15.03.12
19:15
Започнах отново да вдигам тежести, само силови тренировки с цел да увеличавам силата и активното си тегло.
Катеря се по планините ежеседмично през по-топлите сезони, а пролетта и лятото идват.
Обикновено се катеря с километри в продължение на часове и се чудя дали това ще ми пречи да качвам мускулна маса? Увеличаването на калориите достатъчно ли е? Или многочасовото натоварване на краката (които тренирам три пъти седмично силово) ще повлияе и на резултатите ми в залата?
15.03.12
20:06
Катери се без да се безпокоиш. И аз много обичам да се катеря по Балкана. Яж много и няма да имаш проблеми.
15.03.12
22:50
Дали ще качваш или сваляш мускулна маса зависи основно от храната и в много малка степен от тренировката. Така че затова няма нужда да се притесняваш. А да се храниш правилно. Като цяло големите преходи ще дадат отражение в залата... Ако наистина тренираш 3 пъти в седмицата долна част и ходиш да катериш има вероятност да ги претренираш. Моя съвет е когато ходиш на преход след това да дадеш минимум 2 дена почивка на долната част да се възстанови. Иначе катери си това е може би едно от най-здравословните хобита и наистина е страшно интересно....
16.03.12
11:51
казано от Марин Маринов на 15.03.12, 22:50:
Като цяло големите преходи ще дадат отражение в залата...
Ще дадат, но в положителна посока ;)
Кила се свалят от дълги преходи и то серизоно, но обикновено няма свален и грам мускул ако ядеш. Случвало ми се е за 70 км преход в два дни да сваля 6 кг, но в залата никаквъ проблем нито с тежестите, нито с издръжливостта.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.03.12 12:42.
Благодаря за съдействието, колеги.
За да се добие по ясна представа..ще напиша как тренирам.
Тренировката ми е следната:
Тренировка А:
3x5 Клек
3x5 Лег
1x5 Тяга
**2x8 Кофички
Тренировка Б:
3x5 Клек
3x5 Войнишка преса
3x5 Гребане с щанга
СЕДМИЦА 1:
Понеделник - Тренировка A
Сряда -Тренировка Б
Пеък - Тренировка A
СЕДМИЦА 2:
Понеделник - Тренировка Б
Сряда - Тренировка A
Петък- Тренировка Б
....третата седмица както първата и т.н. Работните тежести ги увеличавам с всяка ТРЕНИРОВКА.
Знам, че с много храна (в момента поемам по 4500 кк. дневно) ще запазя мускулната си маса, но се притеснявам дали ще имам прогрес . Мускула расте, когато почива...мускула, както и нервната система увеличават силовите си възможности, когато почиват, а шляене из Рила планина, Пирин и Родопи ежеседмично си е натоварване.
Краката ги натоварвам три пъти седмично в залата, ще се натоварват и останалите дни, когато почивам (ако приемем, че ще правя преходи) и се питам дали изобщо ще имат време за почивка, през което ще се възстановяват, т.е да прогресирам. А за топенето на мазнини...ясно :) .
Поздрави и по-здрави!
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 16.03.12 12:54.
16.03.12
14:34
Леко се обърках. С тренировки за сила се качва и мускулна маса. Но ако искаш само мускули се тренира за мускули. Планинарството ще даде отражение на възстановяването и ще даде отражение в покачване на мускулната маса. Ако искаш сила даже може и да помогне в покачването и както каза Джеймс. Объркването ми е че ти тренираш за сила а говориш за мускулна маса. Тя е вторичен продукт от тренировките за сила. Първичният е силата. Ако искаш основно мускули тогава тренирай за мускули.
И аз ти казах няма проблем да си тренираш така и да правиш преходи. Просто си дай ден, два почивка след прехода преди да влезнеш в залата.
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 16.03.12 14:35.
казано от Марин Маринов на 16.03.12, 14:34:
Леко се обърках. С тренировки за сила се качва и мускулна маса. Но ако искаш само мускули се тренира за мускули. Планинарството ще даде отражение на възстановяването и ще даде отражение в покачване на мускулната маса. Ако искаш сила даже може и да помогне в покачването и както каза Джеймс. Объркването ми е че ти тренираш за сила а говориш за мускулна маса. Тя е вторичен продукт от тренировките за сила. Първичният е силата. Ако искаш основно мускули тогава тренирай за мускули.
И аз ти казах няма проблем да си тренираш така и да правиш преходи. Просто си дай ден, два почивка след прехода преди да влезнеш в залата.
Мускулната маса и ‘’мускули’’ ги взимам за синоними. За нещо различно ли говориш? Ако е така, моля да обясниш, защото може би не съм разбрал правилно.
По принцип тренирам за Миофибриална хипертрофия (нарастване на мускулните влакна и от там - силата), която се постига с тренировка от такъв типаж, какъвто ние наричаме ‘’силов’‘. Тоест миофибриалната хипертрофия и силата се постигат благодарение на един и същ вид тренировка и вървят ръка за ръка.
А за тренировката само за мускули, както ти се изрази, предполагам имаш предвид просто за хипертрофия (без покачване на силата), т.е Саркоплазмена (пълнене на мускулите с вода, гликоген и др. хранителни вещества и от там - размер) хипертрофия, която се постига 6-12 повторения...което пък не ми е цел, имайки на предвид, че не тренирам просто за визия.
Два дни подред имам почивни в седмицата...събота и неделя, но се съмнявам, че ще е редно след 1 час силова да правя няколко часа преход и след това почивка два дни.
Освен планинарство, също се гмуркам в дълбините на езера и пр...чисто влегматично плуване, което мисля, че ще помогне на възстановяването. А за планинарството...мисля да спестя десетки километри и да използвам автомобил да стигна близо до планината и след това.. разходка из планината (подкрепена със солидно количество пържоли на скара) не би трябвало да се отразят зле. :)
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 16.03.12 19:06.
Мхм, солидното количество пържоли на скара според мен не се връзва със стабилни преходи в планината. Ако се наплющиш яко с пържоли, няма ли да те домързи да вървиш? Аз бих препоръчала бързи въглехидрати по време на преходите, а пържолите нека са вечерта. Подходящи по време на преходите са едни мюслита за хрупане тип “крънчи”, всякакви сладки работи, бананчета...
казано от Anelia на 16.03.12, 18:36:
Мхм, солидното количество пържоли на скара според мен не се връзва със стабилни преходи в планината. Ако се наплющиш яко с пържоли, няма ли да те домързи да вървиш? Аз бих препоръчала бързи въглехидрати по време на преходите, а пържолите нека са вечерта. Подходящи по време на преходите са едни мюслита за хрупане тип “крънчи”, всякакви сладки работи, бананчета...
Когато споменах пържоли иман предвид на етапи, не половин теле в порция наведнъж. А и скарата винаги е на място в Балкана :)
А за бързите въглехидрати съм съгласен, благодаря много!