30.05.12
10:30
Здравейте,от около два месеца чета в сайта,но не ми достига информация за мазнините.намерих две статии на Ради Хаджирадев но там е прекалено сложно и не можах да си направя изводи.от това което чета оставам с впечатлението че раст.мазн. са вредни но всички препоръчвате да се употребява зехтин..?животинските мазнини са полезни..?,но има ли разлика м/у краве масло,жълтъка на яйцата и мазнините по месото/сланината/?
трениращ и не трениращ човек различна нужда от мазнини ли имат?
колко употребявате средно за седмица-ако може е да се прецени въобще?
Растителните мазнини са в огрмоната си част полиненаситени. НЕ искаш да приемаш много от тях, по ред причини.
Зехтинът е изключение. Той е предимно от мононенаситени и да, добър източник е.
Мазнините в месото, яйцата, маслото са все ОК.
31.05.12
13:57
Това означава ли че мога да ям по мазно свинско месо без да изрязвам сланината от него,вместо да си купувам кр.масло.
в каймата има също доста сланина,няма нищо лошо ако човек яде кюфтета и кебапчета? на теб самия за колко време ти стига 1 л.зехтин.
когато съм на кетонна диета трябва ли да приемам мазнини,нали идеята е моите мазнини да бъдат използвани за енергия.
мерси за отговора
Това означава ли че мога да ям по мазно свинско месо без да изрязвам сланината от него,вместо да си купувам кр.масло.
в каймата има също доста сланина,няма нищо лошо ако човек яде кюфтета и кебапчета? на теб самия за колко време ти стига 1 л.зехтин.
когато съм на кетонна диета трябва ли да приемам мазнини,нали идеята е моите мазнини да бъдат използвани за енергия.
мерси за отговора
1. Дори е препоръчително да оставаш сланинката!
2. Няма лошо, стига да са домашни.
3. Трябва!
Не махай сланината. Ако не ядеш свинско, по-мазното пилешко месо, мазните риби и тн е алтернатива. Но ако си фен на свинското, яж мазно такова.
На кето диета трябва огромен процент от калориите ти да идват от мазнини, иначе ще излезеш от кетоза.
едит: Не мога да ти кажа 1л зехтин за колко време ми стига, тъй като го употребявам на доста случаен принцип и не го ползвам само аз.
Мнението беше редактирано от Voyager на 31.05.12 16:00.
31.05.12
17:54
Препоръчайте ми някакъв евтин зехтин,доколкото знам български няма.а по евтин от 9 или 10лв не намирам?
всъщност видях един бълг.-салатен зехтин произведен в гърция по поръчка на бълг.ф-ма/не помня името/.
имаше и студено пресовано олио от слънчогледови семки на “балчо”-то полезно ли е?-беше към 6 и нещо лв. за 1 литър.
Не. Забрави за слънчогледвото олио, независимо дали е студно пресовано или не. Ако зехтина ти идва скъпо не го купувай, има и други варианти.
Лесно окисление на стайна температура, включително в кръвта; разваляне пропорцията омега 3-6 и то в много стабилна степен. Тези две неща изобщо не са дребни работи.
31.05.12
19:37
Voyager , прекалено радикално се изказваш.
И за омега 3 полиненаситените мазнини като цяло и конкретно за може би едно от най-добрите масла - студенопресованото слънчогледово олио.
Мнението беше редактирано от donsir на 31.05.12 19:47.
Лесно окисление на стайна температура, включително в кръвта; разваляне пропорцията омега 3-6 и то в много стабилна степен. Тези две неща изобщо не са дребни работи.
Глупости са това...освен ако не готвиш с него, нямаш никакъв проблем. Ако пиеш по 2 чаши олио на ден, може и да ти дисбалансира О3-6 пропорцията, но не вярвам някой да го прави.
31.05.12
20:50
Слънчогледовото е главно омега 6 полиненаситена линолоа к-на и по-малко омега 9 мононенаситена олиенова.Зехтина е почти само омега 9 мононенаситена олиенова както и лешниковото и бадемовото,които са с малко повече омега 6.Ореховото е по-балансиран бленд от полиненаситени омега 3 алфа линоленова,омега 6 линолова и мононенаситени омега 9 олиенова.Има още много други масла всяко със своя мазнинен профил.
Разбира се изброените включват и един куп други мастни киселини,но тези са основните.
Рибеното си е чиста ЕПА и ДХА / полиненаситени омега 3.
Общо взето идеята ми е,че разнообразието е голямо.
02.06.12
22:03
Вие го обърнахте на академични спорове...:)след четене в форума разбирам че има връзка м/у храната и производството на хормони и по специално м/у холестерола и тестостерона.сега си обяснявам защо зимно време ми е по студено от колегите ми../почти бях спрял мазнините за 5-6год.надявах се че така ще изгоря моите...после разбрах че проблема е във въглехидратите/и понеже при мен дисциплината е желязна преди около 7 месеца спрях въглехидратите..)))).лошото е че оттогава спрях и секса,просто не се сещам за него.това нормално ли е за кетонната диета/започнах да ям мазнини/възможно ли е проблема да е във въглехидратите,или 100% е в мазнините?
Опиши си по-подробно храненето. Колко малко са ти въглените?
Пробвай да вдигнеш малко въглена и виж как ще се отрази на либидото, ако има промяна, значи имаш и отговор на въпроса си.
03.06.12
13:07
Ами да,така ще направя.
сладкото и тестените хр.съм ги спрял напълно,ям много малко ориз или картофи. основно ям месо със салати/прибавям малко кр.масло-20-30гр към месото, в салатата олио или зехтин-доста/.когато съм на работа-кюфтета и кебапчета. със сигурност съм в калориен недостиг защото ям малко и почти винаги съм си гладен.
странното е че не страдам от липсата на енергия,бягам доста/покрай дъждовете напоследък не бягах толкова/,може би трябва да увелича още и мазнините.