04.09.12
00:45
От 2-3 месеца си правя редовно тягата в 5 серии обикновено (и преди съм правил, но сега сериозно :д) и се чудя как е по-добре да подходя - да правя по 8-10 повторения с около 70-75% от макса (90 кила) или да ги правя по 4-5 повторения с около 90% от макса (110 кила). Днеска един назобен батко ми вика, че тягата дава супер резултат при по-голям обем (не знам какво значи това и затова питам :д)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.09.12 07:29.
04.09.12
00:48
1. Тяга в голям обем често прилича на румънска тяга, ако не я оставяш на земята след всяко повторение
2. В какъвто и диапазон да я правиш, трябва да се стремиш постепенно да увеличаваш тежестта, за да прогресираш
3. Назобеният батко може да прави много неща, които неназобеният не може. Голям обем за него и за теб са различни неща.
04.09.12
13:25
Аз лично започвам с 70-75кг и карам докато стигна максимума си и гледам да не падна под 5 повторения.
04.09.12
20:42
Според мен до 5 повторения в работните серии ще е оптимално.... :)
Циклично го направи. Започни със силов период до 5 повторения за 2 месеца, след това премини на по-високи бройки.
Като цяло тягата носи много хипертрофия, стига да се прави в достатъчен обем.
Аз я правя последно упражнение за гьрба.Изморен сьм и не вдигам тежко.или 3 серии х 10 броя или 4 пирамида под 8 не падам.12-10-8-12
Преди я правех пьрво упражнение в пирамида до 4 броя ,но взе да ме притесняват килограмите на щангата и я преместих на края както и клека при краката.така е по добре и по-щадящо ставите си мисля аз -а и от тягата лично -голям ефект не сьм видял.И после задьлжително висене на висилката ,че прешлените стават на кашкавал -при мен)
А назобания батко с отговора с голямия обем -само той може да ти каже отговора на това какво е искал да ти каже ))когато не можеш да тренираш с голяма интензивност залагаш на големия обем,можеби това е мислел да ти каже))
Над 80% от макса май само нервните импулси играят роля.И ако ти е 230 макса всяка седмица правиш 5 серии по 1 брой на 222 да речем?
Браво .Аз няма да мога.И стигаме до там какво пита Играчо.
Какво да прави? -аз бих казал 5 серии на 75% ,а ти казваш 5 на 95%.Хм.Вьпроса ли му е безмислен или отговорите?
А как е вариянта -10 броя хиперекстензии с тежест + 10 броя тяга на 50% супер серия ,4 такива и после това ще го помниш цял живот?
Не сме трибойци ,нали?Ентусиасти сме все пак и ни чакат много години тренировка ))))
Но всеки си решава сам от неговата си куличка .
Аз казвам какво правя аз, а не му го препоръчвам. Той сам да си реши какво да прави.
казано от Death__ на 05.09.12, 22:31:
Аз казвам какво правя аз, а не му го препоръчвам. Той сам да си реши какво да прави.
така е);)
Над 5 повторения тяга си е чисто кардио.(nod)
Мнението беше редактирано от Old Timer на 06.09.12 10:42.
07.09.12
00:21
Зависи много от стила ти на трениране. Според мен тягата е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА в периоди за сила и маса. В периоди за сила предпочитам нисък обем - до 3 повторения, а в период за маса - около 4-6 повторения (в пирамида -10-8-6-4-8-8).