Съчетаване на силови тренировки с кросфит - мнения

17.07.12
15:44

Здравейте, вече близо 3 години тренирам активно с тежести и силови упражнения. Преминал съм през няколко програми и модификации на упражнения, за различните видове мускулни групи. Наскоро се запознах с кросфита изчетох много статий и започнах да еспериментирам с няколко кросфит комплекса. Въпросът ми към Вас е следният. Как е най удачно да съчетавам силовите си тренировки с някой кросфит комплекс. Като в момента силовите ми тренировки са 3 пъти в седмицата: понеделник. сряда и петък. Като 1-ви ден тренирам гърди и рамо, 2-ри бицепс и трицепс, 3-ти гръб и крака. Бих искал да ми дадете съвети къде може да вкарам даден кросфит комплекс, дали в почивните ми дни или да съчетая кросфита с някоя от силовите ми тренировки. Всеки съвет ще ми е от полза. Поздрави!

18.07.12
15:53

Здравей. Аз наскоро се изправих точно пред същия проблем. Тренирах в сплит с 3 дена и 1 ден почивка (гърди, гръб, рамо, почивка и крака, корем+предмишница+кръст, ръце, почивка). Тренирам вкъщи с два дъмбела, въже, лост. Идеята за кросфита ми стана много интересно и реших да го пробвам, затова след всеки почивен ден правех Синди и после пак почивах. Скоро след това толкова ми харесаха тренировките с кросфит, че почнах само тях да правя, но си измислих някакви комплекси, защото не посещавам фитнес и съм много ограничен (основно тренирам на лосответе и на пистата). Само рамото го правя както си тренирах преди, но и там намалих много почивките.
Много бързо взех да вдигам издържливост, чувствам се много добре, само за обем едва ли ще ти помогне драстично. Планът ми е цяло лято да правя кросфит тренировки, защото са много динамични, а не искам да се затварям вкъщи за по 1 час и да блъскам с дъмбелите и зимата отново да почна, по някаква нова програма. Нядавам се да съм ти бил полезен. Поздрави!

18.07.12
16:55

Да благодаря ти за мнението. Аз също тренирам в къщи с два дъмбела предимно и правя доста различни упражнения за всяка мускулна група. Като от много скоро кросфита ме заинтригува и пробвах няколко комплекса. Естествено като начинаещ издъхвам много бързо но започнах да привиквам. Просто се чудя дали да тренирам само кросфит в дните ми за тренировка или да съчетая кросфит комплексите с 2-3 упражнения с тежести (съответно различни през различните дни). Поздрави!

18.07.12
18:31

Според мен не е добра идея, защото поне аз след един кросфит комплекс съм напълно изцеден. Може да не правиш целия кросфит комплекс (например да намалиш времето или повторенията- зависи от комплекса) и след това нещо друго, но тогава май се губи малко смисълът. Аз си мислех по едно време да почна да намалям телото на дъмблите и да редувам упражнения без почивки- нещо такова може да се направи. Иначе не виждам логика да пренираш 20 мин без никаква почивка или с минимална и изведнъж да почнеш 4х8 сгъвания за бицепс ( с 60-90сек почивка между тях) да речем, но пък знае ли човек, ако ти се отразява добре-прави ги :)

Пич, това е трениране, не е религия. Демек няма да идеш в ада, ако изпееш псалм и после си пуснеш на Министри албума.
В тренирането може да правиш кросфит комплекс и след това да имаш и 4х8 сгъване за бицепс. Освен ако не си кон с капаци, или ще ти се смеят в някой форум.
Какво правим, ако искаме хубаво тяло и да сме добри кросфитъри? Жертваме едното? Не, работим и за двете.
Току що си тръгна едно момче от залата - прави Апостола и след това работихме малко за бицепс и трицепс. Ако трябва да му звънна да проверя да не го е ударила мълния?
Освободете се от имена и абревиатури както в тренирането, така и в храненето!

18.07.12
18:58

Аз изразих моето мнение по въпроса ( нали затова е форум). Иначе никога не копирам сляпо тренировките, а ги пригаждам, така че да ми допаднат и да се чувствам добре докато ги правя.  Докато виждам резултати в огледалото, силата и издържливостта ( каквито има) съм доволен.
Пробвах да  комбинирам двата начина на трениране и не ми се отрази добре, но явно може да съм единствен. Поздрави!

19.07.12
07:57

Благодаря Ви за мненията и аз като за начало мисля да комбинирам кросфита с до 3-4 упражнения за дадена група мускули. Искам да Ви попитам какво Ви е мнението за комплексите, които трябва да се правят. Аз до този момент в трите ми тренировъчни дни правя три различни кросфит комплекса. Как смятате това добре ли е или трябва да наблегна на един комплекс докато го усъвършенствам напълно.

Когато някой дойде при мен да говорим за трениране и кросфит, обикновено го питам какво е кросфит. Оказва се, че рядко някой има и бегла представа. За всеки това са просто някакви комплексчета. И оттам вече идва объркването.
В случая имаме и второ объркване - “силова” тренировка. Всъщност това е бодибилдинг тренировка, щом имаме разделяне на мускулни групи, а не на движения. С бодибилдинг тренировка може да станеш много мускулест, но да не си силен, ако не обърнеш внимание и на силовата компонента, т.е. може въобще да не е силова една бодибилдинг тренировка, особено ако е изградена около изолиращите движения.
Всичко е игра на думи и погрешно разбиране. Както кросфит, така и силова тренировка, така и кръгова кое е...

19.07.12
09:52

Юли, напиши статия за тия неща, ако няма такава де.
В залата още чувам, че малко повторения са за маса и много за релеф или примерно на лостовете ме питат предната везна за кой мускул е?!
Да не говорим, че като почна някоя кондиция ме гледат като някъф луд и ми викат, че се изтезавам...

19.07.12
11:01

казано от Oranje на 19.07.12, 09:35:

Когато някой дойде при мен да говорим за трениране и кросфит, обикновено го питам какво е кросфит. Оказва се, че рядко някой има и бегла представа. За всеки това са просто някакви комплексчета. И оттам вече идва объркването.
В случая имаме и второ объркване - “силова” тренировка. Всъщност това е бодибилдинг тренировка, щом имаме разделяне на мускулни групи, а не на движения. С бодибилдинг тренировка може да станеш много мускулест, но да не си силен, ако не обърнеш внимание и на силовата компонента, т.е. може въобще да не е силова една бодибилдинг тренировка, особено ако е изградена около изолиращите движения.
Всичко е игра на думи и погрешно разбиране. Както кросфит, така и силова тренировка, така и кръгова кое е...

Да нормално е да има объркване на думите при положение че съм много начинаещ в кросфита. Аз лично за себе си разбирам кросфита като тренировки със собствено тегло, които подобряват цялата кондиция на организма сила, издръжливост, гъвкавост и тнт. Останалите упражнения, които искам да прилагам с кросфит компексите са базови упражнения далеч от бодибилдинга. Далеч съм от мисълта че с кросфит могат да се направят много мускули пък и аз не целя това, тъй като нито генетиката ми го позволява нито приемам някакви добавки за напомване нито пък това ми е фикс идея. Като пример мога да дам че започнах да правя кросфит комплексът “Калсу” съчетан с няколко упражнения за гръб (гребане със щанга, едностранно гребане с дъмбел, трапецовидно повдигане на рамене с дъмбели и др.) Но все още ми е много рано да говоря за резултати. Просто търся мнения дали това съчетаване е удачно или не. Поздрави!

19.07.12
11:13

казано от igra4_ivanov на 19.07.12, 11:01:

...
Да нормално е да има объркване на думите при положение че съм много начинаещ в кросфита. Аз лично за себе си разбирам кросфита като тренировки със собствено тегло, които подобряват цялата кондиция на организма сила, издръжливост, гъвкавост и тнт. Останалите упражнения, които искам да прилагам с кросфит компексите са базови упражнения далеч от бодибилдинга. Далеч съм от мисълта че с кросфит могат да се направят много мускули пък и аз не целя това, тъй като нито генетиката ми го позволява нито приемам някакви добавки за напомване нито пък това ми е фикс идея. Като пример мога да дам че започнах да правя кросфит комплексът “Калсу” съчетан с няколко упражнения за гръб (гребане със щанга, едностранно гребане с дъмбел, трапецовидно повдигане на рамене с дъмбели и др.) Но все още ми е много рано да говоря за резултати. Просто търся мнения дали това съчетаване е удачно или не. Поздрави!

Здрасти!

Едно по едно:
1. Упражнения със собствено тегло са само една малка част от Кросфит. Къде останаха тежките (и леки) щанги, пудовките, топките, въжетата и т.н.?
2. Базови упражнения и бодибилдинг - съчетават се прекрасно. Т.е. можеш да си тренираш билдърски и с базови движения (справка дневника на Петко)
3. Мускули и кросфит - разбира се! Я виж малко снимки от CrossFit Games - не само, че са мускулести, ами са си изроди направо :)
4. Генетика  - ти сигурен ли си, че нямаш генетика? Щото много малко хора въобще са се доближили до генетическия си потенциал.
5. Започнал си с Калсу?!? Аз изтръпвам всеки път, когато планирам да го правя... Това НАИСТИНА е много тежък комплекс, а всеизвестно е, че леки комплекси няма. Да го завършиш успешно както е предписан си е подвиг. И въобще не мога да си обясня как си го съчетал с описаните от теб движения...

19.07.12
11:31

Колега Иванов, поне едно нещо да беше уцелил...

19.07.12
11:49

За генетичния си потенциал мисля че аз си знам най-добре като се има предвид че съм преминал през много фази на развитие много силни и слаби периоди. За мускулите с кросфита нямах предвид като цяло а говорех лично за мен. Като се има предвид че съм начинаещ е почти близко до ума че немога да изпълнявам комплексът Калсу според предписанията. Правя го да кажем на 80% от предписаното тоест с по малко бройки и респективно 1-2 кратки почивки. Съчетаването го правя лесно като започна със упражненията и завърша с кросфит комплекса. Обратното ми е непосилно. Колкото до колегата gotcha, питам за съвет а не някой да ми казва какво съм уцелил или не понеже и аз да те хвана в някоя тема, където си по-бос от мен и ти няма да уцелиш много неща. Просто никой не е отговорил от личен опит ясно и просто ДА добре е да съчетаваш двете неща или НЕ не е добре да ги съчетаваш. Поздрави!

От личен опит: ДА, добре е!
От опита ми с други хора, които тренирам: ДА, добре е!
Сега: много хора само бодибилдинг не могат да съчетаят и са си солети, а тренират от години.
Ти искаш и бодибилдинг, и кросфит. И ни наричаш никои. И очакваш да ти помогнем.

19.07.12
12:12

казано от igra4_ivanov на 19.07.12, 11:49:

За генетичния си потенциал мисля че аз си знам най-добре като се има предвид че съм преминал през много фази на развитие много силни и слаби периоди. За мускулите с кросфита нямах предвид като цяло а говорех лично за мен. Като се има предвид че съм начинаещ е почти близко до ума че немога да изпълнявам комплексът Калсу според предписанията. Правя го да кажем на 80% от предписаното тоест с по малко бройки и респективно 1-2 кратки почивки. Съчетаването го правя лесно като започна със упражненията и завърша с кросфит комплекса. Обратното ми е непосилно. Колкото до колегата gotcha, питам за съвет а не някой да ми казва какво съм уцелил или не понеже и аз да те хвана в някоя тема, където си по-бос от мен и ти няма да уцелиш много неща. Просто никой не е отговорил от личен опит ясно и просто ДА добре е да съчетаваш двете неща или НЕ не е добре да ги съчетаваш. Поздрави!

Когато коментирам и давам съвети за Кросфит, аз давам най-вече личен опит.

1. Генетика - ти тренираш от 3 години и си стигнал потенциала си, аз от над 25 и още не съм.
2. Мускули - ако се самоограничаваш в избора на комплекси и примерно въртиш само меткони със собствено тегло, наистина няма как да качиш кой знае какви мускули.
3. Калсу - не, не е близко до ума. Ако знаеш колко начинаещи са ми писали и колко странен избор на въвеждащи комплекси са имали... Колкото до съчетаването, ако се натовариш преди този комплекс, самоограничаваш се в резултата и в ефекта от комплекса. Има комплекси, които търпят меланж от този тип, но Калсу не е сред тях.
4. Прост и ясен отговор - да, съчетават се. Личен опит.

Поздрави!

19.07.12
12:24

Не Ви наричам никой и щом съм пуснал тема за мнения и препоръки значи смятам, че има достатъчно адекватни и много по-напреднали хора от мен тук, които да ми дадът правилна насока. Последните два коментара са ясен пример за това, за което Ви благодаря! Програмата която уж съм си избрал да спазвам съм си я направил сам и за това незнам колко е удачна. Примерната ми програма, която мисля да следвам е:
Понеделник - гърди (бутане на щанга от лег, изтласкване на дъмбели от полулег, флайс) + комплексът “Пътят към Околчица”
Сряда - бицепс и трицепс (бицепсово сгъване със щанга, едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава, кофички) + комплексът “Той не умира”
Петък - гръб (гребане със щанга, едностранно гребане с дъмбел, трапецовидно повдигане на рамене с дъмбели) + комплексът “Калсу”

Като се има предвид че все още не мога да изпълнявам кросфит комплексите според пълното им предписание.
Какво Ви е мнението за подобна програма. Благодаря Ви предварително!

19.07.12
12:33

казано от igra4_ivanov на 19.07.12, 12:24:

... Примерната ми програма, която мисля да следвам е:
Понеделник - гърди (бутане на щанга от лег, изтласкване на дъмбели от полулег, флайс) + комплексът “Пътят към Околчица”
Сряда - бицепс и трицепс (бицепсово сгъване със щанга, едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава, кофички) + комплексът “Той не умира”
Петък - гръб (гребане със щанга, едностранно гребане с дъмбел, трапецовидно повдигане на рамене с дъмбели) + комплексът “Калсу”

Като се има предвид че все още не мога да изпълнявам кросфит комплексите според пълното им предписание.
Какво Ви е мнението за подобна програма. Благодаря Ви предварително!

Забележки:

1. Понеделник: “Пътят към Околчица” включва значителна бройка бърпита, които добре натоварват гърдите. Ако смажеш гърдите преди това, няма да се получи качествена тренировка.

2. Сряда: “Той не умира” е замислен да те изцеди здраво. При него бицепса буквално блокира накрая, заедно с гърба.

3. Петък: Каквото и да правиш преди Калсу (дори и скалиран), не е добре. По-добре се съсредоточи над комплекса.

Моят опит в съчетаването:
Понеделник: Билдърска тренировка
Вторник: Кросфит комплекс
Сряда: почивка
Четвъртък: Билдърска тренировка
Петък: Кросфит

и т.н.

19.07.12
12:43

Ама колега не съм искал да се обиждаме, за това предварително помолих Юли или на който му се занимава да напраска едно такова четиво, което ако може да се сложи като задължително преди да се ползва форума :)
То да беше само такова задължително...

19.07.12
12:45

Благодаря за съвета и аз ще пробвам така да редувам тренировките, да видя как ще се развият нещата. За сега това ще бъдат комлексите над които ще се трудя да придобия техника и да мога да ги изпълнявам на 100%. Поздрави!

казано от igra4_ivanov на 19.07.12, 12:24:

...
...

Аз бих го направил така в твоя случай:
Понеделник: лежанка силова схема; дъмбели и флайс бодибилдинг схема; кросфит комплекс от типа АМРАП за 20 минути или подобен, където има работа за време и няма много натоварване с хоризонтално бутане
Сряда: Кофи с тежест и набиране подхват силова схема; сгъване и разгъване и т.н. бодибилдинг схема; комплекс - вариантите тук са много
Петък: Гръб бодибилдинг схема; комплекс от типа на Калсу
Разбира се, в началото на всяка тренировка ще включвам заучаване и затъврждаване на техниката, както и ще имам и силов блок за долната част, която ти нещо си поизпуснал.
Ако си от София може да минеш през залата и да обсъдим по-детайлно нещата.

19.07.12
12:58

казано от igra4_ivanov на 19.07.12, 12:45:

Благодаря за съвета и аз ще пробвам така да редувам тренировките, да видя как ще се развият нещата. За сега това ще бъдат комлексите над които ще се трудя да придобия техника и да мога да ги изпълнявам на 100%. Поздрави!

Една от основните идеи на Кросфит е да няма честа повтаряемост на комплексите. От личен опит - един комплекс се повтаря най-рано след 3-4 седмици, за да може тялото да “забрави”. Междувременно спокойно можеш да тренираш същите движения в други комплекси, но в различни протоколи, различна бройка и варираща тежест.

19.07.12
14:05

Благодаря за примерните тренировки ще ги имам в предвид и ще ги опитам да видя коя ще ми пасне най-добре на мен. Дадохте ми доста полезни съвети, за което благодаря. Като направя няколко опита ще пиша за резултатите. Иначе съм от София, Ориндж и със удоволствие бих посетил залата за някой нагледни съвети :). Къде се намира залата ти?

Писах ти на лично.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1