19.06.12
09:48
Привет на всички!
Преди да започна с хилядите въпроси, искам да споделя, че съм на 42 и след дълги години тотално безделие по отношение на тялото си, съм си поставила цели да променя ужасното състояние, до което съм се довела.
Много от вас са млади и тренирате отдавна; чета дневниците, но не намирам жени, които са малко по- хм - зрели :)
Имам помощ от приятел за програмата във фитнеса и храненето, съвсем съм прясна, с ужасна мускулна треска, но горя от желание за промяна.
Ще съм благодарна, ако ме насочите към дневници на жени над 35 години, новаци! Не успявам да открия сама, явно се загубих сред информацията, а може и да няма толкоз късно осъзнали се, че хем над 35, хем пък новаци :)
Поздрави и мерси предварително!
казано от Боряна Шалявска на 19.06.12, 09:48:
Ще съм благодарна, ако ме насочите към дневници на жени над 35 години, новаци! Не успявам да открия сама, явно се загубих сред информацията...
Бъди първа, направи си такъв :) . Всеки човек е индивидуален, годините не са толкова важни ;) .
Благодаря, Мария :)
аз ще си направя дневник, но нали знаеш как човек иска да посъбере малко опит и смелост преди да започне с тея неща, независимо от годините ;)
А и тъй като въпросите ми са повече от нещата за споделяне, та така... ще чета, ще търся, а сега отивам да се поизпотя :)
Моята съотборничка в силовия трибой е на 42 години, тренира от 2.5 години, ако не се лъжа толкова май, та тя е в страхотна форма и тренира 5 пъти в седмица, кляка с по 80-90кг, въпреки, че е доста висока, бута 65 от лежанка и дърпа към 140-150 тяга.
Отделно прави и други упраженения, определено смятам, че възрастта не е от значение, особено като я гледам нея :)
Така че, давай смело и разгрявай добре :)
Аз съм от тези, по-....узрелите ;)
Лутах се много, четох и изпълнявах програми от сайта, събрах някои подигравки.... Накрая стигнах до:
1. диетолог
2. фитнес инструктор
Докато с режима на хранене можеш да се оправиш и сама, като прочетеш темите из форума, смятам че фитнес-инструктура ти е задължителен за да не откриваш тепърва топлата вода. Необходими са ти само няколко тренировки за да схаванеш идеята на построяване на тренировката, как се редуват упражненията и как да повишаваш тежестите. Читавият инструктор ще “слуша” твоето тяло повече от теб самата, ще те юрка (в началото е необходимо) и ще ти вдъхне увереност. Увереността ти е необходима за да не се чувстваш не-на-място във фитнеса. Когато си с треньор привикваш с тежестите, установяваш, че никой не се интересува от теб (т.е. не те зяпат постоянно както си мислиш) и най-вече разбираш какво може тялото ти.
След като имаш увереността, вече си готова да се заемеш сама със себе си. Избираш си комплекси от този сайт, комбинираш с тренировките от инструктора, добавяш си нови от нет-а...
Ако видиш моята крива на теглото, ще разбереш, че и на тая възраст нещата не са невъзможни, стига да имаш хъс.
Това е, пиши ако те интересува нещо конкретно. Най-важното е да се престрашиш и да си ангажираш инструктор.
Много благодаря за отговорите!
Инструкторът във фитнеса, който посещавам малко се разминава с моите изводи след четене тук и там. Просто обичайните - много повторения с малки тежести и кардио... това ми звучи като омагьосан кръг.
Та по тази причина, че и да не си губя времето - едно приятелче се ангажира да ме пообучи на правилна техника и малко съвети...
А, за това дали някой ме гледа, ама хич пък не ми пука :)
Исках да прочета други подобни истории като за окуражаване, ако ме разбирате ;)
Засега ми липсва освен каквато и да била сила и издръжливост (меките ми части са друг въпрос :) ), така и правилните наименования на упражненията, машините... сякаш изучавам нов език :) но е безкрайно интересно и ценно това, което е направено тук в този сайт! Страхотни сте!
Хубава и вкусна вечер! Аз лично ще папкам свинско задушено с броколи и моркови; салатка краставици с копър.
Мнението беше редактирано от БорянаШ на 19.06.12 18:34.
19.06.12
19:19
Момичетата и момчетата тук са много ерудирани, мислещи и помагащи. И аз си мислих като теб в началото, че като не съм на 18 и нямам 3 кила за сваляне не ми е мястото тук, но стана точно обратното. Мога да кажа, че живея друго качество живот, от както започнах да чета и питам тук.
Успех!:)
Една малка препоръка от мен, стой далече от неща като: много на брой упражнения с многобройни, леки повторения; дълго, монотонно и нискоинтензивно кардио; многобройни коремни преси и т.н.
Това, към което лека-полека трябва да се стремиш е постепенно повишаване на интензивността (обикновено се характеризира с честотата на сърдечния ритъм), а не на продължителността на тренировките.
По-интензивните тренировки не само стимулират производството на хормони като растежен хормон (освен върху загубата на мазнините действа и “подмладяващо”) и катехоламини, но и увеличават капацитета на сърцето и белите дробове, което носи дълготрайни здравни ползи. Неща, които се наблюдават в доста по-слаба степен при дългите, но лежерни тренировки.
Разбира се интензивността трябва да е изцяло съобразена с нивото ти в момента. Например, вместо да стоиш 1 час на велоергометъра и кротко да въртиш педалите или да се разхождаш бавно в продължение на един час, можеш да пробваш следното: 1 минута много бързо ходене, последвана от 1 минута бавно ходене, после още 1 минута бързо, последвана от 1 минута бавно и т.н. общо 10 минути (5 бързо и 5 бавно). Под много бързо разбирам темпо, което ще те накара доста да се задъхаш и да се изпотиш.
В началото може и да не успееш да направиш цяла минута много бързо ходене, както и да не успееш да направиш 5 такива серии, а само 2-3, но аз бих ти препоръчал да тръгнеш по този път. Две такива тренировки седмично и още две тренировки с тежести за начинаещи са едно добро начало.
казано от Боряна Шалявска на 19.06.12, 18:32:
Много благодаря за отговорите!
Инструкторът във фитнеса, който посещавам малко се разминава с моите изводи след четене тук и там. Просто обичайните - много повторения с малки тежести и кардио... това ми звучи като омагьосан кръг.
Той обясни ли ти защо прави това? Обсъдихте ли стратегия?
Примерно аз питах защо правим толкова малко упражнения за предно бедро и отговора беше, че бедрата ми са достатъчно големи и нямат нужда от допълнителен стимул за оформяне. И си е така де - с тези ХИИТ бягания направих крака на негър-спринтьор.
А тренировката, след която излязах на 4 крака, нямаше нито една тежест. Само собствено тегло, оообаче ми разказа играта.
borbena jena, благодаря - знам, че съм на правилното място :)! И успех на теб по-нататък!
Антов12, ако не друго - поне това разбрах, че е загуба на време “много на брой упражнения с многобройни, леки повторения; дълго, монотонно и нискоинтензивно кардио; многобройни коремни преси и т.н.” - благодаря, че потвърждаваш това ми мнение... това отделно би ме отказало - нямам по 2 часа за тренировки - искам да е целенасочено и ефикасно!
Аз нямам (или поне така мисля) кг за сваляне - 169см, 59 кг. Имам много, ама много, отпусната кожа и тресящи се (извинете описателността) меса :(
Искам стягане, ама ще ми трябва да е здраво. А силата ми клони към нула, така че ме чака яка работа. Не се плаша - чета, събирам инфо, и пот ще се лее...
Smile, той е от този тип, дето едно си знаят и това си повтарят - “за да не съм направила големи мускули, нали не съм била искала културистка да ставам”. Попитах го как може да стана с огромни мускули като нямам тестостерон и той млъкна без допълнителни аргументи. После го питах тяга да ми покаже, пък той вика - не било това за жени, щяла съм да си разваля кръста...
Ох, не е за разправяне!
Аз затова, както споменах, споделих с приятелче, дето доста се интересува, доста тренира и чете и смятам да му се доверя на съветите по отношение на тренировките. Утре ще пусна и какви неща съм правила тази седмица - да чуя и ваште мнения... може пък и дневниче да спретна, така ще е по-прегледно.
Много благодарско на всички и до скоро!