30.05.12
10:30
Здравейте,от около два месеца чета в сайта,но не ми достига информация за мазнините.намерих две статии на Ради Хаджирадев но там е прекалено сложно и не можах да си направя изводи.от това което чета оставам с впечатлението че раст.мазн. са вредни но всички препоръчвате да се употребява зехтин..?животинските мазнини са полезни..?,но има ли разлика м/у краве масло,жълтъка на яйцата и мазнините по месото/сланината/?
трениращ и не трениращ човек различна нужда от мазнини ли имат?
колко употребявате средно за седмица-ако може е да се прецени въобще?
Растителните мазнини са в огрмоната си част полиненаситени. НЕ искаш да приемаш много от тях, по ред причини.
Зехтинът е изключение. Той е предимно от мононенаситени и да, добър източник е.
Мазнините в месото, яйцата, маслото са все ОК.
31.05.12
13:57
#2
Това означава ли че мога да ям по мазно свинско месо без да изрязвам сланината от него,вместо да си купувам кр.масло.
в каймата има също доста сланина,няма нищо лошо ако човек яде кюфтета и кебапчета? на теб самия за колко време ти стига 1 л.зехтин.
когато съм на кетонна диета трябва ли да приемам мазнини,нали идеята е моите мазнини да бъдат използвани за енергия.
мерси за отговора
казано от хилав хилав на 31.05.12, 13:57:
Това означава ли че мога да ям по мазно свинско месо без да изрязвам сланината от него,вместо да си купувам кр.масло.
в каймата има също доста сланина,няма нищо лошо ако човек яде кюфтета и кебапчета? на теб самия за колко време ти стига 1 л.зехтин.
когато съм на кетонна диета трябва ли да приемам мазнини,нали идеята е моите мазнини да бъдат използвани за енергия.
мерси за отговора
1. Дори е препоръчително да оставаш сланинката!
2. Няма лошо, стига да са домашни.
3. Трябва!
Не махай сланината. Ако не ядеш свинско, по-мазното пилешко месо, мазните риби и тн е алтернатива. Но ако си фен на свинското, яж мазно такова.
На кето диета трябва огромен процент от калориите ти да идват от мазнини, иначе ще излезеш от кетоза.
едит: Не мога да ти кажа 1л зехтин за колко време ми стига, тъй като го употребявам на доста случаен принцип и не го ползвам само аз.
Мнението беше редактирано от Voyager на 31.05.12 16:00.
31.05.12
17:54
#5
Препоръчайте ми някакъв евтин зехтин,доколкото знам български няма.а по евтин от 9 или 10лв не намирам?
всъщност видях един бълг.-салатен зехтин произведен в гърция по поръчка на бълг.ф-ма/не помня името/.
имаше и студено пресовано олио от слънчогледови семки на “балчо”-то полезно ли е?-беше към 6 и нещо лв. за 1 литър.
Не. Забрави за слънчогледвото олио, независимо дали е студно пресовано или не. Ако зехтина ти идва скъпо не го купувай, има и други варианти.
Лесно окисление на стайна температура, включително в кръвта; разваляне пропорцията омега 3-6 и то в много стабилна степен. Тези две неща изобщо не са дребни работи.
31.05.12
19:37
#11
Voyager , прекалено радикално се изказваш.
И за омега 3 полиненаситените мазнини като цяло и конкретно за може би едно от най-добрите масла - студенопресованото слънчогледово олио.
Мнението беше редактирано от donsir на 31.05.12 19:47.
казано от Voyager на 31.05.12, 19:16:
Лесно окисление на стайна температура, включително в кръвта; разваляне пропорцията омега 3-6 и то в много стабилна степен. Тези две неща изобщо не са дребни работи.
Глупости са това...освен ако не готвиш с него, нямаш никакъв проблем. Ако пиеш по 2 чаши олио на ден, може и да ти дисбалансира О3-6 пропорцията, но не вярвам някой да го прави.
31.05.12
20:50
#13
Слънчогледовото е главно омега 6 полиненаситена линолоа к-на и по-малко омега 9 мононенаситена олиенова.Зехтина е почти само омега 9 мононенаситена олиенова както и лешниковото и бадемовото,които са с малко повече омега 6.Ореховото е по-балансиран бленд от полиненаситени омега 3 алфа линоленова,омега 6 линолова и мононенаситени омега 9 олиенова.Има още много други масла всяко със своя мазнинен профил.
Разбира се изброените включват и един куп други мастни киселини,но тези са основните.
Рибеното си е чиста ЕПА и ДХА / полиненаситени омега 3.
Общо взето идеята ми е,че разнообразието е голямо.
02.06.12
22:03
#14
Вие го обърнахте на академични спорове...:)след четене в форума разбирам че има връзка м/у храната и производството на хормони и по специално м/у холестерола и тестостерона.сега си обяснявам защо зимно време ми е по студено от колегите ми../почти бях спрял мазнините за 5-6год.надявах се че така ще изгоря моите...после разбрах че проблема е във въглехидратите/и понеже при мен дисциплината е желязна преди около 7 месеца спрях въглехидратите..)))).лошото е че оттогава спрях и секса,просто не се сещам за него.това нормално ли е за кетонната диета/започнах да ям мазнини/възможно ли е проблема да е във въглехидратите,или 100% е в мазнините?
Опиши си по-подробно храненето. Колко малко са ти въглените?
Пробвай да вдигнеш малко въглена и виж как ще се отрази на либидото, ако има промяна, значи имаш и отговор на въпроса си.
03.06.12
13:07
#16
Ами да,така ще направя.
сладкото и тестените хр.съм ги спрял напълно,ям много малко ориз или картофи. основно ям месо със салати/прибавям малко кр.масло-20-30гр към месото, в салатата олио или зехтин-доста/.когато съм на работа-кюфтета и кебапчета. със сигурност съм в калориен недостиг защото ям малко и почти винаги съм си гладен.
странното е че не страдам от липсата на енергия,бягам доста/покрай дъждовете напоследък не бягах толкова/,може би трябва да увелича още и мазнините.