Това е ужасно. Преди време ми попадна списание на тези хубавци, в което имаше реклама, че екипът им щял да провежда курсове за инструктори по “кросфит”. Говорил съм с Инес, на която Хубанов (не съм сигурен за името) й взимал интервю- скандални неща ми разказа. То ясно че комерса и простотията са по-вървежни, но не мога да проумея защо свестните хора у нас, които си разбират работата не пробиват, а плевелът не мре ами се и развива.
Искам да кажа и- aquila non captat muscas с надеждата да заприличам на Сашо :) Тези дни си мисля че решението трябва да го търсим заедно, капацитет и желание има, нататък е въпросът.
27.06.12
21:58
Много правилно изпълнение на упражненията...особено като го гледам тоя дългия как суингва само на ръце..Хубаво е,че имат желание хората,но не е това начина.
Това е стадиона, на който тренирам и аз в Пловдив. Сашо да се изкаже...аз нямам думи...СМЯХ!!!
казано от slavko на 27.06.12, 22:32:
Това е стадиона, на който тренирам и аз в Пловдив. Сашо да се изкаже...аз нямам думи...СМЯХ!!!
Явно са издебнали Сашо като го няма, иначе този клип надали щеше да съществува в интернет пространството :D
А между другото стадиончето е много добре, супер се тича на него, а явно и се суингва хахахахаха
Типично. Жалко. Грозно. Дори не го изгледах докрай...
И Карабиберов се опитва да “преподава” и “сертифицира” по кросфит. Като си помисля колко списания съм им изкупил навремето...
казано от Puppy на 27.06.12, 21:47:
Коментарите омазват цялата работа, ама не мога да разбера какво се чудиш Иво, по кросфит залите само тва правят - набирания, суингове и клекове собствено тегло - масово, защото масата харесва това, би била привлечена, защото и изглежда достъпно и по силите на всички.
Мацката не се набира, естествено, аз това чаках да видя, тука в тоя форум поне всички се набираме :D
Смешно е, да, но сам знаеш - в която и кросфит зала да влезеш - щангите са табу, води се, че трябва да си гига-мега напреднал, че да те учат на щанги, а най-големия смях идва от това, че не са те научили да дърпаш тяга, ама те учат да изхвърляш и обръщаш...
Това е кросфит и аз не съм кросфитър :DП.П. Тея 3х400м много тежки бе, единия накрая ке умре!
Първо да уточня, че ти “харесах” коментара по случайност.
Блага,
Моля те, отговори ми:
1. В колко кросфит зали си тренирала, като изключиш тази на Киро?
2. Как разбра какво е масовото трениране в тези зали?
3. Кой ти каза, че щангите са табу?
4. Как разбра, че не учат на тяга?
И т.н. и т.н. ...
Радва ме, че се раздаваш на тренировките, харесва ми, че си нахъсана да успееш. Това е начина!
А после напишеш нещо като това горе и започвам да се чудя...
Мнението беше редактирано от Vic на 27.06.12 23:02.
Чета в нета, Вик, не седя само в тоя форум.
Наскоро получих и няколко снимки от дъска в кросфит зала, не ме кефят методите им и това си е, лично мое мнение.
Тук залата на Киро, ако може да не я намесваме, той е един страхотен човек и не му е мястото да говорим за неговата зала, която е уинкално оборудване и тренирането в нея е едно огромно удоволствие.
Гледам какво правят в чужбина, вече имаме и човек, който тренира в такава зала, да кажем, че имам информация от първоизточника как са труктурирани тренировките им.
Това, което ме озадачава е, че се учи всичко на едно - клек, тяга обръщане, изхвърляне, все едно всички тея движения са еднакво лесни. ( Redalex не е единственият кросфитър в чужбина, с когото си говоря- както бръмча в бб-тийм, така бръмча и на други места, поне в това няма как да се усъмните :D)
Вик, отговори ми и ти на един въпрос - на твоите тренировки, колко често тренирате с щанги?
Мнението беше редактирано от Блажка на 27.06.12 23:12.
казано от Puppy на 27.06.12, 23:09:
снимки от дъска в кросфит зала, не ме кефят методите им и това си е, лично мое мнение.
Явно е, че не успяха да те грабнат с кросфит методите, сега вече търсиш изява в йога :D :D :D :D :D :D
Да му мисля след някой друг месец как ще ме редиш по форумите :D :D :D
Мнението беше редактирано от Margi на 27.06.12 23:17.
Блажке, усещаш ли накъде отиват нещата...
Ти щото много тренира с олимпийските шампиони по вдигане на тежести и с елитни кросфитъри, та почна да умуваш...
Я първо слез на земята, защото почваш адски да ме дразниш и ще ядеш адските бичкий скоро.
Тренирай, свали 7-8кг., набери се 20 пъти в серия и ела да говориш за кросфит.
Още някой, че ми става забавано :D
Марги, искам да се разтягам, нямам ни най-малко намерение са каквито и да било изяви, коментарът ти е язвителен и груб, както обикновено. Според мен е добър начин да се поразтягам и не намирам лошо в това да правя някакви опити, пък било то и мизерни.
Аз съм супер зле and I enjoy it, ето като този в началото на клипа :))))))
Успокойте нервите, животът във форума не е живот ;)
То от забавно, ще ти стане свински гадно. Дръж си езика зад зъбите и си мери приказките, защото каквито тъпанарщини говориш, се чуват доста по-далеч от колкото си мисли главицата ти.
Действай по нещата, дето си мислиш, че работят...помагай да създаваме, без да темерутстваш!
казано от Margaritka на 27.06.12, 23:15:
Явно е, че не успяха да те грабнат с кросфит методите, сега вече търсиш изява в йога :D :D :D :D :D :D
Да му мисля след някой друг месец как ще ме редиш по форумите :D :D :D
Ахахахаха, не виждам на блажка коментарите, обаче Марги ти уби коня с лопатата, имаш 1 кафе с кафява захар на язовирите ::D :D
(само като стана и аз йога да не ми се караш :P )
казано от Puppy на 27.06.12, 23:09:
Чета в нета, Вик, не седя само в тоя форум.
Наскоро получих и няколко снимки от дъска в кросфит зала, не ме кефят методите им и това си е, лично мое мнение.
Тук залата на Киро, ако може да не я намесваме, той е един страхотен човек и не му е мястото да говорим за неговата зала, която е уинкално оборудване и тренирането в нея е едно огромно удоволствие.
Гледам какво правят в чужбина, вече имаме и човек, който тренира в такава зала, да кажем, че имам информация от първоизточника как са труктурирани тренировките им.
Това, което ме озадачава е, че се учи всичко на едно - клек, тяга обръщане, изхвърляне, все едно всички тея движения са еднакво лесни. ( Redalex не е единственият кросфитър в чужбина, с когото си говоря- както бръмча в бб-тийм, така бръмча и на други места, поне в това няма как да се усъмните :D)Вик, отговори ми и ти на един въпрос - на твоите тренировки, колко често тренирате с щанги?
Ето, това е!
Четеш... Но звучиш като да си ги обрисала половината зали по света и да си тренирала поне 5 години по кросфит схеми къде ли не.
Първоизточника, казваш... Интересно. Аз пък имам контакт с Роб Орландо и още около 1500 треньори, трениращи и кросфит зали във ФБ, които редовно споделят тренировките си, снимки и клипове с постиженията си. Как така не съм останал с подобни на твоите впечатления?
Ще ти отговоря на въпроса, макар да няма нищо общо с темата. От около година насам сравнително рядко товаря щангите в колата за тренировките на открито - въпрос на логистика и време. А който е идвал, знае, че всеки път карам над 200 кг пудовки, отделно други аксесоари (халки, въжета, наскоро и мешки с пясък). Когато нося щанги, ВИНАГИ има заучаване на базови движения - клек преден и заден, тяга, овърхед клек, обръщане... За съжаление, в повечето случаи е далеч по-лесно да организирам товаренето само на пудовките, отколкото на щанги и достатъчно дискове. Ако и когато, живот и здраве, отворя зала, бъди сигурна, че всички ще дърпат, клякат и обръщат.
Чакам те във Варна, да потренираме и да си поговорим.
27.06.12
23:46
казано от Vic на 27.06.12, 23:02:
Типично. Жалко. Грозно. Дори не го изгледах докрай...
И Карабиберов се опитва да “преподава” и “сертифицира” по кросфит. Като си помисля колко списания съм им изкупил навремето...
Така е, ама после се замислих - те толкова си могат, няма защо да им се дразним. Евала за ентусиазма. Хубенов е old school тип - фактът, че е признал пред себе си че греши с идеите за “разбиваща тренировка за бицепсите” и т.н. е нещо похвално. Както се казва, Рим не е построен за един ден...
27.06.12
23:48
Мдаааа, добре че беше Вик и кросфит тренировките, за да се престраша с големите килограми на тягата. (bow)
Някак трудно идва понякога да се натовари цяла Кросфит-зала в багажника на една кола...
казано от Puppy на 27.06.12, 23:27:
Успокойте нервите, животът във форума не е живот ;)
[/youtube]
Ти не се притеснявай, някои от нас имаме и друг освен него.
И се радвай, че някои хора те намериха и се разбра, че си жива изобщо...пак ти казвам, и ти пак не чуваш...дръж си езика зад зъбите!
Най-настоятелно моля - нека спрем с острите постове, не си помагаме така. Вместо това, нека направим така, че клипчета като това на д-р Хубенов да станат безмислени и излишни, защото хората вече ще са чували и ще знаят за тренировките от първо лице - вашето!
Всеки може да помогне, дори и такива недоразумения като тези на клипчето малко или много разпространяват идеята. Ама трябва и много разум и разбиране, защото това с “българската работа” никак не искам да се докаже в случая!
28.06.12
10:07
Вика да се изкажа - еми ей ма :
1. Клипа е сниман на нашия стадион. Като гледам обстановка е сниман преди два месеца някъде, вероятно в някоя събота или неделя.
2. Виждам три познати физономии. Папагали.
3. Хубенов е смешник, но се навира много и навсякъде.
4. Пловдив има официални тренировки по Кросфит и навсякъде ги рекламират така - MMA ARENA Plovdiv Crossfit :D
За Яни знам, че от поне 2 години иска да отваря зала за Кросфит...Малко е като пловдиския вариант на малкия Сашко трибоеца ;)
5. Бих запознал Яни с истинските кросфитъри в БГ, поне тези, които понякога ми идват на гости. Да не се самозаблуждава, щото ми е ясно колко му е ясен кросфита :D
6. Мога много да ви нахраня с методиката(по-скоро липсата и) в КФ, но няма да го правя...Моето мнение го знаете - качествата, които искате няма как да станат в кратки срокове с WOD-ове и комплески...Обаче не ме вълнува особено тоя въпрос и не смятам да споря с никой, нито пък да се обосновавам и да отговарям на някой - особено по форумите.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.06.12 13:53.
клипчето по-горе е доста аматьорски заснето и обработено- спор няма :)
ама не виждам нищо лошо, че хората са излезли да потичат и да се набират ...или каквото там правят...кой колкото може....пък след време дай боже и повече :)
Блажке, ако визираш няколкото снимки, които ти пратих преди 2-3 седмици от дневните тренировки - казах ти и тогава - това е МАЛКА част от нещата, които се правят и са основно за новаци, които целят да свалят някое кило и да се постегнат...нищо сериозно с две думи. Още повече, че това са снимки от ФИТНЕС зала, която има кросфит класове, а не от кросфит зала. (дори класовете не се казват кросфит, а крос трейнинг, за да не плащат пари на Рийбок).
Честно казано, когато се запалих по тренировките тук веднага потърсих инфо в български сайтове. С радост открих хора, които се занимават с кросфит и в България. Ако не бъркам един от първите ми постове в този форум беше - “здравейте...готов съм да помогна с информация или каквото е необходимо да се развива този спорт в България” ...и никога не ми е било за цел да се правя на интересен, както адаша твърди ;)
Ти Блажке, както и някои други хора знаят, че проучвам/х какво е необходимо за една наистина добра кросфит зала в София (бизнес планът ми е готов от преди 2 месеца)...където да тренират хора като теб, тодорка или който и да е друг, с желание за този спорт (кеф ти щанги, кеф ти тичане, кеф ти леко или тежко, кеф ти с инструктор, кеф ти без...) ...реализацията му, ми е напълно възможна, обаче като гледам какво чудо е от към приказки, интрижки, сплетни и подмолност - честно казано май не ми се занимава с такива чудесии.
За мен цялата идея на явлението кросфит е просто хората да водят активен начин на живот и да се радват на спорта и живота (като определено тук го има и социалният момент, който в доста други спортове го няма)....типично по нашенски обаче, виждаме треската в окото на другия, но не виждаме гредата в собственото си око....и разбира се всеки втори е с претенции на олимпийски шампион, нищо че не можем да спечелим и балканияда.
28.06.12
11:05
казано от Redalex на 28.06.12, 10:54:
и никога не ми е било за цел да се правя на интересен, както адаша твърди ;)
не ме намесвай в постовете си.
да господарю ;)
(за разлика от теб аз не те коментирам напред назад, както и не си позволявам епитети и оценки пред всички, без дори да те познавам...)
успешен ден на всички.
И двамата Сашовци са прави...
Затова сме я докатали и на кросфит, трибой, стронгмени и т.н. Навсякъде има е такива тъпотии!!!
28.06.12
11:54
казано от Redalex на 28.06.12, 11:17:
(за разлика от теб аз не те коментирам напред назад, както и не си позволявам епитети и оценки пред всички, без дори да те познавам...)
да, за разлика от теб, аз тръгнах да ти помагам, ти реши, че ще се ебаваш...сгреши ;)
Ако не си разбрал в крайна сметка какво и как - не си ти човека с опита и знанията, че да си позволяваш ирония на мой гръб.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.06.12 11:56.
казано от Puppy на 27.06.12, 23:19:
коментарът ти е язвителен и груб, както обикновено.
Вместо да ти отговарям, ще ти цитирам един по-умен от мен човек:
“I am responsible for what I say, but I am not responsible for what you understand”
...та с това искам да ти кажа, че:
1. не четеш между редовете и не реагираш на по-добронамерените намеци на хората (и на мен) към теб;
2. разтягай бе, колкото искаш, ама ако го правиш като кросфита, най-вероятно а) методите на йога няма да ти допаднат, б) ще се контузиш още до втория месец.
казано от Redalex на 28.06.12, 10:54:
Блажке, ако визираш няколкото снимки, които ти пратих преди 2-3 седмици от дневните тренировки - казах ти и тогава - това е МАЛКА част от нещата, които се правят и са основно за новаци, които целят да свалят някое кило и да се постегнат...нищо сериозно с две думи. Още повече, че това са снимки от ФИТНЕС зала, която има кросфит класове, а не от кросфит зала. (дори класовете не се казват кросфит, а крос трейнинг, за да не плащат пари на Рийбок).
А то не трябва ли тя точно тази част да гледа ? ;)
Джеймс, за разлика от теб, аз те разбирам доста по-добре, отколко ти мен.
Уважавам много мнението ти (както вече нееднократно казах)...просто съм такъв човек, че обичам обосновани мнения, а не просто съвет изстрелян в пространството (реално ако слушах всеки съвет в живота си без да го разбирам или да ми бъде разяснен, не знам в коя канафка щях да съм свършил). Подчинявам се единствено на факти и логическо мислене (моето или чуждо) ...сигурно за това не ми върви в любовта :D
Съвсем официално заявявам, че никога не съм целял да се ебавам, с някого в този форум и още по-малко с теб, а дори и когато съм си позволил да го правя, не мисля, че моето ебаване е превишавало, твоето спрямо мен.... и не сме на 15 все пак ;)
така че ...
(handshake)
Мнението беше редактирано от Redalex на 28.06.12 12:08.
28.06.12
12:09
казано от Redalex на 28.06.12, 12:05:
(handshake)
(handshake)
Аз от кросфит не разбирам, нито от щанги, нито от трибой- въобще от спорт... гледам/чета тук-там хора тренират това, тренират онова- чудесно. Всеки който прави нещо освен да се пльосне пред телевизора на дивана мога да го поздравя. Всеки според целите и амбициите си разбира се- някои натягат яко други ей така за здраве кеф и тн. Дразни ме обаче следното- разбиване на групировчици плюене на другите, мерене на пишки кой е по-по-най. Две федерации по щанги- май бяха две, две имало и стронгменски, па е*ах му майката вместо да има някакво обединение, за да може да се популяризира спорта генерално, то само някви фрагментирани изпълнения. Как да е изплюх се и аз неподготвен...
С поста на Скота съм напълно съгласен, но относно това което казва Puppy
казано от Puppy на 27.06.12, 21:47:
по кросфит залите само тва правят - набирания, суингове и клекове собствено тегло - масово, защото масата харесва това, би била привлечена, защото и изглежда достъпно и по силите на всички.
От комерсиална глдна точка нормално да е така, ако искаш да изкарваш пари от това ти трябват посетители в залата, доста посетители, технически погледнато това са най-лесните за изпълнение упражнения и нормално да са най-прилагани. Много по-лесно е да научиш един човек не стъпвал в зала да кляка и да прави суйнг, от колкото да го научиш прилично да извърля и обръща. Малко са според мен хората, които могат да си построят зала, за да си направят душевна чикия и да си тренират там заедно с приятели.
Ако беше толкова лесно и всеки можеше да прави всичко, нямаше да има различни групи в кросфит залите, и различни тренировки във всяка зала, нямаше да има нужда и от треньори, всички щяха да си правят WOD-а от сайта с предписаните килограми.
Колкото до това от клипа според мен нито един от четеримата, освен може би момичето не изкара цялия комплекс наистина, а тоя доктора ... може да правя със 21-22 набирания в серия, може да са смешни - бътърфлай, подобия на кипинг, ама поне долу лактите са ми изправени и горе брадата ми минава лоста...
Изобщо не ставаше въпрос за хората които тренират и кво правят. На тях им се радвам.
Издразни ме човека с микрофона и начина по който представи нещата .
Не отива на опита му и възможностите. Някак си по комсомолски представи нещата. Това е .
Вляаох в сайта ама нищо не намерих. Списанието не си го купувам ,
29.06.12
12:41
казано от Kirilov на 28.06.12, 14:25:
Много по-лесно е да научиш един човек не стъпвал в зала да кляка и да прави суйнг, от колкото да го научиш прилично да извърля и обръща.
Това въобще не е така ;)
Може да се научи еднакво лесно и на двете неща. Въпроса е, че е по-лесно като чисто физическа поносимост да суингва и да клякаш със собствено тегло, отколкото да започнеш яко да мачкаш щангите. Следствието на това е, че с първия варинат хем ти е сравнително леко, хем така тонус, а-у, лек прогрес с времето и си “абонат” завинаги на треньора/залата/клуба. При втория вариант - ако устискаш едни 6-7-9-12 месеца си машина, трябва ти само малко няблягане на определни неща и мачкаш, в което и поле да си искаш. Обаче е трудно, тежко, смазващо, редовно ти прилошава на тренировки и се чувстваш толкова слаб, че не можеш да си осъзнаеш реалния прогрес, който е в пъти по-бърз и голям. Пък и след МакСим-ум година - може да тренираш където си искаш и както си искаш, не снасяш пари ни на треньор, ни на зала, ни на клуб и за това никой в света не почва с начинаещите така...или почти никой.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.06.12 12:41.
От десет най-много двама да устискат на втория вариант, и пак оставаш без посетители, респективно пари, и щом ги научиш, както каза ти вече нямат нужда от треньор и те те оставят. Говорим едни и същи работи, само че аз бях малко по-голословен и мисълта ми беше от комерсиалната гледна точка на самия crossfit, като бранд и методика за зарибяване :)
29.06.12
13:27
казано от Kirilov на 29.06.12, 13:24:
От десет най-много двама да устискат на втория вариант, и пак оставаш без посетители, респективно пари, и щом ги научиш, както каза ти вече нямат нужда от треньор и те те оставят.
Да, така е.
Обаче нали и ти като завършиш университета си взимаш дипломата и си тръгваш, не се връщаш да плащаш още семестриални такси ;)
Нали ако те скъсат на 6 изпита, щото те мързи да четеш и прекъснеш, не ти е виновен преподавателя ?
Иначе се опита да кажеш друго - че не е толкова лесно. Напротив лесно е, просто е трудно за мускулите :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.06.12 13:33.
Малко хора имат волята да тренират сами, според мен в щатите търсят стадния ефект, събират големи групи, втълпяват им, че постоянно им трябва треньор, който да ги насърчава, че групата ги подкрепя и тн. Нали ги обвиняват, че са като секта кросфитърите.
казано от Kirilov на 29.06.12, 15:30:
Малко хора имат волята да тренират сами, според мен в щатите търсят стадния ефект, събират големи групи, втълпяват им, че постоянно им трябва треньор, който да ги насърчава, че групата ги подкрепя и тн. Нали ги обвиняват, че са като секта кросфитърите.
Не точно.
Можеш и сам. Но трябва наистина да вложиш сърце и да гориш в това, за да напреднеш на прилично ниво.
От друга страна има и такива, които искат, но нямат усета и знанията - за тях най-добре е да попаднат на читав треньор.
И на последно място са тези, които просто следват модата - каквото и да правят, след няколко месеца ще си сменят настроението и желанията и най-вероятно ще ходят да танцуват зумба.
... в щатите търсят стадния ефект, събират големи групи, втълпяват им, че постоянно им трябва треньор, който да ги насърчава, че групата ги подкрепя и тн. Нали ги обвиняват, че са като секта кросфитърите.
Това е така ...донякъде.
Стадният ефект го има също и поради самотността на хората в “западния свят”....нещо което според мен се развива и в България, но е още далече от нивото тук.(и дано никога не стигнем до там)
Човекът е горе долу стадно животинче, но в последните десетилетия има една купчина фактори, които го отчуждават - няма приятели, няма близки, роднините не са ти толкова важни, както едно време, а просто всички са някакви познати, които си срещнал през живота си.
Скандинавските страни (а според мен и САЩ) са класически пример за това ...тук приятели (в смисъла, в който познаваш тази дума в България) няма. Така, че подобни спортни начинания и групови тренировки допринасят за социален контакт и комуникация с други живи хора. Иначе всичко друго е бесен индивидуализъм и самотно стоене в къщи...или тичане/каране на колело в парка сам :)
Секта или не - не знам...но реално принциъпт е същият - всички ходим на фитнес/църква в неделя (и други дни), за да се срещаме с други хора.
казано от Vic на 29.06.12, 15:34:
Не точно.
Можеш и сам. Но трябва наистина да вложиш сърце и да гориш в това, за да напреднеш на прилично ниво.
От друга страна има и такива, които искат, но нямат усета и знанията - за тях най-добре е да попаднат на читав треньор.
И на последно място са тези, които просто следват модата - каквото и да правят, след няколко месеца ще си сменят настроението и желанията и най-вероятно ще ходят да танцуват зумба.
Това абсолютно е така. Но пак обърнахме разговора, ти гледаш пак през нашата българска призма, където ти, Слави, ISB, Ivaylo Stefanov, та дори и аз сме започнали с кросфита сами, защото е било интересно, разнообразно, предизвикателно и тн. Аз говоря за голямата картина, където всичко е пари и маркетинг. На всеки клип рекламиращ кросфита, някой излиза и казва “Кросфита ми помогна много за еди си какво ... кросфита ми намери приятели ... всички в залата сме приятели ...”
Най-скъпите абонаменти са за кросфит залите, плащаш си да станеш теньор, плащаш скъп лиценз ... За всичко това ти трябват пари ( хора в залата), да не забравяме, че разговора тръгна от упражненията, които правят по залите, колкото по-лесно за преподаване и научаване - толкова повече посетители.
Дъвчем едно и също, горе-долу всички сме на едно мнение, според мен целта на тоя клип , от който тръгна целия диспут, е този треньор да си направи реклама, може и да съм много конспиративно настроен, но не случайно няколко пъти напомниха “изгаряне намазнини”, ако ме разбирате ;)
казано от Kirilov на 29.06.12, 16:31:
Дъвчем едно и също, горе-долу всички сме на едно мнение, според мен целта на тоя клип , от който тръгна целия диспут, е този треньор да си направи реклама, може и да съм много конспиративно настроен, но не случайно няколко пъти споменаха “изгаряне намазнини”, ако ме разбирате ;)