22.03.12
21:25
Здравейте.
замислял съм се скоро да чистя (да изгоря мазнините) понеже 1 год. качвах мускулна маса и ся имам и малко мазнинки. Направих си хранителен режим - равнобалансиран за сваляне - звучи ми добре, и тренировъчен, но все пак да попитам
трябва ми добавка която да добавя в ежедневието си защото режима за сваляне + интензивни тренировки и ХИЙТ кардио ме е страх да не загубя мускул и мускулна маса. Ако можете да ми препоръчате добавка която да ми помага с това да не горя посочените неща (може би амино (бцаа)) или ? (ако трябва и някой стак ми предложете) нека да не е на много висока цена, но продуктите да са що годе от доказана марка :)
Благодаря предварително :)
22.03.12
21:34
Най-важното е да си набавяш калориите от качествени хранителни източници, да не гладуваш, както и да не прекаляваш с тренировките.
Относно добавките, аз бих се спрял на протеин за след тренировката, бцаа и креатин.
22.03.12
21:37
Това исках да чуя :) благодаря. А може ли да ми препоръчаш някои протеин, бцаа, креатин (доказана марка) и все пак да не са на чудовищна цена, за да си направя стака :) в момента разполагам със 110лв.
22.03.12
21:48
BSN Amino X - 1 доза по време на тренировката.
Optimum Nutrition Creatine Powder (300гр.) - 5гр. 2-3 часа преди и 5гр. след тренировка. 5гр. в нетренировъчните дни по някое време на деня.
Optimum Nutrition Gold Standard (900гр.) - 30 до 40гр. пудра след тренировката.
Естествено, ако не го правиш в момента, ще са ти необходими и витамино-минерален комплекс и есенциални мастни киселини (а.к.а. рибено масло), но с тях надскачаме бюджета ти.
Това е мое мнение, разбира се. Можеш да изчакаш и други съвети. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.12 21:49.
22.03.12
22:06
Мерси, имам няколко въпроса:
1. всичко е добре, но БСН Амино Х, са 400 и нещо грама и ако взимам тренировъчните дни по 2 дози и почивните по 1, ще ми стигне за г/д 15 дни...няма ли да е по-добре да взема други, които да ми стигнат за повече?
2. Каква е разликата между капсули, таблетки, дражета ?
3. “Естествено, ако не го правиш в момента, ще са ти необходими и витамино-минерален комплекс и есенциални мастни киселини (а.к.а. рибено масло)” - честно казано това не го схванах, как така ако го правя в момента и как така необходими ? защо?
23.03.12
09:15
1. От Amino X съм написал само една доза дневно, само в тренировъчни дни, по време на тренировката. През останалото време имаш хранителен режим, помниш ли? ;)
2. Съвсем накратко:
- таблетки - най-евтин производствен процес => по-евтини крайни продукти, най-дълго време за съхранение, позволява на производителя да вкара максимално материал в максимално малко пространство. Отрицателни черти - някои таблетки са бая големи.
- капсули - по-скъп производтсвен процес, по-лесни за преглъщане, по-бързо се разтварят в стомаха. Има и някакви технологии, с които определени капсули се разтварят на точно определено място...малко ми е мъгла как се случва.
- дражета - обикновено се използват за продукти в течен вид. Пример - рибено масло.
Кое да избереш? Няма разлика и според мен не би трябвало това да ти е критерий.
3. Защо витамините, минералите и есенциалните мастни киселини са необходими, можеш да научиш от раздел Хранителни добавки
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 09:16.
23.03.12
10:04
А, понеже сега нямам достатъчно пари, става ли няколко месеца след употребата на посочените добавки да си купя витамино-минер. комплекс ?
23.03.12
10:09
По-важно е да си набавяш първо есенциалните вещества за организма като витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Чак след това да мислиш за други екстри.
Всъщност, ако смяташ, че се храниш разнообразно и с качествени хранителни източници, витамино-минерален комплекс и рибено масло може и да не са ти необходими, но това ние в случая няма как да го знаем. :)
23.03.12
14:21
Мерси :) а, ако си набавям всички калории за деня (въглени:белтъци:мазнини) нужно ли е да взимам добавки ? все пак сигурно ще е по-добре, въпреки ако си осигувярам всичко от храната? резултата може би ще е по-голям?
23.03.12
14:29
Нищо не е задължително. Това е личен избор на всеки.
Някои добавки помагат и не могат да се набавят в съответните концентрации само от храна, например креатинът, CLA и т.н. Други, като витамините, минералите и ЕМК, могат да се набавят и изцяло от храната, макар за това да трябва доста добро меню, но не е невъзможно.
В определени моменти бързоусвоимата форма на някои добавки е голямо предимство, макар че същите вещества можеш да си ги набавиш и от храната.
Краткият отговор на въпроса ти е - не, не е нужно и не е задължително. На въпроса дали помагат - да, определени добавки помагат в определени количества в определено време. :)
23.03.12
15:39
Благодаря че даваш кратки и ясни отговори ! :) последния въпрос ми е, трябва ли да си купя и шейкър за да си стръскам хубаво пудрата или каквото и да е, или може в чаша и да разбърквам или в шише ?
И, това 5гр. креатин трябва ли да го меря или има мерителна лъжичка която е точно за 5гр ? както и при протеина (30гр) и аминокисилините (14.5гр)
Едит: колко е доставката при вас за други градове ?
Мнението беше редактирано от preslaw iwanow на 23.03.12 15:40.
23.03.12
15:49
Разбъркването в чаша не е най-добрият вариант, тъй като някои продукти се разбиват трудно. Отделно, тази пудра ще я носиш към залата. Там надали има как да разтвориш в чаша и да носиш вилица, с която да бъркаш. :)
Та...най-лесният и оптимален вариант е да си купиш и един шейкър. С обикновено шише също става, но вкарването на протеина (или друга пудра) трябва да става с помощта на фуния, което отново прави иначе елементарната задача бая тежка.
За креатина на Optimum не съм сигурен дали има мерителна лъжичка, но останалите продукти си имат лъжички в тях, които отговарят на съответната доза.
На Amino X примерно дозата е една лъжичка, която отговаря на 14.5гр. При протеина е същото - има си мерителна лъжичка. Ако в креатина няма лъжичка, то 1-2 чаени лъжички (от най-малките) ти правят 5гр.
Ако общата сума на поръчката ти е над 60лв. (в твоя случай е така), доставката е напълно безплатна, независимо къде се намираш, стига да си на територията на България. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 15:49.
23.03.12
15:53
Супер :) благодаря. Протеинът Whey gold standard 908gr, само в такава опаковка ли го има ? смисъл не е в кутия?
23.03.12
15:56
Опаковката на снимката е на най-голямата разфасовка - 4.5кг. Твоят ще е в кутия.
23.03.12
16:57
Окей, благодаря за всичко :)
едит: има ли проблем че съм на 15 и половина ? смисъл с добавките? нещо от сорта “няма да ги усетя” “загуба на пари” “ще ми окажат по-малко действие” ?
23.03.12
17:11
Я, как неприятно съм пропуснал да те питам за възраст. (fubar)
В такъв случай бих махнал креатина. Не за друго, но при него няма изследванията при подрастващи и не може да се гарантира, че ще е напълно безопасен. От тази гледна точка ти препоръчвам да не го пиеш, макар че под път и над път го пият всякакви тийнейджъри.
Другото е ок. Само не забравяй, че това са добавки. Правилното хранене е с приоритет. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 17:12.
23.03.12
19:08
Това за храненето...така си е !!!
Но, защо креатина да го махна, в смисъл с някоя друга добавка може ли да го заменя ? или с друг креатин (който не е монохидрат и не задържа вода)
Едит: в шейкъра мога ли да ги смесвам или едно след друго да ги пия?
23.03.12
20:45
За съжаление креатинът няма заместител и не става дума просто за смяна на формата му. Кре-алкалин, етил естер...все е креатин.
Идеята ми е, че не съм срещал изследвания, в които се потвърждава безопасността му при подрастващи. Всички експерименти и изследвания, на които съм попадал са правени с хора над 18-20 години.
Собственото ти тяло произвежда креатин също, но в доста по-малки количества. Креатинът е добре познато на тялото ти вещество. Във форума сигурно над 50% от потребителите между 15 и 18 години взимат креатин и нямат проблем с това, но аз, в името на безопасността, не ти препоръчвам да взимаш. Вече крайното решение си взимаш ти.
В шейкъра можеш да смесваш креатин и протеин, не е проблем. Аминокиселините обаче си ги разбивай в шишенце от Nestea. Гърлото им е достатъчно голямо и лесно ще можеш да сипваш пудрата. Тях изпий малко след началото на тренировката, а като приключиш да тренираш, разбий си протеина (и евентуално креатина) и ги изпий и тях.
Май малко сгреших, че ти препоръчах добавки, но грешката е направена и мухата е пусната. :)
23.03.12
21:27
Не си сгрешил ! и без това щях да си купя дори ако не беше ти сигурно щях да се замисля за бустер, което не е хич* добре.
между другото и аминото смятам да го разбивам в шейкъра (отделно)
И защо някои толкова мразят креатин монохидрат, че задържал водата...какво от това ? някакъв проблем ли има?
23.03.12
21:34
За буустер и дума да не става. Не си бъзикай нервната система на тези години.
Всеки креатин задържа вода. Иначе не работи. :)
Не ми е ясно от къде се е появил този...мит, ако може така да се нарече. Малко след като научих как работи креатинът, разбрах че нещо куца в цялото това подпухване и задържане на вода. След като и аз го опитах, се убедих.
Креатинът задържа вода вътре в кретките на мускулите ти, което е ок, държи ги хидратирани и придава по-плътен вид на тялото ти.
Проблем е ако се задържа вода извън клетките, но това се случва...евентуално ако е некачествен креатинът или предозираш и клетките ти не могат да поемат повече.
Отделно, че при приема на креатин се препоръчва и увеличен прием на течности, което някои хора го разбират “пий по 10 литра на ден”, което също увеличава водата в кръвната плазма и се придава подпухналият вид. 3-4 до 5л. според телосложението е ок като прием на течности.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 21:37.
23.03.12
21:41
ами според телосложението значи 167см 68кг около 3,5 литра ще са добре (сигурно...)
Мнението беше редактирано от preslaw iwanow на 23.03.12 21:41.
23.03.12
21:47
Би трябвало да е ок, но дневната нужда от течности може да варира. Сам трябва да си прецениш. Обикновено ако започнеш да вдигаш кръвно, да те боли често глава и да ходиш много рядко по малка нужда (а когато ходиш урината ти е много тъмна), значи имаш определен процент дехидратация и ти е нужна още вода.
Та, пий 3-4 литра дневно, ако има проблеми пиши тук или направо увеличи водният прием.
Между другото, разгледай и статията Креатин - повелителят на експлозивната сила. Ще ти е полезна.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 21:48.
23.03.12
21:54
Ще разгледам статията, мерси.
То наще викат, че 4 литра организма неможе да ги усвои, до 2 литра били полезни :D но няма проблем, ще пробвам !
Мнението беше редактирано от preslaw iwanow на 23.03.12 22:01.
23.03.12
21:58
1,5-2л. е ок за неспортуващ човек със сравнително заседнало ежедневие. За човек, който спортува няколко пъти седмично, поти се бая, ходи на училище, ще приема креатин и т.н., горните цифри са минимум. Но пак казвам, сам трябва да установиш с колко вода се чувстваш добре. Препиването с вода не е оферта...както и дефицитът й. :)
23.03.12
22:01
Аха, окей. А трябва ли да се прави онези... “зареждащ етап” и т.н с креатина ?
“Ако приемете креатин - монохидрат, той ще се трансформира в КФ, а ако приемете направо КФ, той се използва директно. Ето защо креатин-фосфатът е по-ефективен от креатин-монохидрата.” в изданието пишеше това. Фосватът значи е по-добър, или етил-естера?
Мнението беше редактирано от preslaw iwanow на 23.03.12 22:06.
23.03.12
22:10
Зареждащия етап отново е личен избор. Аз не съм му фен, макар да има логика зад него. За мен 10гр. в тренировъчни и 5гр. в нетренировъчни дни е бомба.
Креатин фосфат не съм сигурен, че вече се продава, а и няма смисъл да търсиш. Монохидратът е достатъчно ефективен. Всъщност, той е единствената форма от всичките, която стъпва на най-солидни доказателства за безопасността си и ефективността си. Друго не ти трябва.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 22:10.
23.03.12
22:13
Благодаря, че отговори на всичките ми абсурдни въпроси без да се оплачеш нито веднъж :D ! то тези добавки ще ги пия след 2 месеца като почна да чистя мазнините от тялото, дано тази “задръжка” на вода не вдигне килограмите на кантара вместо да ги свали :D
23.03.12
22:15
Почти сигурно е, че ще ги вдигне. Поне с малко със сигурност. Това обаче по никакъв начин няма да ти пречи да чистиш подкожните мазнини, тъй че кантара не го мисли. :)
23.03.12
22:21
Благодаря :) дори мисля че ще помогне. Според мен е така:
Ако си вземеш тези 3 добавки и ги съчетаеш с режим за покачване - ще качваш
Ако си вземеш тези 3 добавки и ги съчетаеш с режим за отслабване - ще отслабнеш
Ако си вземеш тези 3 добавки и ги съчетаеш с режим за поддържане - ще се поддържаш
Правилно ли мисля?
23.03.12
22:31
Специално за тези три добавки - да, така е. Май за 90% от добавките важат изводите, които си си направил.
По-голямата част от добавките ти помагат да понасяш по-добре тренировъчния стрес и да се възстановяваш по-добре и по-бързо. Да можеш да тренираш по-дълго и по-тежко.
Както сам знаеш и разбираш, храната е в основата на всичко. Без съответното хранене, добавките имат стойност близко до нулата.
Ако се храниш с цел качване, добавките ще ти помогнат да качиш мааалко повечко отколкото без тях, както и да тренираш по-тежко, по-често, по-дъгло...в зависимост от тренировките ти, разбира се.
Ако ще сваляш, ще ти помогнат да се възстановяваш по-добре въпреки калорийния дефицит, да имаш сили въпреки недостига на калории и по-този начин да губиш по-малко мускули, примерно.
При поддържането пак важат горните ми думи.
Повтарям се, че веществата в някои добавки много трудно можеш да си набавиш само от храна. Някои имат и по-специфични ефекти върху тялото. Материята е много широка. Ако ти е интересно, чети статиите в раздел Хранителни добавки.
Но пак искам да ти кажа, да не бързаш с добавките. Протеин, аминокиселини, витамини и минерали са напълно достатъчни на този етап от развитието на тялото ти. Поизчакай до 17-18 години, когато вече тялото ти приключва биологическото си развитие, и тогава мисли за други екстри. Здравето преди всичко!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 22:32.
23.03.12
22:39
Аз след като приключа с добавките, след няколко месеца ще премина към витамините и минералите (като посъбера пари) :)
Благодаря за всичко !
24.03.12
15:10
понеже тези добавки надскочиха бюджета ми, мога ли да си купя:
Голд стандард - както ми препоръча
Креатин ОН - както ми препоръча
БСН Амино Х - да го заменя с БЦАА Оптимум Н. (ако може на прах или дражета или малки таблетки, понеже има едни големи хапове (амино) които немога да ги преглътна честно казано
Едит: за колко дни идва поръчката ако не съм от София?
24.03.12
16:41
Ок, ето друг вариант:
Pure Nutrition 100% Pure Whey
BSN Amino X
Biotech USA 100% Creatine Monohydrate - разфасовката от 300гр. По ниско качество е, но това е положението.
Или махаш креатина или аминото и купуваш само 2 продукта. По-евтините БЦАА или не са изгодни, или са с големи хапове.
24.03.12
17:11
1. А, тези големи хапове, капсули ли се наричат ? или таблетки ?
2. Pure Whey е не по-малко качествен от Голд стандард, и става за чистене нали?
3. така става ли ?
Pure Nutrition 100% Pure Whey
BSN Amino X
Optimum Nutrition Creatine Powder
А шейкъра ще го купя по-късно, дотогага ще ги разбивам в шише NESTEA
Мнението беше редактирано от preslaw iwanow на 24.03.12 17:13.
24.03.12
17:18
1. Таблетки се наричат и варират по големина. Дражетата също. Капсулите са си стандартен размер във всички продукти...май.
Драже - http://log.bg/users_images/7/7530.jpg , http://www.nutricaplabs.com/images/Softgel-Manufacturing.jpg
Капсула - http://bg.all.biz/img/bg/catalog/30031.jpeg
Таблетка - http://bulgarialand.blog.bg/photos/118138/original/5240_1262200223_m.jpg
2. Няма протеини за чистене и за качване. И Pure е с високо качество.
3. Да, става.
24.03.12
17:36
Мерси. А за колко дни доставката пристига в работни/неработни дни, ако не съм от гр. София?
24.03.12
17:38
Обикновено до 2 работни дни, като в някои от по-големите градове се доставя и в събота.
24.03.12
17:43
1. Значи ако го поръчам в някоя сряда ще дойде в петък примерно ?
2. А ако го поръчам в петък ще дойде в Понеделник ако съм в малък град?
24.03.12
17:46
1. Може и има голяма вероятност да пристигне още и в четвъртък (на следващия ден).
2. Да.
24.03.12
17:52
Айде наистина последен въпрос и да ставам от компютъра :D
Pure Whey 908гр. (протеина) ще е в кутия, а не опаковка нали ?
24.03.12
17:52
Мхм. :)