17.06.12
21:00
Според вас добре ли е да правя Табата всеки ден?Целта ми е да намаля подкожните си мазнини.Аз имах 20% и след НВД станах 12%.Но сега последните няколко % са ми най-трудни и питам добре ли е по време на НВД да правя Табата всеки ден?Например един ден със спринтове,друг ден с лицеви опори,друг ден с клекове и набирания и така.Аз съм футболист и не ми пречи тичането всеки ден.Миналата седмица правих за 1 път Табата със спринтове и после бях като труп.Но след 4 дена правих пак и след нея си бях ОК.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 20.06.12 11:24.
17.06.12
21:40
Не мога да ти помогна за жалост, но може ли да ми кажеш как мериш подкожните мазнини?
17.06.12
22:39
Еми напиши в гугъла и имаше едни сайт,където си ги измерваш.А и в училище ни ги мериха и бяха с 1% разлика от тези от сайта.
Ето го http://lubomirivanov.com/1322/
Dan John май е първия, които популяризира протокола табата, като препоръчваше да се прави с преден клек или тръстери(вече не препоръчва тръстерите). В много от последващите си статии иронизира хора, които му пращат имейли с въпроса “Дан, може ли да правя табата всеки ден?” :)
Прави си изводите :)
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 17.06.12 22:54.
17.06.12
22:54
Грам мускул нямаш,тръгнал си да чистиш..
17.06.12
23:31
Значи да не я правя всеки ден.
18.06.12
00:49
Когато правиш спринтове или друго кардио, гледай да не надвишаваш пулс 130-140, защото тогава почва да се гори и мускула. Ти къде си тръгнал да сваляш толкова в корема, бързата работа срам за майстора.. нямаш мускули, какво правиш ? Имаш само пупа :P. Прави дроп-серии и супер серии, наблягай на храната. Защо не оставиш за сега Табата на страна ? Прави си кардио и тренирай, за да не изгубиш и мускул. Поне аз съм на това мнение, не искам критики от никой.
Препоръчвам ти да се опиташ да я правиш всеки ден. Вероятно няма да издържиш дълго, но ще си направиш добри изводи за себе си. :)
18.06.12
04:30
Когато правиш спринтове или друго кардио, гледай да не надвишаваш пулс 130-140, защото тогава почва да се гори и мускула
аве ти няма ли да спреш да плющиш уникалните глупости?
към модовете: тоя си прави гаври, според мен си плаче за бан.
казано от Станимир Жеков на 17.06.12, 21:00:
Според вас добре ли е да правя Табата всеки ден?Целта ми е да намаля подкожните си мазнини.Аз имах 20% и след НВД станах 12%.Но сега последните няколко % са ми най-трудни и питам добре ли е по време на НВД да правя Табата всеки ден?Например един ден със спринтове,друг ден с лицеви опори,друг ден с клекове и набирания и така.Аз съм футболист и не ми пречи тичането всеки ден.Миналата седмица правих за 1 път Табата със спринтове и после бях като труп.Но след 4 дена правих пак и след нея си бях ОК.
Ами аз да ти кажа, лично мое мнение е, че няма проблем. Аз правя табата със спринтове през ден. Като в дните които не правя, отново имам интервално кардио, но не толкова на често и по-дълги спринтове, примерно на всеки 7-10 мин. по 1-2 мин спринт. Най-често използвам кростренажора си в къщи - 12кг маховик на последна степен, а през почивните дни съм на стадиона. :)
Табата спринтове всеки ден може би е излишно.
Табата на различни упражнения с различни мускулни групи всеки ден- не виждам проблем....стига тялото ти да може да го понесе :)
м/у другото тия снимки в профила ти на 12% мазнини ли са?!?!?
18.06.12
13:20
Значи снимките са когато бях около 20%,нови не съм качвал.И футбол си играя от 2 години,но постоянно ядох боклуци и за това сега съм така...
18.06.12
13:27
Значи може да пробвам да я правя всеки ден,но с различни упражнения.
не съм разбирач, но ако очакваш да си в добра форма с 4 минутна тренировка, пък била тя и всеки ден - по-добре забрави от сега :)
18.06.12
15:26
казано от Redalex на 18.06.12, 15:20:
не съм разбирач, но ако очакваш да си в добра форма с 4 минутна тренировка, пък била тя и всеки ден - по-добре забрави от сега :)
зависи на какво казваш добра форма ;)
Табата е протокол, който може да се нагоди доста добре. Обаче въобще не става дума за Табата с планкове - супер тъпо, за Табата със суингове - още по-тъпо, за Табата коремни преси или за Табата с клек със собствено тегло - е тези са върха на глупостта :)
Може да правиш две различни движения в два Табата протокола един ден, на следващия две други и нека да видим дали няма да си по-добре от 50% от останалите трениращи ;)
Странното е че първият, който ти хареса мнението е Блажка, при положение, че оня ден ми обясняваше колко яко било табата планкс....
За клековете с лично тегло или суинговете би ли ми разяснил защо е тъпо?...по-подробно и обосновано, ако може.
Всъщност - какво точно значи - “тъпо”?
18.06.12
15:43
казано от Redalex на 18.06.12, 15:39:
Странното е че първият, който ти хареса мнението е Блажка, при положение, че оня ден ми обясняваше колко яко било табата планкс....
аха, ама я я питай колко я нахраних днес на л.с. точно за тая табата с планкове (devil) ;)
казано от Redalex на 18.06.12, 15:39:
За клековете с лично тегло или суинговете би ли ми разяснил защо е тъпо?...по-подробно и обосновано, ако може.
Всъщност - какво точно значи - “тъпо”?
Отговора на твоя въпрос е в самата същина на протокола ;)
Иначе мога да ти отговоря подробно, обосновано, но не смятам да го правя... ;)
“Тъпо” значи безрезултатно усилие и загубено време за изпълнението му.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.06.12 15:44.
Защото на мен днес ми казаха, че е напълно излишно, което не означава, че няма да го правя, след всичко, кето ми включва тренировката, а не само да разчитам на табати, а дали изобщо ще се сетя да го правя е съвсем друг въпрос.
Планкът ме мори, докато ме мори, ще го правя от време на време, дали в табата или отделно, както дойде.
Табата с планкове е едно от малкото неща в тренировката на бат Вики, което съм определял, като безмислено(айде, не тъпо)...:)))
Някои казват, че със собствено тегло след табата им гръмвали бедрата...ми то и след 300м. спринт гръмваш, както и след 2 минути клек с ЛТ:))) Ама файдата каква ще е...по-скоро никаква:)))
Планк, аз бих правил за максимално задържане с максимална тежест.
Табата бих правил с тежка тяга, или бърпита с жилетка:)
Иначе и аз бая табати правих едно време...готино е, но с някаква гири...бодиуейт изпъленията и на мен вече не допадат.
Мнението беше редактирано от slavko на 18.06.12 15:56.
казано от James Hinks на 18.06.12, 15:43:
това май ти е навик и в този ред на мисли, прави по-горното ти мнение напълно излишно ...един вид “безрезултатно усилие и загубено време за изпълнението му”
18.06.12
15:49
както и след 2 минути клек с ЛТ:))) Ама файдата каква ще е...по-скоро никаква:)))
Планк, аз бих правил за максимално задържане с максимална тежест.
Табата бих правил с тежка тяга, или бърпита с жилетка:)
Най-малкото ако си в поне някаква спортна форма, клековете със собствено тегло са пълен т*шак.
18.06.12
15:52
казано от Redalex на 18.06.12, 15:46:
казано от James Hinks на 18.06.12, 15:43:
това май ти е навик и в този ред на мисли, прави по-горното ти мнение напълно излишно ...един вид “безрезултатно усилие и загубено време за изпълнението му”
Ооо не, адаш, не, напротив - като ми плащат заплата да пиша по форумите аргументирано - ще го правя, ама като ми плащат за друго и писането на аргументи по форумите ми пречи да върша това, за което ми плащат...в къщи форумна слава не ядем ;) Нито пък мога да я облека на малкия или да платя тока с нея.
Днес съм изписал около 50 л.с. (без да преувеличавам) и то все на някой да му откликна на терзанията и лутанията. Знаеш ли великите кондицонни умове как свалят кожи за тая дейсност ? Аз го правя фор фрий и за това - когато искам аз, а не когато иска някой (wave)
казано от Puppy на 18.06.12, 15:44:
Защото на мен днес ми казаха, че е напълно излишно
Това ми звучи като “на мен бати ми каза, че е видял един съсед, чийто братовчед чул, че жена му яла банички и били много вкусни”
Ти си малко като ветропоказател...накъдет духне вятъра и аре наобратно...може в рамките на 5 секунди да ти се промени мнението на 180 градуса, защото някой ти казал нещо.
казано от Redalex на 18.06.12, 15:56:
казано от Puppy на 18.06.12, 15:44:
Защото на мен днес ми казаха, че е напълно излишно
защото някой ти казал нещо.
Не някой, а James Hinks.
Но и аз не смятам да ти обяснвам каква е зависимостта тук, защото все пак ти тренираш при хората с дрешките Рийбок и километричните зали... Trend-а е голяма работа, а?
Саше, това с Блажка е синдрома на начинаещия трениращ...доста от нас са минали по този път. Тя поне има сериозни хора, които да я напътстват.
Докато откриеш своя си път, е бая трудно...
Аз по едно време си бях наумил, всеки ден да правя сутрин по 300 бърпита, че да ставам издръжлив...е, не ми се получиха нещата:)))
Та същото е и с клековете на лично тегло...
Ако си някакъв затлъстял импотент и си се сетил на 50 да тренираш...табата с коремни преси ще е бахти и зора...ако си средно натрениран, надали ще извлечеш много ползи...освен да я ползваш за отбиване на номера:)
казано от James Hinks на 18.06.12, 15:52:
Ооо не, адаш, не, напротив - като ми плащат заплата да пиша по форумите аргументирано - ще го правя, ама като ми плащат за друго и писането на аргументи по форумите ми пречи да върша това, за което ми плащат...в къщи форумна слава не ядем ;) Нито пък мога да я облека на малкия или да платя тока с нея.
Днес съм изписал около 50 л.с. (без да преувеличавам) и то все на някой да му откликна на терзанията и лутанията. Знаеш ли великите кондицонни умове как свалят кожи за тая дейсност ? Аз го правя фор фрий и за това - когато искам аз, а не когато иска някой (wave)
Съгласен съм с първата част, но малко си противоречиш с втората....ако на тези 50 човека си им отговорил така аргументирано, то по-добре изобщо не им отговаряй...така или иначе пари от тях не си изкарал.
Нямам против да не споделяш компетентното си мнение (в което не се съмнявам), но не виждам смисъл да споделяш мнение от типа “това е адски тъпо, но само аз и Далай Лама знаем защо е тъпо и няма да ви кажа.....пък вие ако искайте питайте Далай Лама” ....не за друго, а защото е загуба на време - на първо място за теб да го напишеш и на второ място на мен и още 50 човека да го четем, че и после да отговарям/е и става дълга и широка :)
С две думи какво искам да кажа: Винаги слушам чуждото мнение и се опитвам да разбера човека насреща, но когато ми говори с аргументи и факти. Защото в противен случай си говорим общи приказки и не сме си от полза един на друг....а все съм си мислел, че хората влизат по разни форуми, за да четат информация, която им е полезна + да се забавляват.
ПП. Понеже отвори дума за заплата и пари- кажи цена колко ще ми струва да ми обясниш в какво се корени тъпотата на табата протокола за клек с лично тегло... :)
18.06.12
16:11
казано от Redalex на 18.06.12, 16:05:
Никой не насилвам да ми вярва, още повече, че протокола Табата е дъвкан на много места и е разяснявано какво и защо ;)
Обикновено след пост като твоя много хора губят шансове да получат нещо от мен...башка авторите ;)
инак - това ме устройва напълно и не е скъпо :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.06.12 16:13.
James не ти отговори, защото тръгна с малко иронийка от сорта: ” би ли ми разяснил защо е тъпо?”, че и накрая добави “...по-подробно и обосновано, ако може”. Ест, че няма да ти каже. Първо на първо, не помня, ако някой го е попитал нормално, да не е отговорил и второ той се забавлява с повечето тука...
Мнението беше редактирано от Витан на 18.06.12 16:13.
казано от James Hinks на 18.06.12, 16:11:
...
бахти колко е грозно...отказвам - ще си седя невеж до края на живота си явно :)
казано от Puppy на 18.06.12, 16:00:
Но и аз не смятам да ти обяснвам каква е зависимостта тук, защото все пак ти тренираш при хората с дрешките Рийбок и километричните зали... Trend-а е голяма работа, а?
Блажке, вече няколко пъти те засичам, че правиш подобни изказвания за хората с дрешките рийбок... май нещо ти е комплекс ;)
18.06.12
16:15
ПП. Понеже отвори дума за заплата и пари- кажи цена колко ще ми струва да ми обясниш в какво се корени тъпотата на табата протокола за клек с лично тегло... :)
Тъпотата е в това,че някои много четат,а малко тренират :))
казано от Витан на 18.06.12, 16:13:
James не ти отговори, защото тръгна с малко иронийка от сорта: ” би ли ми разяснил защо е тъпо?”, че и накрая добави “...по-подробно и обосновано, ако може”. Ест, че няма да ти каже. Първо на първо, не помня, ако някой го е попитал нормално, да не е отговорил и второ той се забавлява с повечето тука...
за забавлението ми е ясно ...виждам го ежедневно :)
за другото- няма ирония.
казано от Redalex на 18.06.12, 16:15:
...
бахти колко е грозно...отказвам - ще си седя невеж до края на живота си явно :)
казано от Puppy на 18.06.12, 16:00:
Блажке, вече няколко пъти те засичам, че правиш подобни изказвания за хората с дрешките рийбок... май нещо ти е комплекс ;)
Не бе, просто ти се кефя колко си надъхан и знам как ми говориш за това, което големите кросфитъри правят в Дания, дрешките и добавките, за които даваш луди пари, не ти помагат, всичко е схема да привличане на клиенти. Как беше думата - комерс.
Вече ако покажеш потенциал е друго, иначе докато печелят пари от теб, ще те дундуркат като бебе.
Ние тука може да си нямаме големи кросфитъри, но си имаме големи животни.
Със здраве, няма какво да дъфчем повече тук.
Едит: Да отбележа, че не съм искала да се меся в темата, но ми споменаха името 10-ина поста по-горе, наложи се :D
“Пък тя каза...”
Мнението беше редактирано от Блажка на 18.06.12 16:26.
Блажчице, ти така или иначе си навсякъде:)
За съжаление Кросфита си стана як комерс, но това според мен си е нещо нормално и е признание, че се припознава и все повече ще се популяризира...
От нас остава да тренираме разумно и достатъчно, за да не ни подравят тениска от регионалните, а да отидем да си ги вземем с билет за Игрите:)
Ето и моите 5 пари:
Табата с клек без тежест - доста добро, особено за запознаване с протокола. Тези от вас, които са много напреднали, моля да не го правят, ще вземе да им падне реномето. (giggle)
Планк в стил Табата - върши работа. Разбира се, не може да се нарече истинска Табата по ред причини, затова може да си го наричате интервална тренировка с планк. Напредналите просто да увеличат продължителността на интервалите работа или да си сложат един диск 20-25 кг на гърба.
И още нещо - Табата НЕ Е за всеки ден. За един път в седмицата по-може. Истинската Табата е раздаване докрай, до положение да се чудите какво е това на лицето ви и след няколко минута да установите, че то било пода.
18.06.12
21:06
Утре ще пробвам табата с клек без тежест
18.06.12
21:06
А например става ли с скачане на въже?
Никой не насилвам да ми вярва, още повече, че протокола Табата е дъвкан на много места и е разяснявано какво и защо ;)
Обикновено след пост като твоя много хора губят шансове да получат нещо от мен...башка авторите ;)
инак - това ме устройва напълно и не е скъпо :D
Джеймс, от тренировки разбираш много човече, но от коли... грам ама грам. Как може да ти харесва такава “кола” :)
ПП: Междудругото това с “кажи защо мислиш така” никога не ми е било ясно. Трябва да се обосновават и двете тези. Не разбирам защо почти винаги се искат аргументи само от този, който не е съгласен.
Мнението беше редактирано от default на 18.06.12 21:40.
казано от Станимир Жеков на 18.06.12, 21:06:
А например става ли с скачане на въже?
Ако можеш дабъл андърс :)
казано от default на 18.06.12, 21:32:
ПП: Междудругото това с “кажи защо мислиш така” никога не ми е било ясно. Трябва да се обосновават и двете тези. Не разбирам защо почти винаги се искат аргументи само от този, който не е съгласен.
Ако правилно съм те разбрал - искаш да се обоснова, защо табата е добър метод за трениране...?
Реално погледнато- нямам 100% сигурност, че методът е добър или по-добър от нещо друго. Просто чета какво пише за този метод:
Izumi Tabata was the founder and creator of Tabata. He conducted a test which tested two groups of athletes. The first group was ordered to train in moderate intensity exercises (this includes jogging, skipping, swimming, cycling and so forth) at 70% lasting an hour for each training day for five days a week for a total of six weeks. The result from this group was that their aerobic system improved, however their anaerobic system improved little to none.
The second group was ordered to train 4 days a week for a total of 6 weeks at a high intensity (170%) each training day lasting 4 minutes. The results of this training group was that they increased their aerobic system much more than the other group and that they had a 28% increase.
This means that the group performing high intensity training (Tabata) had much more improvements than the group performing moderate intensity.
Basically, you can get much more done in less time in Tabata training than you can in long distance running.
Източник: http://tabatatraining.org/?p=44
Подобни неща пише и тук: http://www.bb-team.org/articles/3905_tabata
Та в общи линии разни умни глави от разни знайни и незнайни университети направили изследвания, анализи и сравнения и написали разни дебели доклади по въпроса, които еднозначно казват какъв е ефектът от подобно трениране... и когато някой каже, че това е пълна глупост ми се щеше да чуя обосновано мнение по въпроса ...и нищо повече.