18.02.12
14:35
Здравейте, имам нужда от съвет.. Значи от скоро правя клекове и забелязах че като сложа повече килограми, колената ми винаги идват навътре при изправяне, а от изчетеното знам че това не е правилно.. С по лека щанга го избягвам.. Като цяло освен това техниката смея да твърдя че ми е на ниво, тъй като по принцип държа на нея.
Та въпроса ми е на какво се дължи това, до колко е вредно за колената, и дали е по-добре да клякам с по-леки килограми без да ги вкарвам навътре?
Да добавя, не става въпрос само за много килограми, просто след един момент започват да идват навътре, дори да не ми е толкова тежко като цяло.
18.02.12
14:47
Може би ти е тежко с тези кг дето ги слагаш и заради това да ти е проблема. Тренирай с такава тежест, дето да не ти правят така колената, след това вдигни тежестите с малко ;)
18.02.12
16:49
Слаби бедра. Разкрачи се малко по-широко от раменете, бутай коленете встрани и се опитвай да “разцепиш” земята със стъпалата. Вредно е коленете да ти влизат навътре.
Трябва да усетиш напрежението в бедрата, а не в квадрицепсите.
18.02.12
18:14
Помня, че някъде Славко беше дал едно упражнение, което ти помага да не ти ходят навътре колената. Ще го потърся, а ако той прочете това, предполагам, че ще ти даде съвет.
казано от 100il на 18.02.12, 16:49:
Трябва да усетиш напрежението в бедрата, а не в квадрицепсите.
все съм си мислел, че квадрицепсите са на бедрата ... а то какво се оказва ... (tmi)
наблегни на аддуктори и абдуктори
18.02.12
19:31
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.osteoarthritisblog.com/wp-content/uploads/2011/04/Quadriceps_Osteoarthritis.png&imgrefurl=http://www.osteoarthritisblog.com/knee-anatomy/1302-anatomy-of-knee-arthritis-muscles/&h=510&w=510&sz=135&tbnid=Zb-O402HfGLbuM:&tbnh=90&tbnw=90&prev;=/search?q=quadriceps+muscles&tbm=isch&tbo=u&zoom=1&q=quadriceps+muscles&docid=FJB99u2bA_qGBM&hl=bg&sa=X&ei=qt8_T7OKAdGq-AaF5LDqBQ&ved=0CEwQ9QEwBQ&dur=1605
Може би не се изразих правилно. Слаби hips, силни quads - ако така ще го разбере по-добре.
Ясно мерси за отговорите, значи ще си клякам с по-леко, за да мога да държа колената правилно :)
18.02.12
23:17
Аз знам , че това се получава когато разкрача ти е :
1. твърде широк или
2. твърде тесен
Също са ми казвали , че накъдето сочат пръстите , натам би трябвало да отиват и колената . :)
18.02.12
23:57
казано от 100il на 18.02.12, 19:31:
... Слаби hips, силни quads - ако така ще го разбере по-добре.
Ами ти пак същото казваш, само че на английски...
Пробвай сега пак на български.
По скоро става въпрос за хипермобилни стави, но наистина ако бедрата, в това число и квадрицепсите заякнат, ще можеш да си държиш краката изправени.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 19.02.12 00:18.
19.02.12
00:03
Ама вие сериозно ли ? (dull)
Има разлика м-у квадрицепс и бедро... Франко сам го каза - квадрицепса е НА бедрото . 100il го каза добре , вие к’во не разбирате не знам :|
19.02.12
13:03
казано от megabolic x на 18.02.12, 23:57:
казано от 100il на 18.02.12, 19:31:
... Слаби hips, силни quads - ако така ще го разбере по-добре.
Ами ти пак същото казваш, само че на английски...
Пробвай сега пак на български.По скоро става въпрос за хипермобилни стави, но наистина ако бедрата, в това число и квадрицепсите заякнат, ще можеш да си държиш краката изправени.
Извинявай, но си глупав. Ако мислиш, че е едно и също - клекни АТГ с коленете напред и като се разочароваш от това къде ти пада напрежението, ела пак да поспорим.
Застани прав на земята (не на черга, а на твърда и неподвижна настилка), опитай с краката да разцепиш земята и започни да клякаш. Иницирай с гъза и малко след чупката избутвай коленете встрани. Направи 10 клека и ми кажи дали усети напрежението в квадрицепсите или горе. Хев а найс дей.
@денката - да, коленете трябва винаги да са над стъпалото.
Identifying Squat Weakness
*If your knees go forward, your glutes and hamstrings are weak and you are relying on your quads too much.
*If your knees come in, your hips are weak.
* If you bend over in the squat, your stomach and lower back are weak.
*If the weights feel heavy on your back, your traps and upper back are weak.
For squatting, if you don’t sit back first, your glutes need more work.
* If you dont’ push your knees out while taking the bar out of the rack, your hips need more work.
* If you tilt forward while overcoming the weight, you are pushing with the feet first when you must push against the bar first.
* If you round over in the bottom of a squat, your upper back and abs are possibly weak or you are pushing with the feet first before pushing against the bar.
* while squatting, if you can’t break parallel, you’re not pushing your feet apart or your hips are weak.
вестсайд скуат/дл мануал
Мнението беше редактирано от 100il на 19.02.12 13:41.
Ако стъпиш прекалено широко, какво натискане ще натискаш настрани, като ти вече си в прекалено отворен разкрач.
Естествената реакция на тялото е да събира коленете, не да ги отваря...за съжаление е така. Загледай клипове на щангисти как се изправят на големите кила и ще разбереш какво имам впредвид. Иначе е много лесно да кажеш колене навън, колене навън...е, ХУБАВО де, ама на големите гири малко не можеш само това да мислиш.
Има доста упражнения...едното е клякане с ластик на коленете, който е достатъчно твърд и къс за да ти ги събере и да приложиш необходимата сила при изправяне за да не му позволяваш да ти държи затворени коленете.
Другото е...сядаш на земята, леко се отпускаш назад и се подпираш стабилно на длани. Събираш си петите(колете ти стърчат навън) и някой почва да те натиска върху вътрешната страна на бедрата, НО не коленете. Ще те позаболи малко, защото сухожилията ти са дървени предполагам. Натиска трябва да е достатъчен и контролиран, за да може да му противодействаш, без двамата да се борите като свиня с мамули и да се надпреварвате кой по-силно натиска и кой бута.
Та...натиска те с постепенно увеличаващо се усилие, а ти се съпротивляваш и събираш краката. После обратното, ти се напъваш и събираш, а той леко отпуска. Правиш го това по 3 пъти на седмица, 10-12 минути...и ако няма никакво подобрение на тежките опити...аз съм негодник и не разбирам нищо:)
19.02.12
19:57
Здравей,
относно клека - не бързай с тежестите.Техниката е най-важна както при него така и при тягата.
Намали тежестта на 60% от тази с която почваш да кривиш колената и прибавяй по малко килограми всеки път,не знам в твоята зала дали има малки дискове,но качването с 2,5 кг на тренировка е добър вариант.Така постепенно ще достигнеш тежестта която ти е проблем и ще я задминеш.
Мнението беше редактирано от Александър Георгиев на 19.02.12 19:58.
@Славко
Чакай да видим дали съм разбрал това упражнение, сядам със събрани пети и се опитвам да събера краката, а той ме натиска по бедрата да ги разкрачи така ли?
А тук не схванах
а ти се съпротивляваш и събираш краката. После обратното, ти се напъваш и събираш, а той леко отпуска.
Кое е първото и кое обратното, че ми звучи като едно и също нещо..
Мнението беше редактирано от Sith на 19.02.12 20:42.
Добре...той натиска, а ти събираш и отпускаш...няма как да е едно си също...
Ей, ще го снимаме с Маргаритка, че това 20 пъти го обяснявам и все е неразбрано:)
Иначе за сядането...как да ти обясня баси...събираш си петите възможно най-към теб...оф, помогнете ми:) Краката ти да образуват ромб.
19.02.12
20:51
Той ти ги настъпва надолу, а ти се опиташ да го избуташ нагоре. Слагаш петите една до друга, така че краката ти да образуват ромб. Той те настъпва примерно по дясното бедро и то ти опира земята, а ти се стремиш да го избуташ. ?????????? Не знам как не разбираш.
Да да, сядането го разбрах как е :)
Само за натискането като цяло разбрах само едно нещо, а от това което казваш звучи че са две различни :D
Иначе ми звучи като нещо подобно на тази машина, където слагаш тежест и с нея събираш бедрата.
22.02.12
14:13
* If you round over in the bottom of a squat, your upper back and abs are possibly weak or you are pushing with the feet first before pushing against the bar.
тва кво означава?
на мене и на 60кг клек в най-долна позиция ми се огъва целия гръб под формата на С. Гледал съм, че и пат мендес също се огъва по същия начин...
Заради това изпитвам болка при голяма тежест на долната част на гърба и не мога да вдигам много кила. Как така да не бутам първо със стъпало, ами срещу щангата - някой да обясни моля!