13.08.12
17:49
Здравейте обръщам се към всички щангисти практикували олимпийския спорт “вдигане на тежести” с молба да споделят програми за трениране в техния спорт както и кои са спомагателните упражнения за изпълнението на “изхвърляне” и “изтласкване” ? Могат да вземат участие в темата не само щангисти разбирасе а и всички запознати :) ! Друго което би ми било интересно е каква е разликата в силата даващ Силовият Трибой и силата даващ Олимпийския спорт Вдигане на тежести ? В кръга на шегата но все пак отговорете “кои са по силни трибойци или щангисти и защо ?”
14.08.12
09:12
Жалкото е че това беше спорт в който ние българите късахме главите на всички по света а вече не е така но още по жалкото е че тема за вдигането на тежести не пробужда вече интерес в хората !
Ако мислиш да учиш спорт (освен шах) от интернет- трудно. Трябва си опитно око на треньор да те погледне , за да може да научиш движенията правилно. Отделно да направи различните периодизации , за да може да не прегориш на 4-тата седмица. Общо взето 7 пъти в седмицата дигане (минимум) като всеки ден си разделяш- за техника, за кг, спомагателна работа- клекове, pull-ове, работа над глава и т.н
Различните движения трябва да ти ги покажат и да те научат на живо. Трибойския клек и щангисткия клек са две различни движения.
Кажи от кой град си. Може някой да те насочи към зала близо до теб. Сайта на федерацията от известно време не е активен (на нито една).
14.08.12
14:04
Аз се свързах вече с една зала и ще ходя да ми покажат някои неща :) .... Нямам амбиция да ставам професионален щангист просто искам да тренирам любителски по техните методи както можеби 90% от трениращите във фитнесите се мотивират от тренировките на Рони Колман без да имат амбиции да стават професионалисти като него..... Кажете кои са спомагателните упражнения на щангистите ? И сравнете силовите качества на щангистите и трибойците
Спомагателни- най-често стречинг, корем (всякакви разновидности и упражнения) , мобилност в ставите, и вече според зависи какво на теб ти изостава се включват и други упражнения.
Основните- освен обръщане/тласкане , изхвърляне имаш 2-та вида клек, различни дърпания от земя, преси над глава (пуш, джърк, стриктни) пред и зад врат , също така набирания, кофички май не съм виждал някой да прави, но не мисля че пречат. Хиперекстензии и ham-glute raise , различни упражнения за врат и корем. Виждал съм някои оли лифтъри да правят box-squat , но тва единични бройки. Като цяло всеки треньор си има собствен подход.
Силовите качества на трибойци/щангисти- трибойците (зависи коя федерация, говоря за тези без спомагателни “фанелки” и други “Monolift” облекла) са наистина здрави, но при тях движението е с различна механика и те не търсят експлозивност и бързина, просто брутална сила в цялото движение. щангистите търсят от своя страна- експлозивност , сила и бързина , за да влизат под лоста по-бързо. Съответно развиват по-различни качества от трибойците.
Ако наистина искаш да се научиш да вдигаш тежести:
1. Професионален треньор, който да те учи на движенията, техниката е в основата на този спорт. Не става въпрос “да ти покаже”, няма такова нещо, за да схванеш техниката се изисква адски много време, докато изгладиш всяка малка подробност. Дори стойката ти, преди да вдигнеш щангата, определя дали изобщо ще я вдигнеш...
Моето мнение е, че единствено човек, който е вдигал тежести професинално, може да те научи на тази магия.
Пожелавам ти да го намериш
2. Дисциплина
3. Търпение
4. Желание
Относно въпроса ти накрая, моята треньорка казва така:
“Силовият трибой е спорт, създаден за неуспели щангисти.”
Мнението беше редактирано от Блажка на 14.08.12 14:24.
казано от Puppy на 14.08.12, 14:24:
уникалната глупост...
казано от gips на 15.08.12, 06:40:
казано от Puppy на 14.08.12, 14:24:
уникалната глупост...
Всъщност не е глупост, но това е тема, която няма да захващам, НЕ МИ СЕ НАВЛИЗА В спорове ( нарочно е с големи букви! (handshake)) Всеки има мнение.
Само ще ти обърна внимание, че трибойците правят помощните движения на щангистите и са го обърнали на спортна дисциплина. :D
Ето ти и едно леко клипче, от 1:23 мин може да гледаш, ако не ти се гледа цялото, как на 76-80кг лично тегло се кляка с 300 кила АТГ без колан и без трибойско трико... и това си е му е част от тренировката, подготвително движение...
Абе сега гледам, тоя отзад, голия, Антонио Кръстев ли ще да е ? Хахахахаа, машината.
Мнението беше редактирано от Блажка на 15.08.12 08:27.
ЕВАЛАТА(нарочно е с големите букви)... Не навлизаме в спорове, ама ми обръщаш специалното внимание, изказваш си мнението, че даже и с видео материали ми доказваш.
Ми тогава да ми позволиш и от мен една лека вметка: рекорда при жените до 75кг(колкото казваш, че тежи атлета от клипа), е 350кг.
Олимпийски клек е различно о трибойски. Сравнявате ябълки и круши и “спорът” върви на никъде.
ОФФ/
Ех, Блажке, отдавна се каня да те питам кога станА калайджия, кога ти почернЕ гз... (извиня’ам се за изразните средства), като въпросът е реторичен :D :D :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 15.08.12 20:03.
казано от karfi4ka на 15.08.12, 20:00:
ОФФ/
Ех, Блажке, отдавна се каня да те питам кога станА калайджия, кога ти почернЕ гз... (извиня’ам се за изразните средства), като въпросът е реторичен :D :D :D
Продължавай да се каниш, като се видим, ме попитай лице в лице ;) :P
П.П. Тоя израз ще си го запиша, че за сефте го чувам :D
Мнението беше редактирано от Блажка на 15.08.12 22:44.
казано от Puppy на 15.08.12, 22:12:
казано от karfi4ka на 15.08.12, 20:00:
ОФФ/
Продължавай да се каниш, като се видим, ме попитай лице в лице ;) :P
П.П. Тоя израз ще си го запиша, че за сефте го чувам :D
Понеже наблюдавам, че използваш предложението да те питат или да ти кажат лице в лице нещо спрямо хора, за които се съмняваш, че биха го направили на живо, предполагам знаеш, че спрямо мен е крайно безмислено да го използваш, не за друго, а защото, както Славко обича да казва за себе си, който ме познава на живо (и е честен пред себе си), знае, че нямам подобни притеснения :D :D :D Тъй че тия лафчета за лицето в лице...нали...се сещаш :D
Иначе мога да те обогатя и с други торби на родния фолклор със същия смисъл. Например: Кога се село засели, кога се цигани навъдиха него... :D
Оххх бе, Карфице, не съм го казала с лошо това, просто щяхте да се обаждате за по бира :D
казано от Puppy на 15.08.12, 23:47:
Оххх бе, Карфице, не съм го казала с лошо това, просто щяхте да се обаждате за по бира :D
Не, бе, аз не съм казала, че с лошо... Аз тука само си питам, щото ми направи впечатление категоричното ти изказване. :D :D :D
16.08.12
00:18
Някъде в София може ли да се учи вдигане на щанги от любители?
казано от Сгазен Помияр на 16.08.12, 00:18:
Някъде в София може ли да се учи вдигане на щанги от любители?
Да, при нас в Power Gym.
Карфице, отивам на море, като се върна бира - кебапчета, кюфетата и праскови хахаха, ако не съм излязла от категория дотогава, че може да съм на вода :( :( :(
Макар, че хората свалят по 3 кила преди състезанието хахах, ама аз не мога, аз съм друг случай.
Та, така, изказах си личното мнение, други също. Всеки има това право ;)
Мнението беше редактирано от Блажка на 16.08.12 09:45.
16.08.12
15:02
Какво мислите за тази програма като подчертавам че нямам състезателни цели просто искам да тренирам любителски по методи от тежката атлетика.
Първи ден
Преден клек 5/4/3/2/1
Клек с вдигната щанга над глава 5/4/3/2/1
Раменни преси с щанга пред врат 5/4/3/2/1
Изтласкване 5/4/3/2/1
Втори ден
Коремни преси 100
Трапец 5/4/3/2/1
Трети ден
Лег 5/4/3/2/1
Клек 5/4/3/2/1
Мъртва тяга 5/4/3/2/1
Кофички 5/4/3/2/1
Бицепсово сгъване с щанга 5/4/3/2/1
Четвърти ден
Коремни преси 100
Трапец 5/4/3/2/1
Пети ден
Преден клек 5/4/3/2/1
Клек с вдигната щанга над глава 5/4/3/2/1
Раменни преси с щанга зад врат 5/4/3/2/1
Изхвърляне 5/4/3/2/1
Шести и седми ден почивка
Мислех си дали трябва и обръщане да добавя в програмата но незнам в кои дни вие какво мислите ? Кажете ми да направя ли някаква промяна да премахна ли нещо или да добавя или така е добре ?
Каква е тази схема за трениране по методите на тежката атлетика и откъде я намери?
Честно казано непонятна ми е тази схема и повторенията...
Това, което аз знам от моя треньор по вдигане на тежести е, че ако тренираш вдигане на тежести правиш движенията изтласкване и изхвърляне всяка тренировка... а останалите, които си написал са си загрявката ( преден клек, класичеси клек, раменни преси, клек с щанга над глава се правят на всяка тренировка като подготовка за същинската част)
П.П. Обръщане е част от движението изтласкване ;) Поне в учебниците го пише така.
Мнението беше редактирано от Блажка на 16.08.12 15:19.
16.08.12
15:52
Окей дай ми ако обичаш примерна програма за да може критиката ти да се получи градивна ... а не просто пресмиваща ! Нямам нищо против критиката стига да е градивна .. другия тип критика на която целта и е не да помогне а да ти се присмее я ненавиждам жалка е ........
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 16.08.12 15:56.
Не можеш ли просто всеки ден да стигаш до моментен макс на обръщане/тласкане и след това си избираш преден/заден клек?
Също така вкарай силовите версии на тез упражнения ‘‘power’’ дет са.
Кат ти гледам програмата имаш твърде много упражнения които не ти трябват
Клек със щанга над глава?Това го правиш докато изхвърляш.
трапец не ти трябва
раменни преси също - за тоз спорт ти трябват бързи експлозивни движения.стриктната раменна преса си е изцяло на мускули,на теб и трябва моментум да изфърлиш тежеста.
коремни преси..еми може ,за загрявка/селд тренировка ако ти се занимава.
кофички не ти трябват
бицепсово сгъване само ако имаш контузия в лакътя и го правиш за възстановяване (да вкараш кръв а у )
Тяга може да правиш на 1-2 седмици,учи те да държиш тежка щанга се пак,въпреки ,че някои треньори я отричат за този спорт
протип:тва са моите виждания създадени от логика,тва което съм гледал/чел/слушал в интернет,не тренирам това!има доста по опитни в тоз форум от мен.
на твое място,щом имам legit техника,бих правил така
понеделник,сряда,петък - обръщане/тласкане и изхвърляне до макс,после махаш 5-10 кг и правиш единици или двойки,накрая на тренировката правиш заден клек до макс и после ако искаш махаш 10-20 кг и правиш повторения
вторник,четвъртак,събота - силови обръщане/тласкане и изхвърлане(power cleanjerk powersnatch),преден клек след тренировка
неделя правиш лекичък преден/заден клек
яко минималистично,покриваш това което ти трябва само.
казано от Георги Николаев на 16.08.12, 15:52:
Окей дай ми ако обичаш примерна програма за да може критиката ти да се получи градивна ... а не просто пресмиваща ! Нямам нищо против критиката стига да е градивна .. другия тип критика на която целта и е не да помогне а да ти се присмее я ненавиждам жалка е ........
Няма да ти давам нищо.
Аз не тренирам по методите на тежката атлетика, треньорът ми е щангист, но в момента сме се концентрирали върху друг вид физическа подготова, дигаме си за кеф.
Програма и схема може да ти даде човек - щангист, треньор по щанги, тренирал с щангисти и силно се надявам да те изръси доста парички за това.
Puppy, няма нужда от толкова злоба. Ако отношението на треньорите към теб беше такова, каквото ти пожелаваш на другите, до къде щеше да стигнеш?
казано от CarnalK на 16.08.12, 16:39:
Puppy, няма нужда от толкова злоба. Ако отношението на треньорите към теб беше такова, каквото ти пожелаваш на другите, до къде щеше да стигнеш?
Добре. Никога повече няма да се държа така.
Сега нека някой компетентен да даде съвети, аз не съм такъв човек.
16.08.12
17:01
А аз силно се надявам да се вразумиш и да се отърсиш от тъпата ти и безсмислена проклетост която притежаваш и си проличава дори когато пишеш и контактуваш с хората във форума ........... Нещо което ни липсва на нас българите е да си помагаме ..... ! Подяволите исках само помощ и съвет за една програма а насреща някаква си която и липсва женственост и нежност на жена и затова станала щангистка ,която подозирам ,че и в спорта не се е реализирала (освен като жена) ми злобее и ми се присмива сякаш тя се е родила научена .... Живей си със здраве но бъде сигурна ,че проклетоста ти ще те изяде бавно ...... не ми отвръщай нито ми се обяснявай ква си и що си .... интересуваш ме толкова много колкото ме интересува боклука в контейнерите .... И все пак бъди здрава !
казано от Puppy на 16.08.12, 16:47:
Сега нека някой компетентен да даде съвети, аз не съм такъв човек.
казано от James Hinks на 15.08.12, 09:16:
Пътя към успеха е в смирението !
казано от Teleto на 16.08.12, 17:05:
казано от Puppy на 16.08.12, 16:47:
Сега нека някой компетентен да даде съвети, аз не съм такъв човек.казано от James Hinks на 15.08.12, 09:16:
Пътя към успеха е в смирението !
Днес пътувам към теб :*
16.08.12
17:22
5/4/3/2/1 е една от многото схеми, които се прилагат в тренирането. Например Ник Таминело я използва със своите клиенти.
В света има няколко водещи школи в олимпийското вдигане на тежести. Които са вадели и вадят шампиони, но не тренират по един и същ начин. Затова и треньор от България ти казва едно, а треньор от Русия - друго. Няма само една истина в щангите, че дори няма и само един правилен начин на изпълнение, нито само един правилен хват за снача и т.н.
Гореспоменатата система работи, но в изписаната програма виждам да се залага само на нея. Аз бих разчупил програмата и при бицепса примерно, няма да правя 5/4/3/2/1. Стига основната цел на програмата да не е всичко да се прави с 5/4/3/2/1 де, но не мисля, че това се цели.
Понякога не е достатъчно да се въртят мнения във форума като ведомствен водомер...
16.08.12
17:26
Благодаря за мнението Oranje
Жоре, съвсем рандом ще ти кажа какво правя аз в дните за оли-та. Аз схеми не употребявам, гледам кое действа за мен и си го правя...въпреки, че ако искаш да ставаш щангист и да вдигаш големите гири си трябва наистина специализиран треньор.
В деня за изхвърляне правя...тройки преси зад врат. Като не мога да направя 3 повторения, почвам със същата тежест да клякам над глава(пак тройки). Като не мога три клека над глава, обръщам на гръб до максимална тройка. После пробвам два пъти максимална единица и това е тежката част. След нея пробвам цялото движение, но с леки кила, без да се натягам...по-скоро за техника и свикване с траекторията на лоста.
В деня за тласкане, започвам с тройки стриктна преса от гърди, на 4-тото повторение тласкам. Така докато не успея да бутна пресата. И почвам само да тласкам, тежки единици...докато мога. После с тази тежест продължавам да клякам на гърди. Максимални тройки и накрая две единици. Накрая-пак цяло движение с малки кила.
Задължително един ден в седмицата правя тежки петици на гърди...остава къде да вмъкна целите движения и да добавя 2 кондиции и две бягания и заспива всичко:)
казано от Георги Николаев на 14.08.12, 09:12:
Жалкото е че това беше спорт в който ние българите късахме главите на всички по света а вече не е така но още по жалкото е че тема за вдигането на тежести не пробужда вече интерес в хората !
В България...повярвай ми в другите държави процъфтява!!!
Кросфит много помогна за което, колкото и да не се признава това...ФАКТ е:)
@slavko и @orajne - какво мислите за следната схема- в деня за оли-та се започва:
Изхвърляне- до макс , 5 -10 минути почивка, обръщане и тласкане до макс, 5-10 минути почивка ; преден или заден клек- вдигане до 3rm или 5rm, чат пат и до 1rm 5-10 минути почивка и разна корективна работа в рамките на 10-15 минти. В другите дни (ако има отделени) се правят фракции от движението в което се изостава- например широка тяга, преса от стоеж, тласкане и т.н, като накрая на тренировката се прави цялото движение в големи повторения до акумулиране на 30-40 повторения :)
16.08.12
18:11
Първото добре, но каква е целта на големите бройки във втория ден?
В една сесия, да търсиш максимални тежести и в двете пълни движения, за мен е лоша идея...
казано от Oranje на 16.08.12, 18:11:
Първото добре, но каква е целта на големите бройки във втория ден?
В смисъл такъв - по-голям обем, но да не става тренировката от порядъка на 2-3-4 часа :)
Става въпрос за повторения 3-6 макс :)
казано от slavko на 16.08.12, 18:14:
В една сесия, да търсиш максимални тежести и в двете пълни движения, за мен е лоша идея...
Става си нещо като мини състезание- 3 от 3 на движение :) Не претендирам ,че е правилно, но досега по принцип така съм тренирал и не съм видял нещо лошо :)
Мнението беше редактирано от Абазаба на 16.08.12 18:45.
Докато не си стигнеш 3х теглото тяга 2х + клек 1.5-2х лег (ако правиш лег) е все тая по каква схема ще тренираш.
Не точно все тая, но не е нужно да е особено сложна схема .
17.08.12
01:08
казано от Puppy на 16.08.12, 15:12:
П.П. Обръщане е част от движението изтласкване ;) Поне в учебниците го пише така.
Ъ ?! (wasntme)
17.08.12
10:39
Всичките щангисти се изказахте... :D Поне да се беше включила Тодорка, че да има някакъв смисъл... ;)
Виждал съм следната схема на тренировки :
1. Сутрин едното движение(изтласкване) + клек.
2. Следобед втрото движение(изхвърляне) + тяга, раменна преса и технически приоми.
Веднъж в седмицата - 5 км бягане за време, в група, с щангетите.
За тези, които не тренираха двуразво двете тренировки бяха в два дни.
почваха с 3ки, 2ки, после единици, всичко с почивки между 3 минути и 20-30 секунди.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.08.12 10:40.