13.06.12
19:45
Пускам тази тема, понеже е болезнена за мен. Баща ми цял живот нито е пил нито пушил. Бил е спортен гимнастик и след това треньор. В момента е в напреднал фаза на Поаркинсон със склеротична частична атрофия на мозъка. Не познава никой освен майка ми и е почти обездвижен. А беше най- добрия баща на света.
Аз също вярвах в здравословния начин на живот, но ето че нищо което го има в природата не трябва да бъде отхвърляно напълно.
http://health.actualno.com/news_111897.html
Моля без коментари от рода “Пуши като искаш да получиш инфаркт”!
Ако, мога да отговоря на такъв коментар, ще кажа с чиста съвест- да предпочитам пред паркинсон.
Успех на всички в начинанията им.
Темата беше редактирана от Петър Димитров на 13.06.12 20:05.
13.06.12
20:21
казано от Петко К на 13.06.12, 20:01:
:D
Всякакви идиотски теми бях чел, ама ти надмина всички.
Темата цели да накара хора да се замислят, че всяко ограничение което си поставяме сами(Не говоря само за цигари) може би ни вреди толкова колкото ни помага.
Коментар дали темата е идиотска едва ли би помогнало на някой, а и го намирам за доста повърхностен, смешен и абсурден.
Дано се отнасяш с повече мисъл към текущите ти занимания.
Поздрави!
Aз за това си тряскам дневно по половин - една кутия я боро я давидоф или LM :D
Иначе не мисля ,че са толкова полезни цигарите :)
13.06.12
20:54
Това са абсурдни неща!
Съжалявам наистина, че баща ти има болестта на Паркинсън, но ще те светна, че докато съмнителните “учени” са открили статистическа (подчертавам) зависимост при пушачите и честотата на това заболяване, държа да ти кажа, че :
-Единственият рак, който има установена 100%-ова връзка с рисков фактор (лабораторно, хистологично, клинично, епидемиологично и статистически) е плоскоклетъчният карцином на белия дроб. Рисковият фактор е Тютюнопушене.
-Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете
-Ако средната възраст, в която възниква болестта на Паркинсън е около 62-3 , то ракът на белия дроб пристига с години по-рано и съвсем “нямо”.
-Допаминовото лечение на Паркинсън отлага с около 5 години жестоките клинични изяви, докато рака на белия дроб “цъфва” ей така при случайно изследване или при болки и смущения, когато е твърде късно от получилите се метастази в различни органи (мозък, черен дроб, надбъбречна жлеза, кости)
-Тютюнопушенето има пряка връзка със съдовите заболявания (атеросклероза, хипертония)- те пък вече касаят и млади хора на по 35-40год. Те от своя страна ти качват риска от инсулт многократно след 50-55 год. Ако не си късметлия и не умреш след инсулт, само Създателя знае какви способности ще ти останат -я осакатен, я с умствен дефицит или афазия
В случай, че не ти е светнало - ще си отидеш от нещо друго доста по-рано. А ако е инсулт ще се мъчиш достатъчно задоволително. Ако логиката ти е, че си се лишил от “прекрасното занимание пушене” в името на това да не получиш инфаркт, пък накрая имаш Паркинсън- прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Вярно, че имаше един цитат, че здравословните навици само ни удължават мизерното съществуване, но точно в името на това мизерно съществуване всеки ден в болниците хиляди дечица дават мило и драго, да се порадват още година-две. Та били цигарите допълнително спокойствие за възрастните- пълни глупости! Путьовщина. Като ти кажат по-умни от теб, че няма да пушиш- не пушиш!
Ти знаеш ли, че таласемиците с анемия на Кулей трябва да си преливат кръв всеки месец по 1, че понякога и по 2 пъти ОЩЕ ОТ САМОТО РАЖДАНЕ. И понеже се натрупа ексцесивно количество желязо, трябва да приемат лекарства на име железни хелатори. Един от тях е Десферал и се прилага подкожно със специална техника. Иглата се навира ВСЯКА ВЕЧЕР в подкожна гънка на корема, закрепва се и се остава 8 часа забита, докато спиш да ти тече това лекарство. Защо ли? За да си удължат “мизерния” живот, който тъпите пушачи могат да го сторят само, като спрат да дават по 5 излишни лева дневно и да вмирисват дрехите на околните.
Ако тютюна му стане на някой радостта в живота по-добре да яде сладко и дебелее. На никой поне няма да пречи
Не разбрах тезата ти каква е - дай да пушим, че евентуално да намалим риска от паркинсон? :D
Темата ти не само е идиотска, ами и е абсурдна и всеки, който поне малко може да мисли, ще се сети защо.
Поне да беше дал линка към истинското изследване, че да видим какво точно пише, а не да пльосваш някаква кой знае как преписана и преведена статия от някой неграмотен журналист и при това публикувана в сайт, който не е особено надежден източник на научна информация.
Мнението беше редактирано от Петко К на 13.06.12 20:59.
Introducer си го е написал...
Аз , като неука да вмъкна “мнение”
Хмм...и Хитлер е бил въздържател/вегетарианец/непушач , а едва му прикриват “треморът” операторите . Ама той и “друсал” , та не е за пример :D Вероятности... “Божа” работа и според зависи...по-скоро , ако спреш дългогодишен вреден навик и на мор/лошо те избива :D Просто не действаме правилно и това си е - не сме наясно с “нещата” и тялото си....
Да пушиш , е най-голямото малоумие...хаби ти 200ккал , за сметка на най(не единствен засегнат орган)- обременения бял дробец . “Готино е” , да функционира на 30% и да шаваш с патерици ” :) ” . Виждала съм го и да - “красиво е” :) ...и “удобно”...
Малко са хората , които могат да балансират и имат време , да мислят за това....та по “схемата” - без цигари ;)
Кофти ми е , за сполетялата те драма , инак...
Аз не разбирам !!!
Поздрави и успех...
Има немалко статии и публикувани изследвания, според които вредите от тютюнопушенето са силно преувеличени. Доколко са обективни, доколко са спекулативни, аз поне не мога да преценя.
Ако на някой му се търси - ще намери. Сега е модно тютюневите изделия да са много вредни, но пък да не забравяме, че живеем в общество, в което хората умират след повече от 3 яйчени жълтъка. :)
Моля да се има предвид, че с по-горното не отричам вредата от тютюнопушенето, особено в дългосрочен и “закоравял” план.
13.06.12
22:25
Наистина съжалявам за баща ти! Но, както казаха и по-горе - има много фактори. Аз лично приемам по-философски нещата или иначе казано “Ако е писано да те обесят, няма да се удавиш”. Иначе ти пожелавам сила и смелост, защото само мога да си представям, колко ти е трудно в момента. Мислех да пиша и още по въпроса, но не мисля, че има нужда - надявам се да си ме разбрал.
13.06.12
23:17
‘’‘’Ти знаеш ли, че таласемиците с анемия на Кулей трябва да си преливат кръв всеки месец по 1, че понякога и по 2 пъти ОЩЕ ОТ САМОТО РАЖДАНЕ. И понеже се натрупа ексцесивно количество желязо, трябва да приемат лекарства на име железни хелатори. Един от тях е Десферал и се прилага подкожно със специална техника. Иглата се навира ВСЯКА ВЕЧЕР в подкожна гънка на корема, закрепва се и се остава 8 часа забита, докато спиш да ти тече това лекарство. Защо ли? За да си удължат “мизерния” живот, който тъпите пушачи могат да го сторят само, като спрат да дават по 5 излишни лева дневно и да вмирисват дрехите на околните.
Ако тютюна му стане на някой радостта в живота по-добре да яде сладко и дебелее. На никой поне няма да пречи
‘’
Знам повече от колкото можеш да си представиш. Имам дъщеричка на 2 годинки с диабет. Поставям инсулин по 4 пъти на ден и меря кръвна захар по 10 пъти в денонощие.
Единственото, което исках да покажа с темата е малко по - философски поглед към доброто и злото, правилното и не правилното.
Сега мислим, че някой режим е много добър, а след 5 години може да излезе информация, че нещо в него те убива. Това исках да кажа.
Нито искам съчувствие, нито очаквам някои да помага.
Никъде не съм казал, че някой трябва да пуши. Лично аз ги спрях преди 2 години. Спазвам режим, тренирам редовно.
Малко е стаден ефекта на форума. Нормално срещате се, сприятелявате се. А колко ли по- различни мнения щях да получа, ако всеки четеше само текста с темата...?
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 13.06.12 23:50.
13.06.12
23:31
казано от Петър Димитров на 13.06.12, 23:17:
За да си удължат “мизерния” живот, който тъпите пушачи могат да го сторят само, като спрат да дават по 5 излишни лева дневно и да вмирисват дрехите на околните.
Ето това вече беше излишно! Пушач съм, но на базата на един порок не бива да даваш общи определения - не говори добре за теб ;) Изобщо някак ми идва подобно нещо в повече и само от уважение към ситуацията и сериозността на темата още не съм ти теглил една.
Всеки е губил и ще губи близки в този живот, защото няма нищо вечно. Знаеш ли, какво е парадокс - дядо ми почина на 64 г. от цироза, а не пиеше, но за сметка на това пушеше по две кутии цигари на ден, всеки ден от 16-тата си година до днес.
Пуша си, нося си новите дрехи, ям каквото ми е кеф или с други думи - живея си живота. Хайде да ви припомня на всички земетресението от преди няколко седмици, какво щеше да стане ако труса беше с по-силен магнитут? Да, много от пишещите тук щяха да гледат маргаритките от обратната страна, за щастие не стана така. Утре някой може ли да даде гаранция, че няма да се случи, а в други ден, кой може да каже, какво го чака човек дори след един час? Ти може да си видял страданието или края на някой от близките си, но тук има хора, които виждат същото причинено на непознати и то в доста по-големи размери.
Поради тези причини, недей да си мислиш, че знаеш много или си видял всичко, защото съдбата е кучка и това, което мислиш днес за страшно, утре може да не ти се струва чак толкова ;)
13.06.12
23:46
казано от head_hunter на 13.06.12, 23:31:
За да си удължат “мизерния” живот, който тъпите пушачи могат да го сторят само, като спрат да дават по 5 излишни лева дневно и да вмирисват дрехите на околните.
Ето това вече беше излишно! Пушач съм, но на базата на един порок не бива да даваш общи определения - не говори добре за теб ;) Изобщо някак ми идва подобно нещо в повече и само от уважение към ситуацията и сериозността на темата още не съм ти теглил една.
Всеки е губил и ще губи близки в този живот, защото няма нищо вечно. Знаеш ли, какво е парадокс - дядо ми почина на 64 г. от цироза, а не пиеше, но за сметка на това пушеше по две кутии цигари на ден, всеки ден от 16-тата си година до днес.
Пуша си, нося си новите дрехи, ям каквото ми е кеф или с други думи - живея си живота. Хайде да ви припомня на всички земетресението от преди няколко седмици, какво щеше да стане ако труса беше с по-силен магнитут? Да, много от пишещите тук щяха да гледат маргаритките от обратната страна, за щастие не стана така. Утре някой може ли да даде гаранция, че няма да се случи, а в други ден, кой може да каже, какво го чака човек дори след един час? Ти може да си видял страданието или края на някой от близките си, но тук има хора, които виждат същото причинено на непознати и то в доста по-големи размери.
Поради тези причини, недей да си мислиш, че знаеш много или си видял всичко, защото съдбата е кучка и това, което мислиш днес за страшно, утре може да не ти се струва чак толкова ;)
Това което си посочил е казано от introducer, не от мен. Не поставих правилно цитата в предни пост. -:)
Повярвай притеснения имам, но не мисля че е драма или страшно или пък ще видя всичко. Не живея в илюзия. Има много по- страшни неща. Повярвай, ако ме срещнеш някой ден, ще си помислиш, че съм най- щастливият човек на света. И няма да е лъжа.
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 13.06.12 23:51.
14.06.12
00:09
deleted
Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 19.06.12 10:30.
14.06.12
15:34
Единственото, което исках да покажа с темата е малко по - философски поглед към доброто и злото, правилното и не правилното.
Сега мислим, че някой режим е много добър, а след 5 години може да излезе информация, че нещо в него те убива. Това исках да кажа.Нито искам съчувствие, нито очаквам някои да помага.
Най-философският поглед, който ти препоръчвам е да си гледаш трезво на живота и да не го мислиш, кое било съдба, кое било добро или зло. Ако не си забелязал всяко ново проучване е предпоследно и всяко ново нещо е добре забравено старо. Има си утвърдени неща и просто времената с интернета са такива, че всеки гледа да “развенчава” митове. Искрено се радвам, че си отговорен родител, а тия размисли за живота просто идват на емоционална основа. Здравомислещият човек прави каквото трябва до където му се простират възможностите, а неуспехът само дава допълнително чувството, че винаги не си достигнал лимита на способностите.
И всъщност не. Искаш някакво съчувствие, иначе нямаше да споделиш. Няма нищо лошо в това, дори се радвам, че го направи.