13.03.12
15:03
Направо по същество.
Следя форума от доста време насам, но рядко се включвам в дискусиите. На 26г. съм, тренирам от 2г. и 3-4 месеца, 95кг, 185см. Тренировките са само с базови упражнения и свободни тежести, почти не използвам машини. Опитвам се да вкарвам и олимпийски движения до колкото ми позволява залата, в която тренирам (тя не позволява), така че за сега само преден клек, тяга, power clean (from hang), push press, high pull. Тренирам малко хаотично (сигурно и често претренирам) и май съм зациклил. Затова искам да пробвам някаква структурирана програма като 5-3-1 за 3-4 тренировъчни дни седмично. Модифицирал съм я според опита и вижданията ми. Храната е добре. Как ви се стурва този вариант с асистиращите упражнения, които съм избрал? Единствено ме притеснява как ще се отразят многото повторения с малка тежест понеже до момента съм тренирал сравнително тежко за моите възможности в диапазона 3-6 повторения в серия. Също така ми се струва, че килограмите на основните упражнения, изчислени по системата 5-3-1, ще са ми леки в сравнение с досегашното натоварване, но това май е нормално като за първи цикъл...
Темата беше редактирана от racing на 14.03.12 17:55.
13.03.12
15:13
асистиращите упражнения са в 10повторения ... тук таме 15 които спокойно можеш да направиш в 12 примерно... нищо страшно не виждам в тях :) за някакви резултатите от 5,3,1 ти трябват поне два цикъла... първия е да речем запознаващ, вработващ и подготвящ :)
Що не ги направиш отделните дни за отделни мускулни групи? т.е нещо като билдърски сплит, но основните движения да ги изпълняваш по 5/3/1 метода. Примерно в ден за лег можеш да правиш 5/3/1 лег, асистиращи за гърди + трицепс и задно рамо, в ден за клек да правиш примерно 5/3/1 клек, български клек/преден клек + румънска тяга и прасец и т.н., като асистиращите са в 3-4 серии по 6-8 повторения.
казано от xsanctom на 13.03.12, 15:19:
Що не ги направиш отделните дни за отделни мускулни групи? т.е нещо като билдърски сплит, но основните движения да ги изпълняваш по 5/3/1 метода. Примерно в ден за лег можеш да правиш 5/3/1 лег, асистиращи за гърди + трицепс и задно рамо, в ден за клек да правиш примерно 5/3/1 клек, български клек/преден клек + румънска тяга и прасец и т.н., като асистиращите са в 3-4 серии по 6-8 повторения.
Защото до сега тренирах по подобни схеми, не точно билдърски де, гледам да се разграничавам от тях :)
Единствено лежанките и раменните преси ги правех в един ден и едното страдаше за сметка на другото. Вече съм решил да не е така.
Задължително искам да има кофички, набирания, обръщания и pull-over някъде в асистиращите. На набиранията все още съм слаб, но напредвам лека полека, на кофичките стигам до петица с +15кг добавена тежест. Клека още не съм решил дали да е на гръб или на гърди, последните 6 месеца клякам само на гърди и съм доволен.
Мнението беше редактирано от racing на 13.03.12 15:33.