13.07.12
00:05
Посещавам залата 4 пъти седмично като онзи ден направих 2 месеца (общо 32 посещения досега) и имам някои притеснения относно това дали не вкарвам повече време и усилия отколкото са нужни.
Примерно братовчед ми тренира по сплит програма и сумарно има под 600 повторения за цялата седмица. Примерно когато тренира гърди в определен ден прави следното:
Избутване на машина за гръдни мускули – 4 x 10
Повдигане на щанга от наклонен лег – 4 x 8
Флайс – 3 x 10
Пек-дек – 3 x 10
което на мен ми се струва доста недостатъчно. Това са само 130 повторения на тренировка, които мен трудно биха ме уморили.
Аз обаче правя около 600 повторения, но това е всеки тренировъчен ден, тоест 2400 на седмица. Ето я и Програмата която следвам. Когато почнах бяха по-малко килограми на 11 машини, но с времето вдигнах килограмите + махнах Пек-Дек и включих клякане + лежанка.
Ето примерно как изглеждат тренировките ми като времетраене (това е от влизане до излизане в залата):
Отделно мисля да минавам на Сплит след около месец-два, понеже сегашната кръгова програма уж е по-подходяща за начинаещи, докато Сплит-ът е за напреднали.
Просто се чудя дали тренирам ефективно и ако намаля тренировките до 1 час пак ли ще са със същия ефект? При вас сумарно колко повторения правите на ден/седмица?
Темата беше редактирана от Ventil Ventilov на 13.07.12 05:12.
13.07.12
10:23
Дали претренирваш можеш само ти да си дадеш този отговор. Продължителността, която тренираш е прекалена. Знаеш, че тренировки в диапазона на 45-60мин. са най-препоръчителни. При продължителни тренировки вече си изхабил АТФ в организма и е напълно вероятно да “изгориш” малко мускули.
Програмата на твоят познат е напълно достатъчна за да се натовари гръдната мускулатура. Аз тренирам по подобна схема. За големите мускулни групи по 4 упражнения с 3 до 4 подхода. За бицепси и трицепси правя по 2 упр. Може би ако увеличиш малко утежненията ще можеш да се натовариш. Повторенията които изпълняваш за бицепсите и трицепсите са необходими за долната част на трупа. За ръцете напълно достатъчни са 6-8.
П.С. опитай за да спестиш малко време да правиш суперсерия за ръцете и за краката примерно.
Мнението беше редактирано от Мирослав Георгиев на 13.07.12 10:33.
каква е тая безумна програма :D Минаваш през всичките възможни машини и накрая правиш лег и клек :X
Започни да тренираш със свободни тежести и си вмествай тренировката в рамките на един час. За сплит мисли чак след месец - два
13.07.12
11:14
Когато започнеш да правиш разлика от повторение до повторение, т.е. да не те интересува само бройката, а и как е направено всяко едно повторение, то тогава ще разбереш колко безсмислен въпрос си задал.
За справка - Болт прави 100м бягане, маратонец също прави 100м бягане. Болт ще повтори още няколко пъти по 100м и ще падне като все едно е бил в най-големия харем, или се е пробвал на тежък кросфит комплекс тръгвайки с голямото его. Маратонецът ще навърти 10х42=420 пъти още по 100м. И двамата правят едно повторение, което се равнява на 100м бягане. Има ли разлика?
Вдигни тежестите и няма да правиш по толкова повторения. И целта на сплита е не да не те измори цялостно, а да натовариш тренираната мускулна група.
13.07.12
17:53
Хм, очаквах да получа някаква ясна престава къде греша, но по-скоро се обърках още повече.
Вече 3ма човека ми казват да вдигна тежестите, но доколкото се усещам смятам, че вдигам с оптималните килограми, но може и да греша. Знам, че е трудно да бъде обяснено с думи, но кой вариант е правилния?
1 - Последните повторения във всяка една серия са почти непосилни и изцеждат и последните капки сила, която имаш в съответния мускул и когато свършиш сериите усещаш адска умора в мускула.
2 - Последните повторения в серия определено изискват повече усилие за да ги довършиш, но като приключиш усещаш, че си натоварил мускула адекватно без да си останал без дъх.
Аз тренирам по вариант 2 и виждам нужните симптоми - потя се нормално, при някои упражнения доста явно усещам увеличение на пулса.
Определено не смятам, че тренирам без да се уморявам адекватно - все пак да спомена, че съм безработен в момента и по-цял ден стоя пред компютъра, тоест имам екстра енергия + вземам креатин, протеин, bcaa, комплексни витамини и минерали.
13.07.12
20:10
Бягай далече от машините! Ако искаш резултат хвани щангата здраво!
15.07.12
18:12
На ден тренирам минимум час и половина и максимум 3 часа. Посещавам фитнеса 4 пъти седмечно, като всеки ден правя минимум 400 повторения общо. Един френд идва по-късно от мен, а си тръгва по-рано, като е готов за максимум час. Многото повторения имат ли някаква вреда, защото па форума чета за някакви смешни 150-170 повторения на тренировка. Какво бихте ме посъветвали да направя ? Да намаля повторения с увеличение на килограмите ( но вече изобщо не искам маса, защото си я имам, а и релефа не ми е лош ) или да не променям нищо ?
Доволен ли си от постигнатите резултати с “минимум 400” повторения и 2-3часов престой в залата?