05.07.05
13:07
Здравейте!
Мисля, че сайтът е великолепен и се посещава от много хора, включително и такива над 30 години. Паздравления за отличната работа!!! Разбира се повечето от темите, тренировъчните програми и режимите на хранене са насочени към билдери, които са на възраст между 15 и 20 години. Мисля, че има необходимост да се обсъждат горните въпроси и в светлината на възрастта, като се отчитат специфичните промени в мъжкото/женското тяло и начина на живот на 30+ годишните. Аз съм на 39 години. Исках да споделя собствената си тренировъчна програма, но изложението ми ще стане прекалено дълго. Така че ако има хора над 30, които желаят да споделят собствения си опит във фитнеса нека да се включат към тази тема!
05.07.05
13:38
и ко така правим възрастово разделение.Кат си на 39 трябва да си се сетил за това а ?Вече разделите трябва да са разделени по години хаха тва са пълни глупости защо си мислиш че има някаква разлика?
05.07.05
13:44
Ima razlika i to goliama
Ne znam kakvi celi ima oba4e 4oveka , kak e sas zdraveto kakvo raboti kolko vreme ima, zanimaval li se e sistemno sas sport ili ne
ima dosta faktori koito opredeliat na4ina na jivot i trenirova4nite metodi v razli4na vazrast
sled 25 godi6nata vuzrast organizmat zapo4va da zastariava, i vsi4ko se promenia dosta s vremeto
Az sam na 30 i moga da ti kaja 4e strahotno goliama razlika ima dali si na 30 ili 20
Stan
ps na kredora pak ne mu se prevejda sorry
05.07.05
13:50
С напредването на възрастта метаболизма се забавя, нараства риско от травми. Кажете ми мнението си за програмата ми. Цел - покачване на мускулна маса. Изходно ниво - 175 см, 75 кг. Фитнес, тенис, плуване, тичене редовно. Първи ден - гърди, бицепс. Втори ден гръб, трицепс, Трети ден - крака, рамо. Четвърти ден - почивка. Храна - белтъчно преобладаващи храни - около 150 гр. белтъчини на ден. Калории не съм смятал, не ми се занимава. Добавки - креатин в период на зареждане съм - сутрин на гладно 5 гр., преди тренировка и след тренировка по 5 гр. Протеин 30 гр. след тренировка. Амино 4 табл. след тренировка.
05.07.05
15:31
конкретно по темата-след 30г като резултат от промените в организма мускулната маса намалява 5% на всеки 10 години,което означава че на 40 човек е с 5% по-малко мускули отколкото на 30.При един мъж над 30 нещата стават доста по-трудно отколкото при младите.Всичко това наистана е строго индивидуално но никой не е излъгал природата :lol:Относно тренировките-важно е да се следи непрекъснато цялостното здравословно състояние на организма и да се обръща внимание на всеки симптом.Интензитета намалява,водещо при подържане на хубаво тяло става храненето и здравословният начин на живот като цяло.
ask_n2002 относно твоята програма мисля ,че е доста ...сплита е добър,но го прави с ден почивка между тренировъчните дни.
Е все пак всичко е въпрос на личен избор.
05.07.05
15:56
Х-мен, може би си прав за тренировка през ден... Все пак на 40 годишен мъж мускулите се нуждаят от повече време за възстановяне. Ммм-дааа. Не искам да се получи претрениране... Кажи ми (зная че въпросът не е за тази част от форума, но...) как да взимам креатина, протеина и аминото в нетренировъчен ден??? Много ще съм благодарен за отговор!
В случая трите последователни тренировъчни дни не са удачни и за момче на 20г. Прави си тренировките през ден.
В нетренировъчен ден - креатина сутрин по 5гр. Аминокиселини е удачно да пиеш сутрин веднага след ставане за спиране на катаболните процеси започнали през ноща.
05.07.05
19:20
ask_n2002
:) kaloian.georgiev ти е казал за добавките само допълвам-креатина да не е на гладно.Мое лично мнение/неангажиращо/ е че за непрофесионалисти,когато тренираме за здраве и кондиция,единствено витамини,протеин или амино като добавки.Другото за какво ти е???
06.07.05
01:03
Ми че то и Рони е на 41 ама проблем има ли няма :) така че според мен годините нямат голямо значение.
Бих ти препоръчал да вкараш в почивните дни сутрин на гладно кардио около поне 20 мин.Знаеш че на тези години метаболизма е много по-бавен и за да не се задържат мазнини е хубаво да се обръща внимание именно на кардиото.Аз лично смятам като добавки да се взима протеин,глутамин и амино.Не съм привърженик на креатина,но ако все пак държиш да го ползваш го прави както ти каза Калоян
Драсти! Не съм писал одавна но ще ми се наложи щото момчетата които са отговорили определено са под 30 г. и ми се струва че не са много наясно. Не искам да обидя никой, естествено! Значи масата се прави с качествена храна и брутални тренировки ориентирани първо към сила и след това към ММ_мускулна маса. Това с тенис,плуване и бягане го забрави да стане. Може велоергометър сутрин по 20-тина минути само за тонус и най-добре в дните без тренировка. Другото е скапване и няма да даде добър резултат, вероятно. Сведи аеробната си активност до само едно от изброените от теб неща или велоергометър.
07.07.05
10:42
Благодаря ви, момчета! Помогнахте ми много и вече съм доста по-наясно с нещата. А иначе тренировката ми е като че ли е най-популярната. Една загравяща серия и три работни. В серия по две упражнения за малката мускулна група и по три за голямата мускулна група. 8- 10 повторения с тежест около 50 - 60 процента от максимума. А за почивката... Такъв стереотип съм си изградил, че без тенис и тичане не мога. Но ще ги правя в нетренировъчен ден. Тичането две серии по 10 минути с почивка от пет - десет минути и стречинг през това време. Още веднъж благодаря на всички!!!
[quote author=“Velko”]Драсти! Не съм писал одавна но ще ми се наложи щото момчетата които са отговорили определено са под 30 г. и ми се струва че не са много наясно. Не искам да обидя никой, естествено! Значи масата се прави с качествена храна и брутални тренировки ориентирани първо към сила и след това към ММ_мускулна маса. Това с тенис,плуване и бягане го забрави да стане. Може велоергометър сутрин по 20-тина минути само за тонус и най-добре в дните без тренировка. Другото е скапване и няма да даде добър резултат, вероятно. Сведи аеробната си активност до само едно от изброените от теб неща или велоергометър.
Значи Велко наистина отдавна не си писал,но аз лично си позволих да пиша защото съм на неговите години и точно за това залагам доста на кардиото.Що се отнася до самите тренировки с тежести няма да давам акъл защото човека може да не е любител на такива тренировки а виждам че е и вдоста добра кондиция :wink:
Кардиото е добро само по себе си и за това няма спор! При качването на маса обаче ако се прекалява с аеробните натоварвания се получава обратен ефект и вместо качване по скоро се стига до преумора и прегаряне особено при толкова разнообразно и систематично кардио посочено по горе. Акцентът все пак е към натрупване на мускулна маса, ако правилно съм разбрал и пътят към нея според мен е свързан с по изразени анаеробни натоварвания и дори натрупване на известно количество мазнини. Според мен трябва да се мине през стандартен цикъл за сила, после за маса и накрая стигаме и до аеробиката във фазата за релеф и то в период най-малко година за целия цикъл за да се постигнат целите които си поставя човека. Аз съм на 30г и имам дългогодишен опит с методиките за покачване на мускулна маса и на базата на собствените си наблююдения мога да твърдя че натуралното покачване на маса не е чисто т.е. неможе постоянно да си релефен и да качваш само мускул. Трябва си “освинване” за да се радваш после на големи мускули. Вероятно е възможно чисто качване но структурата на човек трява да е мезоморфна и трябва перфектен тренировъчен и хранителен план което си е ангажиращо т.е. само това трябвяа да правиш с тази мисъл да ставаш и да си лягаш. Затова пак подчертавам най-безболезнения, а и най-бързия начин е натрупване с известни жертви на добрата форма и последващо изчистване.
Ами може и аз да не съм видял ,но останах с впечетление че човека не иска да вдига мускулна маса.Аз дори и да го правя не спирам с кардиото,но по-малко за да не се омазнявам чак толкова.В момента се опитвам да чистя и правя кардио 5 пъти по30 мин,понякога и два пъти на ден.Все пак си мисля че поне 2-3 пъти в седмицата е добре да пусне кардио около 20-30 мин
Разбира се добре е да се прави аеробика 2-3 пъти седмично в период за маса даже е много полезно! За теб Миле обаче не ми се струва удачно да правиш 2 пъти за деня кардио щото много се прегаря мускул така дори да имаш солидно количество за сваляне! По удачно е според мен да е венъж на 2 дена с по голямо времетраене сутрин на гладно там с добавки ако взамаш Л-карнитин, кафета, аспирин. Инак енергииния дефицит ще изяде не само паласките но и така трудно натрупаните мускули. Нали знаеш повече не винаги означава по добре! Абе ти си достатъчно запознат с тези неща но човек се увлича понякога и допуска грешки не от незнание а от желание за по бърз резултат. С уважение Велин!
Значи абсолютно си прав .До сега си държах кардиото нормално но в последно време почнах наистина да се унасям.А това е щото си взех вело у нас и все ме кара да се качвам на него :lol:Може и да го намаля малко щото и без това тренировките са ми доста интензивни и наистина може да се сдухам.Поздрави