01.05.12
19:49
1-ви Май 2012г. (Вторник)
Меню:
1. 12:30 - Яйца (варени)(190гр.)
Тренировка
2. 16:30 - Свински врат (на скара)(190гр.) + Сирене (100гр.)
3. 19:00 - Скумрия (на скара)(250гр.) + Фъстъци (50гр.)
Всичко: 2160 калории, В-13,8гр., П-196,2гр., М-144,5гр., 3%:37%:60%.
Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 40 грама след тренировка.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Egcg - 1 капсула с хранене №3; 2 капсули с хранене №2.
NOW Foods Alpha lipoic acid - 1 капсула с хранене №3; 2 капсули с хранене №2.
Поликозанол - 20мг. с хранене №3.
Калций - 600мг. с хранене №3.
Вода - 4-5 литра.
Тренировка: 5/3/1
1. Мъртва тяга - 1х3 @95кг., 1х3 @105кг., 1х4 @115кг.
2. Хиперекстензии - 5х12 @5кг.
3. Повдигане на крака от вис - 5х15
4. Велоергометър - 30мин. монотонно темпо с ниска интензивност.
Размисли: Макар да е прибързано - нямам болки в хип флексора! (party) Наистина е прибързано, защото болките обикновено се появяват или на прибиране след тренировката включваща тяга, или 1-2 дни след това. Ще видим.
Повдигането на краката от вис беше със сгънати под 90 градуса колене с акцент върху хип флексорите т.е. те бяха целта на упражнението, а не коремната стена.
Официално се отказвам и от рибата. Развих някаква непоносимост. Просто не я понасям вече. Минавам отново на доброто старо рибено масло.
Мисля да ям утре чак вечерта, да направя едно 24 часа фаст.
Друго...май няма.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.05.12 19:50.
02.05.12
22:46
2-ри Май 2012г. (Сряда)
Меню:
1. 19:00 - Свински врат (на скара)(290гр.) + Сирене (100гр.) + Кашкавал (50гр.) + Няколко пилешки сърца
Тренировка
2. 22:30 - Бъркани яйца [4бр. яйце (260гр.) + Сирене (100гр.) + Кашкавал (50гр.) + Зехтин (10гр.)]
Всичко: 2131 калории, В-6,9гр., П-165,9гр., М-157,6гр., 1%:31%:68%
Добавки:
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №1 и 2.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №1.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №1.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Egcg - 1 капсула с хранене №1 и 2.
NOW Foods Alpha lipoic acid - 1 капсула с хранене №2; 2 капсули с хранене №1.
Поликозанол - 20мг. с хранене №2.
Вода - 3-4 литра.
Тренировка:
1. Total Body Warm Up - кардиото беше 5мин. подскачане (като луд).
2. Стречинг схема за бедра
3. Fitness Blender Upper Body Stretching Routine
4. Lower Body Stretching Routine for Flexibility - Fitness Blender Cool Down Stretches
5. 2х 12 Cook Hip Lift
6. 2х 12 Prone Leg Lifts
7. 1х 10 Correct Anterior Pelvic Tilt
8. 2х Kneeling Hip Flexor Stretch
Размисли: Пфиу...час и кусур стречинг. Смазващо готино, но сега се чувствам като парцал. :)
Днес 20 часовия fasting дойде точно на място. Денят беше такъв, че все имаше нещо да се прави и дори не ми остана време да помисля за храна, което от своя страна ми позволи да изкарам целия ден без да се разсейвам и да мисля със стомаха си.
Днес краката и хип флексора се държаха перфектно. Никакви признаци на болка или неразположение. Вечерта добре ги поразтегнах. Ще видим утре дали съм нанесъл щети.
И най-кофтито за финал. Като си чуквах яйцата да ги бъркам, едното от тях съдържаше някаква чернилка. За щастие успях до голяма степен да разкарам това, което се смеси с останалите в чинията, но сигурно нещо е останало.
За да се подсигуря, този път бая си препържих яйцата. Да се надяваме, че термичната обработка е убило онова нещо. Ако ли не - приятно ми беше! (wave)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.05.12 22:51.
03.05.12
21:58
3-ти Май 2012г. (Четвъртък)
Меню:
1. 11:00 - Свински врат (на скара)(160гр.) + Фъстъци (50гр.)
2. 15:00 - Свински врат (на скара)(200гр.)
Тренировка
3. 21:30 - Бъркани яйца [5бр. яйце (320гр.) + Сирене (50гр.)] + Зехтин (10гр.) + Ленено масло (15гр.)
Всичко: 2186 калории, В-14,8гр., П-190гр., М-150,4гр., 3%:35%:62%
Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 40 грама след тренировка
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №3.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №3.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 10:00.
NOW Foods Cayenne - 1 капсула с хранене №3.
NOW Foods Egcg - 1 капсула с хранене №1, 2 и 3.
NOW Foods Alpha lipoic acid - 1 капсула с хранене №1 и 2; 2 капсули с хранене №3.
Вода - 4-5 литра.
1. Лег - 1х3 @57,5кг., 1х3 @65кг., 1х4 @72,5кг.
2. Избутване на дъмбели от полулег - 5х15,15,15,12,12 @15кг.
3. Придърпване на хоризонтален скрипец - 5х10 @50кг.
Размисли: Разочарован съм от днешната тренировка. При легът нещо нямах сила. Като цяло се чувствах отпаднал днес. Дали заради стречинга вчера или заради друго, но не стана работата.
А може би и този дебил (без извинение) беше виновен, знам ли. Лягам аз, вадя 72,5кг., правя 1,2 и на 3-тото повторение явно съм направил някаква гримаса, щото един тъпунгер на съседния уред скача, застава зад лежанката ми и ми помага с 4-тото повторение. WTF?!?! :x
Направо закачих лоста и се изправих. Майко мила, така ми кипна, едвам се сдържах да не започна да скачам върху него. А той жалкия седи и ме гледа, явно чакаше да му благодаря за пазенето. Нищо не му казах. Само го гледах лошо докато сам не се сети, че нещо не е както трябва.
Ей, още съм бесен. Баси, к’ви хора има.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.05.12 21:59.
05.05.12
09:43
4-ти Май 2012г. (Петък)
Меню:
1. 12:00 - Бъркани яйца [5бр. яйце (320гр.) + Сирене (50гр.) + Зехтин (10гр.) ] + Ленено масло (15гр.)
2. 15:00 - Свински врат (на скара)(150гр.)
Тренировка
3. 21:30 - Свински врат (на скара)(150гр.) + Яйца (пържени)(190гр.)
Всичко: 2073 калории, В-7,1гр., П-154,6гр., М-154,4гр., 1%:30%:69%
Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 15 грама след тренировка
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №3.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка в 10:00
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №3.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 10:00.
NOW Foods Cayenne - 1 капсула с хранене №3.
NOW Foods Alpha lipoic acid - 1 капсула с хранене №1 и 2; 2 капсули с хранене №3.
Вода - 4-5 литра.
1. Напади - 2х10 @12кг.
2. Бедрено разгъване - 3х10 @30кг. 303
3. Бедрено сгъване - 3х10 @25кг. 303
Размисли: Импровизирана тренировка за крака, колкото да изразходя повечко енергия. Нямам никакви болки или какъвто и да е дискомфорт в хип флексора и много ми се искаше да направя няколко клека, но се сдържах. Евентуално другата седмица, като за последно по програмата 5/3/1.
Въведохме и нови мерки. Има движение, не е като да съм зациклил, но...мнооого бавно бре! Някои обиколки не мърдат, но при други си има разлика. Остават още 2 седмици до края на тримесечното чистене, като последните 10 дни ще са ударни. Та...още има надежда за гънката на корема и обиколката на ханша.
От онзи ден изкарвам яко кетони. Лентите показват средно по 15 mg/dL. В дълбока кетоза съм, която ще бъде брутално прекъсната през уикенда. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.05.12 09:54.
Ти си успял да намериш ленти- помня преди време, че доста търси и май беше до задънена улица.
05.05.12
18:36
Да, най-накрая и аз успях да се сдобия с едни. Отидох в кварталната аптека, питах дали имат и те казаха, че нямат. Попитах дали мога да си поръчам да ми доставят и след около 4-5 часа вече притежавах едно шишенце от 100 лентички на цена от 10лв.
От тогава редовно си следя урината и май се оказва, че следтренировъчната глюкоза (20-30гр.) не ми позволява да пикая кетони. Това естествено не означава, че нивото им в кръвта ми не е повишено, но означава, че не е толкова високо, че да излизат с урината. Откакто махнах следтренировъчната глюкоза, нивото на кетони в урината ми веднага скочи. Е, и с глюкозата ми отчиташе кетони ако трябва да съм честен, но промяната в цвета на лентичката беше едва доловим.
Днес си купих и глюкомер. Разполагам с 10 лентички, които вървяха в комплект с глюкомера. Нарочно не купих още ленти, щото бяха на цена от 42лв. (tmi)
Та, утре сутринта ще си измеря кръвната глюкоза на гладно и веднага след това ще си направя глюкозо-толерантен тест. След това ще ми останат около 5-6 лентички, които трябва да измисля как да тествам по най-оптимален начин. Предполагам ще сравня как тялото ми се справя с количество въглехидрати от сорта на 150-200гр. еднократен прием, като в единия случай ястието ще е нещо от сорта на бял ориз, месо и някакви мазнини, а в другия случай мисля да се натъпча с шоколад, като към него отново ще добавя някакво месо.
По-натам ще заредя с лентички и ще тествам още най-различни комбинации - фибри, мазнини, протеини, изокалорични ястия, суплементи...има матриал, само и пари за ленти да има. :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.05.12 18:38.
05.05.12
21:45
5-ти Май 2012г. (Събота)
Меню:
1. 09:30 - Макарони (130гр. с.с.*) + Сирене (130гр.) + Домати (200гр.)
2. 13:30 - Мусака + Кисело мляко 2% (200гр.) + Банан (150гр.)
Тренировка
3. 18:00 - Свинска плешка (на фурна)(250гр.) + Солети (пълнозърнести)(125гр.) + Бисквити “Oreo” (едно пакетче)
* - сурово състояние
Всичко: 2890 калории, В-302,3гр., П-124,8гр., М-128,3гр., 42%:17%:40%
Добавки:
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №1 и 2.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 08:00.
Вода - 4-5 литра.
Тренировка: ///
Размисли:
Май вече е редно да ги изхвърля, макар да стоят яко върху гардероба ми. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.05.12 21:53.
05.05.12
22:30
Има място за още една. :D
ПП:Сетих се за градския транспорт автобуса е пълен, но винаги има място за още един.
06.05.12
10:36
Следя дневника от доста време поради простата причина, че се чудя до къде би ти стигнала изобретателността. Даваш си парите за пълни ама ТОТАЛНИ глупости. ЧУшки на прах??? Чесън на прах??? Незнам дали няма измислена салата на прах, че иначе менюто щеше да ти е пълно. Тренировките които правиш са...то това не е тренировка. Аз съм шокиран как има хора, които да те следват. Две упражнения за гърди с максимум 5-6 серии и то с по 3-4-5 повторения??? След това за капак Един хоризонтален скрипец. Ти се разцепваш направо. Така да тренираш и 100 години- ефектът ще е никакъв. За толкова време тренировки ръцете на са ти мръднали.
Трябваше да изкажа мнение, защото вече не издържах. Съжалявам още веднъж, че по този начин изказах мнението си, но както ти тренираш по...свой си начин, така и аз имам свое мнение.
06.05.12
11:19
Мирославе, няма за какво да се извиняваш. Имаш мнение, което споделяш открито. Уважавам това. :)
За съжаление се включвам в дневника си с лоши новини. Тестът с глюкомера определи моя милост като пред-диабетик.
Резултати:
1. Кръвна глюкоза след 12 часово гладуване - 107 mg/dL (5,9 mmol/l) - измерено (два пъти) 10мин. след събуждане.
2. Кръвно налягане измерено 10мин. след това - 121/72 при пулс 71.
3. 08:45 - Прием на 75-80гр. глюкоза
4. 09:15 - 203 mg/dL (11,2 mmol/l)
5. 09:45 - 240 mg/dL (13,3 mmol/l)
6. 10:45 - 149 mg/dL (8,2 mmol/l)
През тези 2 часа съм седял на едно място и си гледах клипчета и сериалчета на компютъра.
Та...лошо. Знам, че резултатите не са и не могат да бъдат окончателни, при положение, че...не знам. Малко ми е shit сега, но ще видя какво ще излезне от цялата работа.
Планът - довършвам си редукцията на подкожни мазнини в следващите 2 седмици (така или иначе е препоръчително), след това се храня тип РБД в продължение на 1 седмица, след което отивам и си правя пълни изследвания (така или иначе бяха планирани за идния месец).
Имам още 4 тест лентички, които ще използвам другата седмица, когато спра да мисля за резултатите.
Днес също мислих да го карам на въглехидратно зареждане, но тъпата машинка ме отказа. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 11:21.
Може да не съм човека, който трябва да ти даде съвет, все пак имам и по-малко стаж от теб, но май си се вкарал в един огромен филм. Просто се придържай към базовите упражнения, по-тежкото трениране, повечко храна - много важно, че ще се омазниш, като дойде момента в който си натрупал достатъчно мускулна маса и сила ще свалиш излишните мазнини и готово, няма нужда да се тормозиш излишно с изчисляване на калории мерене на гънки и т.н.
Keep it simple. ;)
Мнението беше редактирано от Old Timer на 06.05.12 11:59.
06.05.12
16:06
Old Timer, стажът няма нищо общо с правото да изразиш мнението си. ;)
Благодаря за съвета! Може наистина да съм се вкарал в някоя приказка, но правя всичко с удоволствие и ентусиазъм, а не по задължение. Не ми тежи и не ми пречи.
Въпреки всичко, от другия месец съм планирал да сменя подхода коренно, тъй че филмът е към края си. Макар...след известно време винаги може да има и продължение. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 16:08.
Колко калории смяташ свинския врат(мазнини - наситене,поли. и моно. и белтъчини) , защото тези стойности посочени в сайта не мисля , че са верни ?
06.05.12
16:52
Не знам колко е вярно, а и за мен няма чак толкова особено значение. Важно е да го смятам винаги по един и същ начин, за да мога да следя как влие дадена храна върху калорийният ми баланс.
Количество за 100гр. печено състояние, с кокал:
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 16:53.
06.05.12
19:32
6-ти Май 2012г. (Неделя)
Меню:
1. 13:30 - 2х Свински стек + Пържени картофи + Сладолед
2. 18:30 - Свински врат (на фурна)(100гр.) + Овесени ядки (50гр.) + Сирене (30гр.) + Ленено семе (30гр.) + Банан (150гр.)
Всичко: 823 калории, В-76,2гр., П-45,6гр., М-38,8гр., 36%:22%:42%. Сметките не включват хранене №1.
Добавки:
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка в 12:00.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 12:00.
NOW Foods Egcg - 1 капсула с хранене №1.
NOW Foods Alpha lipoic acid - 1 капсула с хранене №1.
Вода - 2-3 литра.
Тренировка: ///
Размисли:
Оффф, да ви кажа камък ми падна от сърцето. Днес заради резултатът от глюкомера много се шашнах. Чудих се как е възможно човек, който спортува 3-4 пъти седмично, храни се сравнително здравословно, пие 1-2 пъти в месеца и пуши цигари от дъжд на вятър, да е с пред-диабет.
Естествено зациклих в нета и се ровичках по сайтове, туй-онуй, докато не ми направи впечатление, че на много места се препоръчва преди да се направи глюкозо-толерантен тест, човекът да яде високо или умерено въглехидратно меню в продължение на поне 3 дни. На някои места дават 150гр. въглени като минимум.
Започнах да се чудя защо пък се препоръчва това и след като няколко пъти из главата ми прехвърча думата инсулинова резистенстност, изведнъж се сетих за:
1. Това мнение на Denny Crane.
2. Цитат от учебник по физиология: Insulin resistance is believed to result from increased plasma levels of free fatty acids and from adipokines released by adipocytes. For example, a recent study demostrated that higher levels of adiponectin (which reduces insulin resistance) are associated with a lower risk of type 2 diabetes.
3. Цитат от книгата на Lyle McDonald “The ketogenic diet”: Long term adaptation to a high carbohydrate or low carbohydrate diet can cause longer term changes in the enzymes involved in fat and carbohydrate use as well. If an individual consumes no carbohydrates for several weeks, there is down regulation of enzymes in the liver and muscle which store and burn cabohydrates (1,17,18). The end result of this is an inability to use carbohydrates for fuel for a short period of time after they are reintroduced to the diet.
4. Още един цитат от интернет: Insulin resistance can occur for a number of reasons however, the most prevalent cause is the hyperlipidemic and pro-inflammatory states associated with obesity. How does an abnormal metabolism, as is associated with obesity, lead to the development of IR? The answer to this question can be found in the effects of excess free fatty acids (FFAs) on the insulin receptor-mediated signaling pathways in adipose tissue, liver, and skeletal muscle as well as the pro-inflammatory status induced by the toxic effects of excess FFAs principally in the liver and adipose tissues.
Та, засега съм до тук. Силно вярвам, че липсата на въглехидрати (зареждане само 1 път на 7 дни) е down regulate-нала способността на тялото ми да се справя с излишната глюкоза.
Дано съм прав. Засега няма да си тровя нервите с допълнителни тестове, тъй като в следващите 14 дни вероятно няма да приемам никакви въглехидрати. Може би само ще заредя 1 ден, но не е сигурно. След това като мина на РБД за известно време, пак ще направя теста.
Draw! (whew)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 19:33.
06.05.12
19:52
Тише, ако съм те разбрал правилно, а и понеже съм мързелив. Та в общи линии липсата на въглехидрати увеличава изнулиновата чувствителност, което пък от своя страна се получава също, че при приемане на повече въглени от обикновено, когато сме на ниски въглехидрати организма отделя по-голямо количество инсулин с повишената инсулинова чувствителност. Не съм много сигурен но да си увеличавам чувствителността взе да ми струва повече вредно отколкото полезно?
06.05.12
20:09
Ами, не точно. Така както го описваш, не мога да хвана логиката какво точно искаш да кажеш.
Мисля, че си разбрал грешно понятията “инсулинова чувствителност” и “инсулинова резистентност”.
1. Висока инсулинова чувствителност = хубаво.
2. Висока инсулинова резистентност = лошо.
3. Колкото по-висока инсулинова чувствителност имаш (хубаво), толкова по-добре тялото ти може да изчиства глюкозата от кръвта ти след обилно въглехидратно ядене.
4. Колко по-висока инсулинова резистентност имаш (лошо), толкова по-лошо тялото ти може да изчиства глюкозата от кръвта ти след обилно въглехидратно ядене. = диабет тип 2.
Проблемът е във високомазнинните диети, които от своя страна са и нисковъглехидратни.
Високите нива на свободни мастни киселини (просто казано мазнини) в кръвта се свързва с увеличаване на инсулиновата резистентност = лошо.
Ниските въглехидрати и в повечето случаи тяхната липса при ВМ храненето намалява способността на тялото ти да обработва въглехидратите. Намаля някакви си там ензими. Високото количество на мазнини в кръвта (като при ВМ хранене), по един бая сложно описан начин, нарушава инсулиновата чувствителност на тъкание = лошо.
Просто казано, когато не използваш нещо (въглени), тялото ти забравя как да ги обработва. След като върнеш въглехидратите в менюто си, на тялото му трябва известно време, за да си припомни как точно става номера.
Тези неща ги пиша без да съм категоричен в нищо. Тепърва мисля, когато имам свободно време, да позадълбая в нещата, че ми станаха интересни.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 20:10.
06.05.12
20:18
Просто казано, когато не използваш нещо (въглени), тялото ти забравя как да ги обработва. След като върнеш въглехидратите в менюто си, на тялото му трябва известно време, за да си припомни как точно става номера.
Нещо подобно исках да кажа, но не успях това ми беше идеята. И аз това разбрах от по горния ти пост.
Защо тогава да намаля толкова много въглехидратите ако няма разбира се проблем, че организма ми да забрави да ги обработва. :) Аз си мисля че най вредно е да не ядеш после да ядеш. Най-добре ако си хапваш едно и също количество то да е постоянна величана (разбира се тая величана да не е страшно голямо количество :) ) с която организма да привикне.
Едит: Благодаря за разясненията. Като ти го обясни човек си е бая по лесно. :)
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 06.05.12 20:22.
06.05.12
20:18
Горното ще ти го опиша с моят случай. Аз от вече бая време съм на стриктно ВМ, което е понарушило инсулиновата ми чувствителност (лошо), и тялото ми е забравило как да обработва правилно въглехидратите.
Единствено вчера вкарах въглехидрати в менюто си, но на тялото един ден не му е достатъчен, за да си припомни как точно да контролира нещата + лоша инсулинова чувствителност т.е. трудно изчиства глюкозата от кръвта ми.
Тази сутрин аз си меря кръвната захар и тя се оказва с високи стойнист на гладно, което медицински се свързва с нарушена инсулинова чувствителност.
След това изпивам 75гр. глюкоза и заради нарушената ми чувствителност, тялото изпитва трудност да я разкара от кръвта ми, което се отчита като пред-диабет. Следва = г-н Велев изпада в паника. :D
Но...всичко гореописано обяснява защо са се получили така резултатите. Вече времето ще покаже дали наистина съм застрашен от диабет или просто е било кофти стечение на обстоятелствата.
казано от Марин Маринов на 06.05.12, 20:18:
Най-добре ако си хапваш едно и също количество то да е постоянна величана (разбира се тая величана да не е страшно голямо количество :) ) с която организма да привикне.
Те на това му се казва да се храниш балансирано и тялото да си знае какво, кога и как. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 20:20.
И при двата вида на хранене при адаптацията се изисква известно време така го разбирам аз , и в такъв случай е добре на седмица две да има въглехидратно зареждане за може организма да произвежда ензими за разграждането на мазнините и въглехидратите.
06.05.12
20:30
Добре не че споря и т.н. за разяснения дълбая. Но точно това зареждане на 1седмица или 2седмици. Не шокира ли тялото. Ти държиш тялото на ниско количество въглехидрати и изведнъж той получава голямо количество тялото няма необходимите ензими да ги обработи и се шашка. Сега незнам дали тоя срок е голям или малък. Но на мен въглехидратната ротация в дни един два без и един с малко по-голямо количество ми звучи по-добре като идея. Т
06.05.12
20:40
Мхм. Логиката на там води. Точно в този зареждащ ден, тялото ти не може да се справя с глюкозата както трябва.
От друга страна обаче, това се прави с цел презареждане на гликогена, за да имаш сила за през следващата седмица тренировки. Т.е. да можеш да поддържаш висока производителност, въпреки липсата на баш горивото (въглехидратите). Не се прави с цел разбуждане на ензимите и другите екстри, а и е само един ден, много важно. Нищо му няма на организма.
А за ротацията съм на 100% съгласен, че е по-оферта.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 21:02.
06.05.12
20:46
A има хора, които са дълго време на ВМ, пък нямат проблеми с ИЧ. И отново правиш някакви предположения.
06.05.12
20:55
Може и да има хора, които нямат проблеми. Всъщност съм сигурен, че е така. За съжалние не разполагам с медицински картони на хора, които са от много време на ВМ и са си правили глюкозо-толерантен тест.
От друга страна, като напишеш в Гугъл “high fat diets and insulin resistance”, нещата стават...не само “някакви предположения”.
Пък и горе написах, че не казвам нищо категорично. Просто си разсъждавам. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 20:56.
Направи си лабораторни изследвания.
Може да е хиператкивен симпатикус, но като ти гледам пулса и кръвното, надали е това...
Ще следя какво се случва. Пряко ме касае тъй като и аз съм на вм-нвд от много време. На изследвания обаче не са се появявали проблеми...
06.05.12
21:09
Да, изследванията си ги бях планирал идния месец, но сега станаха задължителни. Сега няма смисъл да ги правя, тъй като резултатите могат да бъдат подведени от доста неща, които правя за fat loss-а.
Аз имам някои предположения, които очаква да изникнат - анемия, нисък хемоглобин и проблем с щитовидната жлеза. Предполагам, че нещо и тестостерона няма да ми е в нормата т.е. ще е в нормата, ама ще е нисък.
Това естествено са само предположения.
Може и хиперактивен симпатикус да. Но винаги мога да пледирам и за синдром на Къшинг като причина за високата кръвна захар. :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 21:10.
06.05.12
21:13
казано от Тихомир Велев на 06.05.12, 20:09:
Едно нещо е да “не използваш нещо”, друго е да го намалиш. Ти не казваш нищо категорично, но правиш някакви предположения, които звучат “силно” (и казвам силно, защото друг епитет може би ще е груб).
Поздрави.
06.05.12
21:19
Дано не настъпвам някой мазол, не това е целта ми. :)
Знам че има хора, които си карат на ВМ, други на ВВД, трети на Leangains и нямам нищо против това. Всеки си има право на избор и го уважавам напълно. Не налагам нищо на никой и не казвам, че всички трябва да се хранят по еди-какъв-си начин, макар често да съм казвал, че съм фен на РБД. Просто си разсъждавам в дневника. Всеки може да си вади каквито изводи иска. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 21:20.
06.05.12
21:20
казано от Old Timer на 06.05.12, 11:58:
Може да не съм човека, който трябва да ти даде съвет, все пак имам и по-малко стаж от теб, но май си се вкарал в един огромен филм. Просто се придържай към базовите упражнения, по-тежкото трениране, повечко храна - много важно, че ще се омазниш, като дойде момента в който си натрупал достатъчно мускулна маса и сила ще свалиш излишните мазнини и готово, няма нужда да се тормозиш излишно с изчисляване на калории мерене на гънки и т.н.
Keep it simple. ;)
Да бе,знаем ги тези неща....Дай сега ще кача яко 10 кг тая зима и после ще се чиста и ще стана голям..Минава тва и иска и още и още ,мислейки,че за 3 месеца ще се изчисти и всичко ще е ок...
....И след 5-6 години ооооооооще качва......
06.05.12
21:22
Бях сигурен че някой ще скочи. Идеята беше че разсъждаваме. Ако не подлагаш нещо на съмнение и ако не се обмислят всичките варианти. Тогава се превръщаш в едно куче(или роб), който самоследва. Идеята беше на Тихомир че погледна нещата от друга гледна точка мисли логично и изказа предложение. Може да не е така в действителност. Но това отново е само в полза а не в вреда. А нали знаеш че няма как да спреш въглехидратите. Може да ги намалиш до някакъв минимум според, който за организма да са все едно спрени.
Както казва един наш любимец - ,, Всичко е относително’’ и в този ред на мисли бих ви и подсетил , че линковете от изследванията в ncbi с плъхове са точно такива , защото хората с мишките не си приличат поради липса , на някои ензими , а и мисля , че те са вегетарианци.
Още малко храна за размисъл, относно ‘’неизползването’’ на въглехидрати по време на вмнвд. Самата вм-нвд се характеризира с изключително стабилни (никога ниски) нива на кръвната захар, ГНГ си протича винаги при нужда и винаги има материал за нея. Друго характерно е заниженото количество инсулин, което почва да се отделя в отговор на захарен прием и всъщност подобрено усвояване на захари от тъканите. Peter Attia беше направил много щателни клинични наблюдения върху себе си, които показваха точно такава тенденция... тоест значително подобряване на инсулиновата чувствителност.
Голяма загадка.
Свържи се с Милко Георгиев. Не се шегувам. Мисля, че отговорът му ще е много интересен за всички ни.
Другото, за което се сещам, са метаболитните типове на д-р Меркола. Нещо от рода на как 80% от световната популация работят добре на мазно и протеин, а 20% на предимно въглехидратно хранене... и как е генетично заложено да си от съответните групи. Но никога не съм виждал сериозна научна обосновка за това, може би има, но не съм попадал на такава.
Мнението беше редактирано от Voyager на 06.05.12 21:32.
06.05.12
21:45
Ох, защо трябваше да го пишеш това. Сега любопитството ми нарастна още. :)
Иначе...
казано от Voyager на 06.05.12, 21:30:
Самата вм-нвд се характеризира с изключително стабилни (никога ниски) нива на кръвната захар, ГНГ си протича винаги при нужда и винаги има материал за нея.
Това е напълно логично като се има в предвид човешката физиология. Нищожни въглехидрати = стабилна кръвна захар, тъй като ГНГ си пуска толкова, колкото му трябва на организма. И никога няма да са ниски ако си здрав. Организмът не го позволява. Поддържането на стабилна кръвна захар е...да не кажа най-важната задача, която тялото ни има. Просто при ВМ ги няма тези спайкове от захар => инсулинът, който е нужен е по-малко и цялата работа е доста по-проста и бърза за вършене. По-лесно е да смъкнеш кръвната захар от 120 на 90, вместо от 180 на 90.
Друго характерно е заниженото количество инсулин, което почва да се отделя в отговор на захарен прием и всъщност подобрено усвояване на захари от тъканите. Peter Attia беше направил много щателни клинични наблюдения върху себе си, които показваха точно такава тенденция... тоест значително подобряване на инсулиновата чувствителност.
Именно затова се покачи любопитството ми след днешния глюко тест. В случая има два варианта:
1. Наистина имам пред-диабет.
2. Нямам пред-диабет, а ВМ нарушава инсулиновата чувствителност (поне при мен).
Тук предстои да се поровя в свободното си време. Материята е доста дълбока и до голяма степен далеч от възможностите ми за разбирането й. Все пак ще направя опит.
80% от световната популация работят добре на мазно и протеин, а 20% на предимно въглехидратно хранене... и как е генетично заложено да си от съответните групи. Но никога не съм виждал сериозна научна обосновка за това, може би има, но не съм попадал на такава.
Тук ме заинтригува. Ще потърся за това. Звучи интересно.
На мен ми стига за тази вечер. По-нататък пак ще пиша, като имам информация. Лентата ми (разбирайте това, което имам за казване) свърши, а пускането й отново не е от полза.
Пък и не ми се ще дискусията да се превърне отново в “коя диета е най-добрата”. Истината е някъде там...и има много братя и сестри. :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.05.12 21:46.
07.05.12
09:23
При мен захарта на гладно при стриктно ВМ-НВД беше по-ниска отколкто при циклично хранене с умерени въглехидрати.
07.05.12
09:42
казано от инж. Марин Маринов на 07.05.12, 09:23:
При мен захарта на гладно при стриктно ВМ-НВД беше по-ниска отколкто при циклично хранене с умерени въглехидрати.
Да, спомням си последните ти резултати. Дори беше написал, че ти се струва малко висока захарта, а тя беше почти на долната граница. :)
Съгласен съм, че е нормално да е така, когато си дълъг период на ВМ с много ниски въглени. Аз обаче предния ден се натъпках със захар като луд и може това да е компроментирало резултатите.
Ще си направя един тест след няколко дни като се приспособя малко към кетозата, да видим дали захарта на гладно ще е друга.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.05.12 09:42.
И аз си помислих, че може да е от боклуците предния ден, обаче май не е много вероятно.
Дали не презобваш с някой витамин/минерал?
07.05.12
12:56
Ето още една отправна точка като тема за допълнително разучаване:
http://www.nature.com/oby/journal/v17/n2/full/oby2008529a.html
Добавките,които пие не е логично да влияят негативно на кръвната захар,даже напротив.
Алфа липоевата киселина,зеления чай,магнезия,витамин Е и Ц могат само да са от полза в случая.
Мнението беше редактирано от donsir на 07.05.12 12:59.
07.05.12
13:32
Понеже имаше предложение да се допиташ до Милко...
Той казва, че тялото обича постоянството...
07.05.12
15:55
Тихомире, да знаеш ако си си лепнал диабет тип 2 е от манията ти по рибеното масло и завишения прием на риба в режима ти напоследък :)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19625683
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2676659
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3282462
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20980491
И за разлика от мишите изследвания тези са провеждани на хора.
Малко е безотговорно към себе си и към форумците да вкарваш драми и заплетени казуси чрез някакви изследвания с домашния глюкомер.
Похвално е че си изследователска натура обаче всичките ти експерименти не струват нищо ако резултатите от тях не са измерени точно. Наука има там където има обективни измервания. Другото е безсмислено пилеене на време, пари и здраве. Затова иди и си направи кръвните тестове в някоя реномирана лаборатория като спазиш изискванията за правилното им провеждане и чак после евентуално търси причина ако се налага.
Иначе относно това дали кетото може да причини инсулинова резистентност масовите данни досега са точно обратните. Кето режима е помогнал на хиляди хора с диабет тип 2 или преддиабет да си върнат инсулиновата чувствителност, а на тези с нормална такава да я повишат още повече. Защото основната причина за ниската инсулинова чувствителност е именно високата консумация на въглехидрати, стимулираното от тях преяждане и затлъстяване, а като добавим и ниската двигателна активност и voilа.
Именно правилното прилагане на кетото е ключът с който човечеството може да се телепортира от състояние на хронични болести (сърдечно съдови заболявания, високо кръвно, рак, затлъстяване, инсулти, епилепсия, инфаркти, диабет тип 2 и ако щеш дори проблемна кожа и стомашни киселини) в състояние на хронично здраве. Кетото обаче си е тънка работа :) И не е както си мислят повечето: За ден-два сменям менюто и съм в кетоза :) Неграмотното му прилагане може да бъде опасно до степен застрашаваща човешкия живот. Темата е гигантска и в нея има материал за цяла книга, но все пак ще дам два примера като първия може би дава поне логично обяснение за мишите резултати .
В момента при около 60% от децата с епилепсия, които започват кето режим се наблюдават завишени липиди в кръвната плазма, като холестерола им може да скочи с до 30%. Могат да минат от няколко месеца до 6 години докато липидния им профил се нормализира. Това е официалната статистика. От мои наблюдения мога да кажа, че подобни явления се наблюдават и при възрастните. Някои заради това и се отказват от режима, изплашени от числата в кръвните си изследвания. В същото време ескимосите в Гренландия хранещи се основно с китова и тюленова мас и риба имат над 10 пъти по-малко случаи на инфаркт на миокарда в сравнение със датчаните, спрямо които е правено изследването през 70-те години. А една възрастна ескимоска дори казала на изследователите, че била болна защото от много дълго време не била яла тюленова мас :)
В праисторическите времена, в самата зора на човечеството хората не са излизали от кетоза след отбиването си като кърмачета, а от майчино мляко са превключвали на мръвки и сланина :) Това не е било проблем и не е водило до никакви усложнения тъй като новородените си се раждат с кетоза :) и с много силно развит набор от ензими за образуване на кетони. В наши дни бебоците колкото сучат сучат и след това ги подпукват на пюрета с 60-70-80, че и 90% въглехидрати. И така си карат до 20-30-40-50-60 години, докато в един слънчев ден някои от тях след като са надвили първоначалните си страхове породени от промиването на мозъка решат да се прежалят и да започнат кето режима. А понеже кетото се масовизира от Аткинс, а в Америка маркетинга е 80% от качествата на продукта :) се е тръгнало с бомбастичното - “Може да ядете бекон, масло, сметана, сирена до насита и не само че ще отслабвате, но и здравето ви ще се подобрява.” Това наистина принципно е така, но според мен не и в самото начало и при всички. Както знаем средностатистическия човек десетилетия се храни високовъглехидратно, заседял е и в резултат с рудиментирали митохондрии - горивните котли за мастните киселини. Когато един такъв човек с калориен баланс 2500 калории и макронутриентни пропорции В-60%, Б-20% и М-20% мине на съотношение В-5%, Б-20% и М-75% какво става? Повишения прием на мазнини и понижения на въглехидрати играят ролята на стимул за синтез на нови митохондрии. Този процес започва веднага, като се подобрява и качеството им чрез увеличаване на кристите (гребените) в тях. Митохондриите стават по плътни и мощни в буквалния смисъл. Дотук добре. Проблема е обаче, че тялото в този случай е мудна инерционна система и няма как това да стане за ден-два. В резултат - ти в рамките на ден започваш да ядеш почти четири пъти по-голямо количество мастни киселини, които клетките трудно могат да “засмучат”. Но! Твоя организъм за разлика от използването на енергията от въглехидрати където е едно цяло, по отношение използването на енергия от мазнини се дели на две части: мозък и тяло. Мозъка който е огромен консуматор на енергия е аут от играта в началото и си гори мускулна тъкан, белтъчини и глицерол за глюкоза. Чак след няколко месеца в кетоза мозъка привиква да задоволява 65%-95% от нуждите си чрез кетони. Първите седмици и месеци преминава на кетони само за материалните си нужди, но не и за енергийните. То ест използва кетони само като градивен материал, но не и за енергия - там си остава глюкозата като гориво. Следователно тялото остава самичко да се справя с цялата изсипана мазнина и понеже 20-те процента енергийна консумация от мозъка не ги броим, то всъщност на практика тялото посреща не четирикратно, а петкратно (с 500%!) увеличени мазнини. Това си е направо мазнинно цунами за него :) То няма толкова митохондрии да изгори тази мазнина и почва да я трупа в мастните депа и да я “върти” по-задълго из кръвта по-този начин повишавайки липидите и застрашавайки сърдечно-съдовото здраве. (Около 100 калории кетони отделя с урината и дишането)
Затова препоръчвам следното при започване на кето режим: Или да се почне постепенно намаляване на въглехидратите и покачване на мазнините за два-три месеца. Или ако се почне веднага, да се започне с кето диета, а не с кето режим. Диета в смисъл, че наистина намаляваш калориите на поне 75% от нормата, така че поне да не подаваш на тялото повече мазнини от колкото може ефективно да преработи. Третия вариант е да добавиш спорт за катализатор на синтеза на митохондрии и изгаряне на мазнини, така че и чрез него да избягваш скачането на триглицеридите и холестерола, а и правейки наличните митохондрии по-активни. Може да се добавят при желание и възможност и карнитин, гуарана, кофеин и други добавки подпомагащи разграждането на мастни киселини. При така направена схема може да се очаква след няколко месеца да са синтезирани необходимия брой качествени митохондрии в клетките, мозъка да е минал поне две трети на енергия от кетони и тогава вече да се премине на подаване на 75% от енергията на нормален калориен баланс чрез мазнини. Сега вече с нужния брой новосинтезирани митохондрии може и дори трябва да се очаква подобрение на мастния профил - падане на триглицеридите и на ЛДЛ-а и увеличаване на ХДЛ-а. Разбира се има и не малък процент хора, които ще си превключат без никакви усложнения на кетоза все едно в предишния си живот са били ескимоси, но това може да се обясни с хубави гени и/или активен начин на живот и да се проследи само с редовни кръвни тестове.
Тука именно можем да спекулираме, че (при плъховете възможно и при някои хора) рязкото преминаване в кетоза (без калорийна рестрикция и преди тялото да е образувало адекватния за новото мазнинно ниво брой митохондрии) може да доведе до повишени триглиццериди и холестерол в кръвта, които могат евентуално да доведат до понижена инсулинова чувствителност. То ест кето режима, който по принцип, на теория и на практика се явява мощно оръжие за повишаване на инсулиновата чувствителност, понижаване на кръвната захар и оптимизиране на липидния профил да може да доведе до точно обратните резултати при някои хора в първоначалния етап от режима. Повтарям че това е само хипотеза.
Вторият пример, е че при висока консумация на въглехидрати кръвта ти образно казано става като гъст захарен сироп, който се намира в някаква симбиоза с натрия от солта и му пречи да бъде изхвърлен от бъбреците. Когато разкараш гликогена и въглехидратите с тях си отива и натрия. А натрия от дяволче вдигащо кръвното, при кетоза става ангелче, което те кара да се чувстваш добре и да си с добро настроение, да не чувстваш глад, да не си раздразнителен и дори помага да се разбираш нормално и спокойно с околните чрез повишаване синтезата на хормона на социалната привързаност - окситоцин.
http://gotvach.bg/n5-19242-Солта_избавя_от_стрес
Затова много кето ентусиасти, които в предишната си форма на живот са обучени да ядат безсолно за да не си вдигнат кръвното, сега след метаморфозата продължавайки по същия начин им висва сопола на третия ден и освен всичко друго вместо да им падне апетита почва да им се яде като на невидели и си казват: “Бах тва кето, уж трябваше да спре да ми се яде, уж кетоните влияели на центъра на глада и потискали апетита, а аз се тъпча до горе с мазни храни и дипля паласки.” А всъщност мозъка им ги кара да ядат не защото му трябват калории, а защото му трябва сол. За тва при кето сиренцето не се изкисва в съдинка, ядат се солени мезета и не се чувстваш полудял от глад с малко храна. А и ти става ясно що в древността хората са се били за тая сол и са плащали заплати с нея.
Както казах кетото е дело тонкое :)
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 07.05.12 16:36.