30.08.12
16:35
Какво мислите за тренирането до отказ?Дали всяка серия трябва да е до отказ или последната само,или изобщо не трябва да се стига до отказ.
Темата беше редактирана от Svilen Angelov на 30.08.12 22:07.
30.08.12
16:38
Зависи какви са ти целите и как си тренирал до сега.
30.08.12
16:41
Много серии до отказ не е най-доброто за цнс ,но всеки сам си знае.
30.08.12
18:13
Целите са ми покачване на ММ.До сега съм тренирал примерно с 3 серии всички до отказ.
казано от Svilen Angelov на 30.08.12, 18:13:
Целите са ми покачване на ММ.До сега съм тренирал примерно с 3 серии всички до отказ.
То има значение кога ти идва тоя отказ и с каква тежест тренираш.Виж каква е разликата да правиш примерно лежанка със 100 кг и отказа да ти дойде на 5-то повторение .. или да правиш лежанка със 50кг и да си джиткаш така 30 повторения , че тогава да откажеш
30.08.12
19:41
Добре ли е на всяко упражгегие тогава да правя пирамида примерно лежанка 1-ва серия, при положение че макса ми е 80 да правя 40х8-2-ра 50х8-3-та 60х6 и така на вси4ки упражнения?
30.08.12
21:52
няма смисъл от всички серии до отказ, освен ако няма яко зоб, здраво хранене и супер възстановяване. последната серия от упражнение ти е напълно достатъчна.
При някои упражнения, като клек и тяга е добре изобщо да избягваш отказа, особено ако си начинаещ, а при останалите (базови) упражнения, максимум последната да е до отказ. Като цяло, недей да целиш отказ, ако се случи, случи, но не това е целта. Под отказ се разбира да не можеш сам да завършиш последното повторение или да развалиш много техниката на изпълнение.
При машините и изолиращите (едноставните) упражнения е малко по-различно, например концентрирано сгъване, разгъване на скрипец, повдигане за прасец и други такива упражнения може да правиш повече серии до отказ.
30.08.12
23:47
Значи при изолиращи упражнения абсолютно всяка серия до отказ.
Лично аз, ако не тренирам до отказ, не мога да направя качествена тренировка, не знам защо. Ако не е до отказ, не усещам напрежение.
Мисля че клека може да се цъка до отказ,дори всеки ден.Тягата не толкова,но 1-2 пъти в месеца може,но трябва да се адаптираш първо.
Като цяло преди бях против отказа,сега съм положително настроен към него.Скоро ще почна експеримент всеки ден отказ на клек.
31.08.12
05:32
казано от Vintage на 31.08.12, 02:33:
Мисля че клека може да се цъка до отказ,дори всеки ден.Тягата не толкова,но 1-2 пъти в месеца може,но трябва да се адаптираш първо.
Като цяло преди бях против отказа,сега съм положително настроен към него.Скоро ще почна експеримент всеки ден отказ на клек.
Клек до отказ(още повече всеки ден) е крайно глупава идея. Създават се предпоставки за минимум “прегаряне”, а в по-кофти случай - контузия. А ако ти искаш да се пречукваш, никой не може да те спре ;)
Зависи какво разбирате под отказ ;)
За мен това е да пропуснете повторение, т.е., да го започнете и да не можете да го завършите. На клека отказ значи да клекнеш и да те затисне щангата, което наистина е доста глупава идея, а и не води до нищо положително.
Техническия отказ е, когато формата се развали много, спрямо първото повторение. Това помага да избутате някое повторение в повече, но специално при клека води до прехвърляне на натоварването към кръста и задната верига.
31.08.12
09:51
Според вас кое е по-добре -4х8 всяка серия на еднакви килограми или пак 4х8 но да се покачват пирамидално килограмите и повторенията да намаляват?
Въпреки, че според всичко прочетено, при висока честота на трениране, тренирането до отказ - физически е абсолютно противопопоказно. Ако говорим за технически отказ, нещата стават прекаелно специфични за да генерализираме - при какви повторения, с каква тежест, с отклонения до каква степен от добрата техника?
Ще е интересен експеримент. Като го започнеш, разгласи го и го описвай подробно. Ще следя с интерес!
31.08.12
14:19
Смятате ли че възходящата пирамидата е наи подходящия начин на трениране за покачване на ММ
казано от 6th на 31.08.12, 11:02:
Като цяло преди бях против отказа,сега съм положително настроен към него.Скоро ще почна експеримент всеки ден отказ на клек.Въпреки, че според всичко прочетено, при висока честота на трениране, тренирането до отказ - физически е абсолютно противопопоказно. Ако говорим за технически отказ, нещата стават прекаелно специфични за да генерализираме - при какви повторения, с каква тежест, с отклонения до каква степен от добрата техника?
Ще е интересен експеримент. Като го започнеш, разгласи го и го описвай подробно. Ще следя с интерес!
Тия дни трябва да започна да си обръщам режима,защото лягам сутринта и ставам следобед и не ми остава време като цяло.Трябва да си направя трупчета в/у които да фърлям щангата ако ме затисне,както и трупчета които да повдигат лежанката за да си взимам щангата от нея.Ще ползвам автомобилни гуми за тежести (т.е. мога да я хвърлям без сериозни удари,а.к.а. омекотяване).
Според мен има ли желание и време,другото е постоянство адаптация ще настъпи към всеки ден отказ.
01.09.12
11:43
Свилен Ангелов,зададе доста въпроси и аз ще ти дам следния отговор на тях!Спри да се чудиш колко повторения и серии да правиш 3х8 ли 4х10 ли,просто започни да тренираш и сам ще разбереш дали едно нещо работи добре за теб.Никой не може да ти каже “това 100% ще проработи за теб” просто не те познаваме.Трениране и хубава диета му е майката ;).
Мнението беше редактирано от Станислав Николов на 01.09.12 11:44.