30.06.12
15:19
здравейте колеги и приятели,5,6 месеца ходех на фитнес после заради куп причини ми се наложи да спра,сега близките 2,3 месеца няма да имам време за фитнес затова реших да си тренирам удома(за леко вдигане на тегло защото отслабнах доста като спрях с фитнеса) и си измилих едно упражнение което обаче не знам дали е добре да се прави и да няма проблеми затова реших да питам вас.Упражнението е:първо вдигам дъмбел от земята като мъртва тяга,после го вдигам за бицепсово съкращение и накрая го вдигам нагоре от главата като за рамо.Моля дайте някакви препоръки,и съвети как да го правя защото не съм срещал друго подобно упражнение за тези мускулни групи :)
30.06.12
16:06
Защо си се спрял на това комплексно упражнение ?
Вариантите са 2:
1. Да го правиш с идеална техника бавно в 3x8-12 повторения
с което ще развиеш обема и силата на мускулните групи който се натоварват
2. Да го правиш с 20-30% грешка в техниката, но до отказ
с което ще развиеш издържливостта на мускулните групи.
Това е ако непременно искаш да правиш точно това конкретно упражнение,
а какво ще постигнеш, ще разберем евентуално от теб, защото едва ли някой друг е решил да набляга на него
Ако имаш само 1 дъмбел и нямаш средства или достъп до зала, според мен най-добрия вариант е да съчетаеш тренировка с собствено тегло и тренировка с въпросния дъмбел.
След такава пауза в тренировките започни с комплексна програма тренираща всички мускулни групи в един ден, като правиш по 1-2 упражнения за група.
Така до момента в който усетиш, че 48-те часа между тренировките не са ти достатъчни да се възстановиш.
Примерно.
3x10-12 Лицеви с широк хват (Под широк разбирай, когато си по средата на лицевата опира лактите ти да са на 90 градуса като лежанка)
3х10-12 Лицеви диамантени (Ръцете са една до друга като палците и показалците ти се допират и образуват триъгълник в долно положение триъгълника трябва да ти е между гърдите)
3х10-12 Лицеви войнишки (що-годе среден хват като ги правиш лактите минават близко до ребрата за натоварване на трицепса)
С тези упражнения си приключил с гърдите и трицепса.
След това прави по 1 упражнение за всяка част на рамото.
3х10-разтваряне встрани (Стоиш прав държиш дъмбела до бедрото си и го повдигаш встрани)
3х10-вдигане напред (Същото като горе, но вдигаш напред не на страни)
3х10-Вдигане встрани с наклон на пред (Накланяш се напред така, че тялото ти да гони хоризонтално положение опъваш си ръката надолу и я вдигаш странично от вертикално до хоризонтално положение за задно рамо)
С това си готов и с рамото.
След това
3х10 бицепсови сгъваня от стоеж (Стоиш прав и дигаш за бицепс)
3х10 бицепсови сгъваня от седнало положение ( седиш подпираш си лакатя на крака и вдигаш за бицепс)
И като за финал
3х10 набираня с широк хват.
3х10 набираня с тесен хват.
Това е ориентировъчно пригоди го за себе си, но това една добра стартова програма за тренировки вкъщи и навън.
Докато се изчерпа и вече няма да имаш голям прогрес с нея (4-8 седмици) се поинтересувай как да си организираш тренировките за по нататък.
Без фитнес само вкъщи и навън можеш да стигнеш едно добро ниво.
1 ден тренировка
1 ден почивка и 60-минути четене как да процедираш в бъдеще
30.06.12
19:05
благодаря за изчерпателния отговор братле,найстина съм ти признателен.От утре я почвам тренировката която ми каза,при първа възможност пак се връщам в фитнеса но най-вероятно няма да е идния месец :))