23.05.12
17:25
По принцип съм човек, който се информира преди да започне нещо ново, та затова седнах и вече 3ти ден чета стабилно за различните видове хранителни добавки за да си създам свое собствено мнение :) Но преди да го споделя и да кажете дали правилно съм разбрал материята малко информация за мен:
27 години
183см
73кг
Цел: основно качване на кг (по възможност мускулна маса) + сваляне на корема (не е голям). Доста съм хлътнал в гърдите + имам слаби ръце и мисля там да се концентирам, но ще гледам да не пренебрегвам и останалите мускулни групи.
Скоро се записах на Gym (живея в чужбина) и вече го посещавам 2ра седмица средно 4 пъти седмично. Първо започвам с около 3км комбинирано ходене и бягане на пътека, където заминават около 250 калории и после обикалям уредите, които ме вълнуват.
Искам да отбележа, че съм напълно наясно, че храненето е основния начин за вдигане на маса и подходящият хранителен режим е изключително важен.
Та да се върнем на добавките:
Ако трябва да се взема само една добавка, то може би най-важната е суроватъчния протеин, който е добре да се приема преди и след тренировка, понеже се усвоява доста бързо от организма. Чудейки се между Изолат и Концентрат се спрях на втория, заради цената, понеже ще пазарувам или от http://www.myprotein.com или от http://www.bulkpowders.co.uk и сметнах, че за една и съща цена има повече чист протеин в Концентрата (нищо, че Изолата е с по-високо съдържание).
Пример:
5кг овкусен Изолат е 75 паунда и всяка 25гр доза съдържа 23г сух тегло протеин. Тоест 200 дози съдържат 4600гр = 1 грам чист протеин = 0.016 паунда
5кг овкусен Концентрат е 53.50 паунда и всяка 25гр доза съдържа 20.5г протеин. Тоест 200 дози съдържат 4100гр = 1 грам чист протеин = 0.013 паунда.
Пък аз може и да взема неовкусен, който е 40 кинта за 5кг преди намаленията. Бъркал ли някъде?
Следващата добавка са аминокиселините с разклонена верига (BCAA). Навсякъде се прекланят пред тях, като единствения недостатък, е че ако са на прах са най-отвратителното нещо като вкус, който човек може да сложи в устата си. Има и капсули, обаче са сравнително по-скъпи та се чудя да рискувам ли с варианта на прах и да се давя като заклано прасе с варианта на прах.
Следва Креатинът (монохидрат), за който четох малко по-противоречиви мнения - основно, че причинявал бъбречни проблеми, но това е само при прекомерна употреба и за дълго време. Ако се ползва примерно без зареждащ период за 1 месец + 1 седмица почивка и не повече от 6 месеца мисля всичко е ок. Отделно има и нови варианти като Creatine Ethyl Ester и Kre-Alkalyn, при които са разрешени проблемите със задържане на вода + разбиването до креатинин. Тука мисля да не започвам веднага с него, ами след като натрупам някакъв стаж в залата.
Също така мисля да взема някакъв препарат с висок Glycemic Index - Dextrose или Maltodextrin, който да спомага за по-бързото усвояване на останалите добавки, пък и може да помогне да кача маса, понеже си.
И накрая някакви мулти витамини, които да ми осигурят всички важни витамини и минерали, от които се нуждае тялото.
Та след всичко прочетено имам доста въпроси, които останаха неотговорени:
1 - Подходящо ли е да се смесят всички добавки (протеин, bcaa, креатин, Dextrose) в shaker или някои трябва да се пият отделно за максимален ефект?
2 - Dextrose или Maltodextrin бихте препоръчали?
3 - Какво мислите за тези мултивитамини?
4 - Мислите ли, че има смисъл от новите варианти на Креатин или монохидратът е добър и напълно достатъчен?
5 - Нещо друго да препоръчате като за начинаещ?
6 - Не ми е ясно как BCAA се допълват с суроватъчния протеин, понеже нали в протеина има аминокиселини?
7 - Мислите ли, че има нужда от Казеин протеин преди лягане?
8 - И един въпрос относно тренирането: Как е по-удачно: кардиото преди или след тежестите?
Благодаря за вниманието :)
Темата беше редактирана от Ventil Ventilov на 23.05.12 18:49.
23.05.12
17:50
1.) Да подходящо е , аз винаги си ги смесвам за по-удобно (стига да не те притеснява вкуса) :)
2.) Все тая,според мен няма значение.
3.) Не ми отваря линка да ги видя ...
4.) Има смисъл,някой хора имат непоносимост към монохидрата и различни проблеми с него :) Трябва да опиташ и сам да си прецениш.
5.) Не се хвърляй веднага на хранителнтие добавки.
6.) За да приемаш работещата доза бцаа трябва доооста суроватъчен протеин да изпиеш,никога не са излишни допълнителни амино !
7.) Ако можеш да се храниш адекватно - не :)
8.) След тежестите естествено !
А за храненето (и тренирането) какво научи? ;)
При тренировки от типа 3 км ходене и “обикаляне по уредите” нямаш нужда (а и полза) от никакви добавки, още повече, че тепърва започваш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 23.05.12 17:53.
23.05.12
17:52
1 - Попринцип креатинът се пие с Dextrose, за да се повиши нивото на инсулин и да може да навлезе в клетките по - бързо.Според мен няма проблем да ги смесиш ще се получи като гейнър.Но изчакай някой от по - напредналите във форума да ти даде и той съвет.
2 - според мене няма много смисъл, но както си решиш.
3 - Не мога да ти кажа нищо за тях.За пръв път ги срещам.
4 - За мен монохидрата си е достатъчен.Пък и е евтин.Също има изследвания, че все пак се усвоява по - добре от другите форми.Но трябва да се поразровиш и да прочетеш, и да си изградиш мнение донякъде за креатинът.
5 - Друго смятам, че няма нужда.
6 - Да, наистина в протеина има аминокиселини, но първо протеинът трябва да бъде превърнат в аминокиселини от ензимите.Докато BCAA са направо готови, които веднага навлизат в мускулите.Доста хора приемат с протеиновия шейк и BCAA, за да се задействат анаболните процеси след трен.
7 и 8 не мога да ти отговоря.
Надявам се да съм помогнал малко поне.Може да греша за някои неща.
23.05.12
19:54
Я пробвай пак - http://www.myprotein.com/UK/products/alpha_men
Е протеинът пък е възможно най-чистата и естествена хранителна добавка, та не виждам с какво ще навреди. Трудно ми е да по 5-6 пъти на ден, че и балансирано, та затова мисля да го вземам - да приемам нужното количество протеини дневно. Мазнините и въглехидратите като, че ли по-лесно мога да си ги набавя с храна.
А защо? (просто търся обяснение)
При тренировки от типа 3 км ходене и “обикаляне по уредите” нямаш нужда (а и полза) от никакви добавки, още повече, че тепърва започваш.
Какво е нужно научих (и там съм чел бая). Все пак сега стартирам и няма как да почна да правя по 5км бягане без почивка - четох, че в началото не трябва да се претоварва тялото и се стартира със серии от бягане и ходене, докато свикна. А за уредите като нов във фитнеса с времето ще си направя собствена програма, която все пак зависи и от това колко е натоварен самия фитнес и кои уреди кога са свободни :)
Както виждаш не скачам на някакви химии, а на колкото се може по-натурални продукти и мисля суроватката е точно такава - мисля, че ще помогне :)
Мнението беше редактирано от Ventil Ventilov на 23.05.12 19:55.
23.05.12
23:33
Е протеинът пък е възможно най-чистата и естествена хранителна добавка, та не виждам с какво ще навреди. Трудно ми е да по 5-6 пъти на ден, че и балансирано, та затова мисля да го вземам - да приемам нужното количество протеини дневно. Мазнините и въглехидратите като, че ли по-лесно мога да си ги набавя с храна.
Протеинъв не е вреден и не заради това ти казва да не се хвърляш на добавките.Просто в началото е хубаво без нищо да си изградиш някакви навици, режим и да ги изпълняваш.Чак тогава един протеин може да си вземеш.Той няма да навреди на здравето.
24.05.12
02:50
Протеинъв не е вреден и не заради това ти казва да не се хвърляш на добавките.Просто в началото е хубаво без нищо да си изградиш някакви навици, режим и да ги изпълняваш.Чак тогава един протеин може да си вземеш.Той няма да навреди на здравето.
Имайки предвид, че дневно ми е нужен 150гр протеин и няма как да ям по половин килограм пилешко всеки ден, то какви други варианти има освен суроватка?
Иначе съм напълно съгласен, че е най-добре да се приема чрез храната, ама когато това не е възможно прибягваме до шейковете.
Мнението беше редактирано от Ventil Ventilov на 24.05.12 02:50.
Здравей,
много малко си чел...само това мога да ти кажа. Един съвет : Нека заключенията ти относно хранителните добавки не са финални. Тъй, като обичаш да четеш попрочети от различни места и източници(не се ограничавай само във форуми и етикети на продукти). Не става и само с четене. За да положиш едни основи ти трябва воля и време. Не на последно място приложи прочетеното и чак тогава си прави заключения. Споделяйки изводите си тук, може да заблудиш някого, който също, като теб обича да чете.
Нищо против четенето и теб, просто споделям.
Поздрави !
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 24.05.12 03:23.
25.05.12
09:21
А защо? (просто търся обяснение)
При тренировки от типа 3 км ходене и “обикаляне по уредите” нямаш нужда (а и полза) от никакви добавки, още повече, че тепърва започваш.Какво е нужно научих (и там съм чел бая). Все пак сега стартирам и няма как да почна да правя по 5км бягане без почивка - четох, че в началото не трябва да се претоварва тялото и се стартира със серии от бягане и ходене, докато свикна. А за уредите като нов във фитнеса с времето ще си направя собствена програма, която все пак зависи и от това колко е натоварен самия фитнес и кои уреди кога са свободни :)
Както виждаш не скачам на някакви химии, а на колкото се може по-натурални продукти и мисля суроватката е точно такава - мисля, че ще помогне :)
Значи, това, което аз разбрах е, че:
1. Ти все още нямаш собствена програма, но смяташ да си накупиш един куп добавки
2. Нямаш хранителен режим (поне аз така разбрах, поправи ме, ако греша)
3. Скоро смяташ да си изготвиш програма, но такава, с която да се съобразяваш с кои уреди са заети т.е. ти отиваш в залата и тренираш квото ти дойде, защото уреда, който ти трябва е зает?
Според мен не ти трябват никакви добавки, като за начало почти с някоя програма от бб-теам, направи си един хубав режим, направи 6 месеца в залата и тогава мисли за добавки, тогава вече ще знаеш, че си сериозен, натрупал си опит и знаеш защо си даваш парите, сега (предполагам) нито тренираш правилно, нито достатъчно тежко, та да хвърляш пари за толкова добавки. ;)
Мнението беше редактирано от Stoyan Petrov на 25.05.12 09:22.
Имайки предвид, че дневно ми е нужен 150гр протеин и няма как да ям по половин килограм пилешко всеки ден, то какви други варианти има освен суроватка?
Иначе съм напълно съгласен, че е най-добре да се приема чрез храната, ама когато това не е възможно прибягваме до шейковете.
А ти как го изчисли, че е толкова. Колко е активното ти тегло? Според мен не е нужен повече от 1,5г. протейн на 1кг. активно тегло. На твойте 73кг. телесна маса, активното ти тегло ще е да кажем около 63кг. (само предположение, трябва да си измериш ИТМ и да разбереш, колко килограма мазнини има тялото ти), на това тегло 63кг.х1,5 = 94,5гр. протейн. Освен това протейн не се съдържа само в пилешкото и изобщо само в месото. Протейни, въглехидрати и мазнини има във всички продукти, но са в различни количества. Ако например за един ден изядеш 400гр. (сготвена) леща, това са около 450 калории, 35гр. протейн, 80гр. въглехидрати и 1гр. мазнини. А знаеш ли, че хляба, който аз ям, на 2 филий има 5,63гр. протейн! Още ли ти се вижда невъзможно да си набавиш необходимия протейн!? Не казвам да ядеш само леща или боб, просто казвам, че грешно си си направил изчисленията. В подкрепа на тезата си за количеството протейн и за това, че приемането му в големи количества е опасно ще дам за пример тази статия: http://www.bb-team.org/articles/4180_proteinovo-otravyane А в подкрапата на това, че използването на хранителни добавки често е безсмеслено или прекалено ще дам този линк (интервюто с Лазар и мнението му за нуждата от приемане на хранителни добавки) - http://www.bb-team.org/articles/4014_intervyu-s-lazar-radkov-1, като, на който му е интересно може да прочете и втората част от интервюто - http://www.bb-team.org/articles/4015_intervyu-s-lazar-radkov-2
25.05.12
12:45
1 кг извара по около 2,50 на кг има между 130-150 протеин ...
25.05.12
13:24
Значи, това, което аз разбрах е, че:
1. Ти все още нямаш собствена програма, но смяташ да си накупиш един куп добавки
2. Нямаш хранителен режим (поне аз така разбрах, поправи ме, ако греша)
3. Скоро смяташ да си изготвиш програма, но такава, с която да се съобразяваш с кои уреди са заети т.е. ти отиваш в залата и тренираш квото ти дойде, защото уреда, който ти трябва е зает?Според мен не ти трябват никакви добавки, като за начало почти с някоя програма от бб-теам, направи си един хубав режим, направи 6 месеца в залата и тогава мисли за добавки, тогава вече ще знаеш, че си сериозен, натрупал си опит и знаеш защо си даваш парите, сега (предполагам) нито тренираш правилно, нито достатъчно тежко, та да хвърляш пари за толкова добавки. ;)
Грешно си разбрал:
1 - Програмата е тук и чакам мнения. А суроватъчен протеин и може би BCAA не са “един куп добавки”
2 - Работя по въпроса - опитвам се да ям по-полезни неща + по-начесто.
3 - Друго имах в предвид - че ако има 2 уреда, които натоварват една и съща мускулна група ще ползвам този, който е свободен. Ако пък няма свободен ще изчакам (обикновено не е много). Все пак има доста голям избор от уреди.
25.05.12
13:36
Иначе съм напълно съгласен, че е най-добре да се приема чрез храната, ама когато това не е възможно прибягваме до шейковете.А ти как го изчисли, че е толкова. Колко е активното ти тегло? Според мен не е нужен повече от 1,5г. протейн на 1кг. активно тегло. На твойте 73кг. телесна маса, активното ти тегло ще е да кажем около 63кг. (само предположение, трябва да си измериш ИТМ и да разбереш, колко килограма мазнини има тялото ти), на това тегло 63кг.х1,5 = 94,5гр. протейн. Освен това протейн не се съдържа само в пилешкото и изобщо само в месото. Протейни, въглехидрати и мазнини има във всички продукти, но са в различни количества. Ако например за един ден изядеш 400гр. (сготвена) леща, това са около 450 калории, 35гр. протейн, 80гр. въглехидрати и 1гр. мазнини. А знаеш ли, че хляба, който аз ям, на 2 филий има 5,63гр. протейн! Още ли ти се вижда невъзможно да си набавиш необходимия протейн!? Не казвам да ядеш само леща или боб, просто казвам, че грешно си си направил изчисленията. В подкрепа на тезата си за количеството протейн и за това, че приемането му в големи количества е опасно ще дам за пример тази статия: http://www.bb-team.org/articles/4180_proteinovo-otravyane А в подкрапата на това, че използването на хранителни добавки често е безсмеслено или прекалено ще дам този линк (интервюто с Лазар и мнението му за нуждата от приемане на хранителни добавки) - http://www.bb-team.org/articles/4014_intervyu-s-lazar-radkov-1, като, на който му е интересно може да прочете и втората част от интервюто - http://www.bb-team.org/articles/4015_intervyu-s-lazar-radkov-2
Ок 100гр да е на ден, аз съм чел статии за активно трениращи, където препоръчват 2кг на 1кг маса.
А за пилешкото го дадох като пример, защото съдържа доста висок процент белтък, а лещата ако има кой да я готви редовно (а то няма) има да ям докато ми се пръсне стомаха. Просто си знам готварските и финансовите възможности и прецених, че суроватката ще ми даде нужния дневен прием + удобство. Що трябва да е сложно, като може да е лесно? Не е перфектно, ама не и химии и ненужни гадории.
Наистина не мога да разбера какво му е толкова лошо за начинаещ да приема протеин на прах ако е преценил, че с диетата, която спазва ще му е много по-трудно.
25.05.12
13:47
Защото още нямаш хранителен и тренировъчен режим.
25.05.12
13:52
Защото още нямаш хранителен и тренировъчен режим.
Значи ако имам хранителен и тренировъчен режим вече не се гледа с лошо око върху приемането на протеин?
Или тогава ще се търси причина защо аджаба не приемам достатъчно чрез храната и пак ще се твърди, че не е нужен?
25.05.12
14:12
Защото като нямаш хранителен и тренировъчен режим ти е ненужен този протеин и нищо няма да стане..Пробвай и ще видиш щом не вярваш..И да,само с храна ще е в пъти по-добре.
25.05.12
14:19
Друго имах в предвид - че ако има 2 уреда, които натоварват една и съща мускулна група ще ползвам този, който е свободен. Ако пък няма свободен ще изчакам (обикновено не е много). Все пак има доста голям избор от уреди.
Задължително ли трябва да тренираш на уреди?
25.05.12
14:42
Защото като нямаш хранителен и тренировъчен режим ти е ненужен този протеин и нищо няма да стане..Пробвай и ще видиш щом не вярваш..И да,само с храна ще е в пъти по-добре.
Е идеята ми е да тренирам правилно и сериозно, тоест тренировъчния режим ще го има, а по хранителния ще работя също :)
Друго имах в предвид - че ако има 2 уреда, които натоварват една и съща мускулна група ще ползвам този, който е свободен. Ако пък няма свободен ще изчакам (обикновено не е много). Все пак има доста голям избор от уреди.
Задължително ли трябва да тренираш на уреди?
Не разбира, но просто те по-малко се ползват в сравнение с лежанките и тежестите, където има само напомпани батковци, чакащи ред. Пък и уредите като че ли повече “забавляват” - смисъл, че времето по-бързо минава на тях. (Сега някой да не реши, че търся якото забавление във фитнеса)
25.05.12
14:46
Е в тоя фитнес 2 щанги и 3 дъмбела ли има? Разберете се да се редувате, едва ли 24/7 са заети..
25.05.12
14:54
Е в тоя фитнес 2 щанги и 3 дъмбела ли има? Разберете се да се редувате, едва ли 24/7 са заети..
Е не съм ги броил, просто съм забелязал, че там се концентрират по-яките фитнес маниаци и аз ако отида с моите 73кг и хлътнали гърди и сигурно ще ме пратят обратно на уредите :x
Иначе примерно Smith Machine, която си е чиста лежанка ми допадна много и ако имам възможност ще я ползвам :)
25.05.12
17:11
Значи плащаш пари да ходиш на фитнес зала,а там гледаш само уредите дето не са заети,защото напомпаните батковци ще те върнат? You mad bro ?
25.05.12
17:20
Хахахаха човек щом те е толко страх от здравите фитнес маниаци отивай на балет ...
25.05.12
17:22
Значи плащаш пари да ходиш на фитнес зала,а там гледаш само уредите дето не са заети,защото напомпаните батковци ще те върнат? You mad bro ?
Уредите, които не са заети са напълно достатъчни за цялостна кръгова тренировка, пък и плащам само 20 паунда за 24/7 фитнес, което дори за БГ стандарта си е евтино :)
25.05.12
17:24
Хахахаха човек щом те е толко страх от здравите фитнес маниаци отивай на балет ...
Не ме е страх, но като новак уредите мисля напълно покриват нуждите ми. Като кача малко ММ и укрепна тогава ще ходя на лежанката, щото сега сигурно и 30кг няма да мога да вдигна :D
25.05.12
19:53
Не ме е страх, но като новак уредите мисля напълно покриват нуждите ми. Като кача малко ММ и укрепна тогава ще ходя на лежанката, щото сега сигурно и 30кг няма да мога да вдигна :D
Ventil Ventilov, без да се обиждаш, но е по-добре повече да тренираш и по-малко да философстваш. Втора седмица тренираш, вече добавки са ти в главата. Казват ти хранителен режим, ти имаш някакво си твое мнение;) Казват ти базови упражнения, пак не било така :) И какво като вдигаш 30 или 40. Никой от хората, които така те респектират, не са започнали с 150 лег, нали така.
25.05.12
20:00
С тия машини ще има да си чакаш за повече от 30-40 лег,щом в момента си на толкоз :D
Иначе съм напълно съгласен, че е най-добре да се приема чрез храната, ама когато това не е възможно прибягваме до шейковете.А ти как го изчисли, че е толкова. Колко е активното ти тегло? Според мен не е нужен повече от 1,5г. протейн на 1кг. активно тегло. На твойте 73кг. телесна маса, активното ти тегло ще е да кажем около 63кг. (само предположение, трябва да си измериш ИТМ и да разбереш, колко килограма мазнини има тялото ти), на това тегло 63кг.х1,5 = 94,5гр. протейн. Освен това протейн не се съдържа само в пилешкото и изобщо само в месото. Протейни, въглехидрати и мазнини има във всички продукти, но са в различни количества. Ако например за един ден изядеш 400гр. (сготвена) леща, това са около 450 калории, 35гр. протейн, 80гр. въглехидрати и 1гр. мазнини. А знаеш ли, че хляба, който аз ям, на 2 филий има 5,63гр. протейн! Още ли ти се вижда невъзможно да си набавиш необходимия протейн!? Не казвам да ядеш само леща или боб, просто казвам, че грешно си си направил изчисленията. В подкрепа на тезата си за количеството протейн и за това, че приемането му в големи количества е опасно ще дам за пример тази статия: http://www.bb-team.org/articles/4180_proteinovo-otravyane А в подкрапата на това, че използването на хранителни добавки често е безсмеслено или прекалено ще дам този линк (интервюто с Лазар и мнението му за нуждата от приемане на хранителни добавки) - http://www.bb-team.org/articles/4014_intervyu-s-lazar-radkov-1, като, на който му е интересно може да прочете и втората част от интервюто - http://www.bb-team.org/articles/4015_intervyu-s-lazar-radkov-2
Ок 100гр да е на ден, аз съм чел статии за активно трениращи, където препоръчват 2кг на 1кг маса.
А за пилешкото го дадох като пример, защото съдържа доста висок процент белтък, а лещата ако има кой да я готви редовно (а то няма) има да ям докато ми се пръсне стомаха. Просто си знам готварските и финансовите възможности и прецених, че суроватката ще ми даде нужния дневен прием + удобство. Що трябва да е сложно, като може да е лесно? Не е перфектно, ама не и химии и ненужни гадории.
Наистина не мога да разбера какво му е толкова лошо за начинаещ да приема протеин на прах ако е преценил, че с диетата, която спазва ще му е много по-трудно.
Да наистина има такива, които приемат по 2, чак и 3 гр. протейн на килограм тегло и то не на активно тегло, а на килокрам телесна маса, но това е тяхното разбиране и организма си е техен. Попринцип може да се правят някакви периоди с по например 2гр., но идеята е, че това трябва да продължи да кажем няколко месеца и да се намали до 1-1,5, за да може най-малкото бъбреците да си починат от голямото натоварване, а който не е съглесен - да се трови, колкото ще, живота си е негов, но после да не вини другите за своето невежество.
Ще ти обясня моята гледна точка за ранното приемане на хранителни добавки, ако си решил да приемаш такива. Започвайки тренировки без добавки ти се развиваш, развиваш и в един определен момент стигаш до застой и каквото и да правиш не растеш, и тогава разбираш, че сигурно само с храна не става. Решаваш да си купиш добавки и това ти идва като една голяма “инжекция”, стигаш до нови висоти. Когато започнеш от първия ден с хранителни добавки, един прекрасен ден като стигнеш до застои и нищо не ти помага, към какво ще се ориентиреш! Остава само един възможен вариант - химия.
Сега някой ще каже - ама как ще стигнеш застой и няма да може да се направи нищо по въпроса, ще измислиш нещо, ще смениш диетата, ще промениш тренировките - да..., ама “що трябва да е сложно, като може да е лесно” и хоп добавчици - в нелепи количества или направо химийка.
Друго, което искам да подчертая е, че това с добавките и химията за мен е един порочен кръг, който няма край. Започнеш ли ги, не искаш да ги спираш. Междудругото тези неща ти ги казвам от опит. Интересното е, че силата в залата ми е по- малка от преди, когато пиех гейнър, но сега без добавки си изглеждам точно така, както когато пиех добавки. И пак стигаме до извода за храната и той е “Храната прави борбата”.
Що се отнася до лещата, не е нужно да имаш диплома за готвач, за да си я сготвиш. Аз доскоро не бях готвил леща, но попитах хора, които я готвят как става и нещата се получиха. А щом при мен става, ще стане и при теб, просто ти трябва малко повечко желание.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 25.05.12 21:30.
Оф, от къде ги прочете тия глупости, че било вредно да се приема много протеин?
А това за добавките, дето си го писал, особено пък че били като инжекция е още по-голяма глупост! Карал съм доста без добавки и като почнах да приемам, знаеш ли каква беше разликата? Никаква!
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.05.12 00:04.
26.05.12
00:43
Все едно чета темата с бисерите - толкова материал има тук :D
26.05.12
00:55
Изключително полезно мнение. Евала :)
26.05.12
01:03
Също, като темата и мненията ти в нея :D
26.05.12
01:21
Също, като темата и мненията ти в нея :D
100 боди билдъра, 100 мнения. И аз ще имам собствено мнение след време, спокойно :)
26.05.12
02:00
То и сега гледам, че се опитваш да изразяваш такова, но в твоя случай е доста по-добре да си замълчиш. ;)
п.п. Можеш и да не мълчиш - излагай се на воля, аз обичам да се смея :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 26.05.12 02:01.
26.05.12
03:22
То и сега гледам, че се опитваш да изразяваш такова, но в твоя случай е доста по-добре да си замълчиш. ;)
п.п. Можеш и да не мълчиш - излагай се на воля, аз обичам да се смея :D
Щом такива работи те забавляват...смей се, не ми пречиш :) То и без това темата се изчерпа и аз направих своя избор на база прочетена информация от доста източници, че вече 4ти ден чета и се информирам :)
Да наистина има такива, които приемат по 2, чак и 3 гр. протейн на килограм тегло и то не на активно тегло, а на килокрам телесна маса, но това е тяхното разбиране и организма си е техен. Попринцип може да се правят някакви периоди с по например 2гр., но идеята е, че това трябва да продължи да кажем няколко месеца и да се намали до 1-1,5, за да може най-малкото бъбреците да си починат от голямото натоварване, а който не е съглесен - да се трови, колкото ще, живота си е негов, но после да не вини другите за своето невежество.
Ще ти обясня моята гледна точка за ранното приемане на хранителни добавки, ако си решил да приемаш такива. Започвайки тренировки без добавки ти се развиваш, развиваш и в един определен момент стигаш до застой и каквото и да правиш не растеш, и тогава разбираш, че сигурно само с храна не става. Решаваш да си купиш добавки и това ти идва като една голяма “инжекция”, стигаш до нови висоти. Когато започнеш от първия ден с хранителни добавки, един прекрасен ден като стигнеш до застои и нищо не ти помага, към какво ще се ориентиреш! Остава само един възможен вариант - химия.
Сега някой ще каже - ама как ще стигнеш застой и няма да може да се направи нищо по въпроса, ще измислиш нещо, ще смениш диетата, ще промениш тренировките - да..., ама “що трябва да е сложно, като може да е лесно” и хоп добавчици - в нелепи количества или направо химийка.
Друго, което искам да подчертая е, че това с добавките и химията за мен е един порочен кръг, който няма край. Започнеш ли ги, не искаш да ги спираш. Междудругото тези неща ти ги казвам от опит. Интересното е, че силата в залата ми е по- малка от преди, когато пиех гейнър, но сега без добавки си изглеждам точно така, както когато пиех добавки. И пак стигаме до извода за храната и той е “Храната прави борбата”.
Що се отнася до лещата, не е нужно да имаш диплома за готвач, за да си я сготвиш. Аз доскоро не бях готвил леща, но попитах хора, които я готвят как става и нещата се получиха. А щом при мен става, ще стане и при теб, просто ти трябва малко повечко желание.
Поздрави!
Приятелю, само като ти гледам снимката, юзърнема и като те гледам колко пъти си написал протейн, кажи ми как да те взема на сериозно? Ти как разбра, че храната прави борбата като очевидно не се храниш? Как достигна до тези генерални изводи, че от добавките и айде хоп на химията?
Междудругото тези неща ти ги казвам от опит. Интересното е, че силата в залата ми е по- малка от преди, когато пиех гейнър, но сега без добавки си изглеждам точно така, както когато пиех добавки.
Демек също толкова зле? Ще ти кажа едно, нещата относно фитнеса и храненето са ти толкова ясни колкото на една кокошка ядрената физика и теорията на Айнщайн. ;)
Валдис, не съм твърдял че съм голям разбирач, не знам много неща и тепърва има да чета и да се уча. Що се отнася до това, че съм написал една дума грешно, това означава, че не съм знаел явно как се пише правилно конкретната дума, а не че съм неграмотен, така че това с думата “протейн”, за мен не е забележка, а чисто заяждане от твоя страна. Като си толкова отворен защо не тръгнеш да четеш всичките ми минали коментари и в тях да търсиш правописни и пунктуационни грешки!? Сигурен съм, че ще има такива, но няма да са много. Така че, как да те приема аз теб на сериозно след като ти и всички гласували за мнението ти съдите за мен по това, че съм писал грешно една дума!
Що се отнася до това, че “храната прави борбата” аз твърдо стоя зад това твърдение. А това, че “очевидно” не се храня или как изгреждам - абе ти ли ще ми кажеш аз как се храня, с какво и по колко. Ти познаваш ли ме, да си сядал на маса с мен, за да видиш какво ям и по колко. Било “очевидно”, знаеш ли какво е “очевидно”, че на много хора занимаващи се със силови спортове им се увеличават мускулите и самочувствието за сметка на мозъка.
Що се отнася до това с кокошката и ядрената физика, ако ме познаваше, щеше да знаеш, какво съм пил, по колко и как. Накратко преди време съм приемал 4-5 вида добавки, приемал съм и 2 вида химия. Извода за себе си съм си го направил, от кое има или няма ефект и кое как действа, и има ли смисъл от него. Естествено са важни производителите и произхода на нещата , които съм приемал, но аз съм стигнал до извода, че всичките те водят най- много до олекване на джоба.
Също що се отнася до мнението ми, че силата ми е по- малко от преди и това, че си ме цитерал за това, явно в крайна сметка ти наистина ме познаваш и знаеш преди как и колко съм вдигал, знаеш и сега и за това не си съгласен. Абе ти, като го писа този коментар сигурен ли си, че си вярваш!? Това е като да ти кажа, че ме боли нещо и ти на ми отговориш, че си въобразявам. Кой знае по- добре от мен дали ме боли нещо и колко!
Петко, сега за твоя коментар. Къде съм чел, че приема на голямо количество протеин е вредно. Без да се заяждам, ако си беше направил труда да провериш линковете, които съм постнал в първия си коментар в тази тема, щеше да разбереш, но все пак щом не си разбрел, пак ще дам линка: http://www.bb-team.org/articles/4180_proteinovo-otravyane Ако нещо не съм разбрал статията, ще съм ти благодарен да ми обясниш защо бъркам и къде, макар и на кратко или в лично съобщение, за да знам за в бъдеще!
Ща се отнася това за “инжекцията”, да найстина може да е една голяма глупост. Опитах се най- просто да кажа на автора на темата, че ако желае да използва добавки, то е по- добре да потренира известно време без такива и едва след това да започне да ги използва, като сигурно по този начин повече ще усети техния ефект или поне това е моето мнение. Ако някой не ме е разбрал правилно - съжалявам. А ако всички са ме разбрали, но не са съгласни, това е отделен въпрос. Аз знам, каква ми е силата с и без добавки и продължавам да твърдя, че добавките увеличават малко или много силата. Сега няма да коментирам това, че различните добавки влиаят различно върху всеки организъм, това за мен е факт. Също ако твърдиш, че ефекта от добавките при теб е бил нулев ОК, но да кажем, че това се отнася само за теб, защото ако разсъждаваме по- същия начин, но по- глобално излиза, че няма никакъв смисъл от хрънителните добавки и няма смисъл никой да ги пие. Ако нямаше смисъл от тях, тогава защо във всяка втора-трета тема в сайта се говори за приемането на добавки и то в немалки количества!? Съмнявам се ефекта от тях да е на психологическа основа! Щом се приемат такива, ефект има, какъв е и колко е отделен въпрос.
Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 27.05.12 14:25.
Накратко преди време съм приемал 4-5 вида добавки, приемал съм и 2 вида химия. Извода за себе си съм си го направил, от кое има или няма ефект и кое как действа, и има ли смисъл от него. Естествено са важни производителите и произхода на нещата , които съм приемал, но аз съм стигнал до извода, че всичките те водят най- много до олекване на джоба.
:D :D :D :D Съжалявам, сбърках, спокойно вече можем да приемем кокошката за капацитет :D :D :D :D
Като си толкова отворен защо не тръгнеш да четеш всичките ми минали коментари и в тях да търсиш правописни и пунктуационни грешки!? Сигурен съм, че ще има такива, но няма да са много.
Защото съм се начел достатъчно на простотии за да тръгна да го правя целенасочено. ;)
Така че, как да те приема аз теб на сериозно след като ти и всички гласували за мнението ти съдите за мен по това, че съм писал грешно една дума!
Не става въпрос за едната дума ;)
Що се отнася до това, че “храната прави борбата” аз твърдо стоя зад това твърдение. А това, че “очевидно” не се храня или как изгреждам - абе ти ли ще ми кажеш аз как се храня, с какво и по колко.
Къде точно видя от мен да съм ти казвал как да се храниш????
Ти познаваш ли ме, да си сядал на маса с мен, за да видиш какво ям и по колко. Било “очевидно”, знаеш ли какво е “очевидно”, че на много хора занимаващи се със силови спортове им се увеличават мускулите и самочувствието за сметка на мозъка.
Доста смело твърдение от човек, който едвам си носи гащите мокри във форум насочен именно към силовите спортове и обитаван от хора в пъти по големи от теб. ;) Аз съм съгласен да направим с теб IQ тест, дори ще ти позволя да го решиш няколко пъти предварително ;)
Що се отнася до това с кокошката и ядрената физика, ако ме познаваше, щеше да знаеш, какво съм пил, по колко и как. Накратко преди време съм приемал 4-5 вида добавки, приемал съм и 2 вида химия. Извода за себе си съм си го направил, от кое има или няма ефект и кое как действа, и има ли смисъл от него. Естествено са важни производителите и произхода на нещата , които съм приемал, но аз съм стигнал до извода, че всичките те водят най- много до олекване на джоба.
Щом си приемал химия и изглеждаш по този начин ми е ясно напълно как се храниш, гроздето е кисело когато е по-високо от възможностите ти. ;)
Също що се отнася до мнението ми, че силата ми е по- малко от преди и това, че си ме цитерал за това, явно в крайна сметка ти наистина ме познаваш и знаеш преди как и колко съм вдигал, знаеш и сега и за това не си съгласен. Абе ти, като го писа този коментар сигурен ли си, че си вярваш!? Това е като да ти кажа, че ме боли нещо и ти на ми отговориш, че си въобразявам. Кой знае по- добре от мен дали ме боли нещо и колко!
Беше казано в друг аспект, но не намирам смисъл да обяснявам!
Мнението беше редактирано от Valdis на 27.05.12 14:51.
Да, Валдис, може гроздето да е кисело, но аз знам от къде съм тръгнал и си знам възможностите и предела. Тук пак опираме до това, че си правиш изводи за човек, когото не познаваш. Аз обаче поне не съм лицемер и не пиша обидни или принизяващи коментари във форума, както ти и някои други. Като си толкова отворен защо не ми написа, каквото имаш да ми казваш на лични, както направих аз, а продължи да цапаш темата. Аз знам защо, защото ти е прекалено голямо егото и си избиваш тъпите комплекси като ми се присмиваш пред всички в темата. Кой, каквото иска това да мисли, но не е редно да има подобно отношение, независимо кой какъв е - модератор или обикновен потребител.
Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 27.05.12 15:10.
За здрави хора няма ограничения в количеството протеин, което могат да приемат, и освен това, 2-3 гр/кг далеч не са голямо количество.
28.05.12
00:51
Направихме масова поръчка с няколко приятеля за над 400 паунда и понеже имах код за 10% намаление като студент нещата излязоха доста евтини:
Аз лично си взех:
Impact Whey Protein Strawberry 5kg
BCAA на прах
Alpha Men 240 мулти витамини и минерали
Omega 3 Liquid Strawberry 500ml
Creatine Monohydrate 500g
Утре ги чакам да дойдат :)