18.07.05
20:43
Какво ще кажете за програмата ми (за маса) ->
http://rcff.org/bb/Prog-18-Jul2005.html
На 17 години съм и съм 60-61 кг. (Бях 65 обаче бях 5 седмици на нвд понеже ми беше виснал шкембака ама го оправих, сега 1 седмица почивам и после мисля да почвам маса). Висок съм 167-168 см.
Значи със тая програма мисля да напрая един цикъл от 6 седмици със едни комбинирани добавки, в които има креатин глутамин и др. работи, има и малко адростендион, по-подробно виште в тези теми:
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=8045
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=7688
Стажа ми е между година и половина и две. Бицепс - 31.5 см, прасец - 36 и няколко, бедро - 55см, гръден кош - стегнат 91, издут - 94, талия 81-82. Ръката ми беше 32.5 ама май я изгорих деба :)
Най-много спадам към ектоморфите - с тънки кости съм (китката ми е 16.5) и като почнах да тренирам бях много слабичък - 50кг.
Надявам се това да е достатъчно като информация за мен. Питам се дали не стана много тежка тренировката.. ама вие ще кажете :)
По принцип най-трудно качвам маса по ръцете, а гърдите ми са най-предразположени генетично, затова те нямат нужда от много трениране.
И да добавя ли стискане на щипки накрая на тренировката за бицепс ?
Също искам да питам сега ли е по-добре да ги взимам тия добавки понеже срока им на годност е до октомври другата година. Дали не е по-добре да ги почна зимата ? И дали да махна хапчето с адростендиона ? :) Аз мисля че сега е по-добре макар че лятото се качва по-трудно (аз зимата качвам трудно.. пък сега не знам какво ще стане) или е по-добре да си ги взимам лятото понеже не се съобразявам с даскало и т.н. и мога да си напрая цикъла както трябва - да ям когато трябва, да спа достатъчно и т.н. За диетите ще прочета от сайта, предполагам че трябва да се ориентирам към някаква ВВД, но затам ще пиша в другия раздел като си направя диетата.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ КОИТО ЩЕ МИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ ![/url]
а, и да питам - тука чета някакви работи че от клековете може да се спре растежа на височина. Доколко е вярно това и да ги спра ли ? Понеже съм 167 а определено искам да раста още на височина.. ама като гледам май трол ше си остана :)
еми аз не ти препоръчвам да правиш упражнения които те натискат надолу :) клек, мъртва тяга, има едно упражнение за прасец. те са така по-брутални. изчакай по добре 3-4 години. има много други упражнения с които може да се постигне желаното.
ми то какво остана ?? :)) само бицепс, трицепс, гръб и гърди :roll:
Нищо няма да ти стане на растежа, особенно на 17 години. Само че по програмата ти имам някои сериозни забележки.
Първо - в къщи ли тренираш?
Оставям на страна малко нестандартното подреждане на мускулните групи, но някои от упражненията не мога да разбера какви са! Защо не изпозлваш приетата терминология? Какво е това “повдигане от наклон напред”, което се води за упражнение за гръб?
Следващото - защо тренираш трицепса преди гърдите?! И то с три упражнения? А гърдите с две!
Тия лицеви от наклон или лицеви с тесен хват - за какво са ти? На мен ми се струват излишни. Пресата и прасеца в събота - може да ги правиш в някоя от другите тренировки, нямат нужда от отделна тренировка седмично.
За добавките - не мисля, че ти трябват.
[quote author=”Петко К”]Нищо няма да ти стане на растежа, особенно на 17 години. Само че по програмата ти имам някои сериозни забележки.
Първо - в къщи ли тренираш?
Оставям на страна малко нестандартното подреждане на мускулните групи, но някои от упражненията не мога да разбера какви са! Защо не изпозлваш приетата терминология? Какво е това “повдигане от наклон напред”, което се води за упражнение за гръб?
Следващото - защо тренираш трицепса преди гърдите?! И то с три упражнения? А гърдите с две!
Тия лицеви от наклон или лицеви с тесен хват - за какво са ти? На мен ми се струват излишни. Пресата и прасеца в събота - може да ги правиш в някоя от другите тренировки, нямат нужда от отделна тренировка седмично.
За добавките - не мисля, че ти трябват.
Да - вкъщи тренирам. Ами за гърдите и трицепса може би не си ми прочел целия пост - трицепса ми е по-слабата група, изобщо ръцете трупам по-трудно ММ, а гърдите са ми генетично предразположени, за това първо е трицепса а после гърдите. То всъщност в тоя ред на мисли би трябвало и бицепса да сложа преди бедрата. Поне аз мисля че е по-добре първо по-слабата група да се тренира. А повдигане от наклон на пред е като застана наведен (гърдите успоредно на пода) и дърпам щангата към гърдите без да местя тялото. А за групите не знам как да ги подредя.. нали затова питам предложете ми вие вариант :) А лицевите ще ги махна тогава, и пресата и прасеца ще ги сложа в някои от другите тренировки.
Ами тренирай тогава бицепс с гърди, а трицепс с гръб, или бицепс и трицепс заедно, в отделна тренировка.
Мерси Петко К ! Сега е така ->
http://rcff.org/bb/Prog-18-Jul-2005-v2.html
Преди за маса тренирах бицепс и трицепс и големите групи едновременно затова сега мисля да пробвам така. Също си мислех дали да не правя И в Сряда корем и прасец ?
И почивката между сериите не знам колко да я правя, преди правих по между 4 и 5 минути между серия но сега мисля да я намаля на 3 минути.
19.07.05
08:03
Не може програма ти да започва с малка мускулна група и след това да правиш голяма!!! Или в някои извънредни случай ама не е за твоя стаж този тип тренировка... много е уморително и определено не е за маса. Защото ти се изморяваш и нямаш сила после за базовите... тази програма може да я сложиш за 1 месец ако нещо ти е спрял растежа да се стресират малко мускулите ама не и да тренираш по нея!
абе шич мъртвата тяга и клекът не са единствените упражнения за гръб и бедра. може и нищо да не ти стане. щом колегата казва че няма проблем :wink:
Да, има и високи има и със среден ръст. А ти къде си виждал само ниски щангисти? Прекалено високите (примерно към и над 2 метра) ще им е трудно да се реализират при щангите, понеже някои състезателни движения изискват по - къси ръце и крака, за да са постигне максимален резултат. Затова в повечето професионални спортове се реализират само хората с подходяща генетика. Ако на 15 години си към 2 метра, ясно е, че ще се насочиш към баскетбола, вместо да се опитваш да поставиш световен рекорд в щангите.
Така че, тея разсъждени нищо не доказват, и не е вярно, че от щангите се набиваш. Тея митове са на повече от сто години и не са доказани все още. Просто няма изследвания, които да ги доказват, затова са си просто митове.
А и тренировката на щангистите не може да се сравнява с фитнеса. Те тренират с часове всеки ден, и то основно състезателните движения, докато при вас клекът е тягата ще са не повече от веднъж седмично и то с няколко серии. За какво набиване може да си говорим? Дай по тази логика да не ходим и да не стоим прави, защото гравитацията цял ден ни набива.
Тренирайте си спокойно, и не се притеснявайте за ръста. Той зависи над 90 процента от генетиката.
Петко наистина си прав с тези си разсъждения. Аз не защитавам тезата, че от клека можеш да се набиеш и не искам да навлизаме в спор, тъй като е безмислено пък и нямам абсолютно никакви научни аргументи. Просто не съм виждал високи щангисти, освен в категория в най-тежките категории - до 105кг. и над 105кг. А пък категориите до 77кг., до 69кг. ръста на състезателите е около 170см, което пак си е показателно.
E хубаво, а колко трябва да са високи в леката категория? Не може да си 70 кила на 180 и повече см. и да искаш да имаш някакви успехи в тези спортове.