Анатомия на мъртвата тяга

07.03.12
22:39

Здравейте,
Искам да споделя разсъжденията си и да ми кажете къде греша.
Така. Нали движението, което се извършва при мъртва тяга, се осъществява благодарение на задната сгъваща верига, която ни помага да се изправяме - гъза, еректорите, задното бедро. Подпомагащи мускули са останалите на краката, понеже се извършва частичен клек. Предмишниците стабилизират. Разбира се, още много мускули вземат учстие при такова сложно действие, но целеви мускули могат да бъдат единствено задника, еректорите и задното бедро. Много хора, обаче, включват тягата в тренировката за гръб, а и много такива статии чета - защо? Нали ролята на гърба е да придърпва към тялото, а тук не виждам да се извършва такова движение? Не мога и да си го представя статично натоварен, какъвто е коремът при планковете и L-sit-a. Това май би могло да стане при задържане в мъртва точка на набирането, например, но не разбирам как се получава при тягата - ако въобще има такова нещо.
Предварително благодаря на отзовалите се.

DE

08.03.12
08:47

Една от ролите на гръбните мускули е да държат торса изправен,а с такива тежести с които се прави тяга определено се напрягат.

казано от Сгазен Помияр на 07.03.12, 22:39:

Здравейте,
Така. Нали движението, което се извършва при мъртва тяга, се осъществява благодарение на задната сгъваща верига, която ни помага да се изправяме - гъза, еректорите, задното бедро. Подпомагащи мускули са останалите на краката, понеже се извършва частичен клек. Предмишниците стабилизират. Разбира се, още много мускули вземат учстие при такова сложно действие, но целеви мускули могат да бъдат единствено задника, еректорите и задното бедро. Много хора, обаче, включват тягата в тренировката за гръб, а и много такива статии чета - защо? Нали ролята на гърба е да придърпва към тялото, а тук не виждам да се извършва такова движение? Не мога и да си го представя статично натоварен, какъвто е коремът при планковете и L-sit-a. Това май би могло да стане при задържане в мъртва точка на набирането, например, но не разбирам как се получава при тягата - ако въобще има такова нещо.

Мъртвата тяга с широк хват(тоест хват извън краката, не сумо), натоварва гърба, защото за да държиш гърба изправен ти се налага да събереш плешките. Оттам тежестта ги дърпа напред и надолу - натоварването идва от съпротивлението, което гърба оказва. Малко лаишко, но надявам се разбираемо :)

казано от Херцог Трън на 08.03.12, 14:10:

Здравейте,

Мъртвата тяга с широк хват(тоест хват извън краката, не сумо), натоварва гърба, защото за да държиш гърба изправен ти се налага да събереш плешките. Оттам тежестта ги дърпа напред и надолу - натоварването идва от съпротивлението, което гърба оказва. Малко лаишко, но надявам се разбираемо :)

Точно. В случая гърба оказва съпротивление на тежеста.

08.03.12
17:15

Опитай когато си имал почивка от около 2 седмици,на първата  тренировка да включиш тяга и ще видиш кои мускули участват.
Повярвай ми няма да има място,което да не те боли.

08.03.12
17:16

казано от Biad__ на 08.03.12, 17:15:

Опитай когато си имал почивка от около 2 седмици,на първата  тренировка да включиш тяга и ще видиш кои мускули участват.
Повярвай ми няма да има място,което да не те боли.

И ще забрави за тяга в следващите 3-4 дни :)

08.03.12
17:17

Дори и с нормален хват да е, тягата пак натоварва яко гърба.

08.03.12
17:20

А мен на максовете защо ме удря И в задника?

движението, което се извършва при мъртва тяга, се осъществява благодарение на задната сгъваща верига, която ни помага да се изправяме - гъза, еректорите, задното бедро.

казано от Skoge на 08.03.12, 17:20:

А мен на максовете защо ме удря И в задника?

Защото гърба оказва съпротивление, но избутването идва от гъз и задно бедро(малко по-малко в задно бедро, основно гъз). На сумо тягата най-вече гъз удря ;)

08.03.12
17:55

Еми гърба просто участва като ти държи лопатките,тежеста ги дърпа надолу-гърба оказва съпротивление.
Краката да,те те бутат нагоре.Тука вече идва и върпоса - гърба уж не дърпа,само стабилизира,а пък расте от тягата?Тва се явява като частично движение,с минимален ROM,а пък расте яко.Че тогава що да не растем и от частична лежанка например? :)И там тежестите ще са по - големи.
Тва последното е рандом стъф което ми се върти в главата от много време и seems legit.

DE

08.03.12
20:33

@Vintage мисля,че фактор за растежа е и отделянето на тестостерон от тежката тяга :)

08.03.12
22:48

Тягата за мен преди беше най-гадното и отвратително упражнение в което изобощо не виждах смисъл да се прави , но уви от 3-4 месеца започнах да правя тяга и ми донесе само плюсове , имах разтегнати мускулни влъкна и тн на крака . Опитвах се със какви ли не стимулирания да го излегувам (дълги почивки , лекарства , масажи ....) , и пак си ме болеше до преди един месец реших да почна да слагам повече кила на тази тяга , преди това я правех с 40 кг  , колкото да правя нещо ... Сега правя с 70-80кг серия и всичко ми мина няма болки в крака , няма болки в кръста , все едно никога не съм имал травма на този крак .ТАКА че моето мнение е никога не пренебрегвайте ТЯГАТА ! И най-вече не слушайте хората , който не разбират , защото и аз така слушах едни “разбирачи” и ми говореха едни (от тягата и клека в тази възраст 17 години , ще спре растежа , ще почне да те боли кръста , нямало смисъл , защото не се било дърпало с гърба и всякакви глупости).

09.03.12
12:05

Извадки от новия едишън на стартинг стрент:
Полезно, че и с картинки. :)
SS:BBT3 Pulling Mechanics
SS:BBT3 Pulling Mechanics 2

Много полезно бих казал! Благодаря, че сподели! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1