16.09.12
20:37
Бе аз сега лично може и да не ги вдигна но това значи ли, че никой неможе да ги вдигне.. Славко беше сложиш клип на 220кг тяга с надхват без фитили :D
16.09.12
20:51
казано от Madboy на 16.09.12, 20:05:
Да обобщим.... изключение е когато се хваща на хоокгрип (ключ) като тук се появява още 1 условие - дебелината на лоста.
Весо Първазов - прави разлика между това да изпускаш в надхват и в смесен хват.
Бих добавил още едно условие за добър hook grip-дължината на пръстите. Ти сам даваш отговор на въпроса на темата, оцветил съм го в червено.
И да правя разлика, правя тяга със смесен хват и трапец с hook. В интерес на истината напоследък правя високо изтегляне вместо повдигане на раменете за трапец и там килограмите са доста по-надолу. А ти за да влезнеш в час с темата виж какво предлагам в първия си коментар.
казано от Veso Pervazov на 15.09.12, 22:54:
Пробвай с кръстосан хват (подхват/надхват) или щангистки ключ, работи за здравина на хвата, прави фермерска разходка, широка тяга (за дисковете), но бягай от фитили. Няма да решат проблема с хвата, само ще го прикрият и задълбочат.
Обаче ми е малко странно, че точно ти, трибоец, предлагаш фитили... Това печели цък.
казано от kristiancho на 16.09.12, 20:37:
Бе аз сега лично може и да не ги вдигна но това значи ли, че никой неможе да ги вдигне.. Славко беше сложиш клип на 220кг тяга с надхват без фитили :D
Славко лови на “ключ” те щангистите така и по 300 вдигат, но определено не е за всеки този хват.
Ловя на ключ заради олимпийските, да свиквам с тях.
Еднакво вдигам в “ключ” и със ‘’смесен”. 230 тяга съм ги дърпал на ключ в надхват.
Иначе за връзката дебелина на лост и ключ разбира се, че има разлика. Сашко трудно хваща така, един път защото са му къси пръстите, после защото тренираме с някакви измислени лостове. Истинските щангистки лостове за ТЪНКИ, точно защото не могат да сменят лостовете за всяка категория:)
Друг е въпроса, че твърде многото и тежко дърпане в смесен хват води до някои дисбаланси, които с времето се усилват(единия еректор става лееееко по-силен, по-слабия се изкривява). После...доста случаи има нс късани бицепси...и Т.Н.
Както казват дъртите трибойци и щангисти...няма правило, теглиш, както на теб ти е удобно:)
16.09.12
22:03
казано от slavko на 16.09.12, 21:47:
Друг е въпроса, че твърде многото и тежко дърпане в смесен хват води до някои дисбаланси, които с времето се усилват(единия еректор става лееееко по-силен, по-слабия се изкривява).
Е то нали затова въртиш смесения, единия път лява надхват, дясна подхват, другия път обратното... Па ако държиш толкова на еднакво натоварване и са ти тек сериите или те притеснява разликата в килата редувай през тренировка.
а аз даже познавам някои, които са се контузили точно защото са решили да въртят ръцете...
казано от Veso Pervazov на 16.09.12, 22:03:
казано от slavko на 16.09.12, 21:47:
Друг е въпроса, че твърде многото и тежко дърпане в смесен хват води до някои дисбаланси, които с времето се усилват(единия еректор става лееееко по-силен, по-слабия се изкривява).
Е то нали затова въртиш смесения, единия път лява надхват, дясна подхват, другия път обратното... Па ако държиш толкова на еднакво натоварване и са ти тек сериите или те притеснява разликата в килата редувай през тренировка.
Пробвал съм Весо, със слабата ръка(лявата при мен), в подхват - не мога изобщо да тръгна да дърпам. Толкова несигурен и неестествено се чувствам Абсурд да тегля големи гири.
Аз пък от самото начало свикнах да ги сменям и нямам ядове дори и на максовете... кой как свикне.
И аз съм пробвал- даже на смешни килограми е меко казано неестествено- туй за смяната на ръцете.
Аз съм за ползване на фитилите- имат си времето и мястото. При разумно трениране не мисля, че може да ти отслабят хвата ири да пречат за негоното развиване.
Мнението беше редактирано от Бойко на 16.09.12 22:16.
Имал съм тренировка...190 кг. не мога да ги отлепя. Слагам фитилите и правя седмица...
И тук отговора не е еднозначен и...зависи:)
Не знам защо спорите, че и се обиждате.
Като искате хват, се набирайте на въже, с хавлиена кърпа...негативни набирания на една ръка...не само тягата е хват:)
16.09.12
22:28
казано от Madboy на 16.09.12, 22:07:
Не познавам нито 1 човек който да му е удобно със смяна на ръцете.
Пфффф... айде сега глупости. Ми аз не ходя във фитнеса да ми е удобно, ходя да си свърша работата и да се махна. То на мен и самата тяга не ми е удобна, гадна ми е, максовете ме смачкват и съм като парцал, както се казва I hate it, but I love it.
казано от gips на 16.09.12, 22:09:
а аз даже познавам някои, които са се контузили точно защото са решили да въртят ръцете...
Тва пък е толкова нелепо, че няма да го коментирам изобщо.
казано от Скота на 16.09.12, 22:15:
И аз съм пробвал- даже на смешни килограми е меко казано неестествено- туй за смяната на ръцете.
казано от slavko на 16.09.12, 22:11:
Пробвал съм Весо, със слабата ръка(лявата при мен), в подхват - не мога изобщо да тръгна да дърпам. Толкова несигурен и неестествено се чувствам Абсурд да тегля големи гири.
Ключовите думички са неестествено и несигурно. Славко, дали щеше да е така ако дърпаше отначало със смяна на смесения? На един начинаещ например самата тяга му е неестествена и се чувства несигурно, но с времето заучава и свиква...
Съгласен съм, тягата не е хват, но е комплексно упражнение точно защото натоварва тялото комплексно и трябва да се изпълнява като такова. То ако тръгнем така дай да правим клек на Смит машина или най-добре да го сменим с лег преса, защото така ще натоварим по-пълноценно квадрицепсите?? Ама става друга цел, други ползи...
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.09.12 22:31.
Последен пост.
Ако хвана един сульо на 15 години, ще го уча да държи на ключ, в надхват и така да се учи да тегли и 30, и 300.
Ако състезател като Сашо почнЕ да изпуска(който отдавна е свикнал със смесения хват, с ширината и т.н.), ще мислим вече някои доста по-специфични неща около тягата.
Хвата на големите вдигачи е едно от последните неща, които ги тормози, даже някои като ги питам как е хвата и те не могат да ме разберат:)
И ако следвам рандом размислите, които разхвърляхме...значи канадските борци с хват като менгеме требе да поцепват тягата.
Да ама темата е слаб хват при тягата, съответно всеки си казва мнението - фитили, смесен хват, хук грип, птичи грип и така... оправяйте се :)
16.09.12
22:49
казано от slavko на 16.09.12, 22:37:
И ако следвам рандом размислите, които разхвърляхме...значи канадските борци с хват като менгеме требе да поцепват тягата.
Не... написал съм, други цели, други ползи... И се съгласих с тебе, че тягата не е упражнение за хват, но е КОМПЛЕКСНО.
Да казваш колко ти е тягата с фитили е като да се хвалиш с макса на клек на смит. Има общо, ама не баш.
И да, темата беше за проблем с хвата, предложих hook grip, гледам Славко, че ти ще учиш начинаещ на hook, та какъв е проблема? До тук различия не виждам.
Па ако го учиш тоя сульо на смесен и свикне дали ще има твоя проблем?
Хвата на големите вдигачи е едно от последните неща, които ги тормози
Да, щото не им е проблем... Не са го постигнали с тчга, ясно е. Ама имат други начини и методики, за да го заздравят, аз обаче нямам време за това, не знам и много хора дето да му отделят време, та предпочитам комплексния подход, при който да извлека макса ползи от тягата.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 16.09.12 22:56.
17.09.12
01:09
Последен пост.
Ако хвана един сульо на 15 години, ще го уча да държи на ключ, в надхват и така да се учи да тегли и 30, и 300.Ако състезател като Сашо почнЕ да изпуска(който отдавна е свикнал със смесения хват, с ширината и т.н.), ще мислим вече някои доста по-специфични неща около тягата.
Хвата на големите вдигачи е едно от последните неща, които ги тормози, даже някои като ги питам как е хвата и те не могат да ме разберат:)И ако следвам рандом размислите, които разхвърляхме...значи канадските борци с хват като менгеме требе да поцепват тягата.
Случайно иначе позавам едно лапе, на 15 годни, канадско борче, дръпна 150 от първи опит с двоен надхват и без колан :Д викам му - не ги ли изпускаш без фитили ?
- не, супер лесно ги държа
дафук ?
Моят съвет - научете как се ползват фитилите и... ги забравете в някой ъгъл.
Разбира се, че имат място в тренировките. Само гледайте да е колкото се може по-рядко. Много удобно средство, ако имате контузия на предмишницата, но държите да си направите тренировката.
В края на краищата, всеки си избира целите и тренира спрямо тях, не виждам причина да се дърлим само защото аз не ползвам, а някой друг не ги сваля от ръцете.
казано от Стоил Калугеров на 17.09.12, 01:09:
Последен пост.
Ако хвана един сульо на 15 години, ще го уча да държи на ключ, в надхват и така да се учи да тегли и 30, и 300.Ако състезател като Сашо почнЕ да изпуска(който отдавна е свикнал със смесения хват, с ширината и т.н.), ще мислим вече някои доста по-специфични неща около тягата.
Хвата на големите вдигачи е едно от последните неща, които ги тормози, даже някои като ги питам как е хвата и те не могат да ме разберат:)И ако следвам рандом размислите, които разхвърляхме...значи канадските борци с хват като менгеме требе да поцепват тягата.
Случайно иначе позавам едно лапе, на 15 годни, канадско борче, дръпна 150 от първи опит с двоен надхват и без колан :Д викам му - не ги ли изпускаш без фитили ?
- не, супер лесно ги държа
дафук ?
И аз държа 160 в надхват без никога да съм тренирал хват, но 160 не ми вършат никаква работа. И нормално обръщам хвата. Или ползвам фитили ако нямам скоро състезание, за по-лесно.
17.09.12
11:04
Бахти яката дискусия... :D
Весо кърти и според мен е абсолютно прав, пък фитиладжийте - да си прочетат мението на Вик поне 5-6 пъти ;)
Колкото до това, че лимитирането от хвата пази от травми - не е моя мисъл, има много резон в нея, пък и след нея съм написал, че не е като да не може да бъде оборено това твърдение ;)
Хвата иска трениране, най-малкото защото е нещо, което както не ти се налага да го позлваш в ежедневието и изведнъж може д ати се наложи животоспасяващо...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.09.12 11:18.
Малко извън темата :)
казано от James Hinks на 17.09.12, 11:04:
Хвата иска трениране, най-малкото защото е нещо, което както не ти се налага да го позлваш в ежедневието и изведнъж може д ати се наложи животоспасяващо...
То, ако става дума, шанса да ти се наложи изведнъж и животоспасяващо да ползваш здравина на хвата си, според мен е равен на този да ти се наложи всякакъв друг вид физическо усилие, било то да можеш да бутнеш или да дръпнеш нещо, да прескочиш нещо или пък да избягаш някакво разстояние максимално бързо и т.н... :)
Мнението беше редактирано от Трениращ на 17.09.12 11:21.
17.09.12
11:23
казано от Трениращ на 17.09.12, 11:19:
Малко извън темата :)
казано от James Hinks на 17.09.12, 11:04:
То, ако става дума, шанса да ти се наложи изведнъж и животоспасяващо да ползваш здравина на хвата си, според мен е равен на този да ти се наложи всякакъв друг вид физическо усилие, било то да можеш да бутнеш или да дръпнеш нещо, да прескочиш нещо или пък да избягаш някакво разстояние максимално бързо и т.н... :)
Ъммм, ти колко често се подхлъзваш/спъваш някъде и колко често те гонят ? ;)
Дали инстинкта ти да се хванеш не е по-силен от инстинкта ти да бягаш/буташ/дърпаш ?
С предишния си постинг се опитах да кажа следното: в моето (а предполагам и на повечето хора) ежедневие шанса да се случи, което и да е от тия неща е пренебрежимо малък, клонящ към нула, за да си струва да се подготвям с мисълта специално за “животоспасяващия” миг. Не ми се влиза в безполезно, философстване и губене на време, темата е за съвсем друго, но и аз ще ти върна един въпрос: А ти, колко често си видял някой да тренира за спъване или подхлъзване?
Ако тренирам хват - то със сигурност не го правя за да оцелея, някак, съвременния живот ми е наложил да развивам други неща за да “оцелявам” :)
А ако живеехме във времена в които ни се налагат “животоспасяващи” физически умения - едва ли точно хвата ще е приоритетен, а само едно от многото възможни качества, които са необходими.
Мнението беше редактирано от Трениращ на 17.09.12 11:47.
17.09.12
11:50
Дискусията става смешна и излишна :)
Само да ти споделя, че хвата на човек е много силен още от ражаднето му. Едно новородено има силата да се задържи висейки и първата реакция на бебето ако се почувства нестабилно е да се хване някъде. Предполагам си наясно, че новороденото не е тренирало за хват и хващане с пъпната си връв...В ежедневието ти е много по-вероятно да се спънеш или подхлъзнеш, отколкото да ти падне тухла на главата или да те подгони мечка, или пък да те нападнат футболни хулигани.
Никой не насилвам да си тренира хвата - който не желае хвата да му е лимитиращ или ползва фитили, или има извънредно силен хват. Понеже втората категория е доста по-малко от първата се пръкват дискусии като тази.
Не ползвам нито смесен, нито ключов хват - каквото ми трябва да го държа като тежест, успявам да го държа с нормален хват.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.09.12 11:52.
17.09.12
12:25
Ето и моите финални 5 стотинки по темата:
Държа 150кг в надхват без фитили - не искам по-силен хват - стига ми за ежедневието. Ако искам обаче да правя единици и тройки тяга - тогава ми се налага да ползвам фитили понеже 150 не стигат.
Естествено, че който цели силен хват и не бърза с тягата е добре да зареже фитилите (а и да си тренира хвата допълнително).
Просто е добре да имаме предвид, че не всички гонят максимална функционалност - аз стоя в офис и тракам по клавиатурата цял ден - не ми трябва по-силен хват, от друга страна не е добре да не можеш да държиш 80 кила в ръцете без фитили - трябва да се намери златната среда според целите на трениращия.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 17.09.12 12:28.
Хвата винаги ще е лимитиращ. Колкото и да ви е здрав, гърба винаги ще има потенциал за повече.
Щом и стронгмените (е и трибойците) си ползват фитили при тренировките (че и на някои дисциплини са позволени), явно не са такова зло, каквото ги изкарахте ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 17.09.12 12:34.
17.09.12
12:38
казано от Петко К на 17.09.12, 12:33:
Хвата винаги ще е лимитиращ. Колкото и да ви е здрав, гърба винаги ще има потенциал за повече.
Е, не :)
Хвата при нормално трениращ човек няма как да е върховния лимит. Доста преди хвата лимит ще се окажат пасивните структури.
Всеки, който почне да си тренира хвата, за два месеца ще може да забрави за фитилите.
p.s.
Примера със стронгмените не е много удачен - там лимитите са други ;)
Пък и лафа за Лейди Гага и фитилите при тягата е на Стоян Тодорчев :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.09.12 12:39.
казано от James Hinks на 17.09.12, 12:38:
А ти на Стоян Тодорчев виждал ли си му лапата? :) Като хване лоста, все едно е хванал клечка за зъби - заключваси спокойно палеца с другите пръсти и може да държи, колкото си иска.
И аз мисля, че при нормално трениращия хватът е лимитиращ, но не по отношение на силата, а заради по-малката издържливост. Затова и единици за максове са напълно възможни и “полезни” без фитили, но не виждам особена полза да се правят “билдърски” серии с 6-8 повторения без фитили. Лично мнение, не искам да влизам в спор, но съм напълно съгласен с Петко, че фитилите си имат приложение и съвсем не са такова зло. :)
17.09.12
13:02
казано от Boby_ на 17.09.12, 12:50:
казано от James Hinks на 17.09.12, 12:38:
А ти на Стоян Тодорчев виждал ли си му лапата? :) Като хване лоста, все едно е хванал клечка за зъби - заключваси спокойно палеца с другите пръсти и може да държи, колкото си иска.
Да, виждал съм му я :)
Което не пречи лафа да е култов :D
казано от Boby_ на 17.09.12, 12:50:
И аз мисля, че при нормално трениращия хватът е лимитиращ, но не по отношение на силата, а заради по-малката издържливост.
Силата и издръжливостта на хват се работят еднакво лесно.
казано от James Hinks на 17.09.12, 13:02:
...
Силата и издръжливостта на хват се работят еднакво лесно.
Ами да, но пак според целите. Има разлика между хват и хват и тренирането му. Едно е да задържиш 200 кг в ръце, друго е да катериш скали, трето да дърпаш гика на сърфа, четвърто да цепиш дърва или пък да боксираш. Общо взето, тренира се с това, за което го ползваш ;)
Забрави да споменеш най-използвания хват
17.09.12
18:50
Сашо, аз се отказах да говоря по темата, просто няма смисъл, не можеш да обясниш на някой, който не иска да разбере, че “вгигам 200 кила тяга” значи хващам, вдигам, връщам в изходно щангата и тази тежест е по силите на всеки един мускул/става/сухожилие, участващи в движението. Защото е комплексно движение. Не можеш да го обясниш и няма кой да го разбере и приеме, защото това означава автоматично да си признае, че тягата му е 50-60-100 кила надолу от това, за което е парадирал до вчера. Останалото си е заблуда от сорта на “макса на клек ми е 200+ ама не мога с щанга, правя го на смит машина, щото кръста ми издиша, клатя се като вълка от Ну Пагади с пеперудата, щангата ще ме захлупи, ама си клякам с 200 де...” Който разбира за какво иде реч само ползи ще види.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.09.12 20:33.
Ами хайде тогава не използвай и стойка за клек :) Клякай само с това, което можеш да обърнеш и поставиш сам на раменете си :) С по-голяма от тази тежест тялото ти явно не е готово да кляка :D
р.s. Аз макса си с фитили или поне малко под него и със смесен хваст ще го вдигна, но не виждам смисъла да се мъча, след като не ми е удобно и никой не ме насилва :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 17.09.12 19:06.
17.09.12
19:53
казано от Станимир на 17.09.12, 19:02:
Ами хайде тогава не използвай и стойка за клек :) Клякай само с това, което можеш да обърнеш и поставиш сам на раменете си :) С по-голяма от тази тежест тялото ти явно не е готово да кляка :D
р.s. Аз макса си с фитили или поне малко под него и със смесен хваст ще го вдигна, но не виждам смисъла да се мъча, след като не ми е удобно и никой не ме насилва :)
Тоя па къде отиде...взимането/оставянето на тежестта от/на замята да не е част от клека????? Айде отвори раздела с упражненията в сайта (или каквито източници други имаш) и прочети мнооого внимателно ИЗХОДНО положение за клек/тяга и после пак да говорим. Ти още малко ще ми кажеш, че тряа да си донеса натоварената щанга от вкъщи до фитнеса на гръб и тогава да клякам, а???
p.s. Па некъде по-нагоре написах: целта на престоя във фитнеса едва ли е да ти е удобно, ако пък търсиш комфорт, аз не виждам смисъл в ходенето в залата изобщо и като цяло си объркал мястото.
p.s.2: Специално заради тебе промених цвета на ключовите думи в горния ми коментар, дано ти е по-лесно да асимилираш смисъла на казаното.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.09.12 20:39.
17.09.12
20:30
П.П: Умишлено пиша нов коментар, защото държа да се прочете отделно.
Мадбой имаше едно много интересно изказване в една друга тема по повод на коланите:
казано от Madboy на 14.08.12, 18:05:
Колана е за хора можещи да вдигат перфектно и без него.
Е аз ще перефразирам малко така:
Фитилите са за тези които МОГАТ да удържат и без тях, но поради други цели/приоритети/акценти ги използват в определени случаи. В този ред на мисли трябва да се направи разлика между хора като Славко и Мадбой, които удържат макса било с hook, било със смесен и онези другите, дето слагат фЕтили на 100+ ама викат макса ми е 200+... Е да, ама не е!
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.09.12 20:31.
Нали искаше да си функционален, в природата тежестта няма сама да се метне на гърба ти :D
Разбираш думата “удобно” погрешно. Ако търсех комфорт нямаше да дърпам тяга. Смесеният хват не натоварва симетрично лява и дясна страна, което не е препоръчително при тежести близки до макса, и може да доведе до ненужен “дискомфорт” в бицепса :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 17.09.12 20:54.
Бе само на мен ли ми се струва, че темата се изчерпа?
Казахме, квото имахме да казваме...
Мнението беше редактирано от Петър на 17.09.12 20:54.
17.09.12
21:20
Може ли някой да ми обясни видовете хват - ключов, неутрален,нормален,подхват,надхват,смесен? Смесен и ключов са ми нещо мътни.
Малко встрани от темата, но изглежда терминологията по залите ми убягва.
17.09.12
21:25
http://media.tumblr.com/tumblr_lo137rAoTE1qfwmdt.jpg - Смесен
http://1.bp.blogspot.com/-1t8nAI7D62E/Tj94jmu5HxI/AAAAAAAAB70/qH1nqzEk9LY/s1600/24939_326724807675_22565487675_3986695_6249517_n.jpg - Ключов
Смесеният хват е когато едната ръка е в надхват,а другата в подхват.Това е много разпространено при тягата,защото позволява по-стабилно държене на щангата.Хват ключ,ако това е т.нар hook grip е когато застъпиш отгоре с палеца с останалите пръсти.Така май не се разбира добре,най-добре погледни това http://www.youtube.com/watch?v=65TiOVp0cbc&feature=related
17.09.12
21:59
Благодаря ви момчета! Значи не е нещо което не съм ползвал досега. И по темата, която както казаха и по-горе се изчерпи - фитилите са необходими повече в подготовката на един билдер. За щангисти мисля са “вредни”. :) За обикновените трениращи - за удоволствие като мен и 99% от форума би следвало да се ползват в последните или най-тежки серии на упражненията, когато заради хвата може да бъде компрометирана както техниката и сигурността, така и ефективността на даденото упражнение. А хвата може да се усили с упражненията, предложени в един от първите постове, с които още се изчерпи темата.