21.04.12
18:06
Здравейте,
Наскоро прочетох това - http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_interviews/sucker_punch_jason_ferruggia
Какво мислите за твърдението на Джейсън, че в началото трябва да се правят по малко повторения, а с напредването да се увеличават повторенията? Аз много пъти съм чел точно обратното и доста се изненадах, когато го видях това.
Ми аз от години това разправям, ама нали не съм Джейсън някой си, не ми вярват :D
Хората погрешно свързват малкото повторения с огромни тежести и опасност от травми.
21.04.12
21:10
То не е ли д/г еднакво - в единия случай правиш с големи тежести, но малко време, а в другия си доста повече време под напрежение, но с малки тежести ? Смисъл, може да се контузиш и в двата случая, ако не се внимава, но за начинаещите сигурно е по-добре докато овладеят техниката да не правят серии по 1 минута(примерно 15-20 повторения клек са си д/г толкова).
23.04.12
20:41
Ами какво мислите за това, че колкото повече стаж има един атлет, толкова повече повторения би трябвало да прави?
казано от Кристиян Дончев на 23.04.12, 20:41:
Ами какво мислите за това, че колкото повече стаж има един атлет, толкова повече повторения би трябвало да прави?
това е лишено от всякаква логика - ако беше така, то профитата трябва да правят по над 500 повторения в серия ;)
25.04.12
18:10
Прочете ли интервюто? Ако не си, прочети го.
Интересно интервю. Според мен малко набързо са изчерпили темата с повторенията.
“average of five reps per set” е все пак средна стойност, която не е ограничена в рамките на “1 до 5 на серия”.
При един начинаещ лакомията е голяма, а усета ...никакъв, ама съвсем никакъв го няма.
Ниските повторения, определено предразполагат към “лакомия за желязо”, затова и обикновено се свързват с използването на по-тежко.
Доколко, един по-напреднал си е намерил границата е субективен въпрос, но пък при напълно начинаещ...такава няма.
Умората натрупана при 3x3 с 90% RM е нищо, а два диска от по 5 кила или дори по-малко, превръщат следващата серия в екзекуция за стави, сухожилия и т.н.
Ако се търси универсален подход, по-скоро не би трябвало да се ограничаваме в рамките на 5 повторения в серия, нито на 8 или 12, което заедно с думичката “average” и подходящи времена за почивка, вече придобива смисъл.
И все пак това е интервю, като написаното в това интервю е малко “в движение” и не се радва на голяма изчерпателност.
Мнението беше редактирано от 6th на 27.04.12 22:58.
28.04.12
14:05
казано от 6th на 27.04.12, 22:51:
Умората натрупана при 3x3 с 90% RM е нищо, а два диска от по 5 кила или дори по-малко, превръщат следващата серия в екзекуция за стави, сухожилия и т.н.
Ако се търси универсален подход, по-скоро не би трябвало да се ограничаваме в рамките на 5 повторения в серия, нито на 8 или 12, което заедно с думичката “average” и подходящи времена за почивка, вече придобива смисъл.
Може ли да обясниш по-подробно, защото нещо не разбрах ?
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 28.04.12 14:05.