02.02.12
11:50
Някой ще може ли да ми предложи упражнения с които ще мога да изкарам повече ромбоидите ? ( ако може без мъртва тяга и мечка защото не искам да натоварвам кръста )
02.02.12
12:19
При правилно изпълнение на мъртва тяга и мечка,кръста не се натоварва,или ако има натоварване то е минимално.
02.02.12
12:58
ромбоидите, като дълбок мускул(намират се под трапеца) можеш да ги “изкараш” само в някакви много специални случаи, като например липса(тотална; не да е слаб ,а въобще да няма) на трапец.
02.02.12
14:25
Цецо, сигурно е имал предвид “тегличите” :D
02.02.12
14:46
ето тези имам предвид
Това са teres major и teres minor, ромбоидите се намират между двете лопатки и свързват вътрешната им част с гръбнака. Функцията им е да събират лопатките една към друга. Важни мускули са за поддържане на правилна стойка и стабилност на раменния пояс, заедно със serratus anterior и средната и долна част на трапеца. Но не се виждат - напълно се скриват от трапеца.
Тренират се с всички движения, които събират лопатките, обикновено хоризонтално гребане.
едит: тересите се тренират с набирания широк хват, лактите максимално навън.
Мнението беше редактирано от Voyager на 02.02.12 17:48.
Когато изкарам ‘перки’, точно на тези места се получават вдлъбнатини и стои много грозно, значи дори да ги тренирам ромбоидите ще си остана така :?
02.02.12
19:57
Всеки мускул който е достатъчно голям и плътен неможе да стои грозно в каквото и състояние да е... разтегнато, стегнато, спокойно и прочие :)
02.02.12
21:50
Значи да като искараш перките стоят като вдлъбнатини, но съм виждал хора на които в отпуснато състояние,даже през тениската, на тези места стоят като 2-3 топчици и стои много красиво. Незнам как точно се наричат но са на тези места които показах.
Кристианчо е прав, със достатъчно маса всичко се оправя. Твърде много хора се съсредоточават върху детайлите прекалено от рано, вместо да се хванат да качат 10 кила(колкото и време да отнеме).
02.02.12
22:53
Специално за там ... най - добре усещам пулоувъра .. просто ако искаш го прави и се разтягай хубаво в долно положение
04.02.12
22:05
Много хора са предобедени към тягата, хоризонталното гребане с щанга и мечката, всъщност аз бях един от тези хора, докато не ми показаха как се изпълняват правилно упражненията. При правилна техника напрежение в кръста няма. Относно въпроса ти, хоризнталното гребане с щанга, набиранията с широк хват, отчасти пулоувър и всеки един от четирите стила в плуването могат да са ти от голяма полза.