Дневникът на Силви

Темата е заключена.
Прескочи до:

Здравейте! От няколко години съм регистрирана в този сайт и го чета от време на време, но наскоро го преоткрих и започнах много по-редовно да го посещавам.
Както повечето жени тук и навсякъде, искам да отслабна. Ще започна с малко предистория. Сега съм на 21 години и винаги съм била пухкаво дете/тийнейджърка, без да премонавам горната граница на здравословното тегло. Висока съм 163 см. На 18 години свалих от 63 на 55 кг без да спазвам конкретна диета - почнах да закусвам с мюсли, спрях да ям сладко и замених белия хляб с типов (и то по най-много 2 филийки на ден). Обаче реших, че 55 кг не ми стоят добре и трябва да отслабна още. След 7-8 месеца постоянно колебание на теглото и опити да ям възможно най-малко, се захванах с диетата на Дюкан (голяма, ГОЛЯМА грешка). С нея свалих до 52-3 кг - гонех заветните 50, които са на долната граница на здравословното за мен тегло; междувременно се появиха проблеми с липсващ цикъл, ходиш на хиляда изследвания на хормони, щитовидна жлеза и т. н. и след като не можа да установи какъв е проблемът, лекарят ми предписа противозачатъчни.
Проблемът с Дюкан беше, че: 1. страхувах се от всякаква храна, която не е чисти протеини 2. учеше ме да ям колкото си искам, дори и да не съм гладна, стига да е от “позволените” храни. В един момент просто не издържах и започнах да се тъпча с какви ли не боклуци... най-вече сладко, и отново се върнах на начална позиция.
От година и половина се опитвам да отслабна и най-накрая да се науча да се храня правилно, защото това е най-важното, за да задържа теглото си. Лятото бях станала ~57 кг, но сега отново съм около 62-3 (в момента нямам кантар, но се теглих преди около месец и не съм мръднала много от тогава).

За спорта - обичам да бягам - сравнително често (3-4 пъти седмично) и по много (6+ км). През април искам да участвам в състезание на 16 км и тренирам целенасочено за това. Програмата ми включва 1 дълго бягане, 1 интервално бягане (3-4 мин по-бързо бърно/2-3 мин бавно; 3-4 повторения) и 1 път спринтове (4х150-250 м). Сега прочетох 3 статии за Табата и искам да пробвам със спринтове (1 серия, защото повече надали ще издържа). Мислите ли, че мога да заместя с тях интервалното бягане и спринтовете? Защото за да има ефект (за отслабване), се препоръчва да се правят 3 пъти седмично.
Правя малко йога всяка сутрин (около 10-15 минути - това не е с цел да отслабна, а просто ме кара да се чувствам добре)

За храната - обичам сладко и това е големият ми проблем. Много ми е трудно да се откажа от него, но се опитвам да го сведа до малко количество 1-2 пъти седмично. За менютата ще ми трябва помощ. Ще пиша какво ям и моля който може да си дава мнението, защото информацията ми е толкова объркана, че вече наистина не знам кое е добре и кое не е. Реших да постя (тази година постите почват на 26 февруари, 1 седмица по-рано се спира месото), като една от причините да го направя е това, което чета за йога - препоръчва се да се избягват месото, яйцата, кафето, алкохолът - това помага на тялото да стане по-гъвкаво и да заема по-сложни асани. Чета статиите в bb-team за вегетарианство/веганство, за да мога да си съставя пълноценно меню, а не да ям хляб и вафли и да се чудя защо ям постно, а не отслабвам. След постите ще преценя как ми се отразява този начин на хранене и дали искам да продължа с него или да се върна към месото.

Информацията вече стана доста, знам. За по-лесно може да четете “по диагонал” (ще удебеля кг, ръст и тегло), и без това сигурно не всичко е толкова важно, колкото ми се струва на мен ;) Всъщност ще извадя въпросите си тук, защото иначе се губят в останалото.
1. Като цяло какво мислите за тренировките ми? Какви препоръки имате? Фитнесът в момента не е вариант за съжаление...
2. На какви храни да наблягам като започна да постя? Разгледах състава на зърнените/бобовите и установих, че бобът и лещата имат доста повече протеини от ориза - тях ли да предпочитам? Колко често мога да си позволявам макарони/спагети?
3. Дневниците на кои момичета да разгледам като добър пример за режими на хранене и тренировки?

Уважавам чуждото мнение, имам много какво да уча и нямам намерение да се сърдя или карам заради коментари и критики. Благодаря на всеки, който отделя от времето си, за да чете моята тема!

Преди малко пробвах табата със спринтове. Бягах първо 1.5 км равномерно, 4 мин спринтове (20 сек така, все едно ме гонят глутница бесни кучета, 10 сек джогинг), после около 3-4 мин/1 песен време съвсем бавничко бягане за почивка, още 4 мин спринтове (вече не толкова бързо, кучетата се измориха ;) ) и след това може би около 2 км съм бягала докато се прибера. 2 серии по 4 минути направи ми спряха тока... още по средата на втората почна да ми прилошава и ми се прииска да легна на земята и да проклинам д-р Табата като му е дошла идеята за тези тренировки.
Вече съм влюбена в този метод. За сега ще се придържам към 2 серии. В статията на bb-team по въпроса се говори за 8… трябва да си машина, за да ги направиш, честно. На този етап не мога да си го представя.
До към 3 часа бягах, сега е 4 и мисля да обядвам (днес спах до 11:15 и закусвах в 12). 1 час след тренировка удачно ли е да ям или е по-добре да е преди това и след тренировката да мина само с чай?

Нещо не си разбрала, цялата табата е 4 минути, а не 8 пъти по 4 минути.

казано от Иван Шишманов на 05.02.12, 17:04:

Нещо не си разбрала, цялата табата е 4 минути, а не 8 пъти по 4 минути.

Значи е време да прочета статията още веднъж ;)

05.02.12
18:09

казано от слънчево момиче на 05.02.12, 14:12:

) Реших да постя (тази година постите почват на 26 февруари, 1 седмица по-рано се спира месото), като една от причините да го направя е това, което чета за йога - препоръчва се да се избягват месото, яйцата, кафето, алкохолът - това помага на тялото да стане по-гъвкаво и да заема по-сложни асани. Чета статиите в bb-team за вегетарианство/веганство, за да мога да си съставя пълноценно меню, а не да ям хляб и вафли и да се чудя защо ям постно, а не отслабвам. След постите ще преценя как ми се отразява този начин на хранене и дали искам да продължа с него или да се върна към месото.

Информацията вече стана доста, знам. За по-лесно може да четете “по диагонал” (ще удебеля кг, ръст и тегло), и без това сигурно не всичко е толкова важно, колкото ми се струва на мен ;) Всъщност ще извадя въпросите си тук, защото иначе се губят в останалото.
1. Като цяло какво мислите за тренировките ми? Какви препоръки имате? Фитнесът в момента не е вариант за съжаление...
2. На какви храни да наблягам като започна да постя? Разгледах състава на зърнените/бобовите и установих, че бобът и лещата имат доста повече протеини от ориза - тях ли да предпочитам? Колко често мога да си позволявам макарони/спагети?
3. Дневниците на кои момичета да разгледам като добър пример за режими на хранене и тренировки?

Уважавам чуждото мнение, имам много какво да уча и нямам намерение да се сърдя или карам заради коментари и критики. Благодаря на всеки, който отделя от времето си, за да чете моята тема!

Здравей,
Струва ми се , че не си наясно със себе си, което доста ще затрудни ситуацията. От Дюкан на постене, това е голям шок ,който вероятно ще ти донесе още няколко килограма. Или се готвиш за състезание, тренираш яко и се храниш стабилно с достатъчно, но не прекалено белтъчини и всичко останало и по-недостатъчно сладко или се отдаваш на йога и спазваш нейните хранителни догми. Ако продължиш да правиш и двете на половина, ще имаш половин резултати.

На въпросите
1. 16 км не са чак толкова много и мисля, че с това което правиш ще ги избягаш без проблем. Фитнесът защо не е вариант?, той и за бягането помага
2.Не пости
3. Тук вече ти ще си решиш. Във всеки има по нещо полезна

Успех!

Постенете ще го мисля още, но още не мога да се откажа. Има добри примери за елитни бегачи, които са вегетарианци, ако не се лъжа дори и вегани.
Дюкан съм го спраля много отдавна, повече от година. Сега пак ям месо, но освен това и плодове, зеленчуци, по някоя филия пълнозърнест хляб (до 2-3 на ден, но без проблем мога да се откажа от тях), мюсли, шоколад (и други излишни сладки глезотии).
Ако не постя напълно, но примерно ям бобови/зърнени храни на обяд и месо на вечеря, добър вариант ли ще е?
Фитнесът не е вариант, защото в момента съм в чужбина за един семестър и картата за фитнес е много скъпа. Стипендията, която получавам + някакви пари, които имам от лятната работа едва ще ми стигат за квартира и храна (и то за съжаление не най-качествената храна), така че колкото и да ми се иска, в момента не мога да ходя на фитнес.

Малко допълнение - за съжаление си права, не съм наясно със себе си. Затова искам да чета и пиша тук, защото е крайно време да се изясня. Благодаря за съветите!

Мнението беше редактирано от слънчево момиче на 05.02.12 18:35.

Днес ще си напиша менюто :)

8:30 - 40-50 гр мюсли с прясно мляко, кафе с мляко и лъжичка кафява захар
12:20 - 125 гр кисело мялко 0.1% (не че ми е любимо, ама такова има в малки опаковчици, удобни за разнасяне на лекции) + 1 ябълка
15:00 - 1 горно пилешко бутче (печено, с кожата), 3-4 големи супени лъжици сварен черен боб (честно, никога през живота ми бобът не ми се беше струвал толкова вкусен... исках да изям всичкия, който сварих :D); чаша черен чай с малко мляко и захар
16:00 - още едно кафе (трябва да работя по въпроса с кафетата, 1 на ден ми е предостатъчно)
В 17:15 ходих на йога в университета - инструкторът повече набляга на психиката, дишането и позитивното мислене, отколкото на самите асани. Харесва ми :)
19:30 - около 50 гр шунка/салам (нещо такова; този като го изям няма да купувам повече от него със сигурност :D), около 3-4 супени лъжици сварен боб, към 300 гр брщкселско зеле със съвсем малко кашкавал (не повече от 15-20 грама); 125 грама плодово кисело мляко 0.1 %

Минали са няма и 3 часа от вечерята и пак съм гладна... Нямам кухненска везна и ми е трудно да определя какъв грамаж е храната и оттам калории/Б/М/В, та не знам много ли е, малко ли е.

Това е менюто ми за вчера:

8:15 - 40-50 гм мюсли с прясно мляко, 1 кафе с мляко и кафява захар
12:00 - 125 гр кисело мляко 0.1% и 1 ябълка
14:30 - 1 печено горно пилешко бутче с кожата, 15тина брюкселски зелчици и 4 ц. л. варен черен боб
17:30 - 2 моркова и 1 круша
20:00 - около 40-50 гр шунка, 5 с. л. варен черен боб, 1 купа брюкселско зеле, 125 гр плодово кисело мляко 0.1%
23:00 - 1 портокал, краставица, 3-4 с. л. супа от леща (сготвих си я и реших да видя как е станала, та все че ми хареса :) )

Мислех да бягам, но като видях, че навъм е -8 градуса, ми се отщя.
Тази сутрин беше -4 и излязох да бягам. Не знам защо ми се стори значително по-топло. Загрях 1.5 км, направих 1 табата/ 4 мин и после около 3.5 км докато се прибера. Общо 6 км съм бягала за 37 минути. Излязох сутринта веднага като станах, без да съм яла и се чувствах изморена и по-малко енергична от обикновено. Спринтовете не можах да ги направя на 100% от възможностите си, просто тичах по-бързо, а след 4те минути ми прилоша дори. Мисля, че не ми понася багането веднага като стана ;)

И така, както вече споменах, денят почна с 6 км/37 минути бягане, от които 4 мин табата.

Хапването:
11:00 (30тина минути след бягането) - 40-50 гр мюсли с прясно мляко, кафе с мляко и кафява захар
13:00 - 1 ябълка
14:15 - сандвич от 2 филии пълнорърнест хляб, 4 тънки резена шунка (общо 30-40 грама), 15тина гр кашкавал и малко краставичка
15:30 - 1 капучино със захар от машината
18:00 - 125 гр кисело мляко 0.1%, 2 моркова и 1 ябълка
19:45 - 1 купа супа от леща (доста гъстичка, без запръжка, доволно количество), малко аспержи от консерва (за пръв път ям такова нещо, даже не знаех какво е като го купувах, защото не разбираш тукашния език, та съквартирантката ми ги опита и ми каза какво ям :D ), 125 гр плодово кисело мляко 0.1%
22:10 - сурове зеле с оцет

09.02.12
08:37

казано от слънчево момиче на 09.02.12, 00:00:

И така, както вече споменах, денят почна с 6 км/37 минути бягане, от които 4 мин табата.

22:10 - сурове зеле с оцет

това е самоубийство за стомаха....и съня

09.02.12
09:32

Ох,леле и аз ям така зелето-или с моркови,ама само с оцет и то вечер :) Знам си аз,че не е хубаво,ама ми харесва гадния оцет :)

казано от diva 97 на 09.02.12, 08:37:

това е самоубийство за стомаха....и съня

В интерес на истината никога не ми е пречело. Слагам доста оцет на салати и супи... Но като цяло това със зелето вечер е изключение. А пък и то да ми беше проблема в режима на хранене...
Последните дни не съм писала. В общи линии бяха пълна трагедия откъм ядене - какви ли не боклуци. Нямам никаква мотивация...
Купих си кухненски кантар, за да мога да следя какво точно ям, че на око много трудно се преценява. И като си теглих храната няколко дни, останах малко изненадана :)

За вчера:
9:45 - 60 гр мюсли със соево мляко
11:30 - 125 гр кисело мляко 0.1% и 1 ябъкла, кафе с мляко и захар
Около 3 часа отидох да бягам - 1.5 км бавничко, 4 минути табата и после може би още около 5.5 км.
17:30 - малко краставица, 300 гр брюкселско зеле и 300 гр киви
19:00 - черен чай с мляко и захар
20:30 - 200 гр черен боб с 50 гр ориз
Не ми се ядеше особено, защото предните дни ядох доста повече, отколкото трябва... Затова през деня не бях кой знае колко много.
Веерта обаче седнахме да отпразнуваме Трифон Зарезан (съквартирантите от Полша и Чехия единодушно се съгласиха, че това е по-добрият празник от Свети Валентин) и пих по една чаша мартини, сливово вино и 2 чаши ликьор, разреден със сок от ананас. И си направихме сандвичи с кашкавал - мисля, че съм изяла към 2 цели препечени филии с кашкавал.

Пълна трагедия според мен. Особено с този алкохол...
Последните няколко дни почти не ям месо и честно казано не ми липсва изобщо.

Мнението беше редактирано от слънчево момиче на 15.02.12 13:59.

Заради алкохола от снощи и малкото съм днес цял ден съм много гладна.
Днес не съм бягала, вместо това ходих да се търкалям, извинете, пързалям с ледени кънки. Около час и 45 минути плътно съм се пързаляла. Много обичам ледените пързалки :) Но за съжаление ходя само 1-2 пъти годишно, колкото да си спомня как става, да си понасися дупето и да си тръгна щастлива.

Храната за днес:
10:50 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и кафява захар, 1 малък банан
14:15 - черен чай със соево мляко и кафява захар, малко краставица (докато си готвех обяд :) )
15:25 - 220 гр варен черен боб с лук и оцет, 2 малки портокала
17:30 - 2 не много големи ябълки, 1 кафе с мляко и захар
Около 7 бях на пързалката и си тръгнах в 9. Като тръгвах изядох една шоколадова пуричка, която ми дадоха заедно с кафето
22:20 - 300 гр брюкселско зеле, 100 гр варен ориз, 100 гр консервирани гъби

Общо към 1400 ккал, като от тях 15% са от белтъчини (54 гр), 75% от въглехирти (270 гр) и 12% от мазнини (18.5 гр). Знам, че процентите не са 100, но явно не са ми толкова точни данните за състава на храните. Все пак се придобива обща представа.

Днес се снимах в цял ръст и ще кача снимка да се види от къде тръгвам :) Всичките ми 63 кг в цялата им прелест ;)

Мнението беше редактирано от слънчево момиче на 16.02.12 11:31.

Попълвам си дневника в 2 часа :D
Днес щях да ходя на зумба, но отпадна, защото ме боли десния глезен от ледените кънки вчера. Но излизах 2 пъти с колелото, общо около 50 минути каране предполага, а и на дискотека бях и танцувах... не съм се застояла много :)

Храната:
10:00 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и захар
14:30 - 2 ябълки и 125 гр кисело мляко (бях на лекции и това мога да ям за 5 минути почивка)
17:00 - 250 гр леща, 300 гр брюкселско зеле на пара, 100 гр гъби от консерва
18:30 - кафе със соево мляко и захар
20:30 - 300 гр черен боб с оцет и 1 банан
После изпих един шот водка и еднабутилка (275 мл) от нещо подобно на Bacardi Breezer.
И в момента ям круши и пия чай.

Сметнах стойностите без алкохола, той е сигурно към 200 ккал отгоре...
1700 ккал, от които приблизително 20% от протеини, 75% въглехидрати и 9% мазнини.

Днес направо ме е срам да си пиша менюто. Сега ще видите защо...

10:00 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и кафява захар
12:45 - сандвич от черна питка, домати, краставици, 1-2 резена яйце и малко топено сирене, 125 гр плодово мляко
13:30 - капучино и кока кола лайт (wasntme)
16:00 - 1 портокал, 2 малки банана, чаша соево мляко и 20-25 гр желирани бонбони
20:00 - консерва домати, броколи, 90 гр ролца от раци, 2 хапки поничка (от гадните мазни американски понички (wasntme) ), чаша соево мляко с какао и 1 с. л мюсли

Днес продължава да ме боли глезена и спортът съм го ограничила силно - карането на колело до университета и обратно, т. е. има-няма 25-30 минути + 30-минутна домашна тренировка, основно за ръце и корем + няколко йога асани
Другата седмица нямам никакви лекции, а в същото време още нямаме и заданията за докладите... Затова ми се искаше да си направя една по-тежка тренировъчна седмица с двуразови тренировки. Обаче контузията от кънките малко ми променя плановете... Ще видя утре как ще е. Не е нещо много сериозно, така че трябва да отшуми до ден-два. Може през уикенда да карам колело м=вместо да бягам. Не ми е толкова любимо, но е някаква алтернатива.

18.02.12
13:25

Всичко си има мястото и времето. Много обичам “гадните мазни американски понички” :) Почти си купих онзи ден, но поради ограничено пространство в хладилника се въздържах—защото в момента имам шокомъфини :)  Не обиждай поничките и те са хора ... ахем храна :)

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 18.02.12 13:26.

казано от Kiko San на 18.02.12, 13:25:

Всичко си има мястото и времето. Много обичам “гадните мазни американски понички” :) Почти си купих онзи ден, но поради ограничено пространство в хладилника се въздържах—защото в момента имам шокомъфини :)  Не обиждай поничките и те са хора ... ахем храна :)

Работата е там, че дори не ги обичам кой знае колко. По-добре парче шоколад, желирани бонбони и т. н... Но понеже рядко купувам сладкиши, а съквартирантът беше взел по случай “дебелия четвъртък”, който празнували в Полша, просто ми се прияде по някаква причина.

Вчерашното меню няма да го пиша подробно, в общи линии не е нищо необичайно, с разликата, че вечерта се събрахме у дома, играхме някакви пиянски игри и по груби сметки съм изпила сигурно 3 големи водки. Поне не ме хвана “пиянския глад” и само хрупах солети по едно време. Легахме в 6 часа сутринта и можете да си предтавите днешният ден колко къс ми дойде :D

И така, за днес:
Станах в 12 по обяд и отидох да бягам - 1.5 км бавно, 4 мин табата, и още около 2 км и нещо равномерно бягане. Общо 5.5 км
13:00 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и захар
16:20 - 2 ябълки
Реших да почна двуразови тренировки, глезенът ми е ок вече :) Затова около 5 без 15 излязох за още едно бързо - 5 км за 26 минути. Като се върнах направих малка домашна тренировка - лицеви опори и упражнения за корем, около 15 минути.
17:50 - 200 гр варена елда, 200 мл доматен сок, консерва гъби с оцет
малко по-късно - 1 кафе със соево мляко и захар, 10-15 гр желирани бонбони
Около 21 ч - 30 минути йога
21:40 - 110 гр черен боб с лук и оцет, 25 гр ориз, 300 гр карфиол на пара с малко кетчуп и чеснов сос, 40 гр солети

Общо: около 1350 ккал, от които 16% от протеини, 70% от въглехидрати и 15% от мазнини
Не е много като калории, но денят дойде къс за повече ядене, а и сигурно ще легна скоро, за да стана по-рано утре за сутрешната тренировка :)

20.02.12
00:39

казано от слънчево момиче на 20.02.12, 00:28:

казано от Kiko San на 18.02.12, 13:25:

Работата е там, че дори не ги обичам кой знае колко. По-добре парче шоколад, желирани бонбони и т. н... Но понеже рядко купувам сладкиши, а съквартирантът беше взел по случай “дебелия четвъртък”, който празнували в Полша, просто ми се прияде по някаква причина.

А знам го, деня на поничките в Полша.  И аз имах 4-ма полски съквартиранти едно време в далечния запад :) Приятни емоции :)

Днес пак отпаднаха двете тренировки... Разболявам се :( Събудих се в 5:30 сутринта, защото ме болеше гърлото. ИИзрових си едно хапче за гърло и пак легнах и изобщо не си дадох зор да стана в 9 - събудих се в 10:30. Изпих една каничка чай, още едно хапче за гърло... Странното е, че така и не огладнях до 12 часа, а обикновено съм гладна още като си отворя очите. Храната за днес:

12:00 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе с мляко и захар (каква изненада :D)
14:40 - 125 гр кисело мляко, 1 малък портокал
Отидох да бягам после - 12 км за час и 8 минути
16:45 - 250 гр карфиол на пара, 250 гр варена леща
Малко по-късно - кафе със соево мляко и захар, 1 ябълка
20:10 - 230 гр леща, малко карфиол
Излязох вечерта - изпих чаша вино (доста малка чашчица си беше) и един ром. Но нещо не се чувствам много добре и си хванах колелото набързо и се прибрах.
23:15 - 3 моркова, малко зеле и чай

Без алкохола - 1300 ккал, от които 23% от протеини, 70%% от въглехидрати, 11% от мазнини (много ме дразни как се получават общо над 100 %, ама не знам как да ги сметна по-точно като смятам в Ексел по данните за храните от сайта). С алкохола сигурно ги докарвам до към 1500-1600 ккал.
Сега лягам с надеждата утре да не съм болна, защото ИСКАМ да бягаааам :D Тъпо е как точно сега, когато имам цялото си време на разположение да правя каквото си искам, не мога - първо заради контузията от ледените кънки ,сега пък да взема да настина... Грозна работа ;)

21.02.12
02:02

Аз да са напрая на важна и да ти съобщя новината, че се разболяваш, защото ти  е отпаднал имунитета, а той пък е паднал, щото си яла 1300 кал. и си тичала 12 км.  Аз 12 км. само на 4 допълнителни мъфина ги тичам лол—ама аз съм антипример :) Много интересно, вирусите измерват стойностите на един хормон, който пък се движи във връзка с имунитета  и вирусите с един метър имат и мерят редовно и тогаз усещат да изкочат и да си пробутат тяхното си скуигли днк, когато имунитетът биде избутан на заден план от кризисния щаб по преразпределение на средства според най-належащите дейности в организма. А когато тялото има да преживява и да се опрая с малко ранъ, имунитета хич не му е приоритет.  Иначе вирусите са си там почти през цялото време де. Земи поспи, малко да залъжеш вируса, инак може и да не ядеш.  :)

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 21.02.12 02:08.

1300 ккал са си изключение - по принцип нито искам, нито мога да ям толкова малко. Днес се събудих в 5 часа и не можах да заспя, та станах, направих си чай и ядох солети и плодове докато ми се доспи - и после откарах до 12 ;)
Днес пропускам бягането за съжаление. Ще си направя една домашна тренировка. Няма да си мърдам дупето от вкъщи днес - не че е толкова студено навън, ама не е като на 20-22 градуса вътре ;)

21.02.12
16:49

Това е добра идея!
А и 1300 не са чак толкоз малко, ама имах предвид, ако и бягаш много, определено е нужна и малко почивка.

За мен не са никак много :) При положение, че бягам толкова, изразходвам над 2000 ккал при всички положения, а енергиен дефицит от 1000+ не е добра идея.

И така, менюто ми за днес:
5:30 (събудих се по някаква причина и не ми се спеше) - 1 круша, 1 портокал, 1 наръч солети
Към 6:30 пак легнах и спах до 12.
12:30 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и захар
16:00 - 1 ябълка с 200 гр кисело мляко и канела
18:30 - 100 гр елда, 2 варени яйца, 1 манго (доста едричко) и 1 кафе
Малко по-късно направих 30тина минути тае-бо от едно филмче отт нета :)
21:00 - 1 препечена филия хляб с 30-40 гр кашкавал и кетчуп, купа варена леща, мюсли със 125 гр кисело мляко

Не съм смятала калориите, но са около 2000 по груби сметки.

Да се отчета и за днес ;)
Събудих се в 11 (игнорирах алармата в 9, защото прецених, че все още не е добра идея да бягам сутринта). Почнах с чаша чай, хапче за гърло и 15тинам инути йога (йогата е обичайна всяка сутрин).

12:15 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе със соево мляко и захар
14:00 - 125 гр кисело мляко и 1 портокал
Отидох да бягам малко след това - 1.5 км равномерно бягане, 4 минути табата (спринтовете не бяха на 100%, нещо не ми беше особено енергично, но пак доста ме измориха)  и после още равномерно бягане - общо 6.8 км за 38 минути.
Като се върнах - пак чай и около 15 минути упражнения - леко разтягане, 3х10 лицеви опори на колене и коремни преси
15:50 - 200 гр елда, 2 варени яйца, чаша доматен сок
17:30 - кафе със соево мляко и кафява захар
21:00 - 1 манго (бях гладна, но не ми се ядеше нищо... и вместо да си направя нещо за вечеря, изядох мангото. Естествено, после пак бях гладна)
23:15 - 100 гр ориз, 200 гр грах, 1 препечена филия и няколко лъжици от лещата на съквартиранта (това момче готви добре обаче ;) )
Общо - 1600 ккал, от които 18% от протеини, 70% въглехидрати, 16% мазнини

23.02.12
01:07

Заинтригува ме лещата на съквартиранта. Абе искам да кажа, баш съквартиранта. Тази нишка има потенциал, ух, точно на интересното си спряла, значи. (wasntme)
Нали не е от полските, щото поляк и готвене—магаре и космос.
Имала съм ги баш 5. Голяма караница падаше.  Включително и гонене с метла из целия град ЛОООЛ,
заради липсващи пици и обвинения за сладоледи.  Добре че единият беше наполовина кубинец, че да ме чат пат защити и нахрани  ЛОООЛ. Спомени ... (inlove)

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 23.02.12 01:08.

Този с лещата си е натурален българин, а поляка ме гледаше като готвех един път и ме питаше “Какво е това?!” Направо не можах да повярвам, че в Полша не готвят леща. А той постоянно готви и все вкусно ми се вижда, а и полякинята не е за изхвърляне... Голямо готвене пада в тази къща в общи линии и все добре ми изгежда всичко, само като почнат да пържат от рибените пръстчета не ми се влиза в кухнята. А с яденето на чужда храна за сега нямаме проблеми, да чукна на дърво, дано и така да си остане.

23.02.12
01:28

Виж от полякините, от тях не мога да се оплача, яко слугуват на мъжете си ЛОЛ.
Абе българското си е българско, Бравос!

23.02.12
01:32

Арабите и те добре готвят ша знаиш, ама при тях е много обвързващо ЛОЛ за тях да им пробваш манджата си е date. (giggle)  Ама да, разбирайте се, това е най-важното.  Макар че после, само интригите остават :)  /шегувам се/

Живях едно лято с турчин и честно казано ако всичките от неговия регион са такива, все ми е тая как готви. Като седнеше да яде, направо се изнасях, защото някой като почне да сърба и мляска до мен, ми иде да му забия един шамар...

23.02.12
02:05

Е, определено не си случила на турчин тогава ;)

Пфф как се бях заровила в чуждите дневници, сигурно час вече чета. Хубаво е да видиш чуждите постижения и грешки, за да имаш идея какво е хубаво да правиш и какво не. Все пак животът е прекалено кратък, за да направим всички грешки сами - хубаво е да видиш хората, които са си блъскали главите преди теб до какви изводи са стигнали :)

И така, стига с философстването. За днес:

Станах в 10 и нещо, правих малко йога.
10:45 - 60 гр мюсли със соево мляко (да уточня - мюслито ми не е “хрупкаво”, със захар и корнфлейкс, а има овесени/ръжени ядки и на 50% е сушени плодове, бадеми и лешници), кафе със соево мляко и захар
13:30 - 150 гр кисело мляко, 1 ябълка и канела
Отидох да тичам към 14:30. Чувствах се изморена и имах мускулна треска на бедрата, затова реших да не правя спринтове. Беше като разходка в общи линии - времето е прекрасно като за дъждовния климат тук и вече е 10 градуса :) Бягах 9.1 км за 51 минути.
16:00 - салата от червено зеле и соеви кълнове, 100 гр ориз, 150 гр риба тон със соев сос
17:00 - кафе с мляко и захар
В 19:00 - зумба (dance) Мислех да не ходя, но съквартирантката ме нави. Не че ми трябваше много навиване :) Много е забавно.
21:30 - зелева салата, 130 гр печено тофу
23:30 - 100 гр кисело мляко с малко канела, 3 моркова

Малък проблем с тофуто - никаква идея какви са му хранителните стойности. Отворих таблицата в сайта и има няколко различни вида, от 70 до към 160 ккал на 100 гр. Взех някакви средни стойности - за ферментирало осолено туфу, 116 ккал на 100 гр.

Общо 1400 ккал, от които около 30% от протеини (тук има напредък), 50% от въглехидрати и 20 % мазнини

Обмислях варианта да постя, ама май отпада. Не съм кой знае колко религиозна. За сега не ям месо - не ми липсва изобщо и се чувствам добре. Освен това ставам по-гъвкава на йогата (още на километри от правилното изпълнение на гълъб, но пък други асани ми се получават прилично). Не знам дали е от неяденето на месо или от по-редовните, макар и кратки тренировки обаче. Трябва да направя нещо и с кафето... Почнах като си купих такова с по-малко кофеин, следващата стъпка ще е да махна второто. По принцип го пия основно защото ми харесва вкуса, не толкова, защото не мога да се събудя сутрин.

Мнението беше редактирано от слънчево момиче на 24.02.12 00:24.

Имам въпрос относно храненето преди/след тренировка. Прочетох следните две неща на различни места:
1. За да отслабна, трябва да правя кардио на гладно.
2. За да отслабна, трябва да не ям известно време след кардиото.
Аз по принцип бягам около 3 часа след последното ядене - хапвам нещо малко преди да отида (125 гр мляко + плод), а половин до един час след тренировката обядвам/вечерям. Трябва ли да променя това? Ако бягам сутрин веднага след ставане, мога ли да закусвам 10-15 минути след като приключа (т. е. след един бърз душ)?

24.02.12
19:24

казано от слънчево момиче на 24.02.12, 17:50:

Имам въпрос относно храненето преди/след тренировка. Прочетох следните две неща на различни места:
1. За да отслабна, трябва да правя кардио на гладно.
2. За да отслабна, трябва да не ям известно време след кардиото.
Аз по принцип бягам около 3 часа след последното ядене - хапвам нещо малко преди да отида (125 гр мляко + плод), а половин до един час след тренировката обядвам/вечерям. Трябва ли да променя това? Ако бягам сутрин веднага след ставане, мога ли да закусвам 10-15 минути след като приключа (т. е. след един бърз душ)?

За да отслабнеш трябва
1. да си на отрицателен калориен баланс
2.да тренираш редовно
3. да намалиш въглехидратите
4. да махнеш въглехидратите от вечерята
ако тези неща са ок, както и да правищ кардиото ще сваляш

Доста време съм спазвала нисковъглехидратни диети и ми е много трудно - постоянно ми се яде нещо въглехидратно (хляб, сладко, какъвто и да боклук) и в някои моменти просто не издържам и ям огромни количества... Сега ми е много по-лесно да ограничавам количествата на храната и не ми се яде постоянно сладко, защото плодовете ми стигат в общия случай. Като си сварих за пръв път боб и леща преди няколко седмици, след като не бях яла месеци наред, ми се сториха най-вкусното нещо на света. Освен това се чувствам много добре сега като не ям месо, не ми се яде, не ми се готви месо, а и станах по-гъвкава (не твърдя, че е от липсата на месо, но нещата съвпаднаха). Чела съм много за нисковъглехидратните диети - как са по-ефективни и по-бързо се сваля, но не мога да издържа дълго на такава. Надявам се и ми се струва логично като тренирам, на лице е енергиен дефицит и ям достатъчно протеини (60-70 гр на ден имам средно, т. е. минимум 1 гр на телесно тегло), да отслабна, макар и по-бавно.

Вчера беше ден без тренировка, защото имах такава мускулна треска... едва слизах по стълбите  :D Днес е ден за дълго бягане. Станах в 11:30 (wasntme), изпих един чай, изядох една ябълка и нахлузих маратонките. 104 минути, 17.1 км - бавничко в сравнение с предните тренировки. Обичам си дългите бягания - толкова е отпускащо и удовлетворяващо :) Предната седмица пропуснах (имах само едно бягане от 12 км, но нещо не го слагам към “дългите”, по-скоро средно) и този път нямах търпение :)

Един бърз отчет за днес:

12:00 - 1 ябълка
Бягане - 17.1 км за 104 минути
14:00 - 60 гр мюсли със соево мляко
16:00 - капучино и сладолед (неделната традиция със съквартирантката да пием кафе и да ядем нещо сладко и висококалорично (wasntme) )
19:00 (или малко преди това) - 125 гр кисело мляко и 1 ябълка
20:40 - малко салата от домати и краставици, 250 гр готвено зеле без мазнина, 90 гр варен боб, 2 варени яйца, 125 гр плодово мляко
Сега пия черен чай със соево мляко и захар.

Общо: малко над 1600 ккал, от които 16% от протеини, 56% от въглехидрати, 30% от мазнини

27.02.12
15:44

Видях ти от фейсбук статистиката на бяганията, ти си била фурия и поредният мой идол, след Мураками. Респект! (rock)
Бих те предложила за интервю. хаха :D

казано от Kiko San на 27.02.12, 15:44:

Видях ти от фейсбук статистиката на бяганията, ти си била фурия и поредният мой идол, след Мураками. Респект! (rock)
Бих те предложила за интервю. хаха :D

Да, направо съм великата кандидатка за интервю :D “Не правете така у дома” :D Недей да ми се радваш толкова, Фейсбук не дава разни други статистики... Но все пак е приятно да прочетеш нещо такова в дневника си - то и затова Nike са свързали сайта си с Фейсбук - за да може разни хорица да се изтъкват какви бегачи са.
Много ми е хубаво да бягам, а и наближава едно симпатично 16-км състезание. Но трябва да правя повече интервални тренировки и по-малко “разходки” с равномерно темпо.

27.02.12
22:29

Харесах, заради обичта към бягането, не заради самокритиката :).  То и от самокритика има полза де и все пак, някакъв свян нали трябва да покажем, ама мен ме впечатли с разстоянията, определено.

Днешният ден:

9:30 - тренировка: 1.5 км равномерно бягане, 4 минути табата (~1 км) и после още 3 км и малко, като последния се опитах да е по-бърз, ама не беше много голяма разликата
11:00 - 60 гр мюсли със соево мляко, кафе
13:15 - няколко глътки кафе, плодова салатка (може би е към 300 гр, взех си я от стола в университета)
15:15 - сандвич от пълнозърнест хляб, топено сирене и морков, горещ шоколад (много ми се яде нещо сладко цял ден)
18:00 - 200 гр кисело мляко, няколко моркова
20:00 - 300 гр броколи, 200 гр боб и 100 гр ориз (тегля всичко сварено), 125 гр плодово мляко

Общо: около 1600 ккал, от които около 19% протеини, 70% въглехидрати, 15% мазнини

Продължава много да ми се яде шоколад и течния шоколад направо ме вика по име от шкафа... За сега си стоя на дупето, ама съм в дълбока дилема дали все пак да не се предам :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1