Желатинът предизвиква загуба на протеин?

05.09.12
07:54

Желатинът който е 98-99% протеин /заменими аминокиселини, незаменими липсават/, причинява обща загуба протеини , ако се превърне в изключителна съставка на хранителния режим.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Желатин

На какъв принцип, става това...!?!?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.09.12 09:48.

Просто изречението е подкрепено от източник (http://charm.cs.uiuc.edu/users/jyelon/lowcarb.med/topic9.html), на който трябва да се обърне внимание, за да се разбере точно какво се има в предвид.

Накратко - в линка се говори за течни диети отпреди десетки години, които са били дефицитни от страна на всякакви микро и макро (с изключение на протеина) елементи.

Отделно, че желатинът не съдържа незаменими аминокиселини и ако се превърне в изключителна съставка (т.е. това да е 99% източник на протеин в менюто ти), реално огранизмът ще е недохранен, протеиновият синтез ще е по-малък от протеиновия разпад, от което следва загуба на протеин от тъканите, забавяне на метаболизма и...все кофти работи.

Или иначе казано - няма проблем да ядеш желатин, но не трябва да е основен протеинов източник в менюто ти.

И понеже си се интересувал, ето ти и още едно полезно видео за желатина:

05.09.12
09:06

Ако не е хидролизиран, съмнявам се да го усвоявате изобщо.

Като имах грижи с коляното, ми препоръчваха желатин, както и генерално същият като превантивна мярка против проблеми по стави и сухожилия. Но чак толкова изключителна надали може да се изведе в хранителния режим.

05.09.12
10:09

казано от Strelok91 на 05.09.12, 09:06:

Ако не е хидролизиран, съмнявам се да го усвоявате изобщо.

Как да разбера, дали е хидролизиран? На моят пише - Желатин за хранителни цели.

05.09.12
10:22

Хидролизирания желатин не се желира, дори при стайна и по-ниски температури.
За какъв грамаж суровина говорим, да разбирам ли ,че си си купил пакетче от 20 грама от магазина и се чудиш дали желето, което си правиш ще има аминопрофил ?

Мнението беше редактирано от Strelok91 на 05.09.12 10:26.

05.09.12
10:47

Опаковката е половин килограм.

В интернет не откривам нищо относно сравняването на обикновен желатин със хидролизиран желатин.
Единствено намирам, че желатина представлява необратимо хидролизирана форма на колаген.

Според мен няма да имаш проблем дори и да приемаш нехидролизиран желатин. Естествено, усвояването на хидролизирания ще е по-лесно (логично) и (евентуално) може да има усвояемост с няколко процента повече, но протеазните ензими в тялото се справят без проблем със “смилането” и хидролизирането на желатина.

http://practicalbio.blogspot.com/2012/01/in-two-beakers-of-gelatin-above-fresh.html

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.09.12 11:03.

05.09.12
11:14

Ок, Мерси!

Значи, ако заедно с желатиновото десертче хапвам и джинджифил, ананас, киви или папая/съдържат протеазни ензими/, разлика с хидролизирания почти няма да има в % на усвояване.

Търсих за точен процент разлика, но никъде не видях. Отделно, не е нужно да ядеш киви, папая или други. Протеазните ензими си ги произвеждаш натурално в тялото. Не ти е нужно да ги приемаш от външен източник, но пък допълнителното количество ще ти бъде от помощ. Повече протеаза ще осигури по-бързо и по-добро смилане.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1