28.04.12
15:22
Натъкнах се на една стара,кратка,но интересна статия за силовите тренировки на футболистите.И това което ми направи впечатление е,че футболистите използват изключително големи тежести при клек до 170 кг както пише.Да попитам възможно ли е ? http://mgergov.com/toraefimerida/?p=1180
Темата беше редактирана от Камен Никифоров на 28.04.12 15:22.
То на това ако му викаш изключително големи :D А и като гледам, май за полуклек става въпрос ;)
За хора, дето силата им е в краката и само с тях работят - как мислиш?
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.04.12 15:27.
28.04.12
15:49
Да бе не са големи.Аз ритам и клякам с 100 - представям си колко са 170.. :D
28.04.12
18:44
Прав си, големи са за теб
Тая “тренировка” е пълна пародия, не знам какво толкова специално видя в нея. Тренира се за функционалност, а в същото време присъстват упражнения като бедрено сгъване и разгъване? Обяснението защо правят полуклек беше върха на сладоледа, нищо чудно че често си контузват колената...
Мнението беше редактирано от xsanctom на 28.04.12 19:48.
29.04.12
14:11
Ако си се занимавал с футбол ще знаеш закакво натоварване и каква преумора говорим.Да се контузиш при този спорт е нещо съвсем нормално :wink:
казано от Кристиян Дончев на 28.04.12, 18:44:
Прав си, големи са за теб
а за тебе дето си 180 см 60 кг са нищо работа нали :D
Извинявам се за закачката , но от известно време те наблюдавам и просто не се сдържах.
29.04.12
22:33
Е, за мен тия 170 кг не са тежки, а са МНОГО тежки, ама не мисля, че това е важното. Не мисля, че Божидар ми е приел коментара като подигравка или нещо подобно. Ако ако ти си го приел като такова, твой проблем.
04.05.12
13:25
В България ако видиш някой футболист да тренира правилно, насочено към това, което му е необходимо за футбола, значи си видял бивш борец ;)
Една от любимите ми теми...:)
Мартин Гергов...по едно време беше нашумял като треньор в хотела на Гриша Ганчев в Ловеч, тренирал някакви футболистчета, но не съм чувал да са титуляри в мъжкия отбор:)
170 полулклек, ще е много ПОЛУ...вервай ми...а като чета после коремни преси, “изоставащи мускулни групи” и се прокрадват едни леки нотки на съмнение, че така се подгатвя човек за единоборства и за много къси и бързи спринтове...
К’во друго....
Ами като бях в Русе, се засичах с футболистите на Дунав във фитнеса...няма така пародия и смях, лошото че с тях беше и “кондиционния” им треньор...
Та бях слушал едно от първите интервюта на Мартин Петров за впечатленията му от Атлетико Мадрид и за сравнението м/у подготовката там и тук в БГ. Той първо бая се посмя де:) Та освен чисто футболните аспекти, аз се заслушах и за силовата част на подготовката им. Каза, че от централните им защитници няма един с по-малко от 120кг. лег и а ръце като културисти(нали се сещаш в единоборства какво ти трябва)...Там правили “сед”(това от леката атлетика, полуклек до някаква повърхност, опираш я и буташ мощно нагоре), та имало пичове с по 220-230кг. Уфффф, споменаваше един централен нападател от Атлетико, ама сега ми изхвръкна името баси...
Чувал съм също, че в ЦСКА по времето на Пламен Марков сед-а с по над 200кг. бил по два пъти седмично, бяха пропищяли манекените от него:))) Ама е факт, че тогава си мачкаха яко...
И изобщо, едно е да има двубои с футболисти като Форлан, Роналдо и подобни по 40 мача на година и друго е да си срещу електричката я има 15 мача, я няма на сезон:)
04.05.12
13:59
казано от slavko на 04.05.12, 13:56:
Дай ми един префесионален футболен отбор от Бг, независимо дали от А или от Б група, и след 1 година половината национален ще е от оцелелите ;) И най-важното е, че няма да се излагат...
Освен да сформираме един...Жиката го виждам централен нападател-таран:))))
А теб вратар, че само те могат да си ползват свободно ръцете...така де:)))))
Това за отбора е съвсем сериозно...ако впрегнем сили в тоя гламав спорт, много хубави работи могат да станат.....то това е само тичане и малко ритане на топката, което ще се постигне лесно...все пак, по-сложно ли е от олимпийските :))
04.05.12
14:43
Лесно си говорим ние за физическата подготовка, но тя е само една част от футбола. Този спорт е и техника, и тактика и най-важното ГРУПОВ е - усилията и ефективността ти зависят страшно много от играта на съотборниците. Въобще не е толкова лесен. Според мен е много по-сложен от олимпийските.При тренировъчния приоцес трябва да се избягват контузии, да остава време за всички тренировки, да не си пречат различните натоварвания. Това е и причината за различните стилове - едни отбори да наблягат на физиката, други на техниката. Времето за тренировки и възстановяване е ограничено, това е проблема и той води до избора техника, физика или по малко от двете.
А колкото до това, че родните футболисти не тренират както трябва, то е видно по играта и резултатите им. :)
04.05.12
14:57
казано от slavko на 04.05.12, 14:03:
А теб вратар, че само те могат да си ползват свободно ръцете...така де:)))))
А, за вратар заемам мястото още от сега ;)
04.05.12
15:33
казано от slavko на 04.05.12, 14:03:
Бъди модерен - търси фалшива деветка :D
Мнението беше редактирано от Иван на 04.05.12 15:33.
казано от James Hinks на 04.05.12, 13:25:
В България ако видиш някой футболист да тренира правилно, насочено към това, което му е необходимо за футбола, значи си видял бивш борец ;)
Баща ми е жив пример...Бил е професионален борец,след това професионален футболист(демек както обича да казва,вадил си е хляба с това),а няколко години и двете заедно :)
Илизал е с Хебър срещу ЦСКА и е побеждавал(голът е негов) този отбор,който през 82-ра детронира Ливърпул,неколкократно е бил в челната тройка на страната в класическата борба... да не се приема като хвалба,но не можах да се стърпя :) из остарелите футболни и борчески среди из града го наричат ‘’най-добрия футболист сред борците,и най-добрия борец сред футболистите’’ .. та нема да е лесно да излезеш срещу 90 килограмова деветка със 120-130 кила обръщане,250 клек и т.нат...,слушал съм,че в повечето единоборства са излизали де...ама в тъч :D
Мнението беше редактирано от Jikata на 04.05.12 15:51.
04.05.12
18:46
преди няколко седмици и на мен ми стана интересно какви програми спазват футболистите и се натъкнах на една програма създадена от Джо Уидър който освен треньор на световно известни културисти е бил треньор и на атлети до колкото помня програмата беше предназначена за защитници и централни нападатели и се изпълнява 3 пъти в седмицата
а това е и самата тренировка :
Изтласкването от лег ( Bench press) 2 x 8
Повдигане щанга за врат (Neckpress) 3 x 8
Повдигане на щанга до брада (Upright barbell rows) 3 x 8
Повдигане на раменете (Barble Shrugs) 3 x 12
Разгъване на ръцете на горен скрипец (Cable pull-downs) 3 x 8
Гребане с щанга (Barbell row) 3 x 6
Бицепсово сгъване с щанга (Barbell curl) 3 x 8
Клякане с щанга (Squats) 4 x 8
Бедрено сгъване (Leg curls) 2 x 12
Повдигане на пръсти от стоеж (Calf raises) 3 x 12
Мъртва тяга ( Dead lift) 4 x 8
Коремни преси (Crunches) 2 x 30
а ако ви е интерсно какво тренират нашите футболисти в момента бегла представа може да добиете от това виедо:
http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=229451
http://www.belchohristov.com/8897.html - тази статия също е интересна
Мнението беше редактирано от Denislav todorov на 04.05.12 19:04.
04.05.12
18:47
По принцип познавам и деца от школата на левски и един от тях ми каза че Божидар Искренов гибона му е казал че на ден трябва да прави по поне 200 коремни преси ако иска да има силен шут
Мнението беше редактирано от Denislav todorov на 04.05.12 19:09.
казано от Denislav todorov на 04.05.12, 18:46:
преди няколко седмици и на мен ми стана интересно какви програми спазват футболистите и се натъкнах на една програма създадена от Джо Уидър който освен треньор на световно известни културисти е бил треньор и на атлети до колкото помня програмата беше предназначена за защитници и централни нападатели и се изпълнява 3 пъти в седмицата
Сигурен ли си, че става въпрос за европейски футбол?
04.05.12
21:34
да специално беше уточнено в статията която четох имаше си отделни статии за американски футбол и ръгби
04.05.12
21:35
и аз се учудих че са точно такива тренировките защото те са типични за американския футбол по принцип
Тя не е никак лоша тази тренировка и е доста подходяща за трениращи футбол, особено ако интензивността е висока.
Попрочитал съм и аз някои неща за футбола и съм си направил някои заключения, които смятам да споделя по-долу.
Според мен най-подходящата силова тренировка за футболисти е кръгова в 3-4 рунда и включва предимно базови упражнения, като един рунд може да включва 4-5 упражнения, натоварващи балансирано всички големи мускулни групи. Продължителността не трябва да надхвърля 40-50 минути, което означава, че се работи при висока интензивност, а тежестите би следвало да са някъде от 60 до 80% от максимума на трениращия. Разбира се от време на време не е лошо да се работи и с максимални тежести особено при упражненията за крака.
Имайки предвид и другите видове тренировки, които са задължителни за футболиста силовата такава не трябва да е повече от 2-3 пъти седмично. Даже 3 пъти ми се струва множко, ако се играят по две срещи в седмица.
Та в този ред на мисли мисля, че е напълно нормално един професионален футболист да може да прави полуклекове или дори пълни такива със 170 кг, което разбира се зависи и от собственото му тегло.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 04.05.12 22:34.
07.05.12
10:05
преди няколко седмици и на мен ми стана интересно какви програми спазват футболистите и се натъкнах на една програма създадена от Джо Уидър който освен треньор на световно известни културисти е бил треньор и на атлети
Джо Уайдър е бил треньор на атлети точно колкото и аз съм бил конструктор на ракети ;)
до колкото помня програмата беше предназначена за защитници и централни нападатели и се изпълнява 3 пъти в седмицата
а това е и самата тренировка :
Изтласкването от лег ( Bench press) 2 x 8
Повдигане щанга за врат (Neckpress) 3 x 8
Повдигане на щанга до брада (Upright barbell rows) 3 x 8
Повдигане на раменете (Barble Shrugs) 3 x 12
Разгъване на ръцете на горен скрипец (Cable pull-downs) 3 x 8
Гребане с щанга (Barbell row) 3 x 6
Бицепсово сгъване с щанга (Barbell curl) 3 x 8
Клякане с щанга (Squats) 4 x 8
Бедрено сгъване (Leg curls) 2 x 12
Повдигане на пръсти от стоеж (Calf raises) 3 x 12
Мъртва тяга ( Dead lift) 4 x 8
Коремни преси (Crunches) 2 x 30
Пълен бълвоч, което само доказва колко е бос Уайдър в тренирането на качества различни от визията :)
а ако ви е интерсно какво тренират нашите футболисти в момента бегла представа може да добиете от това виедо:
http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=229451
Умрях от смях...голяма файда ще да са имали от тая тренировка...направо в Шампионската лига отиват с такива занимания ;)
http://www.belchohristov.com/8897.html - тази статия също е интересна
Да, толкова е интересна, че съперничи по тъпотия с програмата на Уайдър...ма те са в един кюп с Белчо :)
казано от slavko на 04.05.12, 13:56:
Една от любимите ми теми...:)
Чувал съм също, че в ЦСКА по времето на Пламен Марков сед-а с по над 200кг. бил по два пъти седмично, бяха пропищяли манекените от него:))) Ама е факт, че тогава си мачкаха яко...
Право говориш Славко (отново)....
Пламен Марков, когато беше за последно треньор на ЦСКА беше наложил ужасна физическа подготовка на целия отбор. Мой приятел беше съсед с Данчо Тодоров и Тунчев (за втория не съм сигурен, но беше някой от защитниците) и казваше, че ги е виждал едвам да слизат от колите и да си долазват до апартаментите след тренировка.
На Армията тогава се говореше, че по тази физическата подготовка се готви и отборът на Манчестър Ю.
Разбира се тези тренировки не се харесваха много на нашенските футболисти, които са свикнали на по-други натоварвания и набързо “уволниха” Пламен Марков.
Има обаче и нещо друго- за няколко футболисти на ЦСКА знам, които са излизали в чужбина и тамошните лекари и кондиционни треньори, са казвали, че никога не са виждали футболисти в по-добра физическа форма.
Наскоро един от юношеските играчи на ЦСКА, който е вратар, беше отишъл на проби в англисйки отбор и се беше оказало, че е с най-добро време на 100 метра от целия отбор.
За мен лично една подготовка тип - кросфит ще е идеална за футболистите
11.05.12
10:28
Преди седмица ми попадна някакво рекламно филмче за базата на Юнайтед по Диема докато чаках да почне мача на Арсенал. Нани и Чичарито развеждаха камерата из базата - показаха къде им се перат екипите и т.н.
Краят на филмчето бе в залата за физическа подготовка, където Чичарито каза, че пръв влиза и последен излиза от там. Грубо залата може да я разделим на две части - едната е с редици от силови рамки и зад тях други фитнес уреди, а другата половина бе редица от джърк блокове. Олимпийски лостове и медицински топки имаше доста.
Дали ще наречеш кросфит или не тренировката - няма значение. Просто спортноспецифичната физическа подготовка на спортистите се гради на съвсем други принципи от тези на Уидър, както е споменато по-горе, и много от движенията и използваните уреди са такива, които ползват и в кросфита. Ползват, защото те правят атлет...
11.05.12
10:42
казано от Alexander Al на 11.05.12, 10:20:
Данчо Тодоров
Понеже едно време се познавахме лично, бяхме горе-долу в една компания и мога да ти кажа, че Данчо е доста далеч от яко трениране ;) В смисъл, че като съм му казвал какво тренирам и колко тренирам(а тогава тренирах доста повече от сега) и Данчо гледаше меко казано учудено...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.05.12 11:05.
Ами на него си му личи :)
Аз не съм тренирал с никой от футболистите на ЦСКА, но с доста от тях съм пил и да ти кажа - често и аз съм бил учуден :D
сега се сещам, че точно Данчо и Тунчев се бяха оплакали, че всеки ден тичали по 9 км....
забелязал съм, че средно играчите на Манчестър на мач тичат по 9-10 км на мач....
Мнението беше редактирано от Redalex на 14.05.12 14:24.
11.05.12
14:12
9,10 тичат оборните халфове и нападателите, защитниците по малко, но офанзивните халфове докарват до 12-13км на мач
Но това зависи и от съперника и от терена и времето. Средно за целия отбор може да се каже 9, 10 км на мач :).
този не е футболист...само тича (уекинко)...интересно какво ли прави тук:
http://www.youtube.com/watch?v=KOC7O9JOY3Y&feature=related
Саше...и аз съм пил с футболисти, нямат стигане там брат:)))
За Животното...Данчо Тодоров е малко набедена звезда и то си пролича докъде я докрета...въпреки, че пък беше капитан на любимия ми отбор...
Това за Марков съм го чувал и от моя тренер и съм МНОГО склонен да му вярвам, защото съм ги чувал поне два пъти да си говорят по телефона и Слави му казваше “ще издържат, ще издържат те...”....:)))))
Доста от големите европейски грандове позлват услугите на Поликин, Ерик Креси и други за тъй-наречената ОФП...
А да обясняваш на Данчо Тодоров как тренираш ти...е все едно аз да беседвам с Нешка Робева, демек много малко от нещата които можем да си кажем, ще може да се взаимстват и приложат в различните спортове.
Абе не знам за силовите тренировки на футболистите, ама можах да погледна тренировката написана на тетрадка на едни момиченца къде 14-15 годишни лекоатлетки в залата при Сашо, заглавието беше “Тренировка - щанги”
изтласкване - 30 пъти
ножица - 30 пъти
лежанка - 30 пъти
напади на пейка ( абе с лост на гърба се качваха на пейката, не знам как се казва) - 30 пъти
....
....
имаше около още 10 реда, мисля, че мернах преден клек
И на първите две си правеха с 28кг, те самите сигурно тежаха макс 48-50…
Съжалявам, че не е по темата, просто се сетих и исках да отбележа, че бях впечатлена :)
Тука не ми се почва да пиша, че замина работата:)))
“Ножица” не е тая ножица, дето ти си я мислиш...
Лег-а ние го правихме, заради разни басове...аз бях най-слабия със 130кг.:)))
“Щангата” при лекоатлетите е различна и зависи от подхода и вижданията на треньора...Тукашния треньор на спринтьорите(П.Козарски), който е легенда не им дава да правят с повече от 100 кила, и пак е извадил десетки шампиони...
При Демирева в София, правят сед с 300 и пак са шампиони...
Има скачачи с по 125кг. обръщане и т.н.т.н.т.н.т.н.
казано от Puppy на 14.05.12, 14:55:
напади на пейка ( абе с лост на гърба се качваха на пейката, не знам как се казва)
“Качване” си се казва...
Почти всички го правят...ние в Плевен го правихме на две стъпки отделно...
Иначе съм виждал на една(около 35-40см.) един пловдивски(по наст.) левент да го прави с 220кг. със слабия крак...Наско Русенов.
Наистина някои неща не можеш да си ги осъзнаеш като цифри, докато не ги видиш наживо и се абстрахираш от определението “Лека атлетика”..:))))
И едно време на трибой ходеха почти всички елитни спринтьори и хвърлячи:))))
в нета можеш да го намериш като bulgarian lunges ;)
...ако за това иде реч де :)
Мнението беше редактирано от Redalex на 14.05.12 15:16.
14.05.12
15:12
казано от slavko на 14.05.12, 14:43:
А да обясняваш на Данчо Тодоров как тренираш ти...е все едно аз да беседвам с Нешка Робева, демек много малко от нещата които можем да си кажем, ще може да се взаимстват и приложат в различните спортове.
Напротив, много неща, които знам и съм проверил са общовалидни. Особено за такива като Данчо Тодоров, които не трябва да са над 67 кг, трябва да бягат с топка и трябва да оцеляват в единоборства с 80-85 кг защитник. Обаче съм сигурен, че в момента никой футболен отбор няма грамотен треньор за физическа подготовка...Скоро чух, че ЦСКА взели Маргаритов за съветник ли, помощник в физичекста подготовка ли...щях да пукна от смях - ше ги къса на ТМФВ ли ? :D :D
Да не говорим, че за 99% от футболистите в България физическа подготовка е пекдек, 30 секунди планк, коремни преси и бедрено разгъване...може и бицепс и лежанка(извън сезона).
казано от Alexander Al на 14.05.12, 15:11:
в нета можеш да го намериш като bulgarian lunges ;)
...ако за това иде реч де :)
Не знам дали го има в нета...
Правихме го скоро с Боби Крумов-шампиона на Б-я по форкрос...на него му е задължително.
Та и аз покрай него си го поприпомних:)))
Едно време правих с адските кила, сега до 140 и почвам да се разтрепервам:)
Взимаш щангата на гръб, и на височина(според зависи, но не много висока, защото не това е идеята), стъпваш с един крак и рязко тласкаш нагоре(важното е движението в глезена), но няма как да се стигне до него, ако крака ти е слаб като цяло. Елиминираш инерцията от опорния крак(долколкото е възможно) и гледаш да си изправен, за да си стабилен при тласкането. Каскади съм виждал страхотни, затова големите кила слагат яките атлети, които са се качвали, качвали, качвали...
мисля, че Блага говореше за това:
http://www.youtube.com/watch?v=NNEge63Q4Tk&feature=related
(тук е с дъмбели, но може и с щанга на врата да бъде)
14.05.12
15:40
казано от Alexander Al на 14.05.12, 15:31:
Не, говори точно за качванията, които ти описа Слави.
казано от Alexander Al на 14.05.12, 15:31:
На това му викат БГ клек,и го правят волейболистите в моята зала...интересно ще ми е как ще се направи с щанга с 220 кила без да ти хвръкне капачката :D