Too Little, Too Late

Прескочи до:

03.06.12
16:08

03.06.2012 г. (тренировъчен ден 5, седмица 19)

Тренировка - гърди, прасец

Загрявка:
Повдигане на щанга от лег  - 10х20, 9x70, 9х70 кг.

Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4х120, 3х120 кг.

Работни серии:
1. Повдигане на щанга от лег - 4х150, 4х145, 5х140 кг.
2. Повдигане на дъмбели от полулег - 6х50, 5х50, 4х50 кг.
3. Кофички с доп. тежест - 8х20 кг.
4. Повдигане на пръсти на машина за тяга (за прасец) - 12х50, 10х150, 8х180, 8х180, 7х180 кг.

Обобщение за тренировката:
Днес много добре! До вчера ме болеше дясната “цица” - старото разтежение пак се беше обадило. Днес обаче изчезна като с магическа пръчица и това ми позволи да направя много добра тренировка. За пръв път от доста време и четирите повторения на 150 бяха неасистирани и чисти - с опиране на щангата в гърдите в долната позиция и без отлепяне на таза от пейката.

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.
2. Към 10 - 1 грам екстракт от зелен чай.
3. Към 14 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. По време на тренировката -  5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
5. След тренировка - ~50 грама 82% суроватъчен концентрат на BulkPowders.
6. Към 16:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Към 17 - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Днес пробвах протеина на Бълк - поръчах си пет кила. Ако трябва да го оценявам по десетобална скала, където 10 е най-добре, а 1 - най-зле, то за разтворимост бих му дал 2 (няма разтваряне това нещо, наложи се да изплаквам шейкъра няколко пъти с вода), за вкус - 3 (поръчах ванилия, получих вкус на сухо мляко с аспартам). Като качество на самия протеин още не знам как ще го оценя - ще си проличи.

Комбинацията от BCAA, която си направих обаче изглежда работи добре - усещам много положителен ефект върху възстановяването, а оттам - и върху качеството на тренировките.

Храна:
1. Обяд - четири пълнени чушки с кайма и (много малко) ориз, три сърмички със същата плънка.
2. Вечеря (план) - Ще видим. След малко тръгван за Loud феста и там може и джънк да вкарам довечера, ако пригладнея.

През деня - около литър прясно мляко, три лъжици мед.

Обобщение за деня:
Днес малко мързелива неделя. Сутринта сън до късно, после готвене, тренировка... Ей така си мина денят. Сега влизам да си взема един душ и после беж към летището! :D

03.06.12
17:48

Боби, това с протеина явно е от вкуса дето си избрал. Аз имам шоколад  и бисквити съвсем скоро ще го видя как се разтваря- тия дни- неовкусеният  обаче от 2-3 разклащания се разтваря та ще репортна.

04.06.12
12:32

Снощи бях на Loud Festival.
Когато успяхме да влезем, Asphyx вече бяха започнали. Доста добре забиват момчетата, но не заради тях бях там. :)
Нещата взеха да стават сериозни с Meshuggah. Все още бях далеч от сцената - притичвах за бира 1-2 пъти. Някъде по това време заваля, а когато се показа слънцето, излезе двойна дъга - много нетематично. За сметка на това теренът се разкаля тотално и основата за погото беше готова!
Преди Soulfly се изместих по-близо до сцената. :) Макс и компания се представиха добре, макар че прекалиха с бозите от новия албум, а не изсвириха нищичко от далеч по-добрия Omen. За сметка на това имаше “Refuse, Resist”, “Arise”, “Roots Bloody Roots”, а гласът ми вече даваше заето някъде към края на техния сет. Макс Кавалера е надебелял и прилича на чичко с кофти прическа, но това не му попречи да взриви погото!
За Annihilator вече се забих съвсем до оградата пред сцената. Любима група са ми от край време! Джеф Уотърс подскачаше по сцената, катереше се по колоните точно пред публиката (които се клатеха доста заплашително) и изобщо беше пълен с енергия. Изсвириха доста неща от ранните албуми - Fun Palace, Stonewall, Phantasmagoria, I’m In Command, Welcome To Your Death, а накрая завършиха с Alice in Hell, разбира се. Голям кеф! :) Жалко само, че повече от половината песни ги изпя не Джеф, който беше зает да се надвесва над публиката, а Дейв Падън, но и така бяха адски добри!
Доста се наложи да почакаме за Slayer, а не можех да си позволя да мръдна от мястото си, защото тълпата отпред доста се сгъсти, но си струваше! И Том Арая не е в най-добрата си форма, а заради проблемтие си с врата не може и да куфее, но той прави достатъчно само с повдигане на вежди. :) Викане, викане! Добре, че съм позабравил някои от текстовете, та днес все още имам някакво подобие на глас. Наложи ми се да водя сутринта 2-3 странни телефонни разговора - хората не ме разпознават по телефона. :)
По време на сета на Slayer Джеф Уотърс стоеше до сцената точно зад левия полупрозрачен плакат с имената на групите и се кефеше - на Dead Skin Mask и Angel Of Death свиреше на въздушна китара, а през останалото време - на въображаеми барабани.:)
На концерта бяхме с голямата щерка - детето си умря от кеф! Лошото е, че на мен през половината време ми се налагаше да я пазя от погото, вместо да гледам концерта, но минахме без контузии (е, може би един-двама пияни дрисльовци, които пресрещнах и върнах в “колелцето”, няма да се съгласят) и без инциденти, така че си струваше набутването най-отпред - съвсем друго е усещането! :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.06.12 18:18.

04.06.12
18:49

04.06.2012 г. (тренировъчен ден 1, седмица 20)

Тренировка - бицепс, трицепс

Загрявка:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 8х40, 8х40 кг.
“Френско” разгъване с дъмбели - 9х12,5, 9х12,5 кг.

Адаптация:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 4х60, 3х60 кг.
“Френско” разгъване с дъмбели - 4х17,5, 4х17,5 кг.

Работни серии:
1. Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 5х80, 5x75, 4x75 кг.
2. “Френско” разгъване с дъмбели - 6х27, 5х27, 5х27 кг.
3. Скотово сгъване с дъмбел - 6х27, 5х27 кг.
4. Трицепсово привеждане на горен скрипец - 7х55, 7х55 кг.
5. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (тип “чукчета”) - 6х40, 6х40 кг.
6. Трицепсово разгъване на портален скрипец зад глава (с една ръка) - 7х40, 5х45 кг.

Прилична тренировка днес, особено с оглед на състоянието ми след снощния концерт. Реших обаче да не почивам днес, защото в сряда пак пътувам и като разместя малко дните, ще мога да не си “преобърна” програмата тотално.
Продължава да ме притеснява болка в предната част на дясното рамо, особено при скотовото с дъмбел.

Добавки:
1. Сутринта след ставане -  3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Omega 3-6-9 на Now Foods.
4. По време на тренировката - 5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
5. След тренировката - 50 грама Syntrax WheyShake.
6. Към 18:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Omega 3-6-9 Now Foods.

Храна:
1. Обяд - Три чушки с кайма и ориз и три сърмички с лозов лист със същата плънка.
2. Вечеря (план) - ще видим...

През деня - към литър прясно мляко.

Обобщение за деня:
Работа от нас днес. Спах до късно, но за сметка на това още не съм приключил, а и май не се очертава това скоро да се случи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.06.12 18:52.

05.06.12
18:30

05.06.2012 г. (тренировъчен ден 2, седмица 20)

Тренировка - рамо, предмишница

Загрявка:
Раменни преси с прав лост от седеж - 11x20, 9х40, 9х40 кг.

Адаптация:
Раменни преси с прав лост от седеж - 4х65, 3x65 кг.

Работни серии:
1, Раменни преси с прав лост от седеж - 4х85, 5х80, 3х80 кг.
2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 6х40, 6х40 кг.
3. Повдигане на дъмбели встрани от стоеж - 6х27, 6х27, 5x27 кг.
4. Сгъване на китка на скрипец (за предмишница) - 10х15, 10x20, 8х25, 7х25, 7х25 кг.
5. Сгъване на китки встрани от тялото (с дъмбели) - 8х35, 8х35 кг.

Нормална стана тренировката. Нещо не успях да се преборя за четворка в последната серия на раменните преси с лост, но после компенсирах на пресите с дъмбели.

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.
3. Към 15 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. По време на тренировката -  5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
5. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
6. Kъм 18:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Преди вечеря - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.
Храна:
1. Обяд - две чушки и няколко сърмички с кайма, салата домати.
2. Вечеря - Ще видим, не знам още.

През деня - около литър прясно мляко.

Обобщение за деня:
Днес отново много работа. Нещата се трупат, а сроковете си текат...

05.06.12
21:27

Тягата ти е много добра, съвсем леко те сви на последното повторение...
Не знам защо, ама дори и така рядко да се виждаме, си мисля че си един от най-слънчевите батковци, дето познавам:)

05.06.12
21:46

казано от slavko на 05.06.12, 21:27:

Тягата ти е много добра, съвсем леко те сви на последното повторение...
Не знам защо, ама дори и така рядко да се виждаме, си мисля че си един от най-слънчевите батковци, дето познавам:)

Благодаря, Славко!
И за мен е удоволствие да те познавам. :)

П. П. “Слънчев батко”... Това трябва да си го запиша някъде, за да не го забравя. :) Не ме бяха наричали така.

06.06.12
09:08

казано от Boby_ на 05.06.12, 21:46:

“Слънчев батко”... Това трябва да си го запиша някъде, за да не го забравя. :) Не ме бяха наричали така.

Бе то така бива, ами да не ти кажат “Слънчев чичко”, че тогава няма да ти е необходимо да си го записваш...ще го помниш дълго време ;) :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.06.12 09:08.

06.06.12
10:56

казано от James Hinks на 06.06.12, 09:08:

казано от Boby_ на 05.06.12, 21:46:

“Слънчев батко”... Това трябва да си го запиша някъде, за да не го забравя. :) Не ме бяха наричали така.

Бе то така бива, ами да не ти кажат “Слънчев чичко”, че тогава няма да ти е необходимо да си го записваш...ще го помниш дълго време ;) :D

Батко, чичко - почти все едно. :) Единственото, което ги разделя, е относителната разлика във възрастта на говорещите. :)

06.06.12
17:34

Абе на 30 да ми казват Чичо Иван не ми беше мн гот...

06.06.12
17:36

казано от gotcha на 06.06.12, 17:34:

Абе на 30 да ми казват Чичо Иван не ми беше мн гот...

Ти пък си намерил за какво да се ядосваш. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.06.12 17:37.

06.06.12
17:39

Айде стига по темата с “Баткото”:D

06.06.12
17:41

06.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.
2. Към 6:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. Към 21 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай.
6. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - четири парчета задушена сьмга, задушени зеленчуци.
2. Вечеря (план) - не знам още.

Обобщение за деня:
Днес съм на една от онези изтощителни командировки с два полета - отиване рано сутринта, цял ден в офиса инвръщане вечерта.
Отдавна не сум правил кардио, но и днес няма да е...

07.06.12
09:24

казано от ISB на 06.06.12, 17:39:

Айде стига по темата с “Баткото”:D

да почваме с “чичкото” ? :D

07.06.12
17:40

07.06.2012 г. (тренировъчен ден 3, седмица 20)

Тренировка - гръб, трапец

Загрявка:
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 8х55, 8х55 кг.

Адаптация:
Набирания с широк хват - 4, 3.

Работни серии:
1. Набирания с широк хват (с доп. тежест) - 5х20, 6х15, 5х15 кг.
2. Придърпване на горен скрипец с тесен хват (V-образна дръжка) - 6х95, 5х95 кг.
3. Гребане на машина (тип “Мечка”) - 7х110, 7х110 кг.
4. Мъртва тяга - 6х120, 4х170 (загрявка без фитили), 4х220, 3х220, 3х210 кг.
5. Повдигане на рамене на машина за тяга (за трапец) - 7х200, 6x200 кг.

Днес странна тренировка стана. Цял следобед ми е адски смачкано и това се отрази в началото на тренировката. После изведнъж тръгнаха нещата в първата серия на тягата. Направих съвсем умерено трудно четворка на 220 и дори се пробвах за пето повторение, но стигнах до средата на бедрата и не можах да мръдна повече. Ведната след тази серия се сдухах отново и силата изчезна някъде -все едно пуснах водата от казанчето и всичко отиде в канала. Е, има и такива дни.

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.
5. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
6. Kъм 19 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - няколко лозови сърмички с кайма.
2. Вечеря (план) - ще излизаме след малко с кума и ще се вкара някоя и друга бира, няма начин просто.

През деня - около литър прясно мляко. Жена ми купила от Бистрица биволско прясно мляко от производител.Разкош някакъв! Не знам как ще пия сега кравето... Проблемът е, че на човека не му остава мялко и е много трудно да се вредиш и да вземеш - търсенето е голямо. Иначе вероятно ще се опитваме да си взимаме редовно.

Обобщение за деня:
Сутринта висях цял час в офис на Мтел. Влязох заради повредена SIM карта, излязох си със Samsung Galaxy Y за жена ми, някаква Nokia, която излезе безплатно, една допълнителна SIM карта към стария договор, още една Прима, домашен телефон (с още една SIM карта, разбира се), прехвърлен договор за домашен интернет и цифова телевизия от Мегалан към МТел и (най-същественото) фенерче с механично зареждане - заради него всъщност започна цялото пазаруване... :D
Следобед пък се отбих до новия офис да си наредя багажа и да се ориентирам. Страхотен е! Светъл, просторен, а най-важното е, че си имам самостоятелен кабинет. И в стария делях стая само с един човек, който през повечето време не се задържа в офиса, но съвсем самостоятелен си е друго. :) Чичко Боби ще си има собствена табелка на вратата. :D

08.06.12
18:54

08.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
2. Към 11 - 1 грам екстракт от зелен чай.
3. Към 16:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. Към 20 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай.
6. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, паниран шницел, салата домати и краставици.
2. Към 17 - 200 мл биволско кисело мляко (масленост към 101%), няколко тънки резенчета пушено свинско филе.
3. Вечеря (план) - не знам още.

През деня - около 600 милилитра прясно мляко.

Обобщение за деня:
Днес вече цял ден в новия офис. Понаредихме се, започва да се вижда колко хубав е всъщност. Има някои неуредици - още не съм си избрал подходящо място за хапване на обяд. Другата е дори по-досадна - заради някакви настройки на файъруола bb-team ми се зарежда цяла вечност. Буквално 7-8 минути чакам за всяка страница, вкл. и да сменя раздел във форума или да вляза в тема. Май ще ми се разреди четенето и писането тук за съжаление, освен ако не измисля нещо.
Днес почивам тотално от тренировки - такъв е планът.

09.06.12
17:27

09.06.2012 г. (тренировъчен ден 4, седмица 20)

Тренировка - бедра, преса

Загрявка:
Преден клек с фитили - 8х60, 8х60 кг.

Адаптация:
Преден клек с фитили - 3х100, 3х100 кг.

Работни серии:
1. Преден клек с фитили - 4х135, 4x130, 4x130 кг.
2. Лег-преса (60°) - 7х250, 7х250, 7x250 кг.
3. Бедрени сгъвания на машина - 7х95, 8х95 кг.
4. Повдигане на прави крака от лег (с доп. тежест) - 11х10, 10х10, 10х10 кг.
5. Коремни преси на римско столче (с доп. тежест) - 11х10, 11х10 кг.

Днес цяла сутрин ме боляха колене и кръст. Въпреки това сложих 135 на предния клек и направих четворка.Като цяло добре се получи тренировката - качвам килограмите на клека и започвам да се доближавам до по-прилични стойности. Със сигурност е срамота да ми е по-слаб клекът (пък бил той и преден) от лежанката. :)

Добавки:
5. След тренировка - ~50 грама 82% Whey концентрат на BulkPowders.
6. Към 19 (план)  - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - порция свинско с прясно зеле, порция лапад, киселец и лобода с ориз и яйце.
2. Вечеря (план) - не знам още, сигурно ще е от свинското пак.

През деня - около литър прясно мляко, две лъжици мед.

Обобщение за деня:
Нищо особено днес.

10.06.12
16:44

10.06.2012 г. (тренировъчен ден 5, седмица 20)

Тренировка - гърди, прасец

Загрявка:
Повдигане на щанга от лег  - 15х40, 9x70, 8х70 кг.

Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4х120, 3х120 кг.

Работни серии:
1. Повдигане на щанга от лег - 4х150, 4х145, 4х140 кг.
2. Повдигане на дъмбели от полулег - 6х50, 5х50, 5х50 кг.
3. Кофички с доп. тежест - 8х20 кг.
4. Повдигане на пръсти на машина за тяга (за прасец) - 12х50, 10х150, 8х180, 8х180, 8х180 кг.

Слабичко днес. Едва-едва тройка на 150, четвъртото си беше асистирано.

Добавки:
5. След тренировка - ~50 грама 82% суроватъчен концентрат на BulkPowders.
6. Към 17 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Към 19 (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - свинско с прясно зеле.
2. Вечеря (план) - не знам още какво ще е.

През деня - около литър прясно мляко, три лъжици мед.

Обобщение за деня:
Днес мързелив ден общо взето.
Имам нужда от почивка. Всичко ме боли - колене, кръст, гръб, лакти, рамене, гърди... Не съм почивал повече от ден или два повече от половин година. Гони ме някакъв страх, че при ОКБ ако си позволя седмица почивка, ще започна да горя повече мускул. Е, налага се да почивам. Утре пътувам на някакъв спа хотел за три дни и обявявам официално седмица почивка от всякакви тренировки.

11.06.12
22:41

11.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 Now Foods.
2. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, шопска салата, панирани пилешки филенца.
2. Вечеря - шопска салата, три кебапчета и две кюфтета на скара, 100-тина грама картофено пюре.

През деня - 5-6 бири.

Обобщение за деня:
Тази седмица ще е почивна (поне до сряда) - дотогава сме със семейството на едно приятно хотелче с басейн край Дупница. Почивам и от силови тренировки и мисля да изкарам така пълни седем дни, въпреки вътрешната съпротива, която изпитвам.

12.06.12
16:08

12.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 Now Foods.
2. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - купичка боб чорба, сръбска салата, голямо количество сръбска скара, почти цяла порция боб на фурна, две бири.
2. Вечеря (план) - остатъци от скарата (плескавица, шишче, кюфтенца и др.).

На обяд ходихме в “При майстор Миро” в с. Усойка на Е79. Голямо плюскане, голямо нещо! Порции - огромни. Даже остана и си взехме за вкъщи. Започвам да се безпокоя, че в тази седмица почивка ще кача повече от планирания един килограм, който съм си отпуснал.

Обобщение за деня:
Втори ден мързел край басейна и вече ми писна тотално. Добре, че утре си тръгваме!:)

14.06.12
08:56

13.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
2. Към 16 - 1 грам екстракт от зелен чай.
3. Към 18 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. Към 21 - 1 грам екстракт от зелен чай.
5. Преди вечеря - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, четири пържени кюфтета, четири бири.
2. Вечеря - няколко парчета кашкавал (100-тина грама).

Реших на вечеря да не ям нищо съществено, за да компенсирам малко плюскането от последните дни.

Обобщение за деня:
Решихме, че ни стига излежаване и си тръгнахме от хотелчето още сутринта.

14.06.12
18:42

14.06.2012 г. (без силова тренировка)

Аеробна тренировка

Интервално кардио на велоергометър - 20 минути на степен 6 (6 спринта по 1 минута).

С оглед на това откога не съм въртял велоергометър доста добре днес.

Добавки:
4. Към 18:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
5. Преди вечеря - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - няма.
2. Вечеря (план) - свинско със зеле, салата.

Днес фастинг-мастинг - от вчера на обяд съм на две-три парченца кашкавал. След малко ще вечерям...

Обобщение за деня:
Вчера използвах, че ходихме с малката щерка до една лаборатория и си пуснах липиден профил. Мамка му! След -20 кг, мазнини под 17%, коремна обиколка под 100 (беше 120) и калории на ден от порядъка на 2200-2500 пак съм с повишен “лош” холестерол (макар и съвсем малко над нормата) и доста повишени триглицериди. Единственото ми успокоение е, че (вероятно заради омега мастните киселини, които пия редовно) “добрият” холестерол е с прилично висока стойност. Във всеки случай се налага изводът, че все още не съм приключил със себе си. Трябва да се “изсуша” като стафида и тогава пак ще пускам липиден профил, пък да видим камилата или камиларя.

14.06.12
19:36

Боби,
защо мислиш, че повишените ти триглицериди са заради теглото ти,а не менюто или нещо друго?

14.06.12
21:38

казано от Joyplovdiv на 14.06.12, 19:36:

Боби,
защо мислиш, че повишените ти триглицериди са заради теглото ти,а не менюто или нещо друго?

В такива случаи намаляването и даже изключването на приема на наситени мазнини от животински произход е силно препоръчително и наистина ще ми се наложи да намаля свинското и пълномаслените млечни продукти за сметка на пилешко и риба. Но това едва ли ще е достатъчно, защото дори най-консервативните кардиолози признават с неохота, че не повече от 15% от повишените триглицериди и LDL се дължат на прякото влияние на храната.
За съжаление и теглото не е чак толкова важен фатор - затлъстяването се смята за съществено при коремна обиколна при мъже над 104 см и при телесни мазнини над 18%. При мен и двете са под тези граници. Все пак съм близо до тях и е нужно още малко сваляне.
Още един важен фактор за повишените нива на триглицериди е стресът, върху който трудно мога да повлияя на този етап от живота си. Работата и ежедневието ми са напрегнати и това засега не подлежи на промяна.
Метаболитен синдром и диабет в момента нямам.
Наследствеността е единственият фактор, за който мога да кажа, че е определящ, а в моя случай тя е негативна - баща ми яде малко и доста здравословно, откакто го помня. Слаб е, но въпреки това е с начална фаза на диабет тип II и повишени LDL и триглицериди.
Та след цялата тази тирада ясно е, че теглото и храната ми в момента не са решаващи за нивата на липиди в кръвта ми, но те са единственото, върху което мога пряко да влияя в момента, а антилипидни лекарства (да не говорим за статини) на този етап нямам нито намерение, нито нужда да взимам.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.06.12 21:52.

15.06.12
12:38

A solid understanding of stress physiology lends a solid, unifying theory to these blood-markers.

The sympathetic nervous system is commonly known as the “fight or flight” system. Speaking evolutionarily, when we saw a tiger we needed to either fight or escape and our body has adapted a way to make that most effective. This physiology mirrors chronic disease.

Cholesterol production rises: LDL cholesterol is a potent clotting factor. If we are attacked we should damn well be able to clot our blood.

Triglycerides increase: we need energy in the muscles to get us away from danger.

Insulin resistance increases: We need sugar in the muscles that need them. If we are swinging through trees away from the tiger we want the sugar (energy) in our arms. If running away, we want it in our legs. Insulin resistance ensures the energy gets where we need it.

What causes stress in our current environment? Mental stress. Getting angry at the traffic, family, strangers, or the long drive-thru line. Worrying about paying rent, getting a raise, christmas gifts, or what your “high cholesterol” means.

What chemical factors induce stress physiology? Free radicals. Presence of free radicals in the brain and spinal cord induces the sympathetic nervous system.

What reduces stress in our current environment?
Short bouts of intense exercise. Short bouts of exercise trigger the body to produce anti-oxidants, the chemicals that eliminate free radicals. When we eliminate free radicals, we eliminate stress.

A diet high in fruits and vegetables. Why? Because they have loads of anti-oxidants. Again, anti-oxidants reduce free radicals which in turn reduces sympathetic excitation.

Reduce sympathetic excitation and you improve “blood markers”.

15.06.12
14:01

казано от Joyplovdiv на 15.06.12, 12:38:

A solid understanding of stress physiology lends a solid, unifying theory to these blood-markers.
The sympathetic nervous system is commonly known as the “fight or flight” system. Speaking evolutionarily, when we saw a tiger we needed to either fight or escape and our body has adapted a way to make that most effective. This physiology mirrors chronic disease.
Cholesterol production rises: LDL cholesterol is a potent clotting factor. If we are attacked we should damn well be able to clot our blood.
Triglycerides increase: we need energy in the muscles to get us away from danger.
Insulin resistance increases: We need sugar in the muscles that need them. If we are swinging through trees away from the tiger we want the sugar (energy) in our arms. If running away, we want it in our legs. Insulin resistance ensures the energy gets where we need it.
What causes stress in our current environment? Mental stress. Getting angry at the traffic, family, strangers, or the long drive-thru line. Worrying about paying rent, getting a raise, christmas gifts, or what your “high cholesterol” means.
What chemical factors induce stress physiology? Free radicals. Presence of free radicals in the brain and spinal cord induces the sympathetic nervous system.
What reduces stress in our current environment?
Short bouts of intense exercise. Short bouts of exercise trigger the body to produce anti-oxidants, the chemicals that eliminate free radicals. When we eliminate free radicals, we eliminate stress.
A diet high in fruits and vegetables. Why? Because they have loads of anti-oxidants. Again, anti-oxidants reduce free radicals which in turn reduces sympathetic excitation.
Reduce sympathetic excitation and you improve “blood markers”.

И какво точно от този текст е по-различно от това, което казах по-горе? :) Антиоксиданти? Пия по 3 грама екстракт от зелен чай всеки ден. :) По-антиоксидиран трудно мога да съм. ;)

15.06.12
14:08

Боби,имам приятел 1.85/70 кг,който също е с лоши показатели на холестерола,тъй че търсете причината другаде!

15.06.12
16:51

15.06.2012 г. (без силова тренировка)

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 1 капсула Омега 3-6-9 Now Foods.
4. Към 18 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай.
5. Преди вечеря (план) - 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Свърши ми пектинът и забравих да мина през аптеката да си взема. Чудя се дали изобщо да продължавам да го пия.

Храна:
1. Обяд - пилешки гърди на скара (166 гр), 1 наденичка (към 100 грама), салата от печени чушки, сирене и лютеница (340 грама).
2. Вечеря (план) - не знам още какво ще вечерям - рано ми е още.

Около новия офис няма местенце за хапване на обяд като това, с което си бях свикнал до стария и направо боледувам! Днес ходих до Била и си взех боклуци от топлия им щанд. Ще видим как ще е - хич не ми се ще да ям техните неща, но да си приготвям всяка сутрин и да си нося от нас иска време, усилия и по-ранно ставане. :)

Обобщение за деня:
Доста работа имах и днес, но все пак е петък, а това определено намалява донякъде стреса (за да се върна на тази тема) само по себе си. :)

15.06.12
16:52

Приготвяй я вечер :)

15.06.12
16:54

казано от Петко К на 15.06.12, 16:52:

Приготвяй я вечер :)

Да, обмислям и този вариант, но това изисква внимателно планиране и стратегическа мисъл в перспектива, на които не знам дали съм способен.

Шегувам се, разбира се. :) Вероятно така ще правя.

15.06.12
21:09

Боби,
има две основни препоръки в този текст, които ти не практикуваш, от това което виждам в дневника ти поне.
Едната е висок прием на плодове и зеленчуци- ти имаш някакъв, но не и висок.
Втората- кратки интензивни упражнения, които аз практикувам по следния начин- примерно- 10мин. каране на колело или пък стълби.

15.06.12
21:22

казано от Joyplovdiv на 15.06.12, 21:09:

Боби,
има две основни препоръки в този текст, които ти не практикуваш, от това което виждам в дневника ти поне.
Едната е висок прием на плодове и зеленчуци- ти имаш някакъв, но не и висок.
Втората- кратки интензивни упражнения, които аз практикувам по следния начин- примерно- 10мин. каране на колело или пък стълби.

Мислех, че се подразбира, но все пак ще обясня. И двете препоръки са свързани с повишаване на количеството антиоксиданти. Дори в момента поемам огромни количества такива ежедневно - 3 грама екстракт от зелен чай, също толкова ябълков пектин, витамини A, C и E. Смятам, че тази “насока” с антиоксидантите съм я покрил на 110% и няма нужда от повече усилия там. Може би бих могъл да взимам допълнително цинк, селен и чисто рибено масло (сега взимам растителни омега 3, 6 и 9 мастни киселини), но дори и това едва ли е решаващо. В моя случай високите стойности (вероятно) идват от наследствен проблем с мастния метаболизъм. Така или иначе ще направя усилия да сваля още малко мазнини от най-рисковата зона - тази около кръста. Както вече казах, нямам кой знае колко други възможности за действие.

16.06.12
19:03

16.06.2012 г. (без силова тренировка)

Аеробна тренировка

Интервално кардио на велоергометър - 20 минути на степен 6 (6 спринта по 1 минута).

Малко ме наболяват коленете, но въпреки тях днес въртях с прилична интензивност - над 90 оборота в минута през по-голямата част от спринтовете.

Добавки:
4. Към 19 - 1 грам екстракт от зелен чай.
5. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - порция зелен фасул, едно парче (към 250 грама) “пица” с блат от кайма, салата домати и краставици.
2. Вечеря (план) - след малко ще го мисля.

Обобщение за деня:
Днес поспиване сутринта, малко домакинска работа, излизане с малката щерка...
Премерих се с калипера и дали заради желанието ми да видя прогрес или заради истински напредък, но се изкарах 15,3% - с повече от процент по-ниски мазнини от последното мерене през април. Може би стойност под 10% не е чак толкова непостижима, колкото ми се струваше преди 3-4 месеца. :)
Иначе вече буквално не издържам без силови тренировки. Както мрънках, че ми трябва почивка, така сега като почивам, имам усещането, че ще се разплуя и разкапя. Не мога да чакам до вторник, затова още в понеделник подновявам тренировките - така ще е точно седмица паузата.

17.06.12
17:05

17.06.2012 г. (без силова тренировка)

Тренировка прасци

Вчера благодарение на линк, пуснат от Петко, попаднах на ето този текст:
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/the_answer_for_massive_calves

Не са ми несаръзмерно малки прасците, но винаги може още, а начинът, по който ги тренирам в момента, явно не дава кой знае какъв резултат, затова реших да пробвам. Вчера направих 50 повторения по описаната в текста схема - боси крака, твърда повърхност, стъпала на ширината на раменете с пръсти, сочещи леко навън, повдигане на петите нагоре за около 2 секунди (бавно, с хубава контракция в горната част), задържане в най-горна позиция пак за около 2 секунди и бавно пускане със същото темпо.
Препоръката е да се започне с 50 повторения, като се достигне до 100 в една серия. Тази серия трябва да се прави всеки ден в продължение (поне) на месец.
В крайна сметка днес направих 75 повторения и почти стигнах до крампи на прасците. Утре повече.

Добавки:
2. Към 16 - 1 грам екстракт от зелен чай.
3. Към 19 - 1 грам екстракт от зелен чай.
4. Към 21 - 1 грам екстракт от зелен чай.
5. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула Омега 3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - една свинска вратна пържола и две пилешки филенца на скара, салата домати и краставици.

През деня - към 700 мл прясно мляко, три лъжици мед.

Обобщение за деня:
Днес си направихме с приятели барбекю на едно чудесно местенце над Бистрица. Имаше някаква доброволческа акция за поправка на заслони и почистване, та малко трудно си намерихме местенце, но накрая се установихме. Изкарахме много приятно.

18.06.12
18:32

18.06.2012 г. (тренировъчен ден 1, седмица 21)

Тренировка - бицепс, трицепс

Загрявка:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 8х40, 8х40 кг.
“Френско” разгъване с дъмбели - 8х12,5, 9х12,5 кг.

Адаптация:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 4х60, 3х60 кг.
“Френско” разгъване с дъмбели - 4х17,5, 4х17,5 кг.

Работни серии:
1. Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 5х80, 5x75, 5x70 кг.
2. “Френско” разгъване с дъмбели - 5х27, 5х27, 6х25 кг.
3. Скотово сгъване с дъмбел - 5х27, 5х27 кг.
4. Трицепсово привеждане на горен скрипец - 5х60, 7х55 кг.
5. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (тип “чукчета”) - 5х40, 5х40 кг.
6. Трицепсово разгъване на портален скрипец зад глава (с една ръка) - 7х40, 5х40 кг.

Първа тренировка след почивката и както обикновено, положението е зле. Ръцете се одървиха още на загрявката. Нямаше никаква сила, лактите пак си ме въртят, макар и лекичко. А най-лошото е, че продължава да ме боли предната част на дясното рамо при бицепсово сгъване от стоеж и особено силно при скотово с дъмбел. Все едно не е била преди две седмици предишната тренировка, в която съм го правил, а вчера. Тъпо.
Единственото успокоително е сгъната ръка след тренировката (т. е. топла, та чак пари) от 47,5 см - едва около 2 см под стойността от септември 2011.

Тренировка 3 - прасец

Повдигане на пръсти със собствено тегло - 100 повторения.

Днес успях да докарам 100, макар и с мъка и адска болка и в двата прасеца, както и във външната част на стъпалата. Надявам се да става все по-добре занапред.
Сетих се и да взема мерки - обиколките в най-широката част с леко повдигане на пръсти са 42,1 см ляв и 42,2 см десен прасец студени преди серията. Ще видим след месец какво ще покаже сантиметърчето. :)

Добавки:
1. Сутринта след ставане -  3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Omega 3-6-9 на Now Foods.
4. По време на тренировката - 5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
5. След тренировката - 50 грама 82% суроватъчен концентрат на BulkPowders.
6. Към 18:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
7. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Omega 3-6-9 Now Foods.

Днес поръчах едно шишенце Ripped Freak. Трябва да дойде в следващите 1-2 дни и го почвам, пък да видим.

Храна:
1. Обяд - към 200 грама от някакво печено кълцано месо на скара, една наденичка, 200 грама патладжан с доматен сос и сирене.

През деня - към 700 мл прясно мляко.

Обобщение за деня:
Ден като ден. Доста работа, остана и за утре (естествено), че и за докрая на живота на още няколко човека. :) В дадени моменти се налага да подреждам нещата не по срок или по някакъв времеви принцип, а по сериозност на последствията в случай, че останат несвършени днес или до края на седмицата например.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.06.12 18:33.

19.06.12
19:01

19.06.2012 г. (тренировъчен ден 2, седмица 21)

Тренировка - рамо, предмишница

Загрявка:
Раменни преси с прав лост от седеж - 11x20, 9х40, 8х40 кг.

Адаптация:
Раменни преси с прав лост от седеж - 4х65, 3x65 кг.

Работни серии:
1, Раменни преси с прав лост от седеж - 3х85, 4х80, 4х80 кг.
2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 5х40, 4х40 кг.
3. Повдигане на дъмбели встрани от стоеж - 6х27, 6х27, 5x27 кг.
4. Сгъване на китка на скрипец (за предмишница) - 10х15, 10x20, 8х25, 7х25, 6х25 кг.
5. Сгъване на китки встрани от тялото (с дъмбели) - 8х35, 8х35 кг.

Доста зле. Бях поотпаднал, не можах да се отърся от стреса през деня, а телефонът не ми помогна - не спря да звъни. Все пак първа тренировка за рамо...

Тренировка 3 - прасец

Как успях днес да ги направя 100-те повторения само аз си знам. От сутринта ме болят прасците от вчерашните мъки, а като започнах с днешната серия, болката стана почти нетърпима още от 40-тото повторение, а до края не стана по-добре. Предполагам, че и това, че съм плоскостъп, усложнява малко картинката, но все си мисля, че след 2-3 дни ще посвикна.

Добавки:
4. Към 15:30 - 1 капсула Ripped Freak.
5. По време на тренировката -  5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
6. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
7. Kъм 18:30 - 1 грам екстракт от зелен чай.
8. Преди вечеря - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.

Днес ми пристигна Ripped Freak-а от fitness1.bg. Бързо дойде, лесно се работи с тях, идеята за подаръче, което да можеш да си избереш, е добра, само дето в крайна сметка вместо фитилите, които бях избрал, ми пратиха шотче N. O. Explode, но това е дреболия. :)
Следобед пийнах една капсула. Първи впечатления - никакви, освен оригване с аромат на малини. :D Ще видим след няколко дни как ще е.

Храна:
1. Обяд - едно татарско кюфте, едно пилешко филенце на скара, шопска салата, таратор.
2. Вечеря - досега бърках един огромен миш-маш с 16 домашни яйца и сума ти други нещица... Ще се яде и утре на обяд.

Обобщение за деня:
Работа, ядове и прочие глупости. Не ми се разказва.
На всичко отгоре един пич в залата ме стресна, че болката в предното рамо, която се проявява само при бицепсови сгъвания, може да няма нищо общо с делтоидеуса, а да е разкъсване или разтягане на тънката част на инфраспинатуса. Май ще се ходи пак по доктори или поне при кинезитерапевт, за да локализирам проблема и поне да знам от кой точно мускул или сухожилие ме боли.

19.06.12
19:08

И ти ли го взе тоя бърнър- много станахме :D Иначе прасците се адаптират адски бързо към натоварвания и след малко тренировки тва няма да го усетят даже.

19.06.12
19:18

казано от Скота на 19.06.12, 19:08:

И ти ли го взе тоя бърнър- много станахме :D Иначе прасците се адаптират адски бързо към натоварвания и след малко тренировки тва няма да го усетят даже.

Ми трябва да се поощрява частната инициатива. Знаеш ли колко трудно се пълни в капсули малиново нишесте? Досадна работа... :D

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.06.12 19:18.

19.06.12
19:20

ше го видим какво ще помогне. а едно време малини от на баба двора ето що са копаели толко яко :D

20.06.12
18:43

20.06.2012 г. (тренировъчен ден 3, седмица 21)

Тренировка - гръб, трапец

Загрявка:
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 9х55, 8х55 кг.

Адаптация:
Набирания с широк хват - 4, 3.

Работни серии:
1. Набирания с широк хват (с доп. тежест) - 5х20, 5х20, 6х15 кг.
2. Придърпване на горен скрипец с тесен хват (V-образна дръжка) - 6х95, 5х95 кг.
3. Гребане на машина (тип “Мечка”) - 7х110, 7х110 кг.
4. Мъртва тяга - 6х120, 4х170 (загрявка без фитили), 3х220, 4х210, 3х210 кг.
5. Повдигане на рамене на машина за тяга (за трапец) - 7х200, 7x200 кг.

Слаба тренировка като цяло, но все пак е първа след почивка. На набиранията беше добре, но после на тягата умря работата нещо. Едва тройка на 220.

Тренировка 4 - прасец

Мъъъка! Цял ден ме боли като ходя, а още след 40-тото повторение в серията настана някакъв ад! Важното е, че ги изкарах до 100, а все някога ще започне да става по-лесно. :)

Добавки:
1. Сутринта след ставане - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods, 1 капсула Ripped Freak.
4. Към 15:30 - 1 капсула Ripped Freak.
5. По време на тренировката -  5 грама L-Leucin на прах, 5 грама BCAA на прах (и двете на BulkPowders).
6. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
7. Kъм 19 - 1 грам екстракт от зелен чай.
8. Преди вечеря (план) - 3 таблетки ябълков пектин, 1 капсула (1000 мг) Омега-3-6-9 на Now Foods.

Храна:
1. Обяд - около 500 грама миш-маш.
2. Вечеря (план) - имам още от така наречената “пица” с блат от кайма. :)

Обобщение за деня:
Нормален ден. Доста работа, но нищо извънредно.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1