Кръводаряване и време за възстановяване.

01.08.12
02:33

Здравейте, настоящи и бъдещи кръводарители. От няколко години насам дарявам редовно кръв поне веднъж годишно и се чувствам добре след това. Проблемът е, че от почти една година започнах да тренирам активно и свалих доста килограми предимно от мазнини (от 74 миналата година сега съм на 60) Смятам, че за ръста ми - 1.68 не са крайно малко и на зима ще се опитам да кача поне 4-5 ММ но засега това е теглото на което се държа. Въпросът ми е към активно трениращите които са дарявали кръв, има ли някакъв период в който е добре да се спрат всякакви физически дейности или не е проблем още на следващия ден да си продължа по програмата (тренирам със собствено тегло и лост). Благодаря предварително и се надявам повече хора да обърнат внимание на безвъзмездното кръводаряване щото в момента картинката хич не е розова и да не дава Господ на някой да влиза в болница за операция и да чака за кръв (nbbq)

01.08.12
09:29

Тренирай си брат, нямаш проблеми. Кръвта като обем се възстановява за 12 часа ако не се лъжа, а като кръвни елементи за 3 месеца. Аз съм дарявал 2-3 пъти и сам си тренирал активно след 2 дена.

01.08.12
17:10

Трябва да ти кажа, че аз четири часа след взимане на кръв за иследвания съм влизал в залата да си тренирам (разбира се обема на взетата кръв е по-малък отколкото при даряването). Ако се чувстваш добре - отивай. Това е общото правило.

02.08.12
15:35

мисля, че количествено се възстановява за 2-3 часа

02.08.12
15:48

За 24 часа се възстановява количеството(приблизително), за 7 дни (пак приблизително) качеството. Тези показателни са малко индивидуални и силно зависими от начина на хранене и моментното състояние на организма. Това не означава автоматично, че след тази една седмица отново си готов да даваш кръв...Минимума е 2 месеца.
Към 6-7 пъти съм давал кръв, всеки път съм тренирал нормално още на същия ден.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.08.12 15:50.

02.08.12
16:18

Мислех, че времето за възстановяване на качеството на кръвта е доста повече - няколко месеца.

Дарявал съм 3 пъти кръв, тренирал съм още на следващия ден, но не се чувствах добре. Минаваха 2-3 седмици, докато се почувствам на 100%. Вероятно е индивидуално.

02.08.12
17:36

2-3 месеца е качествено. Сигурен съм.

02.08.12
23:13

Кръводаряването не ти пречи изобщо особено пък за тренировка на следващия ден.
Аз лично съм дарявал няколко пъти кръв и след единия тренирах на следващия ден и то като истински лъв, а пък след един друг пих цяла нощ като още по-истински лъв, така че споко.
Тренирай си както  и когато намериш за добре, стига да се чувстваш така, разбира се.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1