиш изкривен, прегледай в интернет как е правилно да се спи.
Друго нещо е тренировката - ходил ли си на фитнес досега? Опитай да отидеш малко по-късно през деня и свърши някъде към 6-7 часа, но не по-късно. Това ще те изтощи физически и може би ще помогне за един здрав сън след това. При мен се е получавало.
И при мене присъства. На 16 съм и не виждам от какво може да се получава.
@автора- така и така не можеш да заспиш , свърши някоя полезна работа- аз чета книги например :)
09.01.12
01:02
казано от Imam Ime на 07.01.12, 18:13:
казано от Марио Милев на 07.01.12, 06:49:
Искам само да те попитам мислиш ли си нещо, когато се опитваш да заспиш? Ако е така, то очевидно това е проблема. Трябва абсолютно да се освободиш от всякакви мисли.
Също така гледай да не спиш изкривен, прегледай в интернет как е правилно да се спи.
Друго нещо е тренировката - ходил ли си на фитнес досега? Опитай да отидеш малко по-късно през деня и свърши някъде към 6-7 часа, но не по-късно. Това ще те изтощи физически и може би ще помогне за един здрав сън след това. При мен се е получавало.
Преди постоянно мислех за нещо, но след като започнах с тиорадазин-а, нищо не ми е в главата, но пак не заспивам. А за фитнес, преди съм ходил, а след една седмица тръгвам пак и вече започвам сериозно :P
09.01.12
18:57
Според мен просто си си обърнал режима на спане .. бих се обзаложил даже :)
Моя случай е същия , вече от 2 месеца насам си лягам към 5-6 сутринта , и спя до 12:00 - 17:00 следобяд , естетвено по мое желание.
Работата е там , че ако сега се опитам да си легна да речем към 9-10 вечерта , ще стоя в леглото буден до към 3-4 ..
Те вече ще кажеш прав ли съм , че си сменил деня с нощта като мен .. :)
09.01.12
20:07
казано от Георги Овчаров на 09.01.12, 18:57:
Според мен просто си си обърнал режима на спане .. бих се обзаложил даже :)
Моя случай е същия , вече от 2 месеца насам си лягам към 5-6 сутринта , и спя до 12:00 - 17:00 следобяд , естетвено по мое желание.
Работата е там , че ако сега се опитам да си легна да речем към 9-10 вечерта , ще стоя в леглото буден до към 3-4 ..Те вече ще кажеш прав ли съм , че си сменил деня с нощта като мен .. :)
Прав си, но това беше за около седмица. Толкова ли бързо се променя тоя режим .. (devil)
13.01.12
10:40
На тази възраст смущенията в съня се дължи на бързите изменения в хормоналната регулация на организма и по-специално хипофизните и някои от половите хормони.
Не мисля, че е необходима терапевтична намеса, по-скоро физическа активност преди сън- каране на колело или тичане или фитнес, балансирано хранене и колкото и да е тривиално, матракът и възглавницата са много важни, заради позата на тялото по време на сън.
09.03.15
03:51
Аз съм момиче на 17год. повярвай ми при мене е по лошо за 24 часа спя само 4 часа повече немога да успея! Незнам що за проблем е това,но ме нерви ужасно, защото искам да спя,но немога, не успявам просто... Въртя се в леглото през ноща като един пумпъл и нищо друго! Повече от 3-4 седмици е така и незнам честно... Лягъм си в 22 часа и на 02:00 съм вече будна това е мега нервещо! И след това от 02:00 часа до 5:00 стоя будна а вече на 5:30 трябва да ставам за училище изродска му работа :@ :@ :@ Явно и двамата имаме същият проблем...незнам !
09.03.15
18:19
Колкото и абсурдно да звучи пийте по една бира (330,550мл) 30-1час преди лягане .. аз като пия полвинка бира и така бързо ми се доспива ,че едва ли не мога да заспа пред pc-то .. пробвайте нищо не губите
11.03.15
19:45
За мене алкохолът е забранен!
11.03.15
19:48
...то па бирата голям алкохол.Но в такъв случай щом си решила... ;)