16.01.12
09:01
Здравейте, набори и млади спортисти. Наскоро си взех велоергометър и започнах да правя кардио тренировки с цел изчистване на мазнините защото вече постигнах желаното отслабване. На 26 години съм, 1.68 на 64 килограма и тренирам упражнения със собствено тегло като непосредствено след тренировките правя 30-минутно интервално кардио. Въпросът ми е правилна ли е тази система или трябва да разделя кардиото от тренировката.
кардио след тренировка, с цел изчистване, е добра идея, но според мен, 30мин HIIT са много - при вече изчерпан гликоген, започва използване на мазнините за осигуряване на енергия (по принцип) ... според мен 20мин са достатъчни
Няма проблем да тренираш по този начин.Ако беше неправилно да се чуди човек как са оцелели лекоатлети,борци. боксьори и др. спортове които правят след силова тр. кросове.Щото те кардио не правят тъй като кардиологично са си добре.
Кардиото за изчисвтане е най-ефективно точно след силова тренировка както каза колегата заради изчерпания гликоген в мусколите. Друг такъв момент е веднага след сън без да примаш никаква храна, тогава може да го правиш по-продължително от 20 мин :)
16.01.12
18:52
ХИЙТ след тренировка... ти бог ли си.. при едно читаво кардио което включва наистина интензивни части 30минути са направо брутална величина... а 30минути след ХИЙТ... не мисля, че е много ХИЙТ знам ли... иначе 15минути монотонно кардио след тренировка е екстра...
16.01.12
18:57
И аз по принцип знам, че е полезно сутрин на гладно но се колебаех дали не прекалявам с интервалното, не съм прочел все още достатъчно от раздела за хранене и химичните вещества и се страхувах да не би тялото след като е изчерпало енергията да посяга към “разграждане на мускула” но това сигурно е по-бавен процес от разграждането на мазнините :) Извинявам се за евентуалното си тъпо изказване но все още съм начинаещ и не съм запознат с реакциите в организма. Благодаря ви за мненията (y)
16.01.12
19:00
Като ще е кардио да е интервално, не съм фен на преглеждане на пресата докато въртя. Пулсомера на велото едва ли е адекватен защото никога не показва стойности над 130-140 удара а след интензивна серия като си сложа пръста на врата ударите ми се струва, че са над 3 в секунда :)
Доколкото знам за кардиото има значение и на какъв % от максималния си пулс го правиш. Ако е между 60%-70% от твоя максимален пулс тогава гориш най-много мазнини, а когато си под 60% повече мускули. Над 70% натоварваш сърдечно-съдовата система. Границите с пулса мога да не ги казвам съвсем точно. Ако греша нека някой ме порпави :)
Искам да попитам, силова тренировка + 30 минути кардио, няма ли да се изгори мускула или повечето мускул се запазва и се гори повече сланина? Ако карам на ВВД (около 300-400 ккла. излишък) и правя силова + 30 мин. кардио бих ли могъл да свалям с умерено темпо (0,5-1 кило на месец) или трябва да минавам на НВД?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.01.12 21:57.
16.01.12
20:25
Аз пък знам, че не е добре след силова тренировка да има кардио. Май Джейсън Феръджа беше казвал така.
16.01.12
20:41
казано от Илиян на 16.01.12, 19:03:
Доколкото знам за кардиото има значение и на какъв % от максималния си пулс го правиш. Ако е между 60%-70% от твоя максимален пулс тогава гориш най-много мазнини, а когато си под 60% повече мускули. Над 70% натоварваш сърдечно-съдовата система. Границите с пулса мога да не ги казвам съвсем точно. Ако греша нека някой ме порпави :)
Ето човека ви даде отговорите много ясно и точно!Това е мнението което е обосновано и точно за тази тема!
казано от Кристиян Дончев на 16.01.12, 20:25:
Аз пък знам, че не е добре след силова тренировка да има кардио. Май Джейсън Феръджа беше казвал така.
Ами, признавам, не го познавам, но с оглед топене на мазнини, кардиото след силова тренировка е екстра. ХИИТ може да бъде и 15мин, а монотонното ок.30.
16.01.12
21:57
казано от igra4o на 16.01.12, 19:35:
Искам да попитам, силова тренировка + 30 минути кардио, няма ли да се изгори мускула или повечето мускул се запазва и се гори повече сланина? Ако карам на ВВД (около 300-400 ккла. излишък) и правя силова + 30 мин. кардио бих ли могъл да свалям с умерено темпо (0,5-1 кило на месец) или трябва да минавам на НВД?
Не се притеснявай за мускулите си. За да ги изгубиш ще трябва да се потрудиш доста повече от 30мин. върху пътеката.
ВВД не е приемлив вариант за намаляне на процента подкожни мазнини. Спри се на РБД, НВД или някой друг режим, който разчита на ниски/умерени и контролирани нива на инсулина. Избягвай храните с висок гликемичен индекс.
16.01.12
22:03
Ето сайта на Джейсън, ако някой се интересува.
http://jasonferruggia.com/
Иначе, по въпроса - и аз мисля, че мускули не се горят толкова лесно. Не е като да не тичаш 30 мин., защото ще си изядеш мускулите.
казано от Илиян на 16.01.12, 19:03:
Грешиш.
30 мин интервално кардио е възможно, защото не можете да направите толкова чисти интервали. Интервалното кардио трябва да включва поне 10 минути загрявка и поне 5 минути разпускане след интервалите. Така че си остават чисти 15 минути за интервали. Вече интервалите могат да се редуват. 20х20 сек; 10х1 мин; 3х5мин, 2х8 мин (ей тва е гадно).
За автора на темата: ако имаш възможност разделяй тренировките на тежести и кардио. Но лично аз в последно време нямам толкова много време и правя всичко заедно. Но ми трябват помощни средства като кофеин, за да увелича издържливостта си. Иначе ми е трудно след тежести да правя и кардио. А след тежести да правя интервали...наистина трябва да си машина.
19.01.12
21:29
Няма никаква грешка в това което е написал човека.Точно това са процентите както ги е написал и тогава се изгарят мазнини, т.е. най-благоприят начин.
За да не отварям нова тема ще питам тук.Понеже нямам много свободно време, ще правя ХИИТ след силвоата тренировка(по-горе в коментарите ви видях,4е не е проблем).Имам в наличност буустер,креатин(кре-алкалин),бцаа,протеин,витамини,л-карнитин-та въпроса ми е кога да приемам бцаа-то и креатина,единия път ще е преди треноровка,другият кога да е-след силовата ,непосредствено преди кардиото или след кардиото.за л-карнитина също,преди силовата или направо преди кардиото.протеина ще е след кардиото