Проблеми със захвата.

Прескочи до:

15.09.12
02:27

Здравейте, съфорумци. Искам да споделя един мой доста стар проблем, който така и не мога да оправя. Тренирам от доста време, може би 2 години и половина, но прекъсвам постоянно заради лични проблеми и сега тренирам сериозно от 2 месеца. Проблемът ми съществува от както съм вдигнал за първи щанга или дъмбел. При упражнения с големи килограми като трапецовидно повдигане на раменете, мъртва тяга и т.н имам следният проблем - имам сили за още повторения но просто щангата/дъмбела ми се изплъзва. Прост пример. Ако правя трапецовидно повдигане с 8 повторения, започвам да изтървам лоста още на 4-тото повторение, а имам сили да си завърша успешно серията. Очаквам да ми помогнете с коригирането на този проблем.
Благодаря предварително !

Фитили или започваш да тренираш хвата ти да държи повече.

15.09.12
03:40

Ако тренираш с криви лостове и държиш надхват е нормално да изпускаш. Ползвай фитили когато започнеш да изпускаш.

15.09.12
08:35

И аз имам същият проблем.
Разрових се из нета и открих това:
Тренировка стоманен хват 

Защипващ хват - Вземете  два диска от по 2 или 5 кг., сложете ги заедно (гладките им страни да са навън) и ги хванете с една ръка (палецът от едната страна, а другите 4 пръста от срещуположната страна на диска). Вдигнете дисковете от пода и ги дръжте за 10 секунди. Върнете ги на пода, почивайте 10 секунди и след това  повторете още четири пъти. 2 серии 5 повт.

Фермерска разходка – Вземете чифт дъмбели и направете 10 нормални крачки. Върнете се обратно и повторeтe шест пъти  2серий  6 повт 10 крачки

Горила вис - Хванете се с една ръка за гимнастическия лост. След това превключете на другата. Тренировката е в две серии от по 5 биса на ръка в продължение на 10 секунди за ръка, като телесното тегло се използва като тежест. Може при нужда  да се използва допълнителна тежест закачена за кръста.  2 серии 5 повт

Комбинирана програма за хват
Програмата описана тук е точно такава. Тя предвижда една тренировка с претоварване за мускулите на дланта и тренировка на мускулите на предмишницата - и двете с големи тежести и много повторения. Правете всяка тренировка веднъж седмично с най-малко два дни интервал между тях. Най-добре е да правите тренировката за хват - длани след крака, гърди или рамене, докато тренировката за предмишница най-добре се комбинира с бицепс. Опитайте тази тренировка за хват един или два месеца. Ще имате постижения не само в бенч пресите, но ще притежавате и едно респектиращо ръкостискане.

Какво мислите за тези упражнения?

При мен тоя проблем се поражда от потене на дланите. Пробвай с талк или бебешка пудра, които да попиват потта от дланите.

15.09.12
16:01

Започвай да тренираш редовно предмишницата, но да не я претоварваш де. При най-тежките серии можеш да ползваш и фитили.

15.09.12
19:23

Забрави за фитилите,заздрави си хвата :) Набирания с тежест,висене на лост вършат работа.Аз например спрях тотално тягата с фитили,да далеч съм от максималната щанга,но пък ХВАТ СИ ТРЯБВА.

15.09.12
22:54

Пробвай с кръстосан хват (подхват/надхват) или щангистки ключ, работи за здравина на хвата, прави фермерска разходка, широка тяга (за дисковете), но бягай от фитили. Няма да решат проблема с хвата, само ще го прикрият и задълбочат.

15.09.12
22:57

Всъщност, решават го, веднъж и завинаги. Ползваш ли фитили - не се тревожиш повече за хвата ;)
Е, ако някой ще ходи на състезание по здрав хват - тогава да, не го решават.

15.09.12
23:01

казано от Петко К на 15.09.12, 22:57:

Всъщност, решават го, веднъж и завинаги. Ползваш ли фитили - не се тревожиш повече за хвата ;)
Е, ако някой ще ходи на състезание по здрав хват - тогава да, не го решават.

Принципно си прав, но едва ли това е целта (поне не би трябвало да бъде според мен де). Не е ли идеята на ФП изграждане на силно, добре балансирано тяло, като засилим слабите звена, а не да ги прикриваме?

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.09.12 23:13.

16.09.12
14:36

Доста глупаво е да не се натовариш пълноценно с тежка тяга, само и само за да не ползваш фитили. На хвата винаги може да се обърне внимание отделно от тренировката за гръб.

16.09.12
14:41

За хората с билдърски насоки,да може би е глупаво :)

16.09.12
14:44

Като цяло е глупаво.

16.09.12
15:05

Не е глупаво изобщо.Като ти се наложи в ежедневието да дигнеш нещо тежко,фитилтие в задния джоб ли ще си ги държиш.Да не говорим,че те могат да се ползват само с удобните за хващане лостове.Като трябва да вдигнеш един чугунен радиатор фитилите няма да ти помогнат.

16.09.12
15:09

Някак си не ми се налага да вдигам 150+ кг в ежедневието :)
Никой не твърди, че няма нужда от силен хват. Казах, че не трябва слабият хват да пречи на тренировката.

Мнението беше редактирано от Станимир на 16.09.12 15:11.

16.09.12
15:11

Да,а то в реалния живот на човек му се налага да вдига по 150кг...
Редакция:Изпревариха ме :D

Мнението беше редактирано от the_muscle_builder на 16.09.12 15:12.

16.09.12
16:18

казано от Станимир на 16.09.12, 14:36:

Доста глупаво е да не се натовариш пълноценно с тежка тяга, само и само за да не ползваш фитили. На хвата винаги може да се обърне внимание отделно от тренировката за гръб.

Ми не знам, аз си права максове на тяга и отказен трапец без фитили и тежестта се лимитира от кръст/трапец, а не от хват. Айде кажи ми сега това щото съм ползвал фитили ли съм го постигнал?? И между другото, да, може да се обърне внимание на хвата отделно, но колко намират време/правят това???

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.09.12 16:36.

16.09.12
17:14

Доста глупаво е да не се натовариш пълноценно с тежка тяга, само и само за да не ползваш фитили.

Аз лично, според моите виждания, не съм съгласен с това. Ползването на фитили създава най-малкото фалшиво чувство за сигурност, зависимост от разни такива странични елементи и надценяване на собствените възможности - за мен е подобно като със спотърчета на лега - и тях не ги одобрявам и не ги ползвам. Може прогресът да е по-бавен в тоя случай, но пък аз не съм със състезателни амбиции и за никъде не бързам. Напротив всяко едно повишаване в работните тежести знам, че е следствие от изцяло на собствените ми качества и ме прави в пъти по-доволен, отколкото ако се чудя на всяко качване дали “ако бях без фитили дали щях да дръпна пак същите кила”. Аз лично предпочитам хватът ми да откаже и после да се ядосвам на това, отколкото да се питам всеки път “дали ако...”.
И още нещо, което напълно се препокрива с моите разбирания - наскоро някой (май беше Сашо) коментира някъде тук (не намерих къде), че има такава теория, според която лимитирането на силата в хвата е един вид бариера пред по-сериозни травми. Ако хватът да речем отказва на 3-то повт. на 160, това означава, че към настоящия момент тялото толкова може като цяло и ако изкуствено подсилим хвата, следващото нещо, което ще откаже, ще е далеч по-опасно от предмишницата.
Фитилите и спотърите според мен са необходими, ако човек тръгне за максове, но не и в обикновената, ежедневна тренировка.

Едит: Намерих го:

казано от James Hinks на 14.09.12, 09:28:

казано от Voyager на 13.09.12, 16:37:

Удачно ли е ползването на фитили или да мъча hook grip и да стискам зъби?

Фитили ???...а стига бе, точно на мен да ми зададеш тоя въпрос :D Не си ли чел някъде(щото съм го слагал на много места) мнението ми за фитилите - Лейди Гага (devil)
Хващаш с мъжки хват и действаш. Хвата ще ти заякне и ще ти е от полза за гимнастиката. Отделно, че има една теория, че лимитирането от хвата пази от травми с по-големи тежести. Когато хвата стане готов за голяма тежест, тогава цялото тяло е готов за нея. Не е като да няма логика, не е и като да не може да бъде оборено.

Мнението беше редактирано от Петър на 16.09.12 17:29.

16.09.12
17:26

казано от Веселин Блажев на 15.09.12, 12:32:

При мен тоя проблем се поражда от потене на дланите. Пробвай с талк или бебешка пудра, които да попиват потта от дланите.

Бебешка пудра и талк ли ? Бъркате понятията - виж си гоогле и разликите между талк и магнезий.

Абе Петре бе, ама прекалявате с глупостите, пича се мъчи да държи големи тежести в НАДХВАТ, най - вероятно с достатъчно крив лост, и хвата му не е на “ключ” знаеш ли кога ще му се дигне тягата ? На куково лято ще му се вдигне.
Петре Петре... Добре копираш мнението на Джеймс, но ти правиш ли разликата от хват ползван за набиране и тн на статичен лост и гимнастика, и мъченето на държане в надхват на крив лост който ти се върти в ръцете ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 16.09.12 17:33.

16.09.12
17:35

казано от Станимир на 16.09.12, 15:09:

Някак си не ми се налага да вдигам 150+ кг в ежедневието :)
Никой не твърди, че няма нужда от силен хват. Казах, че не трябва слабият хват да пречи на тренировката.

На много хора им се налага.На мен доста ми се е налагало.При последния ремонт-монтиране и демонтиране на чугунени радиатори,отливане на плоча,замаски .Все работи ,свързани с вдигане на тежко.Последния път от ежедневието ,когато ми се наложи да вдигам тежко беше преди 3-4 дена,с брат ми трябваше да преместим едно малко домашно валяче.Ръчно валяче,100% плътно желязо.Не е много тежко,предполагам е ,парадоксално с темата,около 150 килограма.Само дето не е лост да си го хванеш удобно ,а е едно голямо желязо на лагерен принцип.И ако в залата човек може да дигне 250 тяга,то с тези 150 кг бая ще се озори.
Аз никога не съм ползвал фитили,колани и тем подобни.Само ръкавици.Не съм имал проблеми с хвата досега.Отдавам го точно на това,че предмишниците са ми се товарили наравно с останалата част от тялото ,а не съм ги улеснявал с фитили.

16.09.12
17:38

казано от Madboy на 16.09.12, 17:26:

Абе Петре бе, ама прекалявате с глупостите, пича се мъчи да държи големи тежести в НАДХВАТ, най - вероятно с достатъчно крив лост, и хвата му не е на “ключ” знаеш ли кога ще му се дигне тягата ? На куково лято ще му се вдигне.

Мадбойчо, бе, я ти по-добре погледни темата - пича никъде не е казал НАДХВАТ или крив лост - ти по-нагоре си ги съчини тия щуротии... А ако не си забелязал И ТОВА - включил съм цитат към кого ми е отговора...

16.09.12
17:52

Искаш ли да се хванем на бас, че не прави повдигане за трапец с лост със смесен хват ?
В 98% от залите лостовете са криви, защото са от най-китайските, или ще отречеш ? Я ти погледни темата ;)

16.09.12
17:58

казано от Veso Pervazov на 16.09.12, 16:18:

Ми не знам, аз си права максове на тяга и отказен трапец без фитили и тежестта се лимитира от кръст/трапец, а не от хват. Айде кажи ми сега това щото съм ползвал фитили ли съм го постигнал?? И между другото, да, може да се обърне внимание на хвата отделно, но колко намират време/правят това???

Говори в килограми. Ако максовете са ти смешни е напълно нормално хватът ти да не издиша. При мен обаче  без фитили не се получава и на този етап няма как да се натоваря пълноценно без тях.

Петре, точно чувството за сигурност е това, което търся. И то не е никак фалшиво. Все пак не говорим за колан, а за фитили - те няма как да те предадат. Аз с фитили щанга не съм изпускал :D И точно заради сигурността, която ми дават, аз мога да се съсредоточа изцяло върху техниката на движението, без да мисля дали лоста ще ми се изплъзне от ръцете и ще ме удари през коляното, примерно. Отделно, че тренирам предимно вкъщи и не мога да поема риска да изпусна такава тежест на пода :)

Редно е авторът да ни ориентира с килограми за съответните упражнения. Ако са му нужни фитили за 60-70кг. тяга например нещата клонят към слаб хват наистина, но ако говорим за 120+ например и желание за 6-8 повторения е съвсем различно. Всичко това се отнася за масово трениращите хора без специални силови или културистични цели(и аз съм в тази група). При мен до 80-100 кг. тяга нямам нужда от фитили за 6-8 повторения серия. Нагоре слагам винаги.

И да, лостовете са кривички ;)

16.09.12
18:46

https://www.youtube.com/watch?v=dCyJw6zASmw

Мнението беше редактирано от Жоро на 16.09.12 18:47.

16.09.12
19:00

Ако правиш 4 серии тяга, първите 2 без фитили. Ако усетиш, че изпускаш, на вторите 2 слагаш фитилите. Ако изпускаш още от начало, намали тежестта и прави без фитили. За около месец си готов.

16.09.12
19:05

Ако се ползва смесен хват, не виждам нужда от фитили. Поне при мен със смесен хват, ми отказват кръста и корема, а не хвата. За надхват е друго вече.

16.09.12
19:11

казано от Станимир на 16.09.12, 17:58:

Петре, точно чувството за сигурност е това, което търся. И то не е никак фалшиво.

По-надолу обяснявам какво имам предвид под фалшиво - не сигурност в задържането на щангата, а в илюзията, че е безопасно, фалшива сигурност в собствените сили...

И точно заради сигурността, която ми дават, аз мога да се съсредоточа изцяло върху техниката на движението, без да мисля дали лоста ще ми се изплъзне от ръцете и ще ме удари през коляното, примерно.

Честно казано, без да звучи като заяждане, си мисля, че след като можеш да си мислиш такива работи, докато дърпаш, значи за тази тежест въобще не ти трябват фитили. Единственото, което си мисля аз е : “1….,2….още малкоооо”

Отделно, че тренирам предимно вкъщи и не мога да поема риска да изпусна такава тежест на пода :)

Това е вече друго нещо :).

Както и да е - ЗА МЕН фитилите (и спотърите) изкривяват представата за собствените сили и възможности, затова не ги ползвам.

16.09.12
19:15

Според мен аргументът, че тялото не е готово за тежест, което не можем да вдигнем и без фитили, е пълна глупост. Най-малкото, че на смит машина или трап бар, където лоста не може да ти се върти в ръцете, можеш да вдигнеш много повече, отколкото с обикновен лост. И за това ли не е готово тялото? Смесения хват не ми е толкова удобен, а и крие риск от травма на бицепса.

Мнението беше редактирано от Станимир на 16.09.12 19:16.

Някои хора с мега къси пръсти (като мен) просто не им се получава много това с държането. Со фък ит! :)

Станимире - при тягата всичко крие рисокове... ако вдигаш с надхват да не би бицепса ти да е в безопасност :) Моя хват доста се подобри и то с едно просто правило. Тренирах без фитили... само трапеца го правиш с фитили, защото там хвата ми беше на гладката част на лоста и просто е невъзможно да се тренира с работна тежест.... :)

16.09.12
19:30

казано от Петър29 на 16.09.12, 19:11:

Честно казано, без да звучи като заяждане, си мисля, че след като можеш да си мислиш такива работи, докато дърпаш, значи за тази тежест въобще не ти трябват фитили.

Не ти пожелавам да седиш в мъртва точка със 180 кила на гърба и да се чудиш ще ги станеш ли или не, или пък да ти е останала щангата малко над коленете и да се чудиш дали като се праснеш с 205 кила през капачката дали ще ти остане крак ... за доста неща си мисли човек докато прави макс ... някак секундите в трудните точки изглеждат минути.

И по темата - техниката, както е казал Станимир, изключително много се подобрява когато не мислиш дали ще ти се изплесне кривия лост-китайче, от мазните ръчички докато го държиш в надхват.

Много ми е интересно какви са размислите на всички коментирали против фитилите за хуук-грипа. Дали ако минеш от нормален надхват към хуук-грип със смесен хват магически тялото ти е по-силно и си лепнал поне 5 кила мускул на гърба в момента, в който заключиш?

16.09.12
19:39

Говори в килограми. Ако максовете са ти смешни е напълно нормално хватът ти да не издиша. При мен обаче  без фитили не се получава и на този етап няма как да се натоваря пълноценно без тях.

Ако баба беше мъжка щеше да има дръжка. Да, говорим за килограми. И ако макса ти е 150 на СТ 97,5 трябва леко да преосмислиш изказването си, защото ставаш смешен ти. Айде да вдигнеш 2хСТ+ тяга и 2,5хСТ серия трапец без фитил на 98 кила лично тегло да видим как е?? Сега смешно ли ти е? Та как беше написал “глупаво е...” Абе глупаво е да се изказваш глупаво и неподготвено.

16.09.12
19:40

Ех, голяма дискусия и както винаги, сте се разделили на две глупички и спорите за глупости ;)
Само за проба - потренирайте няколко тренировки с фитили и няколко без и направете сравнение.
Ето и една статия по темата - http://jasonferruggia.com/how-using-straps-can-improve-your-back-and-save-your-elbows/

16.09.12
19:41

казано от Veso Pervazov на 16.09.12, 19:39:

И ако макса ти е 150…

Това къде го прочете? Казах, че над тази тежест слагам фитили :)

Мнението беше редактирано от Станимир на 16.09.12 19:41.

16.09.12
19:50

казано от Станимир на 16.09.12, 19:41:

казано от Veso Pervazov на 16.09.12, 19:39:

И ако макса ти е 150…

Това къде го прочете? Казах, че над тази тежест слагам фитили :)

Не бе, искаше да говоря с килограми и аз ти говоря... Сега защо не коментираш това? Въпроса беше смешни ли са килата и държи ли хвата без фитили. Та ако ползвах фитили дали сега щях да удържам 2,5хСТ за серия трапец???

16.09.12
19:52

Аз пък да задам въпроса така: ако си правя тягата с максималната за мен тежест с фитили, и след тренировката сложа тежестта, която мога да държа с голи ръце, и я държа 3-4 пъти до изпускане, дали няма да си натоваря хвата също толкова добре, но с много по-добро натоварване на цялото тяло?

Мнението беше редактирано от Станимир на 16.09.12 19:55.

Е аз вдигам над 2,5BW тяга без фитили :)

16.09.12
19:58

“А аз понякога повръщам” :D

16.09.12
20:01

казано от Станимир на 16.09.12, 19:52:

Аз пък да задам въпроса така: ако си правя тягата с максималната за мен тежест с фитили, и след тренировката сложа тежестта, която мога да държа с голи ръце, и я държа 3-4 пъти до изпускане, дали няма да си натоваря хвата също толкова добре, но с много по-добро натоварване на цялото тяло?

За натоварване ще натовариш, ама да е много по-добро натоварването на цялото тяло не знам. При тебе да, при мене няма разлика :) Пак ще кажа, човек е толкова силен, колкото е силно най-слабото му звено. По твоята логика дай да не правя военна преса ако играе кръста, че не мога да си натовариш на макс рамото, вместо да засиля ядрото да взема да си припомпвам раменни преси от седеж, а? Къде отиде функционалността в цялата схема?

16.09.12
20:05

Да обобщим. С НАДХВАТ при липса на идеални условия ( хубав лост магнезий смазани втулки на лоста и тн) няма как да се вдигне максимума който може да понесат другите части на тялото - изключение е когато се хваща на хоокгрип (ключ) като тук се появява още 1 условие - дебелината на лоста.

Ако се лови смесен хват повечето от тези проблеми изчезват, но пък да се прави трапец със смесен хват, само за да не се сложат анатамосаните фитили ...

Кристиянчо - в надхват ще ги вдигнеш ли ? ;)

Весо Първазов - прави разлика между това да изпускаш в надхват и в смесен хват.

Мнението беше редактирано от Madboy на 16.09.12 20:06.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1