05.09.12
07:54
Желатинът който е 98-99% протеин /заменими аминокиселини, незаменими липсават/, причинява обща загуба протеини , ако се превърне в изключителна съставка на хранителния режим.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Желатин
На какъв принцип, става това...!?!?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.09.12 09:48.
05.09.12
09:01
#1
Просто изречението е подкрепено от източник (http://charm.cs.uiuc.edu/users/jyelon/lowcarb.med/topic9.html), на който трябва да се обърне внимание, за да се разбере точно какво се има в предвид.
Накратко - в линка се говори за течни диети отпреди десетки години, които са били дефицитни от страна на всякакви микро и макро (с изключение на протеина) елементи.
Отделно, че желатинът не съдържа незаменими аминокиселини и ако се превърне в изключителна съставка (т.е. това да е 99% източник на протеин в менюто ти), реално огранизмът ще е недохранен, протеиновият синтез ще е по-малък от протеиновия разпад, от което следва загуба на протеин от тъканите, забавяне на метаболизма и...все кофти работи.
Или иначе казано - няма проблем да ядеш желатин, но не трябва да е основен протеинов източник в менюто ти.
И понеже си се интересувал, ето ти и още едно полезно видео за желатина:
05.09.12
09:50
#3
Като имах грижи с коляното, ми препоръчваха желатин, както и генерално същият като превантивна мярка против проблеми по стави и сухожилия. Но чак толкова изключителна надали може да се изведе в хранителния режим.
казано от Strelok91 на 05.09.12, 09:06:
Ако не е хидролизиран, съмнявам се да го усвоявате изобщо.
Как да разбера, дали е хидролизиран? На моят пише - Желатин за хранителни цели.
Хидролизирания желатин не се желира, дори при стайна и по-ниски температури.
За какъв грамаж суровина говорим, да разбирам ли ,че си си купил пакетче от 20 грама от магазина и се чудиш дали желето, което си правиш ще има аминопрофил ?
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 05.09.12 10:26.
Опаковката е половин килограм.
В интернет не откривам нищо относно сравняването на обикновен желатин със хидролизиран желатин.
Единствено намирам, че желатина представлява необратимо хидролизирана форма на колаген.
05.09.12
11:01
#7
Според мен няма да имаш проблем дори и да приемаш нехидролизиран желатин. Естествено, усвояването на хидролизирания ще е по-лесно (логично) и (евентуално) може да има усвояемост с няколко процента повече, но протеазните ензими в тялото се справят без проблем със “смилането” и хидролизирането на желатина.
http://practicalbio.blogspot.com/2012/01/in-two-beakers-of-gelatin-above-fresh.html
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.09.12 11:03.
Ок, Мерси!
Значи, ако заедно с желатиновото десертче хапвам и джинджифил, ананас, киви или папая/съдържат протеазни ензими/, разлика с хидролизирания почти няма да има в % на усвояване.
05.09.12
11:19
#9
Търсих за точен процент разлика, но никъде не видях. Отделно, не е нужно да ядеш киви, папая или други. Протеазните ензими си ги произвеждаш натурално в тялото. Не ти е нужно да ги приемаш от външен източник, но пък допълнителното количество ще ти бъде от помощ. Повече протеаза ще осигури по-бързо и по-добро смилане.