27.08.12
11:55
Здравейте,
Днес видях този фритюрник който приготвя картофите само с 3% мазнина. Модела и марката са Tefal ActiFry. Капацитетите между моделите са от 1 до 1.5 кг картофи в които се слага само 1 супена лъжица мазнина, с технологията на циркулирането при загряването на тази мазнина се изпържват картофките и стават хрупкави и вкусни.
Мисля, че с едно хубаво обезмаслено сирене и тези картофки ще може човек да се глези с някоя вкусотия без да преминава границата на нездравословното.
Здравей. Пърженото не мисля ,че има място в режима на един човек или поне пърженето във растителни мазнини. Също така за парите които ще дадеш за фритюрник , можеш да си купиш доста масло, месо и картофи и да си ги печеш на воля. А сиренето да е пълномаслено и истинско, не такова от палмово масло :)
Звучи примамливо, но преди да опитам не бих го купил. иначе казват, че доста неща могат да се готвят в него.
Но да -ако ще е гарга да е рошава. По-вкусно нещо от картофи пържени на чугунен тиган в мас, в която преди това са пържени кюфтета - няма.
Това дори само като го прочета ми се вдига холестерола и качвам подкожните мазнини :D
Е те ако са пържени в мас не са “нездравословни” по модерните разбирания за мазнините : )
И после - не сме замязвали на бг-мама, а ? :D :D
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364839.0
27.08.12
12:30
#6
Проблемът вече не е мазнината, а са картофите. Човек реши да “съгреши” и си поръча в заведение, при което пристигат пурички от някакво нишесте, което картоф може и да не е видяло.
Беше ни хрумнала идея, да направим списък с останалите малко заведения, в които пържените картофи са резултат на белени и изпържени картофи, а не на пакет с дълбоко замразен материал. Но не ни отива на натурела някак. :)
Колкото до технологията, както каза CarnalK, гаргата да е рошава. Пък и не е идеята да направим джънк-а по-малко джънк, а да направим приема на джънк по-малък в храненето си.
27.08.12
12:33
#7
Той автора си е мислил да го вкарва в хранителен режим сигурно,а не като джънк :D Кокосово и краве масло няма ли да станат добре картофите без транс мазнини ?
Аз имам въпросната машина и съм си правила картофките със зехтин, масло, даже и с вода. Наистина стават супер вкусни (лично аз не обичам да са прекалено мазни), но най-добре стават с маслото. :)
Мите, какъв е проблема на бланшираните картофи? Въпросът е, че повечето заведения взимат от най-евтините такива, и определено не стават. Иначе и 99% от дюнерите работят с белени картофи, но по-ужасни картофи не съм ял. Най-вкусни са си в къщи на тигана..
Аз също имам въпросния фртитюрник и съм изключително доволен. Всичко става много вкусно, само 1 лъжичка мазнина е достатъчна, но може и без нея. Правил съм си пиле, картофи, тиквички и какво ли не. Има само 3 недостатъка - цената му е висока, времето за пържене на картофи е около 40 мин и е доста шумен, тъй като има вентилатор и работи на принципа на горещия въздух. Демек не е точно пържене този вид готвене.