13.02.12
10:44
Добро утро ! От няколко месеца имам болки в кръста. Понеже няма от какво друго да са съм сигурен, че са от коремните преси, които ги правих в къщи. Последните седмици почивах и болката отшумя. От днеска започвам отново да тренирам корема с преси и болката отново се върна. Та искам да попитам, какви упражнения да права, за да не натоварвам кръста :? Благодаря предварително :)
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 13.02.12 10:54.
Здравей,
Много е важно да разбереме по какъв начин изпълняваш коремните преси, защото от преси до преси има разлика. Ако ги изпълняваш в целия диапазон със свити в коленете крака и сгънат гръб е възможно да притискаш междупрешления диск, който да притиска нервните коренчета, от което се появява и болката. Най-добрият вариант при болки в кръста са късите коремни преси, при които краката ти са повдигнати на стол под ъгъл от 90 градуса в тазобедрена става. Изпълняваш повече бройки, защото са по-леки като натоварване и тренират предимно горната част на корема. За долната част повдигаш краката от същото положение на горе към тавана.
Пробвай варианта и пиши как се чувстваш:)
Аз съм физиотерапевт, така че ще помагам с каквото мога;)
13.02.12
12:35
http://www.youtube.com/watch?v=Xyd_fa5zoEU
13.02.12
14:38
Здравей!
По мое мнение с което съм се сдобил след като съм се наблюдавал, коремните преси са доста по-опасни за гръбначния стълб от мъртвата тяга и задния клек. На твое място бих прекратил перманентно коремните преси. Нека по-голямата част от тренировката ти за корем да са изометрични движения, също така можеш да добавиш “янда сгъвания” и всички разновидности на “крънчовете”. Болката в кръста може да е причинена и от натегнати хип флексори които да са отслабили глутеуса ти. Юли има чудесна статия за това в неговия сайт. ( Все пак ще отбележа, че нямам никакви наблюдения, върху хора с натегнати хип флексори) Не забравяй да включиш изометрични движения и за гръбната мускулатура.
В никакъв случай мъртва тяга !!!!!!! Ще си докараш дискова херния много бързо след тези болки!!!
Коремните преси(стандартните) сами по себе си са едно идиотско “упражнение за корем”, давано от даскали по физкултура, които ги мързи да си размърдат сивото вещество и да измислят друго упражнение за норматив, което и да е по-полезно за правещия го.
Като цяло коремът не е просто едни “плочки”, той е изключително важен и правилното му развиване би допринесло много за трениращия. Много е важно да се научим и да използваме коремните мускули, да имаме контрол над тях, колкото и странно да звучи това.
Заместител на коремните преси може да бъдат Sit up, Crunch… Други полезни упражнения са повдигане на краката от вис, V-преса, V-стойка, планк, “лодка” и т.н.
Една от основните и най-честа роля на коремните мускули е стабилизирането, именно заради това, упражнения, които включват коремните мускули като стабилизатор са много добри за развитието им.
НО имай в превид, че при всяко едно упражнение за корем и не само, много важна е техниката, дори решаваща. Дори едно неправилно изпълнение на лицеви опори може да доведе до болки в кръста. ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=iv&annotation_id=annotation_848617&v=HnXAcgeATPc&src_vid=Qr8jORZQp1s
http://www.youtube.com/watch?v=Qr8jORZQp1s
Добър вечер. Прочетох и благодаря на всички, които се опитват да помогнат :) Опитах да правя вдигане крака от лег и болката се появи. При късите коремни преси нямам проблем. Утре ще вида дали ще изпитвал болка при вдигане крака от вис.
П.П.:Бях на доктор преди в началото на януари, каза ми да си почина седмица, две ако болката не отшуми да се върна за масаж. Понеже нямам голяма вяра на този “лечебен” масаж питам тука. Някой имал ли е подобен проблем и мога ли да го предотвратя някак ? Благодаря предварително :)
Аз съм имал болки в кръста и то беше преди 5-6 месеца.
Прочети тази статия http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/?p=4071 на мен много ми помогна, за което хиляди благодарности на Юли. Започни да правиш разтяганията показани там, ако усетиш “парене”(разтягане), може да бъде силно, като изпълняваш, което и да било от тях, най-вероятно проблема идва точно от там.
Това че се появява болка при вдигане на краката от лег(най-вероятно и от вис ще е така) ми говори точно за натегнати и/или слаби хип флексори.
Успех.
Страхотна статия наистина. Единственото, което мога да добавя е, че за по-пълноценно разтягане на този мускул е добре да се използва една техника, наречена ПИР или постизометричн релаксация. При нея се комбинира изометрично натоварване, дишането и разтягането на мускулатурата. И как се прави точно...ако използваш разтягането на стол, крака, който е изправен се опитваш да го прибереш прав към гърдите,(все едно да буташ с пръсти пода) , задържаш за 20 секунди в тази позиция, поемаш въздух и след това натискаш таза към стола ,като разтягаш мускула, задържаш за 10 секунди и издишаш. Това упражнение го изпълняваш 3 пъти. Преди обаче да го направиш си направи теста на Томас с някой приятел, подробно обяснен в статията. Масажът е добър вариант за релаксация на повърхностната гръбна мускулатура, но в този случай няма да ти свърши много работа, поради разположението на м.илиопсоас. Добре е ако все пак се обърнеш към специалист, за да не се нариниш допълнително.
14.02.12
16:43
Ролята на коремните мускули и изобщо всички мускули, които се водят “core muscles” е да поддържат гръбначния стълб изправен и точка по въпроса!
Съответно трябва да се тренират в статично положение с упражнения като планк, страничен планк, клек, тяга, краката от вис и т.н.
Всичко останало е аеробика на зъбите от приказки...
казано от Никола Близнаков на 14.02.12, 16:43:
Ролята на коремните мускули и изобщо всички мускули, които се водят “core muscles” е да поддържат гръбначния стълб изправен и точка по въпроса!
Айде да не е баш точка ;) Ролята им съвсем не се изчерпва с това и съответно за тренирането им трябва и нещо повече от статика.
03.09.12
04:57
здравейте,
искам да ви попитам дали знаете други упражнения за корем освен коремните преси?
правя къси коремни преси от 2 седмици обаче ме боли гръдния кош и гърба, пък искам ‘нежен’ 6 pack да имам (dull)