кардио,ходене и съпътсващи процеси

23.06.05
12:46

Как се ходи на място ли? Еми как да ти кажа. Повдигаш високо единия крак и после стъпваш, обаче там където си е бил крака преди това. След това с другия крак. Просто ходиш без да ходиш...

23.06.05
12:00

[quote author=“Martin”]Как се ходи на място ли? Еми как да ти кажа. Повдигаш високо единия крак и после стъпваш, обаче там където си е бил крака преди това. След това с другия крак. Просто ходиш без да ходиш...

Определението кърти мивки братле чак се разбих от смях! :)
Бтв ходенето неможе да се замени от това на място. Но наистина повдиганията на колената на високо помагат и за масаж в областа на слабините и предовратява болести на простата. Абе аеробика се прави на въздох и с добро равномаерно натоварване, а не само в къщи на гимнастика. Внимавайте да не изгубите мускулна маса.
по-здрави

23.06.05
12:02

Ае пич, яко е като ти казвам това ходене, пробвал съм го. Само по-дълго нали... Поне един час.

23.06.05
12:06

[quote author=“Martin”]Ае пич, яко е като ти казвам това ходене, пробвал съм го. Само по-дълго нали... Поне един час.

Ае пич направи ти 6процента мазнини и после давай акъл!
по-здрави

23.06.05
12:08

Аааа, за 6% се искат много лишения и упоритост :D И определено само с ходене не става. Нещо по-интензивно трябва....

23.06.05
12:16

[quote author=“Martin”]Аааа, за 6% се искат много лишения и упоритост :D И определено само с ходене не става. Нещо по-интензивно трябва....

За мен това си е признание за булшита на ходенето на място.

23.06.05
12:21

Направи ти 6% мазнини да те видя. Ако нямаш съответния тип тяло и не си състезател ако ще и да летиш.... под 10% не можеш да ги смъкнеш. Аз съм опитвал какво ли не и под 14% не съм падал. Ако говорим за 6те %. А за трениращи за здраве ходенето е незаменимо упражнение.

23.06.05
12:26

[quote author=“Martin”]Направи ти 6% мазнини да те видя. Ако нямаш съответния тип тяло и не си състезател ако ще и да летиш.... под 10% не можеш да ги смъкнеш. Аз съм опитвал какво ли не и под 14% не съм падал. Ако говорим за 6те %. А за трениращи за здраве ходенето е незаменимо упражнение.

1 Правил съм 7 процента мазнини на стероиди на 95клг и около 7-8 без стероиди след това на 82клг. Виждали са ме лятото когато чистих стероидите на 82 клг какво приличах. Виждали са ме и в СНС на 95 когато ми мериха мазнините на уреда на 7 процента. Тогава ръката беше паднала. Та за мен диетата е най-важна в случая и тренировката също, може би са на 50 процента.

2 Ако аз съм те тренирал доста под 14 ще паднеш, вярвай ми!

3 Да така е, но ходенето на място е безмисленно, ако си достатъчно здрав да ходиш на зала! Твърде безмислено е даже. Аз го правех както и 1 час друга гимнастика на ден по час и 10-15 минути някъде. Но неможех да ходя на зала зареди сърцето.
по-здрави

23.06.05
12:38

Ае батка, много ясно , че ще ходиш на зала, ходенето замества кардиото само и то в определени случаи.

23.06.05
12:41

[quote author=“Martin”]Ае батка, много ясно , че ще ходиш на зала, ходенето замества кардиото само и то в определени случаи.

Имаше такава статия в общите бяха постнали. Аз не смятам, че заменя напълно. И кардио трябва да се прави. Даже бях чел, че при кардио по-малко мускули се катаболизират? Ае малко в страни от темата сме.
по-здрави

23.06.05
12:45

Мда, обаче аз съм чел и имам точно обратните наблюдения относно загубата на MM.
A ей сега ще обособим нова тема. (защото е интересна)

23.06.05
12:47

Би показал тази статия или да кажеш в общи линии каква е обосновката?
по-здрави

23.06.05
12:59

Ами те са книги по принцип. А иначе има статии (ще ги изровя), където обясняват “вредата” от кардиото. Има истина тях, но са доста крайни (както и повечето материали).
Обосновката се корени в по-лекият като цяло режим на работа на организма. По този начин рискът от загуба на ММ е по-малък. Освен това онтензивните кардиозанимания натоварват в голяма степен ставните връзки и мускулите на краката, седалището, кръста, корема (зависи от конкретиката).
Хм, това не е моята обосновка, разбира се. Лично моето мнение е, че няма значение дали се ходи или бяга. Просто едната дейност е по-енергоемка (бягането) и е необходимо по-малко време за оптималния ефект. 30мин бягане или 60мин ходене (грубо, примерно). Идеята е, че понякога наистина (примерно аз) не съм в състояние да бягам или подскачам.... но мога да походя бързичко един час. Накрая пак съм изморен, но е по-различно. Като цяло мисля (писал съм го и преди), че не трябва да се отхвърлят или възвишават определени упражнения или системи. Всичко зависи от целите и индивидуланите особености.

пп- отивам да търся линковете

23.06.05
13:02

Абе братле аз си мислех, че съпоставяш силова и кардио тренировка ве! Демек аеробна и анаеробна? Виж са за интензивност и т.н. при кардио и аеробика е друга тема :) :)
по-здрави

23.06.05
13:11

Ае аз бях убеден, че не си ме разбрал, обаче се получи готина тема.  :lol:  Пък може и някой други да се включи...

23.06.05
13:15

[quote author=“Martin”]Ае аз бях убеден, че не си ме разбрал, обаче се получи готина тема.  :lol:  Пък може и някой други да се включи...

То ти не си ме разбрал братле. Защото под зала имах предвид силови тренировки, а не аеробна тренировка. БТВ това за кардиото и аеробиката е наистина интересно. Винаги съм смятал между другото, че тип спринтьорски тренировки вършат доста работа.
по-здрави

23.06.05
13:18

Ами те спринтьорските вече са друг тип кардио. Обаче там натоварването не съвсем аеробно и не съм убеден, че са баш кариотренировки. Аз съм опитвал комбинация от ходене и спринтове и щях да умра.. :lol:

23.06.05
13:25

[quote author=“Martin”]Ами те спринтьорските вече са друг тип кардио. Обаче там натоварването не съвсем аеробно и не съм убеден, че са баш кариотренировки. Аз съм опитвал комбинация от ходене и спринтове и щях да умра.. :lol:

Така е де само споделих лично мнение. В интерес на истина съм пробвал подобни методи и наистина е твърде размазващо, но ефекта е видим и чувствителен. Никога не съм бил привърженик на дългите велоаргометри (става въпрос за много въртене не на дължина на уреда :) , но едно 25-30 минути мога да прежаля за релеф. И все пак ти казах, че за мен диетата е адски важна. А това за силова тренировка и кардиото е защото според теорията при кардиото е по-нормално протичането на катаболитните процеси нали първо въглехидрати после мазнини и след това белтъчини. Поради високият приток на кислород и потене и просто нормален вид натоварване. Докато при силовите тренировки пулса е висок и пак обилно се потти човек, но натоварването е неравномерно и доста стреса е по-висок и може би хормоните играят също голяма роля. Какво мислиш, това ми беше идеята? Докато за кардиото и аеробиката нещата се леко промити и енергоразхода се променя, даже доста модно стана да се засилва този разход от ТОПЛОобмена на тялото.
по-здрави

23.06.05
13:36

Ами виж сега, ако някой ми гарантира, че ефекта от интервалните спринтове е по-добър от регулярното кардио за изгаряне на мазнини, почвам от утре. (С риск за живота :D. ) Обаче не някой дето му се показвали горните плочки преди това, а някой наистина дебел човек, с 20-30% мазнини. Аз съм почти напълно убеден, че няма такъв човек, който да е стопил с интервалки.
20-30мин на велото са си екстра. Особено след тренировка, но внимателно.
А при тренировките с тежести по-трудно се горят мазнини, поради недостиг на кислород, нали са анаеробни. Дефакто единият вид гориво е силно ограничен. Затова се катаболизира по-лесно. Докато при аеробните натоварвания е по-различно.
А за топлообмена какво имаш предвид, навличането и ползването на коланите ли?

23.06.05
13:39

Да ползването на колани, но и плуването, защото водата е с по-ниска температура от тялото и се наблюдава почти идентичен процес. Само с потта незнам как стой въпроса, но доста обезводнява.
по-здрави

23.06.05
13:43

Е то това са две различни неща. При досега с водата организмът се стреми да компенсира разликата в температурата и гори калории. Докато предизвикването на обилно изпотяване не мисля, че е катализатор на изгарянето на мазнини, дори ако следваме пътя на логиката е точно обратното.

23.06.05
13:45

[quote author=“Martin”]Е то това са две различни неща. При досега с водата организмът се стреми да компенсира разликата в температурата и гори калории. Докато предизвикването на обилно изпотяване не мисля, че е катализатор на изгарянето на мазнини, дори ако следваме пътя на логиката е точно обратното.

Така е! Но защо потенето да е обратното на катаболизиране за мазнините братле?
по-здрави

23.06.05
13:50

По логиката на фактът, че във вода с по-ниска температура от тази на тялото, организмът изпада в режим на термокомпенсация и гори повече калории, какво става, когато загряваме отвън тялото. То забавя метабилизма, за да не се повишава още вътрешната температура и, разбира се, запова да се поти обилно. Ами ако е вярно? Може би на това почиват авангардните теории, че е добре да се качва лятото,а зимата да се сваля.

23.06.05
14:06

[quote author=“Martin”]По логиката на фактът, че във вода с по-ниска температура от тази на тялото, организмът изпада в режим на термокомпенсация и гори повече калории, какво става, когато загряваме отвън тялото. То забавя метабилизма, за да не се повишава още вътрешната температура и, разбира се, запова да се поти обилно. Ами ако е вярно? Може би на това почиват авангардните теории, че е добре да се качва лятото,а зимата да се сваля.

1 Авангарност в тия теории няма! Явно не си запознат с тях!

2 термокомпенсацията в басейн е много ефективен метод за релеф, но и небива да се прекалява естественно

3 това за горенето на повечето калории доказано ли е?

4 Хората в целогидишно топлите страни имат естественно по-бърз метаболизъм. Аз си правя извода, че средата с по-високи температури са по-нездравословни и враждебни. От там хората имат бързият метаболизъм, защото трябва да усвояват по-голямо количество калории за по-кратко време. Затова набиват и плодове и т.н. бързо усвойми храни и по-малко мазнини. Организма им е по-стресиран и следователно трябва да се бори да се приспособява повече. Това не означава, че найлоните и т.н. са по-малко ефективни от студеното в басейна. Даже са по-ефективни :)
по-здрави

23.06.05
14:16

1. Е как да няма авангардност. Кога хората са качвали лятото и чистили зимата?
2. Абсолютно
3. Кое точно дали е доказано
4. А иначе и аз имам наблюдения за ефективността на найлоните, за термокомпенсацията съм чел доста мнения по форумите и мисля, че работи.  Само дето двете си противоречат като теория. По ми издиша тази с найлоните. Защото не съм чувал за проведен експеримент с тия найлони, а имам наблюдения върху трениращи за сваляне. Диети, кардио, те и без найлоните щяха да си свалят мисля.

23.06.05
14:19

Опа :) дам това е авангарно за качването лятото :) сори братле :) не съм прочел както трябва  :lol:  - това първо :)

2 дали е доказано, че в бесейна се горят повече калории отколкото на велоаргометара или т.н. с найлоните примерно :) може и без найлоните

23.06.05
14:40

Аааа, ми не, доказано е, че се горят. В смисъл, че си работи като кардио. А не че са повече от велото или там еди какво си. Аз съм седял така в морето (не с тия цели) и на 5тата някъде минута става зверски студ. То незнам ако се съблечеш гол зимата.... :lol:  Обаче обясняваха и за ефекта от досега с водата. Обещавам да намеря материали...

24.06.05
13:37

може ли да ми кажете ква е разликата между това да тичам дълго време бавно и да направя няколко спринта?

24.06.05
13:43

Лелееее, браточките, направо ме убихте с диалогаси!!! ЕВАЛА!  :D

Аз мисля, че това, ходене без да се ходи може и да се ползва за нещо, но има къде-къде по-ефективни работи, които си струват.

Айдв вии си продължавайте, сори, че ви прекъсвам.  :wink:

24.06.05
14:29

[quote author=”-SARUMAN-”]може ли да ми кажете ква е разликата между това да тичам дълго време бавно и да направя няколко спринта?

Спринтовете т.е. ускоренията повишават пулса, но намаляват общият приток на кислород.
по-здрави

24.06.05
14:30

[quote author=”-SARUMAN-”]може ли да ми кажете ква е разликата между това да тичам дълго време бавно и да направя няколко спринта?

При спринтовете се изразходва повече енергия за единица време. Аеробният елемент на натоварването при спринтовете е по-нисък.

tpd, тя темата е отворена... :)

24.06.05
15:05

Абе ,момчета вие го разнищихте това ходене на място :lol: Лично на мене мисе вижда малко наивно,да ме извинявате.Колко разход може да ти даде ходене на място и какъв пулс ще се гони.Не че не става но трябва да “вървя” 3-4 часа.Виж бягането на място е друго нещо.Миналото лято издухах 5кг с него за 2седмици.Извинявайте ако съм се намесил неуместно в спора :wink:

24.06.05
15:07

Ами смятай го като разход на енергия, не само като пулс :wink: Аз съм свалял с ходене между другото.

24.06.05
15:09

Браво Миле, и аз му го казах!
по-здрави

02.07.05
17:11

[quote author=“Emil_mlo”][quote author=”-SARUMAN-”]може ли да ми кажете ква е разликата между това да тичам дълго време бавно и да направя няколко спринта?

Спринтовете т.е. ускоренията повишават пулса, но намаляват общият приток на кислород.
по-здрави

Значи аз съм чел, че при краткото, но интензивно тичане (спринтове, совалки) се изразходва много повече енергия от колкото с умерен крос.

04.07.05
09:26

Да, но по време на спринтовете енергията се обезпечава изключително анаеробно. Практикуващите тези форми на упражнение залагат на последващите процеси на засилен разход на енергия. Вариантът е добър, но според човека. На мен лично не ми харесва да тренирам така, но всеки би следвало да опита и да си прецени.

04.07.05
21:07

Съгласна съм с Мартин.
На мен лично целта ми е да натоваря мускулите, а не сърцето, което постигам с по-бавно и равномерно темпо...
Колкото до ходенето, това за мен е най-перфектното упражнение за всички времена, с най-малко странични ефекти, но пък изисква много време...
:P

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1