04.04.12
10:57
Здравейте, от скоро тренирам и никога до сега не съм взимал каквито и да е добавки. Тежа 70 кг и съм висок 180 см. Хранителната добавка която търся трябва да бъде максимално безвредна и качествена , да ми дава енергия и мускулна маса. Наясно съм, че може и да не са съчетани двете в една добавка така, че може и комбинация между добавка и аминокиселини... вие ще кажете най-добре :)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 04.04.12 10:59.
казано от ziko ziko на 04.04.12, 10:57:
Здравейте, от скоро тренирам и никога до сега не съм взимал каквито и да е добавки. Тежа 70 кг и съм висок 180 см. Хранителната добавка която търся трябва да бъде максимално безвредна и качествена , да ми дава енергия и мускулна маса. Наясно съм, че може и да не са съчетани двете в една добавка така, че може и комбинация между добавка и аминокиселини... вие ще кажете най-добре :)
Хранителните добавки са последното нещо, за което трябва да имаш грижа за момента. Обърни внимание на храненето (НАЙ-важното нещо). Гадно е когато не ти казват това, което искаш да чуеш, но ще си спестиш много нерви, време и пари. Колко и какво ядеш - на това обърни внимание. Пет-седем хранения на ден с чиста и истинска храна, което ще рече:
*Месо (телешко, свинско, пилешко, пуешко и т.н)
*Риба
*Яйца
*Млечни продукти (мляко и извара най-вече)
*Плодове и зеленчуци
*Картофи
*Ориз
*Овесени ядки
*Други ядки
*Зърнени храни
...главно от тези продукти трябва да се състои менюто ти. Когато ядеш храни като тези и при това стабилно (5-7 пъти дневно), тогава идва ред на хранителните добавки.
Ако храненето не ти е стабилно, никоя хранителна добавка няма да ти помогне.
Хранителните добавки няма да ти дадат мускулна маса. Храната ще го направи. Хранителните добавки са добавки към храната, както си е и написано, а не вълшебно хапче, което дава мускули...те просто помагат и то не толкова, колкото си представяме преди да сме ги опитали. Те не са причината за резултатите.
Обърни внимание и на спането. Под 8-9 часа не трябва да пада.
Като за начало:
*Протеин
*Винамин В (бе) комплекс
*ZMA
*Амино
*Глутамин
04.04.12
11:32
казано от Силен Българин на 04.04.12, 11:23:
Като за начало:
*Протеин
*Винамин В (бе) комплекс
*ZMA
*Амино
*Глутамин
С извинение, но списъкът “като за начало”, който е подходящ за човек като него, е доста по-различен и изглежда приблизително така:
- комплексни витамини
- рибено масло
По голямо изключение бих приел идеята за протеин на прах, но като цяло и за него е по-добре да се говори в бъдеще време. ZMA? Глутамин? Хайде де...
За всичко останало съм съгласен с теб.
казано от Кольо Пияндето на 04.04.12, 11:32:
С извинение, но списъкът “като за начало”, който е подходящ за човек като него, е доста по-различен и изглежда приблизително така:
- комплексни витамини
- рибено маслоПо голямо изключение бих приел идеята за протеин на прах, но като цяло и за него е по-добре да се говори в бъдеще време. ZMA? Глутамин? Хайде де...
За всичко останало съм съгласен с теб.
Човека има такава представа за хранителните добавки, каквато имат повечето начинаещи. Той търси хранителна добавка, която ще му даде маса, а рибено масло и комплексни витамини едва ли му звучи като нещо, което ще го направи чудовище (въпреки което, мисля, че си прав, да.).
Аз като почнах, бях накупил 3 азотни бустера, 2 кутии протеин, половин кашон протеинови вафли и какво ли още не...бях започнал да разорявам нашите и си мислех, че ще изкъртя железата с поглед.
Дори и с Глутамин и ZMA ще е доста по-лек случай, въпреки, че изобщо не е задължително, да.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.04.12 11:52.
04.04.12
12:03
Това как звучи една комбинация от добавки изобщо не е гаранция за нейната ефективност, както ти лично си се убедил. Затова си мисля, че едни читави витамини и рибено масло ще са достатъчни за него. Основните усилия (и пари!) трябва да хвърли в изграждането и поддържането на подходящ хранителен режим, след като е начинаещ и иска да бъде силен. Витамините и рибеното масло няма да му дадат пряко увеличение на мускулната маса, така е... но ще се отразят ползотворно на цялостното му здравословно състояние, което значи по-добър тонус и възможност за по-здрави тренировки. Съответно - ако той се храни (и тренира) добре, ще може да постигне желаната цел без допълнителни разходи. Глутамин, аминокиселини и ZMA няма да му навредят (при правилна употреба), но и на този етап няма да му донесат нищо особено като ефективност. Затова моят съвет е друг.
Напълно съм съгласен с теб, дори и споделям мнението ти. Имаше лека ирония, защото както сам виждаш...самите представи са му различни от самата реалност за добавките. Аз като начинаещ също съм получавал съвети за рибено масло и мултивитамини и познай каква ми беше реакцията...накрая какво купих, написах в предишния си пост. Шарените кутийки не са никаква гаранция за резултат, в повечето случаи - дори обратното. Написах ЗМА, Глутамин и протеин не като добавки, задължителни за неговото ниво, но като добавки, които по-скоро са за ‘’влезли в джаза’’ начинаещи и средно напреднали, но няма да му навредят.
Ако ме питаш мен, дори и не смятах да пиша ‘’като за начало’‘, защото просто не му трябват добавки на този етап, но го направих колкото да не е без хич.
Благодаря за съветите ви, прочетох ги внимателно и реших като за начало да започна с витамините, рибното масло и аминокиселини. Относно витамините ще съм благодарен ако предложите и марка, защото наскоро вземах, но не бяха нищо особено. Режима на хранене и до сега съм се стремял да е нещо подобно, но сега с по богатото меню от вас ще стане още по добре :)
Бих ви бил благодарен от сега ако предложите за в бъдеще и хранителна добавка за да не спамим след време пак, а и сигурно ще ми е необходима и финансова подготовка докато дойде момента за добавка.
04.04.12
13:19
Огледай витамините и рибеното масло на Now Foods.
След време нека говорим пак, защото не е ясно от какво ще имаш нужда.
04.04.12
13:43
Според мен минералните добавки като ZMA не са лишени от смисъл. Ако има недостиг на някоя от съставките, ще му се отрази доста добре. Тренировъчния стаж е без значение тук.