Хранителна добавка за енергия и мускулна маса

04.04.12
10:57

Здравейте, от скоро тренирам и никога до сега не съм взимал каквито и да е добавки. Тежа 70 кг и съм висок 180 см. Хранителната добавка която търся трябва да бъде максимално безвредна и качествена , да ми дава енергия и мускулна маса. Наясно съм, че може и да не са съчетани двете в една добавка така, че може и комбинация между добавка и аминокиселини... вие ще кажете най-добре :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 04.04.12 10:59.

04.04.12
11:23

казано от ziko ziko на 04.04.12, 10:57:

Здравейте, от скоро тренирам и никога до сега не съм взимал каквито и да е добавки. Тежа 70 кг и съм висок 180 см. Хранителната добавка която търся трябва да бъде максимално безвредна и качествена , да ми дава енергия и мускулна маса. Наясно съм, че може и да не са съчетани двете в една добавка така, че може и комбинация между добавка и аминокиселини... вие ще кажете най-добре :)

Хранителните добавки са последното нещо, за което трябва да имаш грижа за момента. Обърни внимание на храненето (НАЙ-важното нещо). Гадно е когато не ти казват това, което искаш да чуеш, но ще си спестиш много нерви, време и пари. Колко и какво ядеш - на това обърни внимание. Пет-седем хранения на ден с чиста и истинска храна, което ще рече:
*Месо (телешко, свинско, пилешко, пуешко и т.н)
*Риба
*Яйца
*Млечни продукти (мляко и извара най-вече)
*Плодове и зеленчуци
*Картофи
*Ориз
*Овесени ядки
*Други ядки
*Зърнени храни

...главно от тези продукти трябва да се състои менюто ти. Когато ядеш храни като тези и при това стабилно (5-7 пъти дневно), тогава идва ред на хранителните добавки.

Ако храненето не ти е стабилно, никоя хранителна добавка няма да ти помогне.
Хранителните добавки няма да ти дадат мускулна маса. Храната ще го направи. Хранителните добавки са добавки към храната, както си е и написано, а не вълшебно хапче, което дава мускули...те просто помагат и то не толкова, колкото си представяме преди да сме ги опитали. Те не са причината за резултатите.
Обърни внимание и на спането. Под 8-9 часа не трябва да пада.

Като за начало:
*Протеин
*Винамин В (бе) комплекс
*ZMA
*Амино
*Глутамин

казано от Силен Българин на 04.04.12, 11:23:

Като за начало:
*Протеин
*Винамин В (бе) комплекс
*ZMA
*Амино
*Глутамин

С извинение, но списъкът “като за начало”, който е подходящ за човек като него, е доста по-различен и изглежда приблизително така:
- комплексни витамини
- рибено масло

По голямо изключение бих приел идеята за протеин на прах, но като цяло и за него е по-добре да се говори в бъдеще време. ZMA? Глутамин? Хайде де...

За всичко останало съм съгласен с теб.

04.04.12
11:48

казано от Кольо Пияндето на 04.04.12, 11:32:

С извинение, но списъкът “като за начало”, който е подходящ за човек като него, е доста по-различен и изглежда приблизително така:
- комплексни витамини
- рибено масло

По голямо изключение бих приел идеята за протеин на прах, но като цяло и за него е по-добре да се говори в бъдеще време. ZMA? Глутамин? Хайде де...

За всичко останало съм съгласен с теб.

Човека има такава представа за хранителните добавки, каквато имат повечето начинаещи. Той търси хранителна добавка, която ще му даде маса, а рибено масло и комплексни витамини едва ли му звучи като нещо, което ще го направи чудовище (въпреки което, мисля, че си прав, да.).
Аз като почнах, бях накупил 3 азотни бустера, 2 кутии протеин, половин кашон протеинови вафли и какво ли още не...бях започнал да разорявам нашите и си мислех, че ще изкъртя железата с поглед.
Дори и с Глутамин и ZMA ще е доста по-лек случай, въпреки, че изобщо не е задължително, да.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.04.12 11:52.

Това как звучи една комбинация от добавки изобщо не е гаранция за нейната ефективност, както ти лично си се убедил. Затова си мисля, че едни читави витамини и рибено масло ще са достатъчни за него. Основните усилия (и пари!) трябва да хвърли в изграждането и поддържането на подходящ хранителен режим, след като е начинаещ и иска да бъде силен. Витамините и рибеното масло няма да му дадат пряко увеличение на мускулната маса, така е... но ще се отразят ползотворно на цялостното му здравословно състояние, което значи по-добър тонус и възможност за по-здрави тренировки. Съответно - ако той се храни (и тренира) добре, ще може да постигне желаната цел без допълнителни разходи. Глутамин, аминокиселини и ZMA няма да му навредят (при правилна употреба), но и на този етап няма да му донесат нищо особено като ефективност. Затова моят съвет е друг.

04.04.12
12:15

Напълно съм съгласен с теб, дори и споделям мнението ти. Имаше лека ирония, защото както сам виждаш...самите представи са му различни от самата реалност за добавките. Аз като начинаещ също съм получавал съвети за рибено масло и мултивитамини и познай каква ми беше реакцията...накрая какво купих, написах в предишния си пост. Шарените кутийки не са никаква гаранция за резултат, в повечето случаи - дори обратното. Написах ЗМА, Глутамин и протеин не като добавки, задължителни за неговото ниво, но като добавки, които по-скоро са за ‘’влезли в джаза’’ начинаещи и средно напреднали, но няма да му навредят.
Ако ме питаш мен, дори и не смятах да пиша ‘’като за начало’‘, защото просто не му трябват добавки на този етап, но го направих колкото да не е без хич.

04.04.12
13:12

Благодаря за съветите ви, прочетох ги внимателно и реших като за начало да започна с витамините, рибното масло и аминокиселини. Относно витамините ще съм благодарен ако предложите и марка, защото наскоро вземах, но не бяха нищо особено. Режима на хранене и до сега съм се стремял да е нещо подобно, но сега с по богатото меню от вас ще стане още по добре :)
Бих ви бил благодарен от сега ако предложите за в бъдеще и хранителна добавка за да не спамим след време пак, а и сигурно ще ми е необходима и финансова подготовка докато дойде момента за добавка.

Огледай витамините и рибеното масло на Now Foods.
След време нека говорим пак, защото не е ясно от какво ще имаш нужда.

Според мен минералните добавки като ZMA не са лишени от смисъл. Ако има недостиг на някоя от съставките, ще му се отрази доста добре.  Тренировъчния стаж е без значение тук.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1