09.07.05
20:12
Според вас всички ли упражнения трябва да се правян на пирамида или не ..... >?<
Това е индивидуално, пък и зависи какви цели гониш. По принцип няма нищо лошо да правиш всички упражнения в пирамида, аз лично правя всяко едно упражнение с дроп серии, дори когато правя суперсерии с антагонисти и съм видял само положителни резултати.
10.07.05
18:32
Какви са тея дроп серии
Може да се прави всяко в пирамида, но е прекалено трудоемко и неефективно.
Спорд мен е задължително първото упражнение да е в пирамида, а оттам нататък може да се пусне само 1 загрявъчна серия, а останалите да са си фиксирани.
Опит с дропсериите нямам, почти никакъв.
Аз не съм фен на пирамидите :) според мен 6-8 повторения за маса и това е.. другите серии с по 12 да речем не мисля са така ефективни, но това си е личен избор мисля.
10.07.05
20:41
ами ... аз си правя всичко на пирамида до 12 повторения Мах в зависимост от упражнението 4 - 5 серии
може да пробвам и други варианти но мисля да се придаржам близо до пирамидата :>
Абе пак ще повторя, всичко-пирамида си е доста ... неефективен, да не кажа тъп вариант. :wink:
10.07.05
22:02
хммм .... ами .... да речем че само 1-вото упр. правя пирамида ... а останалите все на Мах ли да ги блъскам ? :o
[quote author=“tpd”]Абе пак ще повторя, всичко-пирамида си е доста ... неефективен, да не кажа тъп вариант. :wink:
Трябваше да добавиш едно “според мен” отпред, хора всякакви, предпочитания всякакви :)
Аз пък пак повтарям, не е толкова трудоемко да се вкарат всички упражнения в малка пирамида барабар с дроп серия накрая, доста плътна тренировка се получава, без да се чувства тая “загуба на време” :)
прави обратна пирамида-4-6-8-10-12
загряваш хубаво и разплескваш некоя тежка щанга
12.07.05
09:27
[quote author=“westsa”]прави обратна пирамида-4-6-8-10-12
загряваш хубаво и разплескваш некоя тежка щанга
Тва до ся несам го пробвал ама ... .няма ли опасност от контузия ?
Аз знам че като си направиш цялата пирамида напримерно 12-10-8-6-4-(..) и после е добре да се върнеш до някаде напримерно 4-6-8
:lol:
загряваш хубаво и слагаш за 4 няма да се контузиш
то си зависи от тебе
отначалото имаш повече сила
а като направиш максове на 12-10-8-6
и вече на 4 не вдигаш това което попринцип вдигаш!!!
Абе хора, при пирамида никога не се вдигат максимални тежести в леките серии. Аз лично след втората серия трябва да намалявам тежеста, не да я увеличавам. Препоръчвам ви т.н. плоска пирамида - вдигате тежеста, но повторенията си седят едни и същи. Примерно, решавате да направите 4 х 6 на дадено упражнение, и максималната ви тежест за 100 кг е 6 повторения. тогава правите нещо такова:
60 х 6, 80 х 6, 100 х 6 (максимум), 100 х отказ (обикновенно ще се получат не повече от 4 - 5 повторения, освен ако не се почива 5 - 6 минути). Ако се чувствате силни, в последната серия може да се пробва по - голяма тежест, примерно 105 или 110 кг за 2 - 3 повторения.
според мен грешиш
за кво вдигаш тогава като не те наторват както трябва ей така между другото а?според няма смисъл в това
Примерно, решавате да направите 4 х 6 на дадено упражнение, и максималната ви тежест за 100 кг е 6 повторения. тогава правите нещо такова:
60 х 6, 80 х 6, 100 х 6 (максимум), 100 х отказ
Ами просто двете серии ти служат за загряване, а в последните две се натоварваш на максимум. Аз така правя на повечето основни упражнения. Невъзможно е да вдигаш на максимум в 4 - 5 серии и при това да увеличаваш тежестта всеки път. Никой не прави така.
12.07.05
18:12
Петко К
Ами аз напримерно вдигам от 30 до 55-60 на пирамида до 12 повторения (12-10-8-6-4-(..) )
Значи според теб е по добре да правя все по 6 или 8 повторения и да овеличавам само тежеста ?!?
Ще го пробвам 10х
а за дроп сериите това е : правиш серия и като я свършиш веднага правиш същтото упр само че с по малки кг.
Това е доста стресиращо, пробвал съм го. За хора с малко опит не го препоръчвам. Така на практика натоварваш мускула доста след точката на отказ и изчепваш напълно запасите му.
16.07.05
17:51
Пирамидите работят най-вече при основни упражнения за големи мускулни групи. Да правиш 2 пирамиди в 2 упражнения за 1 мускулна група е безмислено.