26.05.12
19:15
Привет,
В началото на другия месец ще си правя лабораторни изследвания. Подбрал съм всичко, което смятам, че е от първостепенна важност да се провери дали е...в ред, но все пак реших да споделя какво съм намислил да си тествам.
Тъй като форумът се “обитава” от хора, чието знание по медицинските въпроси е далеч повече от моето, целта на темата е евентуално да получа допълнителни съвети и мнения. Ако нещо е напълно излишно или има друго, което е важно да бъде включено в пакета, ще се радвам да бъде отбелязано.
Хематология
ПКК, автоматично, с 5- части диференциално броене
Клинична химия
Гликиран хемоглобин
Глюкоза
Креатинин
Урея
Пикочна киселина
Общ белтък
Албумин
Билирубин - общ
Билирубин - директен
Липиден профил - Общ холестерол, LDL, HDL, Триглицериди
АСАТ
АЛАТ
ГГТ
АФ
Електролити
К + Na
Общ калций
Йонизиран калций
Желязо
ТЖСК
Кръвосъсирване
Фибриноген
Маркери на възпалението и специфични протеини
CRP
Тиреоидни хормони
TSH
FT4
FT3
Полови хормони
LH
FSH
Естрадиол
Тестостерон
Свободен тестостерон
SHBG
Други хормони
Кортизол - серум
Маркери на костната обмяна
25 OH витамин Д
Мислих да вкарам и изследване на доста неща в урината, но цената скача прекалено много. Всичко гореизписано излиза 320лв. Соленичко е, но ако трябва ще добавя още нещо.
И един въпрос:
Какво включва пълната кръвна картина?
Хематологични изследвания на:
хемоглобин (Hb);
хематокрит (Hct);
еритроцити - среден обем на еритроцитите (MCV), средно съдържание на хемоглобин в един еритроцит (MCH), средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите (MCHC);
левкоцити;
тромбоцити;
СУЕ (т.нар. скорост на утаяване на еритроцитите);
диференциална кръвна картина;
морфология на еритроцитите.
Източник: Кръвна картина http://www.bb-team.org/articles/3835_kravna-kartina#ixzz1vzc8R6xj
Този пакет на кръвната картина стандартен ли е навсякъде? Защото примерно задължително искам да си изследвам хемоглобина и еритроцитите и да не стане така, че това не влиза в ПКК на съответната клиника.
Благодаря за вниманието!
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 26.05.12 20:59.
Здрасти Тишо. Според мен добре си го замислил , но не мислиш ли ,че 320 лева са малко много за това? Все пак здравето пред всичко , но ти си млад , здрав, прав , корав мъж в разцвета на силите си? Според мене не всичко е нужно, но щом си решил давай, не всеки ден някой от форума си прави такива мащабни изследвания и мисля ,че ще бъде интересно.
Аз лично бих си изследвал тези от клиничната химия, тиреоидните и половите.
Наред и аз имам един въпрос- във клиника или МБАЛ ще ги правиш изследванията? И има ли онлайн калкулатор някъде , защото мислех и аз юли месец да се изследвам .
Поздрави и успех в начинанието :)
26.05.12
20:09
Ами, много са парите, но няма как. Общо взето тази голяма инвестиция ще я направя еднократно, а в следващите години профилактичните тестове ще излизат бая по-евтино. Хормоналните и щитовидните (да се надяваме) няма да ми се налага да ги правя в следващите няколко години, а те са 50+% от сумата. Просто искам едно цялостно изследване, което да покаже дали нещо не е наред и ако трябва да се взимат мерки навреме. Наистина е по-лесно да не мислим за болестите, които ни дебнат, но понякога си трябва. Ей така, за собствено вътрешно успокоение ми е. :)
Към момента съм се спрял на МБАЛ “Токуда”. Причината са високата репутация и това, че има всичко, което искам на едно място. На много места примерно липсва кортизола, на други го има, но липсва свободния тестостерон, на трети няма предишните две, но има витамин Д и т.н.
Онлайн калкулатор няма и простата причина е, че всяко медицинско заведение си има собствена ценова листа. Избираш си клиника/болница и смяташ по ценовата листа. Повечето имат ценови качени на сайтовете си. Не че цените на изследванията варират много, но пак си има малки разлики.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.05.12 20:14.
26.05.12
20:19
320 лева са много особенно, ако ги нямаш.
Дано да ги направят както трябва, а не просто да отбият номера както често се случва при различни прегледи и изследвания.
26.05.12
21:29
Кортизола го направи от слюнка.
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 26.05.12 21:29.
26.05.12
21:38
казано от инж. Марин Маринов на 26.05.12, 21:29:
Кортизола го направи от слюнка.
Благодаря! За съжаление в Токуда се предлага само от серум или урина. Ще разгледам в нета (а ако можеш и ти да ми разкажеш накратко) дали от слюнка е по-добре и ако е така, в краен случай кортизола ще го тествам отделно на място, където се предлага тази опция.
27.05.12
11:13
A cortisol test may be ordered to screen for and help diagnose Cushing syndrome, a group of signs and symptoms associated with excess cortisol. Blood cortisol testing evaluates both protein-bound and free cortisol while urine testing evaluates only free cortisol, which should correlate with the levels of free cortisol in the blood. Sometimes salivary cortisol is also ordered to help detect Cushing syndrome.
Blood cortisol is also used to help diagnose adrenal insufficiency and Addison disease, conditions in which the adrenal glands do not function properly.
Multiple blood and/or saliva cortisol levels collected at different times, such as at 8 am and 4 pm, can be used to evaluate both cortisol concentrations and diurnal variation. Normally, the level of cortisol in the blood rises and falls in a “diurnal variation” pattern, peaking early in the morning then declining throughout the day and reaching its lowest level about midnight. A 24-hour urine cortisol sample will not show diurnal variation; it will measure the total amount of unbound cortisol excreted in 24 hours.
If an abnormal level of cortisol is detected, a doctor will do additional testing to help confirm the findings and to help determine its cause.
Доколкото разбрах, наистина тестът на кортизол от слюнка май се води по-добър вариант, макар разликите да не са кой знае какво. При всички случаи, при наличието на висок (или прекалено нисък) кортизол, следва да се направят още няколко теста, които включват общо взето всички типове тестване - слюнка, 24-часова урина и серум. Отделно най-вероятно ще трябва да се инжектира допълнително ACTH, за да се види как реагира организма.
Отделно четох, че еднократното тестване на кортизола е малко като руска ролетка и разчита на голяма доза шанс, тъй като лесно може да се повлияе от притеснение или стрес в дните около теста. При мен със сигурност ще има притеснение (такъв съм си по default) и един подвеждащ резултат само ще ми създаде допълнителни главоболия...и още стрес...и още кортизол. :)
Signs and symptoms associated with Cushing’s syndrome vary but frequently include: obesity in the torso with thinner arms and legs, a large rounded face (moon face), increased fat in the neck and shoulder area, and thin fragile skin that bruises easily and heals slowly.
Тъй като съм много далеч от тези симптоми, реших да пропусна тестването на кортизола. Евентуално ако резултатите от другите тестове го наложат, тогава ще го направя.
27.05.12
11:46
казано от Тихомир Велев на 26.05.12, 20:09:
Наистина е по-лесно да не мислим за болестите, които ни дебнат, но понякога си трябва. Ей така, за собствено вътрешно успокоение ми е. :)
На това ако не се лъжа му се казваше “хипохондрия”
27.05.12
11:47
Горе долу. :)
27.05.12
11:53
Ами, вземи тогава съответните мерки :)
Може да мине и за скрининг,сканиране на тялото. Лошото е,че хормоните са много скъпи. И изобщо при нас тези неща са скъпи,а в някои западни страни предполагам правят пълните профилактични изследвания на един човек. Защото са разбрали,че за държавите им профилактиката им излиза много по-изгодно от късното откриване и лечение на някои болести. И освен това си ценят хората. Животът на по-способните и талантливите струва нещо за разлика от нашето “общество”.
А иначе без да съм специалист,Тихомир би могъл да си спести някои изследвания. Някои прекалено профилирани и тясно специализирани. Примерно морфология на еритроцитите,Албумин,Билирубин-директен,LDL,HDL,K+,Na,Йонизиран калций,Желязо(освен ако има хемоглобин и еритроцити под нормата за мъж),ТЖСК(освен ако има хемоглобин и еритроцити под нормата за мъж),LH,FSH,може би и Маркери на костната обмяна 25 OH витамин Д.
Значи може би е добре да се направят първо по-широкопрофилните изследвания. Като примерно общ билирубин,общ холестерол,общ белтък и подобни.И ако в изследванията с по-широк профил има някакви отклонения или гранични стойности,едва тогава да си пусне уточняващи специализирани изследвания с тесен профил и изследване на отделните съставки и фракции на някое вещество. В замяна на това е добре да има “Урина-седимент” за откриване на различни неща в урината,бактерии,левкоцити,еритроцити,други.
Колкото до калция е добре всеки да си направи ултразвуково изследване за плътността на костите. Мисля се наричаше остеометрия. Понякога резултатите са доста неочаквани и изненадващи.
Мнението беше редактирано от Миро на 27.05.12 13:48.
27.05.12
17:48
Миро, благодаря за включването.
Желязото, хемоглобина и еритроцитите задължително искам да си ги изследвам напълно, тъй като подозирам, че там имам проблем и искам всичко да е ясно. Ежедневно получавам посиняване под ноктите за определено време, което е симптом и води към хемоглобина и червените кръвни клетки. Това ми става от много години, но досега не съм се изследвал.
Калцият, витамин Д и целият липиден профил също искам да присъстват. Към момента приемам само по 1000 ИУ витамин Д под формата на добавка и бих искал да видя дали там всичко е ок.
Албуминът като основен белтък в кръвната плазма и главен преносител на много и различни молекули, бих искал също да знам дали е в норма.
Билирубинът...май наистина мога да мина и без него, но в крайна сметка цената за изследването му е 6лв. Нищо не е. По-добре да го има, отколкото да се стискам за 6лв.
Това, за което ме накара да се замисля са хормоните. Щитовидни също искам задължително да ги изследвам всички, но мога да спестя от половите. Мога сега да изследвам само тестостерона (свободен и общ) и естрадиола. Евентуално при наличието на проблем с тях мога да изследвам и LH, FSH и SHBG. Ако тестостерона и естрадиола са ок, то другите три май е безсмислено да ги тествам, тъй като ако при тях има проблем, ще има проблем и с нивото на тестостерона.
Та...така като гледам спестих 60лв. Мерси! :)
28.05.12
19:48
Тихомире, не искам да се правя на голям разбирач, понеже нямам нито опита, нито дипломата, ама
Първо : 2/3 от нещата, които смяташ да изследваш имат много кардинална изява при дисбаланс и не е нужно да ги потвърждаваш с твои средства (има си направления, лекари и НЗОК)
Второ : Има си алгоритъм на извършване на изследвания и често лабораторната диагностика е само за доуточняване, а сама по себе си е прекалено “суха”. Например понякога един физикален преглед + КАТ е много по-смислено да се направи от някакъв си хормон в серума?
Трето: Ти самия не знаеш какво търсиш, така че не се сърди, ама малко си попрекалил с четенето и по-скоро се създава впечатлението за някакви медицински напъни, вместо едно грамотно целенасочено профилактично изследване
Мнението беше редактирано от introducer на 28.05.12 19:49.
28.05.12
20:50
introducer, благодаря ти за включването. Разбирач или не, с диплома или не, пуснал съм темата публично, тъй че мнението ти си е точно на място. И не се сърдя. Няма за какво, аз добре разбирам кога чуждото мнението е с добри намерения и кога е чисто тролване. :)
Та...по точките:
Първо: Ясно ми е, че в повечето случаи ако си болен, това ясно си личи и едва когато си проличи ще мога да отида при лекаря и да му кажа “Дай ми направление” или “лекувай ме безплатно, тъй като съм здравно осигурен”. В моя случай, ще ми подхвърлят една безплатна кръвна картина и кой от къде е.
Второ: И тук ми е ясно, че си има някаква последователност на действие, но не я знам. А и мисля, че по даден алгоритъм можеш да действаш, едва когато имаш крайна цел, която търсиш. Аз не търся нищо, просто искам да видя с какво разполагам, тъй че какъв алгоритъм да ползвам? :)
Трето: Аз не търся нищо, а това че ми е интересно и си чета на мен лично не ми пречи. Не се напъвам да се доказвам. Идеята ми е пределно проста - искам да надникна в организма си и да видя дали основните маркери за добро здраве (ако мога така да се изразя) са в норма. Нищо повече. Толкова ли е лошо човек да иска да види в какво състояние е тялото му?
Целта на темата е именно да получа насоки относно алгоритъма за провеждане на изследванията. С помощта на Миро стигнах до извода, че мога да си спестя от най-скъпите неща за тестване. То май не остана друго за махане, тъй като всичко останало държа да присъства. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.05.12 20:51.
28.05.12
21:59
320лв,220лв или 120лв не си струват за нещо, което днес е така, а утре не е. Купуваш някакви си цифри в референтни стойности. Пък нещо ако е с малко отклонение ще изровиш, че е физиологично при дъра-бъра. А и каквото и да е реномето на лабораторията, изобщо не може да имаш гаранция за всичко, че е прецизно измерено. Специално за теб две медицински поговорки:
“Няма здрав човек, има човек на който не са му направени достатъчно изследвания”
“Лекарят има трима врагове които му пречат да работи: пациентът, медицинската сестра и лабораторията”
Мнението беше редактирано от introducer на 28.05.12 22:00.
28.05.12
22:01
Виж с това мнение съм напълно съгласен, ама...мухата в главата ми... :) Ще премисля пак.
Предполагам,че introducer ти загатва за някои проблеми с тези изследвания. Хващаш само моментното състояние на нещата,за настоящия момент. Това не пречи малко по-късно да се разболееш от нещо. Сами по себе си изследванията не ти дават гаранция за бъдещите дни.
И нещо друго много важно,което съм чел в медицинската литература. Че понякога при бавно протичащи процеси и заболявания,някои от изследванията могат да не покажат забележими изменения,а в някои случаи да останат дори непроменени в началото на някое заболяване.
Но при остро протичане(което ти самият вече усещаш и без специални изследвания) референтните стойности скачат рязко нагоре и се задържат на високо ниво.
Все пак има някои неща,които е добре да изследваш. Това са някои вещества,свързани със заболявания,които не се усещат по принцип. Особено в началото и това са болести “тихи убийци”. Разбираш за тях когато е малко късно. Та от такъв характер са измерването на кръвната захар за засичане на диабет,холестерола,чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ (особено за занимаващите се с фитнес смятам са много необходими и важни. Черният дроб участва активно в метаболизма на хранителните вещества и на добавките,които се използват във фитнеса).
Креатинин и урея дават информация за бъбреците. Обаче съм чел информация,че бъбречните заболявания са доста коварни. Има компенсаторни механизми и понякога може бъбречният капацитет(бъбречната функция) да намалее с 50-70 % и едва тогава тези изследвания да покажат нещо.Тъй че в някои случаи откриването на белтък в урината или много левкоцити,еритроцити и други неща,може бързо да покаже,че нещо не е наред. И оттам насетне да се търси по-подробно.
А освен това както знаеш Тихомире,коремната ехография също показва някои неща-структура и размери на различните органи.
Добре е да се знае колко е тестостерона,ако се предполага че може да бъде под средното ниво по някаква причина.
А за посиняването под ноктите,трябва да си сигурен,че нямаш проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. И нямаш проблем с белите дробове и дишането. Може да има и спазми на кръвоносните съдове. Особено,ако имаш студени ръце със сигурност кръвообращението там не е добро.
Най-добрият вариант според мен е да си направиш при джипито годишен профилактичен преглед с кардиограма и лабораторни изследвания. И след това след известно време да пуснеш допълнителни в някоя лаборатория в насоката,която те интерсува.
А има ли някаква конкретна причина поради която си правиш всички тези изследвания?
По принцип би могъл да си спестиш част от изследванията - например при нормален ТСХ няма никаква нужда да си изследваш и ФТ3 и ФТ4, освен ако не приемаш някакви лекарства по отношение на щитовидната жлеза или няма някакви вече установени заболявания на щитовидната жлеза итн..... ако се интересуваш какво още можеш да си спестиш - просто пиши и ще те посъветвам.....
По отношение на пълната кръвна картина, тя включва стандартни изследвания , които са напълно достатъчни, а в някои лаборатории на същата цена ще получиш и допълнителни изчислени индекси и други показатели, които не винаги са необходими.
03.06.12
20:48
Не, няма конкретна причина. Като цяло се чувствам чудесно и нямам здравословни оплаквания. Единствено посиняването на ноктите ми от време на време и...това не знам дали е симптом, но от време на време изпитвам странен прилив на енергия. Започвам да мисля адски добре, фокусирам се, имам страхотно настроение...ако мога така да се изразя - истинско щастие. През 90% от времето това настроение го няма, а не мога да разбера от къде се появява. Не виждам връзка с начина ми на хранене или суплементация. Струва ми се, че имам някаква анемия, но доколкото знам при анемия чувството за безпомощност и липса на енергия е доста силно, а аз определено не се чувствам така. Не знам дали има някакви степени на развитие и сила.
Както и да е, като цяло не усещам да съм болен от каквото и да е. Целта на изследването е чисто профилактична. Любопитно ми е и искам да знам в какво положение са нещата вътре в мен.
За TSH, T4 и T3 си прав. Единствено ако TSH е над или под нормата, тогава е нужно да си изследвам другите два, за да се установи мястото на проблема. Ще оставя само TSH в изследването.
Аз малко неправилно съм се изразил, че искам да спестя пари. Не ме е грижа за парите, не мисля, че в името на здравето е редно да се стиска човек. Идеята беше дали всичко горе е нужно или ненужно. Та, и с твоя помощ, Камене, успях да махна още две ненужни стойности (като за начален тест).
Между другото току що видях, че се предлага и възможност за изследване и на витамин B12. Мисля и него да го включа, но ще прочета първо дали има нужда.
казано от Миро на 27.05.12, 13:45:
Лошото е,че хормоните са много скъпи. И изобщо при нас тези неща са скъпи,а в някои западни страни предполагам правят пълните профилактични изследвания на един човек. Защото са разбрали,че за държавите им профилактиката им излиза много по-изгодно от късното откриване и лечение на някои болести. И освен това си ценят хората. Животът на по-способните и талантливите струва нещо за разлика от нашето “общество”.
1. Няма толкова богата държава в Европа и Северна Америка , в която толкова много хормони да се изследват за сметка на здравноосигурителната система само за профилактика.
2. Профилактичният преглед в тези държави в Европа включва повече изследвания отколкото в България, но здравноосигурителната вноска в тези държави не е средно 8 Евро/месец а 20тина и повече ъти повече.
:))
11.06.12
23:22
казано от Тихомир Велев на 03.06.12, 20:48:
Не, няма конкретна причина. Като цяло се чувствам чудесно и нямам здравословни оплаквания, но от време на време изпитвам странен прилив на енергия. Започвам да мисля адски добре, фокусирам се, имам страхотно настроение...ако мога така да се изразя - истинско щастие. .
Случвало ли ви се е понякога всичко да върви като по мед и масло? Събуждате се в прекрасно разположение на духа и тялото, изпълнени с енергия. Тръгвате за ра¬бота и непрекъснато откривате свободни пространства, които ви позволяват да се промъкнете сред натоваре¬ното движение в пиковия час. А след това, независимо дали работите зад бюро или в полето, разрешението на проблем, който едва вчера ви се е струвал непре¬одолим, идва като че ли от само себе си.
Изпълнявате задълженията си ефективно, привид¬но без никакви усилия. В следобедните занимания с те¬нис (или джогинг, или аеробика) се чувствате леки и неуморни.Може и да не сте си го помислили, но най-вероят¬но сте били в Зоната - онова мистериозно, но напъл¬но реално състояние, в което вашият мозък и тяло ра¬ботят заедно и дават най-доброто от себе си. Обикновено чуваме за Зоната, когато става дума за спорт от висока класа.В Зоната съзнанието е спокойно и в същото време - крайно съсредоточено и нащрек. Тялото е гъвкаво, силно и като че ли неуморимо. Човек се намира почти в еуфория. Нищо не може да го разсее, а времето ся¬каш се движи грациозно в темпото на бавен валс.
Легендарният футболист Пеле може би е описал най-добре Зоната: „Изпитвах странно спокойствие, -пише той в книгата си „Моят живот и прекрасната иг¬ра”, - нещо като еуфория. Струваше ми се, че мога да бягам цял ден, без да се уморя, че мога да дриблирам край когото и да било от техния отбор или около всич¬ки заедно, че дори мога да премина през тях. Имах усещане, че не мога да пострадам. Това бе наистина много странно чувство, което изпитвах за първи път. Може би е било просто увереност, но аз съм чувствал увереност много пъти, без да изпитвам подобна непобедимост.”
Тя е действително метаболично състояние, което може да бъде достигнато от всеки и поддържано през целия му живот.
Какво представлява Зоната? С две думи, това е метаболично състояние, в което тялото работи с макси¬мална ефективност. Извън Зоната, животът е такъв, ка¬къвто го познаваме - понякога ни възнаграждава за усилията, в повечето случаи ни изпълва с усещане за безпомощност със своите объркващи проблеми, про¬пуснати възможности и болести, по-големи или по-малки. Влезем ли в Зоната обаче, животът става по-ле¬сен и по-добър. В това състояние ще се радвате на оп¬тималното функциониране на тялото си, на увеличе¬ната си енергия и физическа издръжливост, на засиле¬ната си способност за умствено съсредоточаване и про¬дуктивност, ще се освободите от усещането за глад.
П.П.”ЗОНАТА...ТОВА ОПТИМАЛНО ЗДРАВЕ”...:-)))
12.06.12
11:33
Делев, знам за какво говориш и въпросната “Зона” ми е позната като състояние. Усещането наистина е уникално. Единствения проблем с нея, който аз виждам е, че човек постигнал въпросното състояние често “сваля гарда си”, става по-малко бдителен за заобикалящите ни шитни (а те не са хич малко) и има опасност от едно възгордяване и надценяване, което да доведе до нещо неприятно, което да те изкара на момента от хармонията. Човек никога не трябва да забравя че има доста по-висши, да ги наречем сили, от него. Това е моето мнение :).
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 12.06.12 11:34.
12.06.12
11:56
казано от Камен Генов на 03.06.12, 19:36:
А има ли някаква конкретна причина поради която си правиш всички тези изследвания?
По принцип би могъл да си спестиш част от изследванията - например при нормален ТСХ няма никаква нужда да си изследваш и ФТ3 и ФТ4, освен ако не приемаш някакви лекарства по отношение на щитовидната жлеза или няма някакви вече установени заболявания на щитовидната жлеза итн..... ако се интересуваш какво още можеш да си спестиш - просто пиши и ще те посъветвам.....
По отношение на пълната кръвна картина, тя включва стандартни изследвания , които са напълно достатъчни, а в някои лаборатории на същата цена ще получиш и допълнителни изчислени индекси и други показатели, които не винаги са необходими.
Ако си лептиново резистентен има голяма вероятност ТСХ да не даде ясна представа за функцията на щитовидната жлеза. В този вариант може да имаш нормален ТСХ, нормален ФТ4 и ФТ3, но високите стойности на рТ3 да инхибират ФТ3 и така да ти забавят метаболизма.
12.06.12
23:13
Идеята ти да си пуснеш такива пълни изследвания е прекрасна. Но това, че си се насочил към болница Токуда не е много подходящо най-вече като цена - 320 лв за изследване си е твърде много. Изследвания с добра точност и надеждност могат да ти направят във ВМА единия вариант и в клиничния център за изследвания към Александровска. Там знам, че и апаратурата е добра и хората си разбират от работата. Другото което бих те посъветвал е за да си спестиш парите да идеш при личния си лекар и ако той е разбран като му изброиш долу-горе кои показатели те вълнуват да ти пусне един талон. По НЗОК от това което си описал се включват - всичките клинични показатели, кръвните клетки и други формени елементи, хормоналния статус, електролитите. От това което си писал по-долу смятам, че е добре да имаш като резултат и КАО, защото то си е важно като стойност и съответно като клинична значимост, защото по КАО, хормони и формени елементи на кръвта може да се направи читав извод за цялото ти здравно състояние.
казано от инж. Марин Маринов на 12.06.12, 11:56:
казано от Камен Генов на 03.06.12, 19:36:
quote]
Ако си лептиново резистентен има голяма вероятност ТСХ да не даде ясна представа за функцията на щитовидната жлеза. В този вариант може да имаш нормален ТСХ, нормален ФТ4 и ФТ3, но високите стойности на рТ3 да инхибират ФТ3 и така да ти забавят метаболизма.Той със сигурност не е с резистентност към лептин.
13.06.12
11:33
казано от gazena gadinka на 12.06.12, 23:13:
Идеята ти да си пуснеш такива пълни изследвания е прекрасна. Но това, че си се насочил към болница Токуда не е много подходящо най-вече като цена - 320 лв за изследване си е твърде много. Изследвания с добра точност и надеждност могат да ти направят във ВМА единия вариант и в клиничния център за изследвания към Александровска. Там знам, че и апаратурата е добра и хората си разбират от работата. Другото което бих те посъветвал е за да си спестиш парите да идеш при личния си лекар и ако той е разбран като му изброиш долу-горе кои показатели те вълнуват да ти пусне един талон. По НЗОК от това което си описал се включват - всичките клинични показатели, кръвните клетки и други формени елементи, хормоналния статус, електролитите. От това което си писал по-долу смятам, че е добре да имаш като резултат и КАО, защото то си е важно като стойност и съответно като клинична значимост, защото по КАО, хормони и формени елементи на кръвта може да се направи читав извод за цялото ти здравно състояние.
Благодаря за съветите! Бях при личната лекарка за консултация за резултатите. Първо беше потресена от това, че по собствено желание и воля съм си изследвал неща, които повечето хора е абсурдно да се сетят да си изследват.
Както и да е. Каза, че резултатите са ми перфектни, че съм в идеално здраве, а притеснителните високи стойности вероятно са грешка или просто моментно състояние. За любопитните, резултатите могат да видят тук - http://www.bb-team.org/forums/viewreply/778153
Казах, че бих искал да повторя тестът за половите хормони и каква е процедурата с направленията, но каза, че е трябвало да имам приятел уролог, който да ми даде направление общо взето на приятелски начала. Може би просто отби номера, може наистина да е така и да не може тя да ми даде, но това е без значение за мен. И тя каза, че няма лошо да повторя тестовете, но според нея няма нужда.
Вторите тестове смятам да си пусна във ВМА, тъй че съветът ти е точно на място. :)
Винаги когато правиш повторни изследвания, ВИНАГИ ги прави в същата лаборатория, в която си правил и първите. Трябва да си избереш една лаборатория и винаги да си правиш изследванията само в нея, това е изключително важно особено за хормоналните изследвания. Така при следващи профилактични изследвания, ако има разлика между предните резултати ще знаеш, че има реална промяна в нивата. Мисля,че прекалено много си се филмирал, но при последващи профилактични изследвания може да не ги правиш пак всичките, а само най важните, които дори се дават “безплатно” от здравната каса и са задължителни дори !
13.06.12
13:32
Хммм...и ти като че ли си прав. Аз разсъждавам от гледна точка на това, че самата лаборатория може да допуска грешка при изследването. Може да е еднократна, но ако е системна...
Ще помисля над това.
13.06.12
21:05
Първо да ти кажа - изследванията за тестостерон може да ти пусне и тя, не е задължително да е от уролог. А като повтаряш изследванията е добре да идеш в по-читава лаборатория. На ВМА наистина е хубава.