28.06.12
13:36
Предлагам да по тренираме малко и ума не само телата си -:). Всеки, който иска може да пише неща, които да раздвижат малко мозъкът ни, който иска може да отговаря, като цитира на какво отговаря разбира се -:).
Ето една главоблъсканица от мен:
Ситуацията:
Има една стая, която е изолирана и без прозорци. Вътре има една лампа. Извън стаята има три ключа, от които един от тях може да я включи.
Условие:
Имате право да натискате ключовете като искате, да влезете в стаята само един път, да излезете и да кажете кой ключ включва лампата.
(Няма проследяване на кабели, разбиване на стени и т.н. Само мисъл трябва -:))
Надявам се и вие да сложите по- една тренировка за ума -:).
Успех на всички, който опитат да отговорят!
Темата беше редактирана от Петър Димитров на 28.06.12 13:38.
Преди да вляза в стаята натискам два ключа, ако не свети лампата, то тогава остава другият ключ, който не съм го натиснал, ама ако свети :D - FAIL !
28.06.12
13:55
Станимире, ако знаеш пиши отговора. Ама драсни и някоя друга главоблъсканица за да не се губи интереса към темата -:)
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 28.06.12 13:59.
На Станимир е вярно според мен, но нека си го напише той. Твоя не е, но звучи забавно :D
28.06.12
14:08
Джордж,възрастен човек,се заловил да изкопае една яма за два долара.Той наел Майк,здрав момък,да му помага и да си разделят справедливо парите според тяхната производителност,Джордж могъл да копае толкова бързо,колкото Майк да изхвърля пръстта,а Майк могъл да копае четири пъти по-бързо,отколкото Джордж да изхвърля пръстта.
Как би трябвало да си разделят парите ?
Ако приемем,че относителните им способности за работа са еднакви при копаене.
28.06.12
14:14
-:)
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 28.06.12 14:16.
Ако копаят с еднаква скорост, както ти казваш, то излиза, че Майк по-добре се справя в изхвърлянето на пръстта. И щом Джордж копае толкова бързо, колкото майк изхвърля пръстта, то математически би трябвало да получават еднакви пари... но това да копаеш не е като да хвърляш пръст, така че както се разберат :Д
Мнението беше редактирано от Voyager на 28.06.12 14:18.
НОВО РЕШЕНИЕ :
Здравият момък пребива стареца, взима му парите, закопава го в ямата и готово.
1:2 в полза на Майк. Вярно ли е? Ако е така ще разпиша разсъжденията си, че имам един малко тънък момент.
28.06.12
14:30
Ето още една.
Съществува една странна история за трима мисионери и трима канибали,които трябвало да пресекат една река с помощта на малка лодка.Лодката могла да превозва едновременно само двама души.Мисионерите били запознати със своеобразния вкус на канибалите и не могли да допуснат те да бъдат повече от която и да е страна на реката. Само един от мисионерите и само един от канибалите могли да карат лодката.
Как са успяли да пресекат ?
На първата още малко да ви се припотят задниците и ще напиша отговора :Д (който между другото съвсем не познах)
Мнението беше редактирано от donsir на 28.06.12 14:31.
как се копае яма без да изхвърляш пръстта от нея?
Ако копаят еднакво бързо значи и изхвърлят еднакво бързо пръстта...значи 1:1 долара и за двамата.
Но всъщност Джордж е наел Майк, така че какво са се разбрали - никой не може да знае, а техните умения в копаенето не са особено свързани бизнес преговорите. (едит: тука бях объркал нещо)
Петър Димитров, за лампата ...
светкаш първия ключ и чакаш ...да кажем 5 минути...после го гасиш
светкаш втория ключ и влизаш в стаята.
Ако лампата свети: вторият ключ е твоя. Ако не свети но е топла е първият ключ, а ако е изгасена и крушката студена, то значи третият ключ е верният.
Мнението беше редактирано от Redalex на 28.06.12 14:42.
28.06.12
14:38
казано от Петър Димитров на 28.06.12, 13:55:
Станимире, ако знаеш пиши отговора. Ама драсни и някоя друга главоблъсканица за да не се губи интереса към темата -:)
Както каза Станимир (ама явно го мързи да разпише): натискаш първия ключ, оставяш го натиснат за известно време, спираш го, и натискаш втория и влизаш:
1) ако свети - втория
2) ако не свети, но крушката е гореща - първия
3) ако не свети и не е гореща крушката - третия
ЕДИТ: Сори, RedAlex - писали сме едновременно :)
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 28.06.12 14:39.
28.06.12
14:39
казано от Витан на 28.06.12, 14:36:
Аз прав ли съм или не?
Точно такъв е отговора - 1:2 в полза на Майк : )
Каква ти беше логиката ?
Два фитила. Горят неравномерно, но всеки от тях изгаря точно за час. Как може да се измерят точно 45 минути?
28.06.12
14:45
Два фитила. Горят неравномерно, но всеки от тях изгаря точно за час. Как може да се измерят точно 45 минути?
офтопик: От опит знам, че фитили които горят неравномерно е по-добре да не се използват...
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 28.06.12 14:45.
За да се издълбае ямата, трябва да се извърши еднакво количество работа => копаене = изхвърляне
Труд:
Джордж копаене = х изхвърляне = y
Майк копаене = 4y изхвърляне = x
Извеждаме съотношенията или правилото на кръст, все тая => x/4y = y/x
x*x = 4*y*y
x = +/- 2y
Тук отрицателни стойности не ни вършат работа, допустимите стойности са множеството на целите положителни числа.
След трансформация
Джордж копаене = 2y изхвърляне = y
Майк копаене = 4y изхвърляне = 2y
Отношенията са 1:2 :)
28.06.12
14:51
Да де, но ти приемаш по условие че и двамата копаят и изхвърлят еднаква част от времето. Какво става, ако Майк само копае? :)
Попитали Петко на колко години е, а той отговорил: ” Татко е на 42 години. Той е с 2 години по - голям от мама. Мама е с 2 пъти повече години от мен и брат ми заедно. Но все пак аз съм с цели 2 години по - голям от брат ми.”
28.06.12
14:56
Една загадка която доста ще ви изпоти.
Един човек отсяда в хотелска стая.В 3 сутринта телефонът звъни и го събужда,той вдига телефона и отсреща му затварят без да се каже нищо.
Кой му е звъннал и защо?
Бащата е на 42 години.
Майката е на 40 години.
Едното дете е на 11 години.
Другото дете е на 9 години.
Мнението беше редактирано от Acework на 28.06.12 15:00.
28.06.12
14:58
казано от Витан на 28.06.12, 14:53:
Условието е на база производителност, при условие, че никой не скатава.
именно, аз да съм на Майк, ще се подпирам на лопатата 3/4 от времето. :Д
относно фитила - нарязваме ги и двата на 60 равни интервала. Общо 120. размесваме ги хубаво. избираме на случаен принцип 45 парчета и ги подреждаме. залепяме ги с тиксо (внимателно, че с тва шега не бива!) и ги палим.
Горенето ще е приблизително 45 минути.
:D
28.06.12
14:59
Петко е на 11.
казано от Кинкенофрен на 28.06.12, 14:56:
Един човек отсяда в хотелска стая.В 3 сутринта телефонът звъни и го събужда,той вдига телефона и отсреща му затварят без да се каже нищо.
Кой му е звъннал и защо?
Звъняла е жена му, за да провери, дали е в хотелската стая все още и да си се позабавляват с любовника :D
казано от Redalex на 28.06.12, 14:44:
математика за 3ти клас:
6÷2(1+2)=?
9 ..
28.06.12
15:08
казано от Puppy на 28.06.12, 15:04:
Кой му е звъннал и защо?Звъняла е жена му, за да провери, дали е в хотелската стая все още и да си се позабавляват с любовника :D
Човека не е женен.
Като жокер-човечеца е с наднормено тегло.(дано да ви помогне)
28.06.12
15:11
Кой му е звъннал и защо?
Звъняла е простатата!
к-канибал
м-мисионер
К-управляващ канибал
М-управляващ мисионер
Начално състояние
Ляв бряг: Ммм Ккк Десен:
Пътуват М и К (през това време остават на ляв мм и кк), оставят К и М се връща
Ляв бряг: Ммм кк Десен: К
М поема с к, оставя к и се връща (през това време на ляв: мм и к, на десен оставят Кк)
Ляв бряг: Ммм к Десен: Кк
М поема с м, оставя м на десен и взима к и се връща. След пътуването:
Ляв бряг: Мм кк Десен: К м
М поема с м и се връща с К
Ляв бряг: Ккк Десен: Ммм
Лодката е на левия бряг - К ще ги прекара без проблеми
Усмивка - “: )”
казано от Voyager на 28.06.12, 15:07:
казано от Redalex на 28.06.12, 14:44:
математика за 3ти клас:
6÷2(1+2)=?9 ..
дай си бележника...слаб 2… ;)
28.06.12
15:20
оф, 1 е отговора, ама е мега тъп самия въпрос, пише се 6/(2.(1+2)) иначе го напиши във матлаба така както си го написал, и ще ти даде 9
Защо? : )
Сложи двойката в знаменател и още по-ясно става защо е 9… ако ми докажеш, че греша, цял живот значи съм живял в заблуда и светът такъв, какъвто го познавам, ще рухне :д
казано от Infernaloverkill на 28.06.12, 15:20:
оф, 1 е отговора, ама е мега тъп самия въпрос, пише се 6/(2.(1+2)) иначе го напиши във матлаба така както си го написал, и ще ти даде 9
Това е съвсем друго обаче : )
казано от Voyager на 28.06.12, 15:21:
Защо? : )
Сложи двойката в знаменател и още по-ясно става защо е 9… ако ми докажеш, че греша, цял живот значи съм живял в заблуда и светът такъв, какъвто го познавам, ще рухне :д
Първо извършаш събиране и умножение, после делиш.
Офф кажете отговора на загадката с този с наднорменото теглоооо!!!
Мнението беше редактирано от Блажка на 28.06.12 15:25.
Хайде бе, това ли бяха загадките : ))))))). Дайте нещо от калибъра на въпроси с отговори 42 ;)