Съвет относно хранителният ми режим и тренировъчната ми програма

25.06.12
09:33

Здравейте аз съм момче на 17 години 185 висок 80 кг. Тренирам вече 4 месеца във фитнес. Началните ми 3 месеца бяха основно кръгова трен. за начинаещ и сега от почти 1 месец съм на програмата 5x5. Не очаквам бързи резултати, но съм много доволен от нея. Целите които си поставих са за покачване на мускулна маса, но мисля че с моят хранителен режим това никога няма да стане а отностно него -

Сутрин: 3 супени лъжици овесени ядки + 1 супена лъжица ленено семе(предимно го взимам защото имах проблем с коляното) накиснати във прясно мляко с 1.5% масленост. Някой път добавям и плод. Също така след тази порция витамини ям 2-3 яйца (1 желтък само от яйцата) със сирене/извара.

2ра Закуска: Тя е 2-3 часа след сутришната която се състои от 1 кофичка кисело мляко 0% мазнина.Някой път го ям със плод, някой път ям само плод без мляко или само ядки(орехи главно).

Обяд: За обяд ям въглехидрати + протеин т.е ориз,картофи,макарони, със пилешки гърди,свински бут или врат или телешка кайма (без сланина). Също така от време на време хапвам и други зеленчуци със изброените по-горе месни продукти като добавя и малко сирене.А  да не забравя също така боб,леща,грах също присъстват.

Ако обядът ми е примерно в 1.30 до 2. Гледам да има поне 3 часа разтояние от тренировката ми и храненето за да се усвои по-добре храната.Пък и предимно ходя слетобед(по-удобно ми се вписва в режима).

След тренировка: Същото каквото съм ял от обед.

И последното ми ядене: 2-3 яйца(само 1 жълтък) със сирене + салата.

Общо взето това ми е хранителният режим - както виждате в него не присъства хляб(не ми харесва, а ако ям ще е само на обяд и то половин филия). Сладко - по-принцип не обичам, ям само ако има повод(свадба,празник,рожден ден и т.н). Газирано не обичам, немога да пия, пия само вода,чай и прясно мляко.Не пуша и не пия алкохол(не ми е в природата).

И така с този хранителен режим се опитвам да къча чиста ММ и искам да питам дали нещо ми куца, както казах тренировъчната ми програма е 5х5, но съм добавил и кардио към нея т.е както е в програмата -
Понеделник:трен.
Сряда:трен.
Петък:трен.
Аз съм добавил в Вторник,Четвъртък и Събота високо интензивно кардио в рамките на 25-35 мин. в които изминавам към 5-6км. Като се стремя да си поддържам пулса висок. Включел съм кардиото към програмата ми защото искам също така докато качвам ММ да топя и подкожни мазнини(което май е невъзможно). Единствено искам да стопя подкожните мазнини в областа на кръста(паласките), но така като не може да се сваля само на 1 място се стремя също от 95 сант. талия да я смъкна до 90.  Добавки не взимам и не смятам да взимам , нито допълнилни протеини или каквото и да е било натурално или химия. И сега очаквам вашите мнения и критики относто хранителният ми режим и какво трябва да направя и да променя.

25.06.12
20:58

Ще ти кажа направо, че това да качиш чиста мускулна маса и да свалиш мазнини е невъзможно. Идеята ми е, че ти програмата си както си я направил е насочена към сваляне на мазнините особено с това кардио. Добре е при тоя хранителен режим, който си направил да си сметнеш калориите, които приемаш и които гориш на тренировката и е важно това да е отрицателно число, ако искаш да сваляш мазнини. Вече качването на мускулна маса би трябвало да дойде след като свършиш със свалянето на мазнините, т.е. да почнеш да ядеш повече и с повече протеин в храната, което и без това е добре да направиш.
Така че първо си формулирай точно какво ще правиш сега - чистенето или качването на маса, за да бъдат съветите по-полезни за теб. Щото двете цели са противоположни.

25.06.12
21:19

Знам че е невъзможно да се покачва ММ и да сваляш, но съм чувал или чел, че в първите 6 месеца при начинаещият може да се наблюдава това явление т.е хем покачваш ММ хем и сваляш. Сега не знам дали е вярно, но ако е така имам още 2 месеца от които мисля да се възползвам. За сваляне както казах съм 80 килограма не искам да свалям чак пък толкова много, че да правя специална диета относно чистене. За качването на ММ знам както са казали ‘маса’ се прави на маса. Просто не обичам да се задълбочавам до такава степен, ям каквото ми се яде когато ми се яде в умерени количества. Затова съм в такава безизходица и просто не знам какво да правя какво да променя.

26.06.12
21:26

Това, което си чул, че в началото е възможно да стават и двете неща е донякъде вярно. Идеята е, че в началото ти влизаш във форма и тялото ти изгаря ненужните мазнини, а покрай натоварването качваш мускул. Щом нямаш прогрес в последно време едно от нещата, които можеш да промениш и да дадат резултат това е да си попромениш тренировъчния режим. В смисъл като тренираш да разделиш мускулните групи по дни, да промениш упражненията, които правиш или поне да повишиш килограмите с които ги правиш. Другото, което може и да даде резултат е да намалиш кардио-тренировките които правиш за сметка на тежестта в силовите дни, защото е добре да си осигуриш дни в които да се възстановяваш от тренировката. Също можеш да си оставиш съботата и неделята почивни от тренировки дни, в които да се възстановяваш. За релеф и по-аеробно можеш да си правиш тренировки на лостовете, и изобщо всякакви със собствено тегло.

26.06.12
23:49

Ясно мислех си да променя малко програмата и да кача килограми на упражненията , но това зависи от точният ден и как ще се чувства тялото ми ,но явно ще намаля от 3 пъти на 2 пъти седмично кардио за да не натоварвам толкова много бедрата от този клек и кардио и..... и с времето ще дойдат резултатите. Както е казал Айнщайн: лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати. Благодаря ти за съвета ;)

казано от Jp Dragneel на 25.06.12, 21:19:

ям каквото ми се яде когато ми се яде в умерени количества.

Ето това трябва да промениш не тренировката!Когато не спазвах диета и аз сменях тренировките,но резултата беше минимален просто,защото пробвах нещо ново и ми се отразяваше добре и качвах 1 максимум 2 килограма и после даже ги свалях!Затова каквато и програма да изпълняваш,не се ли храниш с каквото трябва и когато трябва няма да постигнеш нищо!

28.06.12
14:02

казано от Станислав  Николов на 27.06.12, 07:02:

казано от Jp Dragneel на 25.06.12, 21:19:

ям каквото ми се яде когато ми се яде в умерени количества.

Ето това трябва да промениш не тренировката!Когато не спазвах диета и аз сменях тренировките,но резултата беше минимален просто,защото пробвах нещо ново и ми се отразяваше добре и качвах 1 максимум 2 килограма и после даже ги свалях!Затова каквато и програма да изпълняваш,не се ли храниш с каквото трябва и когато трябва няма да постигнеш нищо!

Това което виждаш по-горе в моят хранителен режим това ям, под “ям каквото ми се яде” имам предвид че ако ми се дояде нещо друго което не е чак толкова или въобще здравословно го ям защото организма ми го изисква, но това не значи че всеки път трябва или го правя, също под “...когато ми се яде...” нямам предвид да стана от сън в 4 сутринта и да ям като за последно или пък да се тъпча през 30 минути. Това е

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1