Тренировъчна програма. Съвети и коментари

04.04.12
17:53

Здравейте,
Ето моята програма за момента, моля дайте мнения и препоръки:
Целите които съм си поставил е запазване на теглото и махане на коремчето.
Много ще съм благодарен да прочетете и да дадете адекватни мнения и коментари.

Ден 1 Ръце:
Лежанка тесен хват - пирамида 4 серии
Трицепсово разгъване на горен скрипец  - 3 / 4 серии 10 пов
Бицепсово сгъване с щанга - пирамида 4 серии
Бицепсово сгъване с дъмпели прав/седнал 3/4 серии 10пов
Френско разгъване 3/4 серии 10пов
Скотово сгъване 3/4 серии 10пов
Кик-Бек разгъване 3/4 10/12 пов
1 упр. за предмишница.
20 / 30 мин кардио

Ден 2 Гърди:
Горна лежанка -  4 серии пирамида
Повдигане на дъмпели от лег - 4 серии 10пов.
Флайс - 4 серии 10 / 12пов
Кросоувър - 4 серии 10/12пов
Едно упр. за гръдния кош (ся не се сещам името му) - 4 серии 10/12пов
20 / 30 мин кардио

Ден 3 Крака:
Клекове с щанга - 4 серии пирамида
Пуш машина - 4 серии пирамида
Сгъване на краката - 4 серии 10пов
Разгъване на краката - 4 серии 10пов
Едно упр. за прасец - 4 серии пирамида
20 / 30 мин кардио

Ден 4 Рамо и Трапец:
Повдигане на щанга пред гърдите от седнало положение - 4 серии пирамида
Въртолет  - 3/4 серии 10пов
Повдигане на ръцерте встрани 3/4 серии 10пов
Задно рамо - 4 серии 10 пов.
2 упр. за трапец - 3серии 10/12пов.
20 / 30 мин кардио

Ден 5 Гръб
Мъртва тяга - 4 серии пирамида
Горен скрипец с широк надхват - 4 серии пирамида
Гребане - 4 серии 10пов
Едностранно гребане - 4серии 10пов
Кардио 20 / 30 мин

Ден 6 Корем
правя 4 упр за корем 3/4 серии по 12/15пов
20 / 30 мин кардио
Ден 7 Почивка

Ще бъда благодарен ако ми дадете съвети и да напрвите коментар. Имам 3 години стаж в залата но сле 4 годишно оцъствие  едва преи 4 / 5 месеца започнах пак. На 23 години съм.
Упражненията ги меня при почти всяка тренировка в смисъл такъв, че при заменям по 1 или 2 упр с подобни.
Благодаря !

04.04.12
18:07

1.6 дни в седмицата е много!
2.Прави корема 2 пъти в седмицата!
3.Флайс и Кросоувър са 2 упражнения за един и същи мускул,махни едното.
4.Едностранното гребане може също да го махнеш...
5.НАЙ-ВАЖЕН Е ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ.Мини на НВД,само с кардио и с тренировки НЯМА да стане!

04.04.12
18:18

Съгласен съм с Fitness Orange.Предлагам ти да правиш 12-15 повторения с по-леки тежести щом целта ти е релеф.Също така
наблегни на кросоувъра(той е по добър за стягане от флайса) и за бицепс прави концентрирано сгъване с дъмбел в края
на тренировката.

Това,че ръцете са в първия ден не ти гарантира,че ще станат големи - но определено може да ти провали гърдите.
Просто не виждам как ще направиш хубава тренировка за гърди с изморен трицепс от предния ден.

Най-малките групи са по-към края на седмицата.

6 поредни тренировъчни дни, всеки с по 15-20 серии, че и по половин час кардио всеки път... нищо общо с някакъв положителен ефект за мускулите не виждам.

Мнението беше редактирано от Цветелин Домушки на 04.04.12 21:26.

04.04.12
23:58

казано от Fitness Orange на 04.04.12, 18:07:

Ами да, и двете са за гърди :D не се изрази правилно.. и не съм съгласен, че двете упражнения са за една и съща част!

05.04.12
00:31

казано от metcheto на 04.04.12, 23:58:

казано от Fitness Orange на 04.04.12, 18:07:

Ами да, и двете са за гърди :D не се изрази правилно.. и не съм съгласен, че двете упражнения са за една и съща част!

Според мен флайса е за мускулна маса а кросоувъра е за стягане.То и флайса стяга ама е добър и за маса.

05.04.12
00:57

Сега и ако обясниш какво значи стягане и какво значи за маса....

05.04.12
10:23

Благодаря за коментарите.
Със сигурност ще направя размествания в програмата .
Иначе за сега се чувствам добре, не мисля че се претоварвам, защото тренировката ми трае м/у 40 и 50 мин + около 20 мин кардио
Забрах да кажа че съм 78 кг. .... тялото ми е добре единственото което е че имам малко коремче, което ми се иска да го махна.
За диетата опитвам се да съм на НВД. , но ве още въглехидратите са ми малко в повече и се старая да ги сваля още.

05.04.12
14:02

1. Шест от седем дни в седмицата е много. Кога ще се възстановяваш?

2. ‘’Колкото повече, толкова повече’’ не важи за мускулите. Правиш много упражнения, а не трябва.

3. Не е нужно ръцете да са в един и същ ден. Това не е гаранция, че ще растат повече. Сложи бицепса при гърба и трицепса при гърдите, така автоматично си даваш +един ден почивка, т.е време за растеж.

4. Относно гърдите - горната лежанка (полу-лег) е добър избор. За лег използвай лост. Виждам упражнения като флайс и кросоувър, а не виждам най-важното упражнение за гърди след хоризонталния лег - Кофичките. Магни флайса и кросоувъра, добави кофичките, а след тях...направи две серии по 12 на кросоувър.

5. Относно краката - Виждам клек - много добре. Прави го пълен. Добави няколко серии и преден клек. Махни пуш машината, згъването и разгъването на крака, добави напади и български клек.

6. Не тренирай рамена веднага преди или след тренировка за гръб, особено когато тренираш трапец. Натоварваш трапеца два дни подред... как ще се възстановява, сиреч - расте?

7. Относно гърба - ако можеш да се набираш, по-добра алтернатива е пред скрипеца. Махни гребането с дъмбел.

8. Не е нужно да мениш упражненията всяка тренировка. Прогресивно увеличавай работната тежест - това е нов стрес за мускула, какъвто предполагам целиш със смяната на упражнения.

05.04.12
14:30

Силен Българин.
Внимателно прочетох това което си ми написал.
Ще направя промени по програмата.
Наистина ми се искаше всяка мускулна група да я тренирам в отделен ден защото сега мог ада си го позволя.
Наи много се чудя относно ръцете дали да ми останат в един ден или да ги направя така като ти казваш.
А някакъв съвет относно кардиото ?

05.04.12
14:55

казано от ivaniko на 05.04.12, 14:30:

Наистина ми се искаше всяка мускулна група да я тренирам в отделен ден защото сега мог ада си го позволя.
Наи много се чудя относно ръцете дали да ми останат в един ден или да ги направя така като ти казваш.
А някакъв съвет относно кардиото ?

Като ги тренираш в отделен ден, няма да си гарантираш по-добри резултати.
Ръце, рамена, гърди, гръб, крака, корем...не е нужно в отделни дни. Другото, което е...как ще се възстановяваш? Ти искаш да запазиш/качиш мускул, а не да го губиш. Като праскаш три пъти трицепса в седмица (давам единичен пример) при гърдите, рамената, ръцете...няма да стане нищо хубаво. Като удряш трапеца два поредни дни...в деня за рамената имаш две упражнения за него, а предишния ден си правил тяга...не ми звучи удачно. Дори и не виждам кога ‘’задното рамо’’ ще се възстановява, след като си правил гребане с щанга (т.е тренирал си тази част на рамото) и на следващият ден пак го тренираш.
Не стига, че нямаш почивни дни, с изключение на един ден, който не е нищо, а и броя на упражненията е голям.

Моят съвет е да тренираш гърба с бицепса, гърдите с трицепса, краката и рамената заедно ИЛИ краката с корем в отделен ден и рамена в отделен ден с корем също (можеш да добавиш 1-2 упражнения за трапец в деня, когато тренираш рамена, но той трябва да е възстановен, сиреч - деня, когато си тренирал гръб да е поне два дни назад). Така хем ще си тренираш добре мускулите, хем ще имат време да се възстановят качествено, хем и ще имаш 3-4 дни за кардио...но разбира се протеина трябва да е на оптимално ниво за да пазиш мускул.

За кардио можеш да пробваш интервални спринтове. Спринт/ходом/спринт ... спомагат за запазването/качването на мускул и естествено за свалянето на ненужни килограми.

05.04.12
15:07

казано от Силен Българин на 05.04.12, 14:55:

Като удряш трапеца два поредни дни...в деня за рамената имаш две упражнения за него, а предишния ден си правил тяга...не ми звучи удачно.

Хм, като взмете да се изказвате толкова категорично, все едно сте най-малкото треньори на Кътлър и става смешно. Искаш ли да видиш моя трапец и да ти висне ченето ;)
Няма как да постигнеш пълна изолация за някой мускул, пък и пълната изолация не води до кой знае какъв резултат(освен при профи билдърите,ама тук такъв не виджам нещо (shake) )...Базови + подпомагащи движения, като всяко базово движение и съответните му сходни в отделен ден и имаш чудесна бодибилдинг програма, че чак и структурирана като сплит :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.04.12 15:11.

05.04.12
15:42

Благодаря за коментарите.
Със сигурност това което ще направя е да сменя подредбата на тренировъчните дни. И ще сменя някой упражнения.
Като цяло обаче мисля да запазя структурата на програмата за следващите 2 месеца.
След това май няма да мога да посещавам толкова често залата, така че тогава ще мисля нова.

Сега искам да поставя един последен въпрос, знам че не е най подходящото място но се пак е свързано с програмата ми.

Хранителния рейим:

Закуска:
8я. -  1 портокак
8:30 - 100гр. мюсли + 200гр. кисело мляко

Обяд:
12:30ч - 200/250гр. картофи или ориз + 250/300г.  пиле/свинско/риба
16ч - 80гр. сурови бадеми

Вечеря:
20:30 - салата(2 домата, краставица, пресен лук, сирене и зехтин) + 250гр пилешко/свинско или 200гр извара и яица
Като по веме на вечерята и след нея пия по 300/400гр мляко с 0.1% масленост.

Тва ям почти всеки ден моля за коментар и съвети.

05.04.12
15:46

казано от James Hinks на 05.04.12, 15:07:

Като удряш трапеца два поредни дни...в деня за рамената имаш две упражнения за него, а предишния ден си правил тяга...не ми звучи удачно.

Хм, като взмете да се изказвате толкова категорично, все едно сте най-малкото треньори на Кътлър и става смешно. Искаш ли да видиш моя трапец и да ти висне ченето ;)
Няма как да постигнеш пълна изолация за някой мускул, пък и пълната изолация не води до кой знае какъв резултат(освен при профи билдърите,ама тук такъв не виджам нещо (shake) )...Базови + подпомагащи движения, като всяко базово движение и съответните му сходни в отделен ден и имаш чудесна бодибилдинг програма, че чак и структурирана като сплит :)

Не е нужно човек да е треньор на Кътлър (ама и на идея си нямам кой е) за да изрази мнение.
Съгласен съм с теб и с това, което каза, но като ме цитираш, поне това, което пишеш да има нещо общо с цитата.

05.04.12
15:48

казано от Силен Българин на 05.04.12, 15:46:

Не е нужно човек да е треньор на Кътлър (ама и на идея си нямам кой е) за да изрази мнение.
Съгласен съм с теб и с това, което каза, но като ме цитираш, поне това, което пишеш да има нещо общо с цитата.

А няма ли ?
Трапеца щял да се удари в два поредни дни...стига бе ;)

05.04.12
15:56

казано от James Hinks на 05.04.12, 15:48:

А няма ли ?

Очевидно няма.
Да ‘’удари’’ трапеца два поредни дни е синоним на да ‘’тренира’’ трапеца два поредни дни. Ама кой да се сети...
Когато тренира трапец, и на следващият (или предишният) ден да прави тяга...как ти изглежда? Не си дочел внимателно..

05.04.12
16:05

казано от Силен Българин на 05.04.12, 15:56:

казано от James Hinks на 05.04.12, 15:48:

А няма ли ?

Очевидно няма.
Да ‘’удари’’ трапеца два поредни дни е синоним на да ‘’тренира’’ трапеца два поредни дни. Ама кой да се сети...
Когато тренира трапец, и на следващият (или предишният) ден да прави тяга...как ти изглежда? Не си дочел внимателно..

Дочел съм...ама ти не си доразбрал ;)
Кво ше му стане на трапеца, че не се сещам :)

след всичките съвети и мъдри дълбоки размишления, човека пак си е решил да си праска по 20-тина серии всеки ден без почивка, че и кардио 30-тина мин ще мъчи, а вие му се хванахте за трапеца дали ще му се получи.

Мнението беше редактирано от Цветелин Домушки на 05.04.12 21:30.

05.04.12
22:13

tsvetelin domushki Прав си,не намирам защо се хванаха за трапеца,като тренировките му за другата част на тялото не са наред ;дд

06.04.12
01:10

Принципно не е проблем да тренира 6 пъти седмично, при условие, че прави само 1 група на тренировка, а 20 серии в тренировка не са много. А и то само тези за гръб и крака са изморителни, а другото си е почивка общо взето ;) Даже тренировката за гръб (а и за крака) е слаба, спрямо тази за гърди и рамене примерно. Проблема е в избора на упражненията и в подредбата на дните. Аз бих почнал цикъла с гръб, не с ръце.
1. Гръб
2. Гърди
3. Крака (преди краката най-добре ден почивка)
4. Рамене
5. Ръце

Но цял ден за преса е безсмислен, остави си 2 пълни дни почивка седмично, и намали кардиото на 3 пъти седмично, като редуваш през тренировка 10-15 минути интервално кардио и следващия път 20-30 минути монотонно.
И намали сериите за гърди, съответно увеличи за гърба. Ръцете също нямат нужда от 15 серии.

Мнението беше редактирано от Петко К на 06.04.12 01:16.

06.04.12
15:16

Петко К., вчера и днес непрекъснато обмислям кое да променя в програмата си и накрая реших програмата ми да е това:
1Гърди
2Гръб
3Почивка
4Крака
5Ръце
6Рамо
7Почивка

Ся като прочетох твоя коментар много се зарадвах, че съм бил взел правилно решение.
Между това което си ми написал ти и което бях решил аз имам съвсем леко разминаване, но май ще ползвам твоята подредба.

Мерси на всички за съветите ще се вслушам в повечето от тях.

А ся ако може да ми кажете  и нещо за храненето ми което съм написал по горе .... или да го постна като тема в дръг раздел :)

Отново благодаря за съветите

06.04.12
17:23

казано от ivaniko на 04.04.12, 17:53:

Ден 2 Гърди:
Горна лежанка -  4 серии пирамида
Повдигане на дъмпели от лег - 4 серии 10пов.

Хахаха, аз мога да кажа само че с повдигане на дъмПел далеч няма да стигнеш, освен под масата, но няма да откажа 2-3 серийки ако почерпиш, особено с 15 годишен хахах...дъмБелът е друга работа...

Мнението беше редактирано от Петър на 06.04.12 17:25.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1