18.06.12
23:05
Дабъл андърс го правя няколко пъти и после се спъвам :D Трябва да се науча.
казано от Redalex на 18.06.12, 22:28:
Ако правилно съм те разбрал - искаш да се обоснова, защо табата е добър метод за трениране...?
Явно съм могъл да бъда и по-ясен. Защо табата клекове със собствено тегло е добър метод? И не е нужно да се обосноваваш, тъй като недоумението ми е по-принцип защо някой трябва да се обосновава за това, което мисли, е изпробвал, е забелязал, а не конкретно към теб.
Относно табата, какво да ти кажа... Един метод, станал магически сред кросфит трениращите почти както 21 за бодибилдърите :)
ПП: В последно време забелязвам две неща: или се опитваме да се убедим в това, в което всички сме убедини или съмишленици да влясът в безсмислен спор, задоволявайки его.
Мнението беше редактирано от default на 19.06.12 06:46.
19.06.12
09:20
казано от Vic на 18.06.12, 17:20:
Табата с клек без тежест - доста добро, особено за запознаване с протокола. Тези от вас, които са много напреднали, моля да не го правят, ще вземе да им падне реномето. (giggle)
И още нещо - Табата НЕ Е за всеки ден. За един път в седмицата по-може. Истинската Табата е раздаване докрай, до положение да се чудите какво е това на лицето ви и след няколко минута да установите, че то било пода.
Сори Вик, ама въобще не си прав...Табата с тръстъри всеки ден е абсолютно изпълнима от НЕтрениран човек... :)
Ако ще говорим за серизона тренировка само с Табата протокол, то трябва да си изберем 3 различни движения и да им отделим 30 минути. И чаааак тогава става за “един път седмично” ;)
казано от default на 18.06.12, 21:32:
Джеймс, от тренировки разбираш много човече, но от коли... грам ама грам. Как може да ти харесва такава “кола” :)
Ами аз съм практик и обичам здрави, качествени и сравнително евтини неща...Радвам се, че на вас не ви харесва. Аз пък не харесвам “спортните” коли тип “Бързи и Яростни”...Да, от коли не разбирам, разбирам(и то малко) от 4х4(или джипове иначе казано)... ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.06.12 09:23.
Default, aз лично никого не се опитвам да убеждавам в нищо ...единствено питах за обосновано мнение :)
Реално методът табата се ползва във всеки спорт, а не само в кросфит. Вчера гледах някакъв ММА батка, който правеше странни работи по метода табата.
За клека с лично тегло и табата- мен лично ме кефи и виждам прогреса и резулата от него.
Сигурен съм, че по-нагоре в темата доста хора се изказаха, без някога да са пробвали въпросния клек с лично тегло по метода табата....но както каза Вик - по-добре и да не го пробват, за да няма неприятни изненади :)
Мнението беше редактирано от Redalex на 19.06.12 09:50.
19.06.12
09:38
казано от Redalex на 19.06.12, 09:30:
Сигурен съм, че по-нагоре в темата доста хора се изказаха, без някога да са пробвали въпросния клек с лично тегло по метода табата....но както каза Вик - по-добре и да не го пробват, за да няма неприятни изненади :)
Аз пък съм сигурен, че съм пробвал толкова неща, колкото не са пробвали всичките ти елитни кросфитъри в Дания взети заедно...Да, никога не съм правил Табата с клекове със собствено тегло. И не виждам за какво точно да ги правя така, при положение, че със 100 кг щанга правя почти 60 клека наведнъж...Вик понякога направо ме изумява с такива включвания - не говорим за тренировки на шестокласници в училище все пак...
19.06.12
09:47
И мен ме кефеше метода табата със собствено тегло... ама когато излезнах от хепатитното отделение, тогава много го правех :D беше ми трудничко :D
Чудя се клек СТ по метода на табата какви качества толкова развива...съмнявам се да ми помогне да клекна 100 пъти с 50-60 кг щанга без да я оставям. Ако някой каже, че е за издръжливост... (puke)
James, радвам се че си пробвал много неща... :)
Предполагах, че не си пробвал, но не визирах теб :)
Както и да е...шестокласници, второкласници, атлети ...всеки си преценява какво и как да тренира.
Мнението беше редактирано от Redalex на 19.06.12 09:52.
19.06.12
09:56
казано от Redalex на 19.06.12, 09:50:
Както и да е...шестокласници, второкласници, атлети ...всеки си преценява какво и как да тренира.
Ами...да...всеки си преценява как да тренира, но на преценката на някои се доверяват и други, на трети пък собствената им преценка не им върши работа така, както им се иска...
Преценявай си...със здраве :)
Аз все повече се отказвам да пиша и да споделям. Мисля даже след логовете на Pure Nutrition съсвем да спра и да почна като Хънтъра - само гавра...явно, че това е пътя :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.06.12 10:08.
Аз като тинейджър (15-16 годишен) се раздвижвах всеки ден с 200 клека (4х50), и не ми отнемаха повече от няколко минути, че трябваше да вместя и още 100 лицеви и 200-300 коремни преси :D
Мнението беше редактирано от Петко К на 19.06.12 09:58.
казано от James Hinks на 18.06.12, 16:11:
казано от Redalex на 18.06.12, 16:05:
инак - това ме устройва напълно и не е скъпо
Мен пък много ме радва тоя звяр...аз също имам слабост към 4х4..
Бат’ Сашо,живи и здрави като пристигне новата придобивка,ще дойда да я покажа и да почерпя по едно кафе.
Само не знам кога ще е де! ;)
Мнението беше редактирано от Jikata на 19.06.12 10:05.
19.06.12
10:07
казано от Jikata на 19.06.12, 10:04:
казано от James Hinks на 18.06.12, 16:11:
казано от Redalex на 18.06.12, 16:05:
инак - това ме устройва напълно и не е скъпо
Мен пък много ме радва тоя звяр...аз също имам слабост към 4х4..
Бат’ Сашо,живи и здрави като пристигне новата придобивка,ще дойда да я покажа и да почерпя по едно кафе.
Само не знам кога ще е де! ;)
Аз па като пристигне тоя звяр от САЩ ще почерпя едно агне...само и аз не знам кога ще е...надявам се към октомври
Добре...тъкмо ще те натоваря заедно с него и агнето в каросерията и ще потеглим на някъде :D
edit:Всъщност,поразгледах ги сега малко vehiCross-четата ,май няма да мога да го кача :D
Мнението беше редактирано от Jikata на 19.06.12 10:20.
казано от James Hinks на 19.06.12, 09:20:
Табата с клек без тежест - доста добро, особено за запознаване с протокола. Тези от вас, които са много напреднали, моля да не го правят, ще вземе да им падне реномето. (giggle)
И още нещо - Табата НЕ Е за всеки ден. За един път в седмицата по-може. Истинската Табата е раздаване докрай, до положение да се чудите какво е това на лицето ви и след няколко минута да установите, че то било пода.
Сори Вик, ама въобще не си прав...Табата с тръстъри всеки ден е абсолютно изпълнима от НЕтрениран човек... :)
Ако ще говорим за серизона тренировка само с Табата протокол, то трябва да си изберем 3 различни движения и да им отделим 30 минути. И чаааак тогава става за “един път седмично” ;)казано от default на 18.06.12, 21:32:
Джеймс, от тренировки разбираш много човече, но от коли... грам ама грам. Как може да ти харесва такава “кола” :)
Ами аз съм практик и обичам здрави, качествени и сравнително евтини неща...Радвам се, че на вас не ви харесва. Аз пък не харесвам “спортните” коли тип “Бързи и Яростни”...Да, от коли не разбирам, разбирам(и то малко) от 4х4(или джипове иначе казано)... ;)
Сашо,
Аз съм от хората, които изпробват на себе си, преди да го дадат на другите - Lead by example or go home.
Та когато коментирам, вкарвам собственото си виждане и опит. А в опита ми с Табата присъстват дори и два провала на Табата с тръстъри с 40 кг и един на преден клек също с 40 кг. Правил съм успешна двойна, тройна и четворна Табата с вариации с пудовки, както и Табата със заден клек на 60 кг без пускане на щангата през почивките. Имам представа, какво да очаквам и съвсем съзнателно не го правя често. Виждал съм как се гърчат и други тренирани хора на Табата с клек без тежест.
Табата НАИСТИНА е изродско натоварване, ако се прави ПРАВИЛНО. Ако това за теб е загрявка, има две логични обяснения - или аз съм посредствен като ниво или ти не го правиш така, както аз.
Колкото до колата - симпатяга е! Аз си падам по джипове, особено по такива, дето изглеждат като да са дялани с брадвата и пантите да са външни... (rock)
В този ред на мисли, да кажа и моя опит или по-скоро да задам въпрос.
Последно правих 30 клека на 65кг, като оставих 2 пъти щангата, на 17-тото и на 23-тото повторения.
Можех да клекна и още 20 пъти с тея кила(СТ), но когато ми кажат да клекна 100 пъти без тежест на 50-тото повторение ме удря дясно в кръста. Защо?
Когато правя планкове с по 30-40 кила на гърба, издържам по 40 сек. Правя 2-3 рунда и си тръгвам like a boss, когато правя планкове без тежест в протокол “Табата” накрая съм се препотила цялата и едвам живея. Защо?
19.06.12
11:06
казано от Vic на 19.06.12, 10:43:
Табата НАИСТИНА е изродско натоварване, ако се прави ПРАВИЛНО. Ако това за теб е загрявка, има две логични обяснения - или аз съм посредствен като ниво или ти не го правиш така, както аз.
Вик, този протокол има само един начин на изпълнение - на скорост. Също както има само един тип упражнения, които са подходящи за него - тежки, многоставни, с голяма амплитуда, с достатъчно участие на краката. Всичко останало е просто тренировка с интервали 20/10 секунди, което не я прави автоматично Табата. Като два пъти написах - протокола е дъвкан много, има достатъчно информация и не е нужно да се обясняваме. Метода е станал популярен и съответно и комерсиален. Почнали са вариации, измислици, нагаждания - да, но тези неща вече не са с идеята, с която е съзаден протокола...Който го интересува да прочете ;)
Не знам какви натренирани хора си виждал да припадат, аз съм виждал как месеци наред се прави всеки ден Табата с тръстъри с 10 кг. Да, вярно, че става въпрос за момиче...както и това нещо и беше загрявката преди тренировка, след 4-5 км крос.
казано от Vic на 19.06.12, 10:43:
Колкото до колата - симпатяга е! Аз си падам по джипове, особено по такива, дето изглеждат като да са дялани с брадвата и пантите да са външни... (rock)
Е, тоя точно е спечелил награда за дизайн, та не можем да кажем, че е дялан с брадвата :D
Колкото и да си падам по джипове вече ходя пеш...или почти.
казано от Redalex на 19.06.12, 11:03:
щото и ти тукощо си излязла от хепатитно отделение ;)
бих ти отговорил с едни думи на мой учител по биология, голям циник, но ще си замълча...живота ще ти даде най-правилния отговор след време.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.06.12 11:45.
19.06.12
11:10
казано от Redalex на 19.06.12, 11:03:
щото и ти тукощо си излязла от хепатитно отделение ;)
Точно !
@Redalex, понякога имам чувството, че си говориш просто ей така. Замисляй се, пробвай и тогава използвай иронията си... никък не харесвам поведение като твоето.
Темата просто стана супер безсмислена вече !
казано от Puppy на 19.06.12, 10:52:
В този ред на мисли, да кажа и моя опит или по-скоро да задам въпрос.
Последно правих 30 клека на 65кг, като оставих 2 пъти щангата, на 17-тото и на 23-тото повторения.
Можех да клекна и още 20 пъти с тея кила(СТ), но когато ми кажат да клекна 100 пъти без тежест на 50-тото повторение ме удря дясно в кръста. Защо?
Защото най-вероятно усукваш таза при изправянето, когато ти е леко и правиш бързи повторения. Едното ти коляно вероятно пада по-ниско при изправянето и се получава това. Имала ли си различна мускулна треска от клекове? В смисъл на единия крак да те боли повече бедрото, а от другата страна повече глутеуса?
казано от Puppy на 19.06.12, 10:52:
Когато правя планкове с по 30-40 кила на гърба, издържам по 40 сек. Правя 2-3 рунда и си тръгвам like a boss, когато правя планкове без тежест в протокол “Табата” накрая съм се препотила цялата и едвам живея. Защо?
Едно е да правиш планк с достатъчна почивка, съвсем друго с някакви си 10 сек “почивка”, в които я вдишаш 4-5 пъти, я не.
Да, аз съм така на всички клекове - като ми е леко и явно не мога да клекна права и все се кривунтя нанякъде.
Ако правя клекове в комплекс с 30-40кг точно такава ми е мускулната трескта - на десен крак ме боли прасеца и д-то, левия крак изобщо не ме боли, или най-много д-то. Ако клякам с по-голяма тежест 90-100 кила или серии на 80, ме заболява само прасец-а, дори нямам мускулна треска. На клекове със собствено тегло, примерно в комбинация със суингове, винаги имам зверска треска на следващия ден.
казано от James Hinks на 19.06.12, 11:06:
...
Не знам какви натренирани хора си виждал да припадат, аз съм виждал как месеци наред се прави всеки ден Табата с тръстъри с 10 кг. Да, вярно, че става въпрос за момиче...както и това нещо и беше загрявката преди тренировка, след 4-5 км крос.
...
Което ме връща към моите разсъждения за “спринтьорите” и “темповиците” - Лимка (темповик) спокойно изкарваше Табата сякаш без особени усилия, докато аз (спринтьор), умирам всеки път.
Ще ми се Славко и Маргото също да изкоментират - те двамата също са “спринтьор” и “темповик”.
Мнението беше редактирано от Vic на 19.06.12 11:24.
Както казваш, аз съм тип “темповик”...не ми се коментираше, тъй като аз загрявам с протоколи от типа Табата ;) ...просто наистина не ми представляват усилие. И за тези, които биха казали, че не влагам всичко от себе си по време на работните интервали, могат да дадат коментара си тези, с които съм тренирала.
Относно сравнението на двата типа, със Славко сме правили табата с еднакво упражнение с относително еднаква тежест (процентно, спрямо личното тегло)...след края на 4-те минути аз бях готова да продължа с основната част от тренировката, а за него - той сам може да каже как се е чувствал :)
Ами мен бате Вики ме познава повече от добре:)
За табата с клекове :
Един ден реших да се натегна на макс на нея...с тежести на глезените, че иначе подскачам. Първия интервал направих 30 клека!!! нататък не помня, но на последния едвам станах 12, което е трагично...но аз съм такъв-газ на макс и после мъки!!!
Наистина зависи как се раздаваш, ако тръгнеш “Do or die” и със сгъване за бицепс, ще се прекършиш...
А за случая с Марги, правихме Burpee to power snatch…за нея с лост, аз с 55кг. И разбира се, първите 3 рунда сцепих мрака за по 8-9 повторения, после едвам докатвах по 3…
А Марги продължи да си тренира...
Тук, ПАК отговора е “зависи”...
Четворни табати, особено с пудовки, знам че правят само Вик и мисля, че и ловешкия бик се е пробвал.
19.06.12
11:44
казано от slavko на 19.06.12, 11:39:
Четворни табати, особено с пудовки
Много искам да ми кажеш 4 многоставни движения, в които да има достатъчно(че даже и преобладаващо) участие на краката, както и голяма амплитуда...с пудовки...Щото се връщаме на въпроса какво точно представлява метода Табата...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.06.12 11:49.
казано от slavko на 19.06.12, 11:39:
и ловешкия бик се е пробвал.
Това звучи доста митично :D
Мнението беше редактирано от Блажка на 19.06.12 11:52.
1. Обръщане с клек и тласкане
2. Изхвърляне с клек(борческата)
3. Напад с пуш преса(това май не се прави много, но е МНОГО добро)
4. Не се сещам:)
19.06.12
11:58
казано от slavko на 19.06.12, 11:51:
1. Обръщане с клек и тласкане
2. Изхвърляне с клек(борческата)
3. Напад с пуш преса(това май не се прави много, но е МНОГО добро)
4. Не се сещам:)
Не са баш с преобладаващо участие на краката и условието за амплитудата ;) Освен “2.” и донякъде “1.” с модифициране.
19.06.12
12:02
Аз съм доволен от суинговете или гоблет клек с пудовки при този протокол. Другите движения, вкл. и тръстърите нямат такъв потенциал като различните видове клек - за мен поне да вдигаш тежка щанга над главата си, когато цялото ти тяло трепери от умора е кофти идея - риска нараства в математическа прогресия и е много вероятно да сгрешиш и да повредиш нещо - оборудването примерно.
Но въпроса е по-скоро за тренировъчната методология - ако следваш някакъв вид линейна периодизация, вероятно в конкретния отрязък от време може и да има смисъл да се тормозиш всеки ден с табата, при условие че търсиш някаква конкретна адаптация. Но ако си обикновен трениращ любител си е направо смешно и ненужно. Но и по-комични неща съм виждал по залите като наближи лятото.
19.06.12
12:21
Предполагах, че не си пробвал, но не визирах теб
Ако си визирал мен, аз съм правил 3 последователни табати с клек без тежест, както и 1000 клека без прекъсване :D така че да кажем че съм пробвал туй онуй.
19.06.12
13:29
Аз вчера пробвах Табата с клекове(без тежест) и сега имам адска мускулна треска.В най-малката серия направих 15повторения,а в най-голямата 21 или 20мисля.
За последно от мен по темата.
Както се разбра, аз изпитвам сериозно уважение към Табата и известна доза боязън. По същия начин се страхувам от Калсу, Фран и Линда.
За част от вас, Табата явно се брои за малко по-задъхваща загрявка - освен едно “Браво!” и “Уау!” друго не мога да кажа. Ще ми се да можех и аз така, но... всеки със силните и слабите си страни.
22.04.14
00:11
Здравейте! Ще бъда извън БГ за 10дни. В залата съм тренирала по метода табата с лост без тежести и имам някаква представа какво е и какво да правя. Въпросът е добре ли ще е, ако 10дни тренирам само по този метод? Просто искам да се поддържам през този период и като вляза в залата на 11-тия ден да не съм съвсем извън форма.
23.07.14
23:31
Здравейте,
Включвам се в движение и искам да споделя моето впечатление за табата тренировките (и защо мисля, че не са нужни планковете в табата).
Като цяло толкова кратка и интензивна тренировка намира или губи смисъл в типа избрани упражнения и начина по който са подредени. За да се получи максимален ефект трябва да се подберат упражнения, които натоварват възможно по-голям брой мускулни групи. Съответно всички упражнения в тренировката трябва да реализират максимално възможно натоварване на цялото тяло.
Пример за табата упражнения, които аз използвам, съответно със собствено тегло:
1. Клякане с подскоци (долна част на тялото)
2. Набирания (горна част на тялото)
3. Бърпи с лицеви опори (комбинирано упр.)
4. Скачане на въже (комбинирано упр.)
Изпълнявам упражненията едно след друго в активен интервал от 20 секунди, последван от 10 скундни почивки. Измервам ги с помощта на табата таймер на телефона. Следвам упражненията едно след друго, след което повтарям още веднъж.
За начинаещи или по-напреднали може да се използват различните вариации на тези упражнения.
Преди самата тренировка загрявам добре + стречинг, след тренировката - стречинг. :)
23.07.14
23:31
казано от Filiz Tahirova на 22.04.14, 00:11:
Здравейте! Ще бъда извън БГ за 10дни. В залата съм тренирала по метода табата с лост без тежести и имам някаква представа какво е и какво да правя. Въпросът е добре ли ще е, ако 10дни тренирам само по този метод? Просто искам да се поддържам през този период и като вляза в залата на 11-тия ден да не съм съвсем извън форма.
Какви упражнения смяташ да използваш?
Мнението беше редактирано от Ivaylo Nikolov на 23.07.14 23:36.
казано от Ivaylo Nikolov на 23.07.14, 23:31:
Здравейте,
Включвам се в движение ...
Извини ме, Ивайло, направи ли си труда да прочетеш цялата тема?
Не за друго, но нещата, които си написал, са дъвкани достатъчно, за да може средностатистически разумен трениращ да си направи изводи и да нагоди тренировката спрямо себе си.