14.03.12
09:17
казано от Vic на 14.03.12, 09:10:
казано от James Hinks на 14.03.12, 08:22:
казано от Марин Маринов на 13.03.12, 17:43:
Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки?
И храната им е основно въглехидрати ;)
Иначе се хранят на 3 часа за да може съня в семесйтвото да остава константа... ;) Велика мисъл на Цецко !Не е точно въглехидрати. Като цяло, кърмата съдържа 75 гр/л въглехидрати (говоря за зрялата кърма) или 7.5%. Основният енергиен източник си остават мазнините. Всъщност, съставът на кърмата се променя дори и по време на самото кърмене, така, че е доста по-сложно.
Състава на кърмата и хранителната и стойност зависят много от храната на кърмачката. А иначе всички плодови и зеленчукови пюрета са основно въглехидрат...
14.03.12
09:23
Бегай с тия пюрета...
казано от James Hinks на 14.03.12, 09:17:
казано от Vic на 14.03.12, 09:10:
казано от James Hinks на 14.03.12, 08:22:
казано от Марин Маринов на 13.03.12, 17:43:
Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки?
И храната им е основно въглехидрати ;)
Иначе се хранят на 3 часа за да може съня в семесйтвото да остава константа... ;) Велика мисъл на Цецко !Не е точно въглехидрати. Като цяло, кърмата съдържа 75 гр/л въглехидрати (говоря за зрялата кърма) или 7.5%. Основният енергиен източник си остават мазнините. Всъщност, съставът на кърмата се променя дори и по време на самото кърмене, така, че е доста по-сложно.
Състава на кърмата и хранителната и стойност зависят много от храната на кърмачката. А иначе всички плодови и зеленчукови пюрета са основно въглехидрат...
За пюретата си прав, но си мисля, че има нещо доста грешно в това... Имаше някои по-нови изследвания, че бебетата усвояват по-добре мазнините. Миа отдавна си хапва с удоволствие жълтък, авокадо, а отскоро пилешко и заешко в пюретата :), докато някои от чисто въглехидратните комбинации ги плюе... Но пък обожава плодове.
14.03.12
09:27
казано от Тедо на 14.03.12, 09:23:
Бегай с тия пюрета...
Бегай ти...като отгледаш дете тогава се изказвай ;)
14.03.12
09:29
Кърма, баце, кърма, а след това твърда храна... Като не е имало пюрета как са отглеждали децата преди години?
14.03.12
09:30
казано от Vic на 14.03.12, 09:26:
За пюретата си прав, но си мисля, че има нещо доста грешно в това... Имаше някои по-нови изследвания, че бебетата усвояват по-добре мазнините. Миа отдавна си хапва с удоволствие жълтък, авокадо, а отскоро пилешко и заешко в пюретата :), докато някои от чисто въглехидратните комбинации ги плюе... Но пък обожава плодове.
Много съм чел и говорил с хора по въпроса. Хора, на които това им е било работа цял живот...Няма как да почнеш с мазнини и белтъчини.
Жълтъка може да влезе най-рано в четвъртия месец и то след като влезнат зеленчуците. Месото - след 6тия.
14.03.12
09:35
казано от Тедо на 14.03.12, 09:29:
Кърма, баце, кърма, а след това твърда храна... Като не е имало пюрета как са отглеждали децата преди години?
А ако майката няма кърма ?
Да не мисли, че като кажеш “едно време” и всички майки автоматично са били дойни крави ?
Колкото по-рано захраниш едно дете, толкова по-добре за него... Само дето това захранване става не с мЯсо, а с плодове...И като тръгна да философстваш за едно време - знаеш ли с какво е била замествана тогава кърмата(щото не е имало сухо мялко) ? ;)
14.03.12
09:37
А защо една жена не би имала кърма? Защото си дърпа тютюна и си пие кафето и дръгляви гъза? Или просто няма?
казано от James Hinks на 14.03.12, 09:30:
казано от Vic на 14.03.12, 09:26:
Много съм чел и говорил с хора по въпроса. Хора, на които това им е било работа цял живот...Няма как да почнеш с мазнини и белтъчини.
Жълтъка може да влезе най-рано в четвъртия месец и то след като влезнат зеленчуците. Месото - след 6тия.
Разбиранията се променят в последно време. Разбира се, ние също не сме започнали директно с месото, а спазвахме “правилата” ;) А Миа е почти на 8 месеца и вече много добре си показва какво предпочита. Но нищо не може да замени кърмата - иска да суче и след пюретата :D
Извинявай, Юли, ако прецениш, можеш да поразчистиш, че стана много бебешко в дневника (wasntme)
казано от Тедо на 14.03.12, 09:37:
А защо една жена не би имала кърма? Защото си дърпа тютюна и си пие кафето и дръгляви гъза? Или просто няма?
Тедо, не си прав, момче. Има хиляди причини за една жена да няма кърма и те да нямат нищо общо с изброените от теб.
14.03.12
09:42
Фактори много. Едно време по къра не са пафкали цигари и не са пиели кафета( а да не говорим, че те и не влияят върху отделянето на кърмата). А може и да има кърма и пак да не може да кърми - примерно мастит.
p.s. Ма мноо ма радват момченца по на 20ина години, които се изказват за гледане на деца :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.12 09:42.
казано от Vic на 14.03.12, 09:41:
Тедо, не си прав, момче. Има хиляди причини за една жена да няма кърма и те да нямат нищо общо с изброените от теб.
Kато започнем със стрес, която е основната. Цигарите и кафето изобщо не влияят на количеството кърма, само на качеството.
14.03.12
09:43
Въобще не парадирам, че съм прав. Затова питах накрая... Моята майка и мен, и брат ми е кърмила, та затова ми е странно... Все съм си мислил, че процесът е естествен. Ако няма кърма, значи има нещо гредливо...
По соца имаше “хумана” за преди това не знам, но факт е че кърмата/млякото при животните е с по-голям % мазнини спрямо големината му - на кита е 50% :) Ма при нас хората всичко е объркано май от толкова много “акъл”...
Бтв много е важно да не се дават алергенни храни, че май няма вече деца без такива.
казано от Тедо на 14.03.12, 09:43:
Въобще не парадирам, че съм прав. Затова питах накрая... Моята майка и мен, и брат ми е кърмила, та затова ми е странно... Все съм си мислил, че процесът е естествен. Ако няма кърма, значи има нещо гредливо...
По-относителни са нещата. Жена ми за първото нямаше почти никаква кърма, а за второто - в изобилие. Същите цици, същият човек, почти същото хранене. Друг период в живота, друго ниво на стрес и мотивация.
14.03.12
09:48
Моята майка и мен, и брат ми е кърмила, та затова ми е странно...
Яли сте и пюрета, бъди сигурен. Може да са били домашни пюрета, домашно изцедени плодови сокове, но с това сте захранени и ти и брат ти. Питай майка ти, дали ви е дала направо пържоли и яйца с масло... ;)
Все съм си мислил, че процесът е естествен. Ако няма кърма, значи има нещо гредливо...
Процеса е естествен, но отклонения от него има и при животните и то по-често отколкото може да предположиш.
14.03.12
09:52
От къде тръгна. Исках да кажа че е какъвто режим наложиш на тялото то такъв става за него естествен. Нагажда се спрямо това, което получава. Страшно ми е интересно да чета. Хубаво че се включеха бая от знаещите потребите. Щях да предложа някой ако иска да отдели дискусията в отделна тема. Но пък си мисля че много бързо ще спре.
казано от Тедо на 14.03.12, 09:29:
Когато майката е нямала кърма - на бебетата се е давало разредено кисело мляко. Най-близко до човешката кърма е козето мляко, обаче не се намира по магазините. (е, в зряла възраст от козе мляко си докарваш запек, ама....)
И преди 200 години са правили пюрета, само че от домашно отгледани зеленчуци размачкани с вилица, а не с кухненски робот ;)
Даже тогава храненето на бебетата в било сякаш по-добро, не заради липсата на консерванти, а поради това, че е било най-близо до националната ни кухня. Колкото и бебето да е отделен индивид - то е свикнало още в майка си с местната кухня и стомахчето по-добре усвоява храните, които са били в режима на майката. За пример мога да дам, че в други страни бебетата се захранват с портокалов сок, а при нас - със сок от моркови/ябълка. В първите страни ябълката се включва към 8-мия месец, докато при нас тогава може да се включи портокалът.
казано от Марин Маринов на 14.03.12, 09:52:
Щях да предложа някой ако иска да отдели дискусията в отделна тема
То има бе, няколко стотин такива..
За БГ мама, не си ли чувал:))))
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.03.12 10:35.
14.03.12
10:03
казано от slavko на 14.03.12, 10:02:
То има бе, няколко стотин такива..
За БГ мама, не си ли чувал:))))
Там не влизам депресирам се...
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 14.03.12 10:04.
http://waroninsulin.com/
Айде, още един жокер вадя:) Лесно се чете, а човека е наистина в час.
БГ мама ще ви завидят на знанията и осведомеността :) :) :)
Личи си по външния вид на човека, когато има проблеми с инсулина. Ние с Марина си пращахме снимки по едно време и тя ми каза, че “Да, определено в областта на паласките и бедрата доста ще трябва да поработиш”. Говорихме и от нея разбрах за инсулина и от какво значение е той, за да се регулират процесите в организма и да няма отлагания точно в тези места.
Изводът беше ясен - прецакана инсулинова чувствителност.
От Марина - инфото, от Сашо - разяснението за ползите от периодичното гладуване, отделно четох статии и започнах да си пия редовно Omega 3, преди 3 седмици си взех и ленено семе, слагам си по една лъжица сутрин с овеса ( което ми напомня да започна да го вписвам в дневника). Като имам време ще мина да си взема и АЛА, но е факт, че за 1 месец забелязвам съществена промяна и в тези области, и в общото си физическо състояние през деня, чувството за постоянне глад вследствие от ВМ-НВД почти изчезна и вече мога да се похваля, че си позволявам да ям по 100-150гр ориз на обяд и всичко е ток и жица :)
Според мен тялото е много по-силно и адаптивно, отколкото повечето хора смятат. Тялото може да привикне към постоянно физическо натоварване(всеки ден) и в същото време да се възстановява и да има градеж. Разбира се тук идва моментът, че каквито целите, такова и яденето, натоварването.
Аз лично избягвам да ям въглехидрати в големи количества, особено, докто съм на работа защото вдигат нивото на серотонина и почвам да се успивам. Може и да е ефекта плацебо и да си го внушавам, но това е положението. Наблягам на месо, сурови ядки и зеленчуци..., но това съм аз, за друг може да не е така.
Също така зависи от въглехидратите, откакто спрях хлабът и тестените изделия се чувствам по-добре. Още повече ако има адекватен прием на мазнини то кръвната захар ще бъде по-стабилна. Практиката да се яде само бялото на яйцето не случайно е една от най-глупавите идеи раждани някога, както и обезмаслените продукти. С други думи - всичко е свързано.
Пореден много добър коментар на Димзата!!!
И не, не е плацебо ефекта за успиването...
Лично на мен ми действат супер зле въглените. Преди ядях оризи с пилета на обяд и т.н. и цял след обед бях спящо зомби със сърцетуп.
Експериментирах, вчера ядох десерт на обяд (няколко седмици почти не съм пипал въглен на обед - бърз или бавен), (swear) ужасен ми беше след обеда, успан, изморен никаква прясна жилка в мен и в същото време сърцетуп, в 16 часа даже пих кафе да не заспя.
Вечна зима, сланина и тренировки на гладно ми е най-добре!
14.03.12
13:30
Хм, аз съм правил един експеримент с въглехидратите преди доста години. Цял ден по малко, но на много често сладки неща и вечерта на тренировка(щанги) як прилив на сила. Един колега го направи след време за по-дълъг период и зверски се изду... ;)
Та и инсулиновия пик си има място в схемите, не се изкзавайте толкова категорично. За мен най-гадния и смазващ режим на хранене е НВД - значи ли, че не става за нищо ? ;)
Има разбира се, що пък да не си причиниш един диабет:)
Шегувам се, аз не не съм тоталния кето фрик, просто държа въглехидратите на минимум...
Той е най-гадния и смазващ(може би за ЦНС), но най-полезен в дългосрочен план...
Искаш да ми кажеш, че ако 3 години ядеш баници с баклави, а аз ям пържоли със сланина и жълтъци...ти ще бъдеш по-здрав от мен...надали:)
Аз няколко пъти съм писал в дневника си, че най-много сила съм имал, след като съм зареждал яко с въглехидрати предишния ден. И съм сигурен, че не е самовнушение. Макар, че ги избягвам в храненето си, си мисля че за по-високи спортни резултати няма как да се мине без въглехидрати. В същото време ако си ендоморфен тип с притъпена инсулинова чувствителност, въглехидратите са сериозна пречка за постигане на нисък процент мазнини. За това в зависимост от приоритетите си определяш и храненето.
Въпроса е субективен и може да бъде погледнат през много гледни точки, спрямо цел, тип тренировки, метаболитни особености, ментално състояние и т.н. :)
Щангист приема количество въглехидрати преди интензивна 90%1RM тренировка, по време на изпълнението и, инсулина води до дисбаланс на основните два режима на нервната система, серотинина взема връх над допамина и производството на калциеви йони се влушава от което атлета губи производителност на мускулите си и фокус.
Сценария можеше да бъде различен ако атлета не беше ял преди тренировка, ако беше получил ментален (мотивационен) боост по време на тренировката или ако просто всичко това се случваше на друг атлет. :)
Лично съм привърженик на гладните тренировки, но това не е единственото парче на пъзела, мисля че има резон в думите на някои автори, които освен храната, съветват да търсим и оптимален емоционален статус по време на тренировка, които ни прави най-производителни. :)
14.03.12
13:44
казано от slavko на 14.03.12, 13:39:
Шегувам се, аз не не съм тоталния кето фрик, просто държа въглехидратите на минимум...
А защо мислиш профитата взимат инсулин ? ;)
Ма не е тема за тоя форум...
Искаш да ми кажеш, че ако 3 години ядеш баници с баклави, а аз ям пържоли със сланина и жълтъци...ти ще бъдеш по-здрав от мен...надали:)
Искам да ти кажа, че от 37 години да е имало сумарно 2, в които да не съм ял баници, баклави, вафли и незнаксикаквосладконещо и не е като да съм по-болен/по-слаб от теб. Верно, имам мях, ама... ;)
Защото е анаболен...да бе, не е за този форум:)))
А иначе, като се замисля....мммдааааа....по-бърз съм от теб:))) Така, че няма как да се стигне до бойните ти(примерно) умения:))) Ама ти си и хитър, ще ме прилъжеш нещо:)))
казано от Димитър Михайлов на 13.03.12, 17:36:
Смятате ли и че факторът “възраст” също влияе? Който и да е хранителен режим, ако той се прилага на 15-годишен, 20, 25, 30 и т.н. - би ли давал различни резултати само заради годинките?
П.П. Никого не искам да изкарам дърт. :)
Ясно е, че факторът възраст влияе, защото обмяната на веществата се променя. След 20-стата година метаболизма започва да се забавя, а е ясно когато имаме бавен метаболизъм какво се случва.
До колкото знам в доста дебелариуми (клиники) мерят т.нар. метаболитна възраст за да се ориентират какъв е метаболизма на тялото, което ще подлагат на неядене ;) Някъде съм чела, че метаболитната възраст трябва да е около реалната или по-ниска. Ако е по-висока - означава, че тялото е в режим на складиране. Показателно е и това, че възрастните ядат доста по-малко, а не отслабват, а напротив - закръглят се още повече.
А съм чел и за въглехидратното зареждане на маратонците, триатлонците...да бе, няма как без тях в определени спортове...
Просто искам да разгледаме нещата от здравослвона гледна точка, а не дали ще вдигна 200 с/без вафли “Чудо”...:)
14.03.12
13:50
Шегувам се, аз не не съм тоталния кето фрик, просто държа въглехидратите на минимум...Той е най-гадния и смазващ(може би за ЦНС), но най-полезен в дългосрочен план...
Там е работата за три години може да няма разлика. Ако той не е предразположен към диабет и инсулинава резистентност може и 30 да яде баклава и баници и да е по здрав от теб. но ако е може и след 2 месеца да са го отписаи. Индивидуално е Славко. Абе има много по вредни работи от въглехидрати: Какво ги изкарва ме като отрова. Истината е че без тях не може .
14.03.12
13:58
казано от stenli на 14.03.12, 13:44:
Щангист приема количество въглехидрати преди интензивна 90%1RM тренировка, по време на изпълнението и, инсулина води до дисбаланс на основните два режима на нервната система, серотинина взема връх над допамина и...
:x Мълчи, мълчи... ;)
казано от slavko на 14.03.12, 13:48:
Защото е анаболен...да бе, не е за този форум:)))
Да, анаболен е. Има доказани схеми за приема му. Естествено различни от лечебните, а и да не говорим, че малка грешка с дозировката може да значи кома.
казано от Smile на 14.03.12, 13:49:
Показателно е и това, че възрастните ядат доста по-малко, а не отслабват, а напротив - закръглят се още повече.
Сори, обаче това въобще не е свързано с храната, а с липсата на движение ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.12 13:59.
Толкова много информация има сега. . .на 100 места,може да прочетеш 100 различни неща и всичките ще си противоречът на 100%.
Въпроса е сам да прецениш,кое е правилно и кое не. . .да опитваш,да експериментираш,без някакви крайности и с времето да се нагодиш към това,което работи за теб,защото всеки е различен ! При един работи едно,при друг друго. . .кофтито е,че точно заради многото информация хората се объркват тотално.Не знаят,на кое да вярват,защото всичките *режими*,било то хранителни,тренировачни и т.н. изглеждат еднакво лъскави,работещи и съблазнителни.Както и с добавките,има 465421312 вида добавки. . .но колко от тях имат смисъл ??? Всичките имат гръмки имена,безброй обещания и надежди . . .Въпроса пак е да пресееш измишльотините,които струват дори повече от работещите неща. . .но е доста трудно :)
Мнението беше редактирано от Иван П. на 14.03.12 14:02.
Слушай ма сега майна, защото ти много обичаш да говориш в сферата на безкрайните вероятности:)
Ако си “предразположен” към диабет, яденето на сладко нали се сещаш, как ще ти подейства в пътя към заболяването...сега помисли какво ще ти попречи по пътя, ДА БЕ - точно така : неяденето на въглехидрати, или сега ще почнеш с ония женските теории “абе, то като ти е писано...”, “то ми е ген”...и там от сорта.
НЕ НЕ...всички си пишем всичко и си заслужаваме последиците...
p.s. За Сашо...а чел ли си, колко от тъпите напомпани тикви, в последтсвие заболяват от диабет...и си продължават с инсулина доживот, защото са много умни...ами, НЕ са единични случаите-доста са!!!
казано от slavko на 14.03.12, 13:50:
А съм чел и за въглехидратното зареждане на маратонците, триатлонците...да бе, няма как без тях в определени спортове...
Просто искам да разгледаме нещата от здравослвона гледна точка, а не дали ще вдигна 200 с/без вафли “Чудо”...:)
Славко, препоръчвам ти тези вафли, аз с тях дигам по 2 маникиенкиеееее
http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_1098952_3.jpg
14.03.12
14:15
Нещо не можем да се разберем.
Аз не твърдя нищо категорично, напротив - съветвам ви да мислите малко, че стигнахте пак до Монте КАРЛО и КАРЛОво...Седи на НВД месеци, после хапни стабилно въглехидрати 5 дни и иди да направиш контролно ;)
Ако си предразположен към инсулинозависим диабет дали си на НВД или не си - файда няма, панкреаса ти ще откаже.
Ако преяждаш системно в продължение на години и същевременно нямаш никакво активно движение, тоест тръгнал си към диабет тип 2 - тогава да, НВД може да те спаси(ако не е станало късно).
Тука уж всички са спортисти, пък не са наясно с тези научно доказани факти...|-) Уж всички се спортуват активно, пък плямпат за инсулинова резистентност като некви милкови фанатици...ае, то май основния вид спортисти по форумите са това... плямпала ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.12 14:16.
Аз не говоря за преценени зареждания, а за освинване ежедневно...
И чета медицински материали...
За бай Миле съм се изказал...
Панкреаса отказва, когато вкарваш твърде много ЗАХАР в системата, отнасяйки към количеството инсулин, което той е капацитивен да произвежда...В един момент просто панкреаса спира инсулина и...почват мъките. Не е ли така?
Плямпаме си, ама някои и вдигаме де, недей така:)