15.03.12
19:15
Започнах отново да вдигам тежести, само силови тренировки с цел да увеличавам силата и активното си тегло.
Катеря се по планините ежеседмично през по-топлите сезони, а пролетта и лятото идват.
Обикновено се катеря с километри в продължение на часове и се чудя дали това ще ми пречи да качвам мускулна маса? Увеличаването на калориите достатъчно ли е? Или многочасовото натоварване на краката (които тренирам три пъти седмично силово) ще повлияе и на резултатите ми в залата?
15.03.12
20:06
Катери се без да се безпокоиш. И аз много обичам да се катеря по Балкана. Яж много и няма да имаш проблеми.
15.03.12
22:50
Дали ще качваш или сваляш мускулна маса зависи основно от храната и в много малка степен от тренировката. Така че затова няма нужда да се притесняваш. А да се храниш правилно. Като цяло големите преходи ще дадат отражение в залата... Ако наистина тренираш 3 пъти в седмицата долна част и ходиш да катериш има вероятност да ги претренираш. Моя съвет е когато ходиш на преход след това да дадеш минимум 2 дена почивка на долната част да се възстанови. Иначе катери си това е може би едно от най-здравословните хобита и наистина е страшно интересно....
16.03.12
11:51
Като цяло големите преходи ще дадат отражение в залата...
Ще дадат, но в положителна посока ;)
Кила се свалят от дълги преходи и то серизоно, но обикновено няма свален и грам мускул ако ядеш. Случвало ми се е за 70 км преход в два дни да сваля 6 кг, но в залата никаквъ проблем нито с тежестите, нито с издръжливостта.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.03.12 12:42.
Благодаря за съдействието, колеги.
За да се добие по ясна представа..ще напиша как тренирам.
Тренировката ми е следната:
Тренировка А:
3x5 Клек
3x5 Лег
1x5 Тяга
**2x8 Кофички
Тренировка Б:
3x5 Клек
3x5 Войнишка преса
3x5 Гребане с щанга
СЕДМИЦА 1:
Понеделник - Тренировка A
Сряда -Тренировка Б
Пеък - Тренировка A
СЕДМИЦА 2:
Понеделник - Тренировка Б
Сряда - Тренировка A
Петък- Тренировка Б
....третата седмица както първата и т.н. Работните тежести ги увеличавам с всяка ТРЕНИРОВКА.
Знам, че с много храна (в момента поемам по 4500 кк. дневно) ще запазя мускулната си маса, но се притеснявам дали ще имам прогрес . Мускула расте, когато почива...мускула, както и нервната система увеличават силовите си възможности, когато почиват, а шляене из Рила планина, Пирин и Родопи ежеседмично си е натоварване.
Краката ги натоварвам три пъти седмично в залата, ще се натоварват и останалите дни, когато почивам (ако приемем, че ще правя преходи) и се питам дали изобщо ще имат време за почивка, през което ще се възстановяват, т.е да прогресирам. А за топенето на мазнини...ясно :) .
Поздрави и по-здрави!
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 16.03.12 12:54.
16.03.12
14:34
Леко се обърках. С тренировки за сила се качва и мускулна маса. Но ако искаш само мускули се тренира за мускули. Планинарството ще даде отражение на възстановяването и ще даде отражение в покачване на мускулната маса. Ако искаш сила даже може и да помогне в покачването и както каза Джеймс. Объркването ми е че ти тренираш за сила а говориш за мускулна маса. Тя е вторичен продукт от тренировките за сила. Първичният е силата. Ако искаш основно мускули тогава тренирай за мускули.
И аз ти казах няма проблем да си тренираш така и да правиш преходи. Просто си дай ден, два почивка след прехода преди да влезнеш в залата.
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 16.03.12 14:35.
Леко се обърках. С тренировки за сила се качва и мускулна маса. Но ако искаш само мускули се тренира за мускули. Планинарството ще даде отражение на възстановяването и ще даде отражение в покачване на мускулната маса. Ако искаш сила даже може и да помогне в покачването и както каза Джеймс. Объркването ми е че ти тренираш за сила а говориш за мускулна маса. Тя е вторичен продукт от тренировките за сила. Първичният е силата. Ако искаш основно мускули тогава тренирай за мускули.
И аз ти казах няма проблем да си тренираш така и да правиш преходи. Просто си дай ден, два почивка след прехода преди да влезнеш в залата.
Мускулната маса и ‘’мускули’’ ги взимам за синоними. За нещо различно ли говориш? Ако е така, моля да обясниш, защото може би не съм разбрал правилно.
По принцип тренирам за Миофибриална хипертрофия (нарастване на мускулните влакна и от там - силата), която се постига с тренировка от такъв типаж, какъвто ние наричаме ‘’силов’‘. Тоест миофибриалната хипертрофия и силата се постигат благодарение на един и същ вид тренировка и вървят ръка за ръка.
А за тренировката само за мускули, както ти се изрази, предполагам имаш предвид просто за хипертрофия (без покачване на силата), т.е Саркоплазмена (пълнене на мускулите с вода, гликоген и др. хранителни вещества и от там - размер) хипертрофия, която се постига 6-12 повторения...което пък не ми е цел, имайки на предвид, че не тренирам просто за визия.
Два дни подред имам почивни в седмицата...събота и неделя, но се съмнявам, че ще е редно след 1 час силова да правя няколко часа преход и след това почивка два дни.
Освен планинарство, също се гмуркам в дълбините на езера и пр...чисто влегматично плуване, което мисля, че ще помогне на възстановяването. А за планинарството...мисля да спестя десетки километри и да използвам автомобил да стигна близо до планината и след това.. разходка из планината (подкрепена със солидно количество пържоли на скара) не би трябвало да се отразят зле. :)
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 16.03.12 19:06.
Мхм, солидното количество пържоли на скара според мен не се връзва със стабилни преходи в планината. Ако се наплющиш яко с пържоли, няма ли да те домързи да вървиш? Аз бих препоръчала бързи въглехидрати по време на преходите, а пържолите нека са вечерта. Подходящи по време на преходите са едни мюслита за хрупане тип “крънчи”, всякакви сладки работи, бананчета...
Мхм, солидното количество пържоли на скара според мен не се връзва със стабилни преходи в планината. Ако се наплющиш яко с пържоли, няма ли да те домързи да вървиш? Аз бих препоръчала бързи въглехидрати по време на преходите, а пържолите нека са вечерта. Подходящи по време на преходите са едни мюслита за хрупане тип “крънчи”, всякакви сладки работи, бананчета...
Когато споменах пържоли иман предвид на етапи, не половин теле в порция наведнъж. А и скарата винаги е на място в Балкана :)
А за бързите въглехидрати съм съгласен, благодаря много!