01.07.12
09:43
Здравейте
На 17 години съм и имам един проблем- когато правя упражнения за корем ме заболява кръста на 15тата коремна преса ме заболява а на другите не толкова но пак боли и не мога да си направя хубава тренировка.
Имате ли някакви идеи от какво се получава така, и как мога да го избегна? Упражненията ги правя правилно следователно не е от това (питал съм - казаха ми че са правилно).
01.07.12
09:46
Може да имаш изкривяване на някой прешлен. При такива изкривявания много е важно да се знае кои упражнения да се изпъляват и кои не. Някои ще помогнат за “изправянето” на прешлена, а други ще влошат ситуацията.
Ако смяташ, че правиш упражненията правилно, съветвам те да отидеш на лекар, да ти направят една снимка и да ти кажат дали всичко е наред.
01.07.12
09:51
Ох, и забравих.
Брат ми ( на 22 години ) имаше проблеми с кръста (когато започна работа) и ходи при специалист и му казали че кръста му е слаб.
Когато правя за корем ( не преса ами отстрани, сега не мога да се сетя как се казваше ) там нямам абсолютно никаква болка. Възможно ли е да е така защото съм по-пълен и корамчето ми сигурно е по-слабо и заради това да става така ?
Идея как да го избегнеш е да не правиш коремните преси, които ти докарват болката. Като ти се тренира корем има и много други начини освен тях.
01.07.12
09:57
Като гледам си начинаещ, та може и проблемът да е в слабите и нетренирани мускули, макар аз никога да не съм имал болки в кръста вследствие на упражнения за корем, а и не смятам, че болката е нормална.
Ако до 1-2 седмици не свикнеш и болката не отшуми, задължително отиди на консултация при лекар. Избягването на упражненията, от които те боли, както те посъветва jorjomena, няма да реши проблема. А ако се окаже, че има нещо нередно по гръбначния ти стълб, ще можеш да се опиташ да го коригираш чрез подходяща програма и упражнения.
01.07.12
10:05
Мерси за съветите ! Иначе не съм толкова начинаещ - ходя от повече от година, но последните 6 месеца се чувства болката, преди не помня да е имало. Но корем правих рядко, сега няма да правя коремни ще заложа на другите.
Имам да ви черпя по една бира !
01.07.12
10:29
Дори не знам какво е това еректор :?
Но корем правих рядко, сега няма да правя коремни ще заложа на другите.
Имам да ви черпя по една бира !
Да,трябва да ги спреш. Или да опиташ да ги правиш с по-малка амплитуда,по-частични. Но има и други упражнения както писаха. Прави това от което няма проблем.
01.07.12
11:08
Болката постоянна ли е или при движение?
В легнало положение по корем боли ли те?
Прерязване ли чувстваш(рязка пареща болка), която отшумява бавно, или постоянно напрежение?
Правиш ли тяга или клякания?
Изтръпват ли ти краката, когато си седнал?
Изпотяваш ли се от болката?
Често ли имаш главоболие над очите?
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 01.07.12 11:09.
01.07.12
13:31
Просто не прави коремни преси. Това, за мен, е най, ама най-глупавото упражнение.
02.07.12
09:22
Болката постоянна ли е или при движение? Болката идва само когато правя коремни преси и упражнения за корема.
В легнало положение по корем боли ли те? Не.
Прерязване ли чувстваш(рязка пареща болка), която отшумява бавно, или постоянно напрежение? На 7-8мата коремна почва да се чувства и се усилва малко, после като спра и тя спира.
Правиш ли тяга или клякания? Не.
Изтръпват ли ти краката, когато си седнал? Не.
Изпотяваш ли се от болката? Не.
Често ли имаш главоболие над очите? Главоболие над очите в смисъл ? Попринцип по 1-2 пъти на годината имам ужасно главоболие, което е около над очите можеби, и цялата глава.
02.07.12
11:45
Както ми го описваш, болката се дължи на по- слаба кръстна и гръбна мускулатура(кръста не понася натоварването, което упражняваш върху корема). Опитай вместо коремни преси за 2 седмици да правиш, лакътна опора с движение на таза.
Успех -:)
03.07.12
14:26
Опитай вместо коремни преси за 2 седмици да правиш, лакътна опора с движение на таза.
Това за сефте го чувам. Как се прави ?
06.07.12
09:35
Опитай вместо коремни преси за 2 седмици да правиш, лакътна опора с движение на таза.
Това за сефте го чувам. Как се прави ?
Като лицевата опора, но заставаш на лакти, не на длани. Вдигаш и сваляш таза в тази позиция или просто задържаш таза в горна позиция 30 - 45 секунди. -:).
Успех !
11.07.12
22:06
преди 4 месеца почнах отново да тренирам, след 10 годишно прекъсване и като правех коремни преси на пейката, след 15-тата почваше ужасно да ме боли кръста отстрани. Аз обачи си ги правех и някъде на третата седмица болката изчезна. Сега си правя коремни преси с 20 кг. диск на гърдите и няма и помен от болката. Тъй че моя съвет е продължавай с упражненията, ако до две-три седмици болката продължава- иди на лекар.