Комбинация на мускулните групи в 4 дневен Split

22.08.12
05:29

Досега карах 3 месеца на 4 дневна кръгова тренировка и мисля да мина на Split, но искам съвет дали комбинацията на мускулните групи е удачна, не перфектна, а просто удачна. Да уточня, че искам да обърна повече внимание на гърдите затова съм ги оставил само тях в един ден:

Неделя – Гърди

Понеделник – Крака + Корем

Сряда – Ръце + Рамо

Петък – Гръб + Корем

Отделно дните и групите са подрани спрямо заетостта на залата.

Какво мислите?

22.08.12
08:45

Ми не са много добре разпределени,защото като тренираш ръце в сряда едва ли ще можеш да възстановиш за ден и после да правиш гръб...
Пробвай това - http://www.bb-team.org/workout/1288_manichko-masa-za-raboteshtiya-chovek :)

Аз също смятам, че ръцете и рамото в сряда ще ти попречат да натиснеш здраво гърба в петък. Не знам до колко заетостта на залата е фактор при теб, но бих опитал ръцете и рамото да ги сложа в понеделник, за сряда да останат краката и в петък гърба. Във всички случаи има голямо значение какви упражнения си подбрал и какъв е обемът на всяка от тренировките. Това влияе върху нуждата от възстановяване на всяка мускулна група.

CYPER, ти ли си, бре? :D

23.08.12
01:12

Благодаря за съветите. По принцип залата Понеделник и Сряда е доста пълна, докато в Петък и Неделя няма почти никой.

А ако разделя ръцете? Примерно:

Неделя - Гърди
Понеделник - Крака, Предмишница, Корем
Сряда - Рамо, Бицепс
Петък - Гръб, Трицепс, Корем

Иначе горе долу така ги виждам нещата от към брой упраженения за мускулна група:

Гърди - 3 до 4 упражения за долни/средни/горни гръдни мускули. Хоризонтален, обратен и наклонен лег.
Гръб - 2 упражения. Най-вероятно вертикален и хоризонтален скрипец
Рамо - макс 2 упражение. Раменни преси + нещо друго.
Трицепс - 2 упраженения.
Бицепс - 3 упраженения
Предмишница - 1 упраженение
Крака - 3 броя: бедрено сгъване и разгъване + 1 за прасец
Корем - тука се чудя дали въобще има смисъл при положение, че имам мазнинки там и те няма да паднат с упражнения, а с кардио. Обаче като цяло съм слабичък още и първо трябва да кача маса. Поне стягат мускулите под мазнините, нали?

P.S - Същия съм :)

Мнението беше редактирано от Ventil Ventilov на 23.08.12 01:13.

23.08.12
07:11

2 упражнения за гръб ми се виждат крайно недостатъчни
2 упражнения за трицепс на фона на 3 за бицепс също
тренираш краката без многоставни упражнения (клекове, напади) което според мен е огромен минус

Общо взето споделям мнението на dani. ОК, искаш да позасилиш гръдната мускулатура, това хубаво. Аз от много време не тренирам на хоризонтална лежанка (само на наклонени) и да ти кажа - не ми липсва и не ми личи. Кофички - намери местенце за тях, ако не си ги включил в тренировките си. С 2 упражнения за гръб, обаче, трудно ще барансираш натоварването върху торса. С набиранията как си? Малко по малко се опитвай да ги включваш. Има още добри упражнения за гръб, разнообразявай. Бицепс и трицепс - аз бих правил не повече от 2 упражнения за бицепс, и 3 за трицепс. Ако гониш визуален ефект, трицепсът има сериозни заслуги за това една ръка да изглежда голяма и масивна. Краката - ок, предпочиташ на машини, но... ще е по-добре, ако включиш клякането и нападите (можеш да ги редуваш с машините всяка седмица). Разбира се, че има смисъл да тренираш корема - той е стабилизатор и синергист почти при всяко натоварване, т.е. силният корем допринася най-малко за общата ти сила. ОК, изчистването ще дойде от друга посока, но все пак. Ако трябва да премахнеш мускулна група от тренировките, то нека да не е коремът, а предмишницата. В най-общ план бих ти препоръчал да поограничиш натоварването на машини и да дадеш повече приоритет на свободните тежести. Това косвено ще се отрази и на предмишницата всъщност.

P.S. Nicholas съм ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.08.12 08:09.

Хубаво си хортувате тук, някой културист с 2-3 състезания зад гърба си би извлекъл полза как да си направи следващия сплит.
Обаче в случая май имаме човек, който тренира от 3 месеца. В неговия случай е прекалено рано за мускул веднъж седмично. И затова просто разделя тялото на две, като всяка част тренира 2 пъти седмично.
В неговия случай:
Неделя и сряда: Тренировка А
Понеделник и петък: Тренировка Б
Относно корема: той е мускул. И също расте. С по-добре развити коремни мускули изглеждаш с плочки дори и при повече проценти мазнини. Освен това коремът се тренира и заедно с останалите мускули от пояса за стабилизация, но това вече е споменато.
В случай, че се търси наблягане на гърдите, то аз бих вкарал пета тренировка вкъщи за тях, а в двата дни в залата от Тренировка А ще започвам с гърди.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 23.08.12 09:13.

23.08.12
18:13

3 месеца въобще не съм тренирал предмишница и там съм хилка. За сметка на това бицепс/трицепс много дръпнаха, особено трицепса, та затова не съм сложил много упражнения за тях. Е нямма 45см ръка, но в съответствие с другите мускулни групи ръцете ми изглеждат най-големи и добре развити.

Иначе избрал всички упражнения, само написах някои от тях.
За гръб мога да вкарам и 3то, не е проблем, но мисля че добре се движа там и не е нужно.
И кофички + клякане мога да вкарам. Последно правих клякане 3x10 с 20кг щанга за врата.

Като цяло ме интересува дали разпределението на мускулните групи по дни е удачно. Последния вариант бива ли без да вземате в предвид бройката на упражненията.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1