02.02.12
22:56
Здравейте исках да ви попитам за мнение отностно мойте намерения. Почнах да се занимавам сериозно с фитнес преди около 2-3 месеца. Имам въпрос относно упражнения за гърдите,попринцип аз си правя обичайните и най често срещани за горната и долната част на гърдите като всяка тренировка ги менкам. Тааа моят въпрос е дали да включа долната лежанка към упражненията ми за долната част на гърдите, дали е ефикасна или просто няма смисъл да я включвам ?
02.02.12
23:01
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51808
Забележи “Препоръка №4: Информация”
02.02.12
23:11
възраст-17 / тегло-74 кг / ръст-1.78 см / без никакви здравословни проблеми :)
Не, за сега не я вкючвай. Излишно е. Хоризонталната лежанка товари достатъчно долните гърди.
02.02.12
23:52
Няколко пъти съм гледам мускулите, но не помня да има долни, средни, горни гърди. Гръдния мускул е един. И различните упражнения го натоварват под различен ъгъл. По-принцип няма нищо лошо и да правиш долна лежанка. Но да не ти се събират трите лежанки в един ден. Те като цяло са едно и също упражнение под различен ъгъл. Чел съм изследвания с които доказват че долната лежанка е най-ефективна от горната и средната. Интересното в изследването беше че при долна лежанка се довари повече горната част на гръдния мускул от колкото при горна. Имаше и обяснения едно от тях, което запомних е че при долна лежанка заради скъсената амплитуда на движението позволява слагането на повече килограми, а те от своя страна водят до по-голямо мускулно съкращение.
02.02.12
23:58
А защо да не са в един ден?
Любопитно ми е, понеже последния месец тренирам така, редувано с гръб.
Един мускул, но с две глави, а отделно под тях е и малкия гръден мускул.
Да, обратната лежанка позволява по-големи тежести, но скъсената амплитуда не е предпоставка за по-голяма хипертрофия, а и хоризонтална лежанка с лек мост (или дори без мост) върши същата работа, без негативните ефекти (примерно да си с главата надолу). Също и кофичките са по-ефективно упражнение за тази част.
03.02.12
01:14
Според 1 клип на Дориан Йейтс, той препоръчва долната лежанка, защото имало по-голяма активация на гръдните мускули. Не знам до колко е вярно.
Той Дориан затова половината от олимпийте който спечели, гърдите му бяха смешни пред останалата част на тялото му...Особено гърба и прасците..
Гръдния мускул(и) са 2. Pectoralis major и Pectoralis Minor. Почти винаги е добре да се почва с горна лежанка, освен ако не ти върват горните гърди, ала досега не съм видял такъв в залата, който горните гърди да му изпъкват.
Мнението беше редактирано от Riko на 03.02.12 11:37.
03.02.12
12:55
няма изобщо да го вкл. тогава мерси за мненията :)
03.02.12
14:01
казано от Петко К на 02.02.12, 23:58:
Един мускул, но с две глави, а отделно под тях е и малкия гръден мускул.
Да, обратната лежанка позволява по-големи тежести, но скъсената амплитуда не е предпоставка за по-голяма хипертрофия, а и хоризонтална лежанка с лек мост (или дори без мост) върши същата работа, без негативните ефекти (примерно да си с главата надолу). Също и кофичките са по-ефективно упражнение за тази част.
Не съм казал по-голяма хипертрофия казах по-голяма мускулна контракция. Това за хипертрофията някой не го искат.. :)
казано от veronique на 02.02.12, 23:58:
А защо да не са в един ден?
Любопитно ми е, понеже последния месец тренирам така, редувано с гръб.
Ами защото все едно правиш 3 вида набиране с различно отдалечаване на ръцете . Не, че не може, но и едното е достатъчно да натовариш мускула на максимум... Така или иначе след първото си умалял. Ако не си значи си се щадил за да можеш да правиш още упражнение, което си губи смисъла.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.02.12 14:10.
казано от Петко К на 02.02.12, 23:58:
...хоризонтална лежанка с лек мост (или дори без мост) върши същата работа...
Ей за това се казва, че най-добре е да се прави лег на швейцарска топка ;)
Мнението беше редактирано от default на 03.02.12 15:31.
03.02.12
15:39
Ако работиш с тежест 30-40-50кг възможно иначе при високи тежести не виждам как ще правиш лег на швейцарска топка :)
Лично за мен кофичките са упражнението за долна част... разбира се и долния лег си има своето приложение но аз за 3 години тренировки съм го правил в 3 тренировки за гърди само :)
03.02.12
15:52
Разнообразие бе пич ... сменяй... не тренирай като робот всеки път едно и също :) В никакъв случай долната лежанка няма да ти навреди менкай я с другите упражнения и не се притеснявай ;)
03.02.12
16:38
Хоризонтален лег + долен лег = женски цици :)
казано от sTroNG ! на 03.02.12, 16:38:
Хоризонтален лег + долен лег = женски цици :)
Хубав бисер ;)
То така да беше , Азис нямаше да мръдне от тез лежанки
Мнението беше редактирано от RinGo на 04.02.12 00:00.
04.02.12
10:06
Хора, осъзнайте се!
То ако “женските цици бяха мускул.... Ехеее...
Да ви кажа личния си опит - признавам не е голям, но от както правя различни разновидности на лежанка (хоризонтална, обратен наклон - дъмбели, за горната част и тн) има значително подобрение от към сила, тонизираност, плътност ако щете. Усещам самите мускули по различен начин.
Всичко тренирам в един ден, в суперсерии с гръб. До претренираност не съм стигала, но и не всеки път сериите са до отказ.
Различно е при всеки.
Смятам, че трябва да се пробват всякакви варианти и да се извлече максималното от тях при изготвяне на индивидуалната програма - кое работи за теб.
04.02.12
10:47
Хм Веро ти си опитен трениращ... няма как да стигнеш до претренираност но дали натоварваш гърдите оптимално ?! Всеки знае минусите на щангата... при три лежанки в една тренировка ( аз го правил 1,2пъти само ) рамената ти доста го отнасят... все пак това са три основни упражнения с щанга в една тренировка. При дъмбелите имаш малко по-голяма активация на гръдния мускул... разбира се и с рамената е така но лично аз трицепса не го усещам грам натоварен след упражнение за гърди с дъмбели :) Та’ отгледна точка на ефикастноста на тренировката не смятам, че е удачено да се тренират и трите лежанки... тук вече опира до приоритети... ти явно търсиш издръжливост под товар ( затова и са тежестите ) и затова си избрала суперсериите гърди-гръб. Тогава няма проблем които и упражнения да включиш, защото тежеста така или иначе няма да е близка до максималната а и с напредването на умората щангата е по-лесна за баланс от дъмблите. Едно огромного изключение прави Петко но той прави тежки 2-3ки на полулег и не по-малки тежки 4-5-6повторения на гребане с щанга което не е за всеки. Автора просто иска да тренира билдърски което според мен значи, че не е удачно да тренира трите лежанки... за мен универсалната тренировка за гърди когато се правят самостоятелно или с едн мускул още е : лег с щанга, полулег с дъмбели, кофички и флайс :)
04.02.12
10:58
Не бих се определила като опитен тренираш в билдърските методики.
В подготовките си за силов трибой съм правила само хоризонтален лег.
Но пък в продължение на две години и сега ясно мога да видя разликата.
Никога не са ме боляли раменете, или пък съм усещала дискомфорт при упражнения с щанга. Никога.
Но гледам във всяка тренировка за гърди да имам поне едно движение с дъмбели - прав си, много по-добре натоварващо е :)
Пак ще кажа, че според мен е хубаво всеки да тества различни варианти.
Ето например, скоро смятам да тренирам гърди с много по-малка мускулна група, вместо с гръб. Да се опита от всичко.
С други думи: ЗА съм включването на лег от обратен наклон към упражненията за гръдните мускули. Нека има разнообразие и натоварване под различен ъгъл и тип.
04.02.12
14:53
казано от kristiancho на 04.02.12, 10:47:
Хм Веро ти си опитен трениращ... няма как да стигнеш до претренираност но дали натоварваш гърдите оптимално ?! Всеки знае минусите на щангата... при три лежанки в една тренировка ( аз го правил 1,2пъти само ) рамената ти доста го отнасят... все пак това са три основни упражнения с щанга в една тренировка. При дъмбелите имаш малко по-голяма активация на гръдния мускул... разбира се и с рамената е така но лично аз трицепса не го усещам грам натоварен след упражнение за гърди с дъмбели :) Та’ отгледна точка на ефикастноста на тренировката не смятам, че е удачено да се тренират и трите лежанки... тук вече опира до приоритети... ти явно търсиш издръжливост под товар ( затова и са тежестите ) и затова си избрала суперсериите гърди-гръб. Тогава няма проблем които и упражнения да включиш, защото тежеста така или иначе няма да е близка до максималната а и с напредването на умората щангата е по-лесна за баланс от дъмблите. Едно огромного изключение прави Петко но той прави тежки 2-3ки на полулег и не по-малки тежки 4-5-6повторения на гребане с щанга което не е за всеки. Автора просто иска да тренира билдърски което според мен значи, че не е удачно да тренира трите лежанки... за мен универсалната тренировка за гърди когато се правят самостоятелно или с едн мускул още е : лег с щанга, полулег с дъмбели, кофички и флайс :)
точно така Крис билдърски тренирам, искам да направя мускулна маса и към това се стремя :)