20.09.12
02:14
мАшини, ако имате време хвърлете един поглед на програмата, която ми съставиха и ако това ви е малко драснете коментарче каде да я поизкълча малко :D Сега шегата на страна. На 19 години съм, 171 см съм висок и 66 кг тежа. Рядко влизах в залата, но от 3 месеца съм редовен. Тренирах по програмата за сила от този сайт 5/3/1 (с която постигнах много добри резултати), но сега е ред за нещо за маса. Ето я и програмата:
1 Ден - Гърди (малко космати :D ) + корем:
Хоризонтална лежанка - 3х10
Горна лежанка - 3х10
Долна лежанка (с обратен наклон) - 3х10
Флайс/Пул-оувър 3х10 (разменят се на всяка седмица)
Коремни преси - 3х30
Повдигане на краката от вис - 3х30
2 ден - Ръце:
Бицепсово сгъване с лост - 3х10
Чукове - 3х10
Скотово - 3х10
Френско - 3х10
Трицепсово разгъване на скрипец - 3х10
Кик-бек - 3х10
3 ден - Крака (средно космати :D ):
Клекове с щанга - 3х10
Напади с дъмбели - 3х10
Бедрено разгъване - 3х10
Бедрено сгъване - 3х10
Повдигане на пръсти с щанга - 3х10
4 ден - Рамо и трапец:
Раменна преса пред гърди - 3х10
Разтваряне на ръцете встрани с дъмбели - 3х10
Разтваряне на ръцете встрани с дъмбели от наклон - 3х10
Вертолет - 2х10
Повдигане на раменете с щанга за трапец - 3х10
5 ден - Гръб:
Мъртва тяга - 3х5
Гребане с щанга - 3х10
Мечка - 3х10
Придърпване на горен скрипец - 3х10
Придърпване на хоризонтален скрипец - 3х10
6 ден - Бой, ебанЙе и сръбска музика
7 ден - Почивка
Темата беше редактирана от Vajeto E Edin на 20.09.12 14:57.
20.09.12
11:49
1во. Имаш 3 месеца стаж в залата и искаш да правиш 5 дневен сплит. Ами още ти е рано за 5 дневен. Най-добре за тебе ще е да го преструктурираш в 4ри дневен с почивни дни в сряда и през уикенда.
2ро. С тая програма най-много да претренираш за стажа си, който имаш в залата. За гърди ми правиш 20 серии и след това още 6 за корем. Е няма да можеш да качиш мускулна маса. Същото ти се отнася и за другите дни. Страшно много обем ти имат тренировките с доста повторения за новак.
3то. Относно за тая програма ако искаш да я правиш за гърдите избери или само с лост или с дъмбели от хоризонталната, т.е. махни едното упражнение. За рамото избери или раменна преса зад врат или пред гърди. Няма смисъл и 2те да ги правиш. Лично аз предпочитам пред гърди. За гърба махни това Добро Утро накрая на програмата. От гребането, мечката и мъртвата тяга ще си натоварил вече бая кръста та да го тормозиш още с това упражнение. Направо ще си го съсипеш. Другото, което е намали повторенията в сериите. Ако решиш да правиш толкова много серии, просто ги намали и махни тия напомпващи серии по 20повторения. Все пак гониш ММ, а не преумора и загуба на килограми и желание за тренировка.
4то. Ако си решил да вземаш сериозна химия, добавки и да се храниш като Джей Кътлър не гледай по-горните неща. Може и да имаш тогава успех с тази програма.
Ами това е. Прави си изводите и ми е интересно кой ти е направил такава програма като имаш едва 3 месеца сериозни тренировки.
Това не е най-добрия избор за програма за качване на тегло - твърде интензивна е и твърде малко се почива. Най-забавното обаче, е че си правил 5/3/1 (която като методика и съчетана с правилно хранене е просто ultimate начина за растеж) и сега искаш програма за маса :D
П.С. За да не е съвсем безмислен поста ми - според мен трябва да преработиш диетата и възстановяването си, да намалиш тренировъчния обем, да разкараш акцентиращите упражнения и да оставиш само базовите. Това ако искаш сигурен и качествен растеж ;) Ако търсиш тонус, помпене и вътрешно удовлетворение, че по цял ден “блъскаш” в залата, и не ти е проблем, че за два месеца ще мръднеш или никак, или символично от текущото ти ниво (лично тегло и работни тежести) - тренирай по начина, който си публикувал.
20.09.12
12:41
Първо благодаря за отговорите. Второ ще махна напомпващите серии и ще направя всички 3х10 освен тягата. От първия ден махам изтласкването на дъблелите. Въпросът ми е дали да махна Флайс/Пул-оувър-а ? И кога да тренирам за корем? За тренировката за рамене - на мен това момче ми каза, че трябва да правя по 2 упражения за предно, средно и задно рамо, само че като гледам колко е бил прав мисля да махна Раменната преса пред гърди и разтварянето да дъмбели встрани. В тренировката за рамо забравих да добавя упражнението за трапец, което е повдигане на ременете с щанга. От тренировката за гръб махам Добро утро. 6-ти и 7-ми ден не ги пипам :D Имам още един въпрос - да сложа ли едно упражнение за предмишница в тренировката за ръце?
Мнението беше редактирано от Vajeto E Edin на 20.09.12 12:49.
Сложи две,и по 1-2 за дланите и за лицевите мускули ,и поне по 3 за носа и ушите :D
20.09.12
14:28
1. За Флайс/Пулоувър според мен не го пипай ами си ги сменяй всяка седмица както си го написал. Само прави хубави и бавни изпълнение. Не качвай големи килограми, ми се стреми да е правилно изпълнението при тези упражнения.
2. За корем според мен засега не тренирай специално. Макар, че когато ти се иска може леко да го тренираш вкъщи.
3. За рамото - правилно ти е казало момчето, че трябва да натовариш в тренировката и 3те части. Относно това раменната преса зад врат ти натоварва средната и задната част. Повдигането на ръцете отпред натоварва предната част на рамото. Разтварянето на дъмбели под наклон го махни и сложи страничното разтваряне с дъмбели, което действа главно върху средното рамо. Тия 3 упражнения са ти напълно достатъчни засега. Може преди трапеца да сложиш 2 серии повдигане на щанга до брадата(вертолет) като гледаш много стриктно да ги изпълняваш. С не много тежки кг и с хубава техника.
4. За гърба ако искаш да правиш Мъртвата тяга с тежки килограми и 3х5 - прави я в началото на тренировката след хубава загрявка. Както си я сложил в края и ако си решил да я правиш с хубави килограми най-много да се контузиш. Дори и с леки килограми пак има вариант за контузия. Просто разбери, че кръста ти се уморява след толкова упражнения и това може да доведе до кофти контузия. Слагай мъртвата тяга в началото. Там гони по-сериозни килограми, а при Гребането и Мечката - гледай правилно изпълнение да има.
5. Гледай като направиш 3х10 с едни килограми веднага следващата тренировка слагай отгоре и така пак докато не почнеш и с тия килограми да правиш 3х10. Трябва прогрес да има в тежестта, но не избързвай с прекалено бързото качване на тежести. Бавно, но славно :)
Само че, вдигането зад врат е за предна и средна част, задната не участва и освен това е опасно за раменете. А от повдигането напред няма смисъл.
1. Раменна преса с щанга от пред
2. Разтваряне с дъмбели от наклон
3. Странично повдигане
Това е предостатъчно.
Само не знам защо си се отказал от 5/3/1, според мен е много по подходяща за маса от тоя сплит, дето си измислил.
20.09.12
14:47
Светльо, много ти благодаря за отговара и препоръките :) Само последен въпрос - какво мислиш за предложението ми за предмишниците?
20.09.12
14:49
казано от Vajeto E Edin на 20.09.12, 14:47:
Светльо, много ти благодаря за отговара и препоръките :) Само последен въпрос - какво мислиш за предложението ми за предмишниците?
Понеже Светльо е зает - ако не правиш предмишница никога няма да качиш ММ :)
20.09.12
14:50
5/3/1 я правих 3 месеца и за това реших да сменя програмата. Но не съм се отказал от нея. Мислех 2 месеца да карам по тази която ми казаха и после пак да я сменя с 5/3/1. Какво мислиш?
казано от Петко К на 20.09.12, 14:41:
Само че, вдигането зад врат е за предна и средна част, задната не участва и освен това е опасно за раменете. А от повдигането напред няма смисъл.
1. Раменна преса с щанга от пред
2. Разтваряне с дъмбели от наклон
3. Странично повдиганеТова е предостатъчно.
Само не знам защо си се отказал от 5/3/1, според мен е много по подходяща за маса от тоя сплит, дето си измислил.
Мнението беше редактирано от Vajeto E Edin на 20.09.12 14:52.
20.09.12
14:52
казано от James Hinks на 20.09.12, 14:49:
Мислех, че форума е за подкрепа, а не за подигравки с по-малко компетентните.
20.09.12
14:55
казано от Vajeto E Edin на 20.09.12, 14:52:
Мой, отговориха ти основно, мсилиш, че някой е пропуснал нещо важно ?
20.09.12
15:00
казано от James Hinks на 20.09.12, 14:55:
казано от Vajeto E Edin на 20.09.12, 14:52:
Мой, отговориха ти основно, мсилиш, че някой е пропуснал нещо важно ?
Мой, твой, никои нищо важно не каза за предмишниците и за това попитах. Вместо да ми се отваряш да ми беше казал “За сега не е нужно да ги правиш” и готово.
Мнението беше редактирано от Vajeto E Edin на 20.09.12 15:03.
20.09.12
15:16
казано от Vajeto E Edin на 20.09.12, 15:00:
Сори, мой, не ме бий...определно ще прогресираш в този форум :D
казано от Mucunka на 20.09.12, 15:03:
Айдеее почна се... Сашо, какво им даваш обяснения?! Да се оправят сами!
(bow)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.09.12 15:18.
20.09.12
16:12
Бях се засилил и аз да коментирам, да помагам, да давам схеми за предмишници, ама след мой, твой и оня се отказах. Па и гледам Светльо е мерило за компетентност, та аз ще си трая.
казано от Mucunka на 20.09.12, 15:03:
Айдеее почна се... Сашо, какво им даваш обяснения?! Да се оправят сами!
Абсолютно! +1
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 20.09.12 16:13.
20.09.12
16:19
Да, моя е грешката. Не съм обърнал внимание, че съм го написал. По принцип никога не съм имал проблем в рамената от това упражнение, но при някои се наблюдават доста контузии именно от него. Много зависи какви са възможностите на даден човек за движение в раменната става и докъде може да пуска щангата. То си е и до усещане, но някои си знаят “щом са ми казали, че трябва да пускам щангата до долу, ще я пускам нищо, че умирам от болка в рамената.”
Иначе много рядко го правя в тренировка, защото е по-скоро акцентиращо движение, а аз съм почитател на силовото изпълнение на раменната преса пред гърди.
Само последен въпрос - какво мислиш за предложението ми за предмишниците?
Ами честно да ти кажа за стажа ти няма смисъл да акцентираш върху нея поради причината, че тя ти се натоварва в доста упражнения от програмата ти и засега това е достатъчно. Но ако искаш да я тренираш поне малко, сложи в края на тренировката си за ръце Сгъване на щанга с надхват http://www.bb-team.org/exercise/2266_bitsepsovo-sgavane-s-nadhvat като правиш 2серии по 10повторения. Поне от това упражнение ще ти се заздрави китката. Прави го с прав лост като го хващаш на ширината на раменете си.
Ей и да знаеш, че с тая тренировка храненето ти трябва да е на много високо ниво за да имаш успеха, който търсиш.
И това, което ти е написал Петко за рамената като тренировка наистина е предостатъчно. Единствено може да добавиш Вертолетчета към неговото предложение за тренировката за рамена.
Мнението беше редактирано от Светлин Христов на 20.09.12 16:26.
20.09.12
16:34
Единствено да добави вертолетчета, (особено с пресата зад врат) та да е по-сигурно, че ще пре*бе рамото.
20.09.12
16:46
казано от Светлин Христов на 20.09.12, 16:19:
Да, моя е грешката. Не съм обърнал внимание, че съм го написал. По принцип никога не съм имал проблем в рамената от това упражнение, но при някои се наблюдават доста контузии именно от него. Много зависи какви са възможностите на даден човек за движение в раменната става и докъде може да пуска щангата. То си е и до усещане, но някои си знаят “щом са ми казали, че трябва да пускам щангата до долу, ще я пускам нищо, че умирам от болка в рамената.”
Иначе много рядко го правя в тренировка, защото е по-скоро акцентиращо движение, а аз съм почитател на силовото изпълнение на раменната преса пред гърди.Само последен въпрос - какво мислиш за предложението ми за предмишниците?
Ами честно да ти кажа за стажа ти няма смисъл да акцентираш върху нея поради причината, че тя ти се натоварва в доста упражнения от програмата ти и засега това е достатъчно. Но ако искаш да я тренираш поне малко, сложи в края на тренировката си за ръце Сгъване на щанга с надхват http://www.bb-team.org/exercise/2266_bitsepsovo-sgavane-s-nadhvat като правиш 2серии по 10повторения. Поне от това упражнение ще ти се заздрави китката. Прави го с прав лост като го хващаш на ширината на раменете си.
Ей и да знаеш, че с тая тренировка храненето ти трябва да е на много високо ниво за да имаш успеха, който търсиш.
И това, което ти е написал Петко за рамената като тренировка наистина е предостатъчно. Единствено може да добавиш Вертолетчета към неговото предложение за тренировката за рамена.
Мерси пак Светльо! :)
20.09.12
16:47
Виж какво е написал Петко К по-нагоре. Единствено казвам, че към тази схема може да добави и Вертолетчета. Нищо повече. Пресата зад врат не я харесвам, но никога поне аз не съм имал проблеми с нея. И винаги съм предпочитал за мен да я изпълнявам пред гърди. Така, че Весо не е нужно да ме нападаш, контузии може да се получат от всяко упражнение.
20.09.12
16:55
Може, ама има такива при които някак си се случват по-често... Едно от тях е раменна преса зад врат, друго такова е вертолета. И не е до обхват на раменната става или до това какви са възможностите на дадения човек. По-скоро си е до чиста механика. Тренирал съм 8 години спортна гимнастика и акробатика преди да се захвана с фитнес, мислиш ли че имам проблем с обхвата и мобилността на раменната става. Което не ме спаси от въпросните “ползи” за рамото. Не те нападам, по-скоро беше насочено към автора.
20.09.12
17:18
Може, ама има такива при които някак си се случват по-често... Едно от тях е раменна преса зад врат, друго такова е вертолета. И не е до обхват на раменната става или до това какви са възможностите на дадения човек. По-скоро си е до чиста механика. Тренирал съм 8 години спортна гимнастика и акробатика преди да се захвана с фитнес, мислиш ли че имам проблем с обхвата и мобилността на раменната става. Което не ме спаси от въпросните “ползи” за рамото. Не те нападам, по-скоро беше насочено към автора.
Абсолютно съм съгласен с теб за това,че не е само от мобилността на раменната става, а и от самото упражнение, също. Много познати имам, които са преревали от това упражнение ама като им кажа да го правят тогава пред гърди и че ще има по-голям ефект не слушат. В програмата им пишело така или пък гледали програмата на Рони Колман, че той го правел - та значи и те трябва да го правят. По принцип съм страшно против пресата зад врат точно поради проблемите с рамото, което може да ти докара. А за Вертолетчетата честно за пръв път чувам, че може да ти докарат такъв проблем. Никога където и да съм тренирал не съм чул някой да се оплаква от това упражнение. На мен ми е любимо и не си представям тренировка за рамо без него. Именно за това му предложих да го пробва ако иска.
20.09.12
18:46
казано от Светлин Христов на 20.09.12, 17:18:
А за Вертолетчетата честно за пръв път чувам, че може да ти докарат такъв проблем. Никога където и да съм тренирал не съм чул някой да се оплаква от това упражнение. На мен ми е любимо и не си представям тренировка за рамо без него. Именно за това му предложих да го пробва ако иска.
Да оставим настрана личния опит и мнение, но тук някъде имаше тема, в която доста хора се оплакваха и дискутираха точно упражненията, които разбиват раменната става. Най-често споменаваните бяха преси зад врат, вертолет и вертикален скрипец зад врат.
А иначе искрено ти пожелавам все така безаварийно да ползваш това упражнение и дано не ти създава проблеми.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 20.09.12 18:47.
20.09.12
18:49
ммммм май се отказах от вертолета :D
20.09.12
19:15
Аз бих прибавил и предмишница тренировката за гърба след него. Друг вариант е след бицепса и трицепса. Две упражнения - едното за флексорите, другото за екстензорите на китката и това е.
21.09.12
00:28
казано от Камен Илиев на 20.09.12, 19:15:
Аз бих прибавил и предмишница тренировката за гърба след него...
То и аз бих променил много неща (по-скоро всичко), ама виж му стажа, едно е какво би правил ти, съвсем друго е какво трябва да прави той.
21.09.12
00:35
казано от Veso Pervazov на 21.09.12, 00:28:
казано от Камен Илиев на 20.09.12, 19:15:
Аз бих прибавил и предмишница тренировката за гърба след него...
То и аз бих променил много неща (по-скоро всичко), ама виж му стажа, едно е какво би правил ти, съвсем друго е какво трябва да прави той.
Приемам всякакви съвети.
21.09.12
01:23
казано от Vajeto E Edin на 21.09.12, 00:35:
Приемам всякакви съвети.
Съвет 1:
казано от CarnalK на 04.09.12, 12:37:
A:
клек, лег, обръщане (гребане)
Б:
тяга, военна преса, набиране
Редуват се тренировки А и Б с ден почивка.
В 5х5 или 3х5 с една-две загряващи серии. Примерно. Програмата е директно от центъра за обучение на камикадзета :D
Съвет 2:
понеделник и четвъртък дърпащи, вторник и петък бутащи.
Понеделник/четвъртък: Тяга, високо изтегляне, набиране с раменен надхват (с тежест), гребане с щанга, чуково сгъване с дъмбели, сгъване за задно бедро; Тягата 3х5, останалото 3х8-10
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели, военна преса, френско от лег.; Клек 3х5, останалото 3х8-10
21.09.12
01:35
казано от Veso Pervazov на 21.09.12, 01:23:
казано от Vajeto E Edin на 21.09.12, 00:35:
Приемам всякакви съвети.
Съвет 1:
казано от CarnalK на 04.09.12, 12:37:
A:
клек, лег, обръщане (гребане)
Б:
тяга, военна преса, набиране
Редуват се тренировки А и Б с ден почивка.
В 5х5 или 3х5 с една-две загряващи серии. Примерно. Програмата е директно от центъра за обучение на камикадзета :DСъвет 2:
понеделник и четвъртък дърпащи, вторник и петък бутащи.
Понеделник/четвъртък: Тяга, високо изтегляне, набиране с раменен надхват (с тежест), гребане с щанга, чуково сгъване с дъмбели, сгъване за задно бедро; Тягата 3х5, останалото 3х8-10
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели, военна преса, френско от лег.; Клек 3х5, останалото 3х8-10
Мерси много за съветите! =) Определено ще я почна нея. (все пак е от центъра за камикадзета :D) Естествено имам въпроси - написал си “лег/полулег”. Всяка седмица да ги редувам, всяка тренировка или и двете да ги правя заедно? И другото нещо е - какво е “високо изтегляне”?
Мнението беше редактирано от Vajeto E Edin на 21.09.12 01:41.
21.09.12
11:34
Това са две отделни програми ;)
Първата е:
понеделник/четвъртък клек, лег, обръщане/гребане (означава да редуваш през тренировка, т.е. понеделник обръщане, четвъртък гребане)
вторник/петък тяга, военна преса, набиране
Всичко се изпълнява 5х5.
Втората е:
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели (т.е. вторник лег, петък полулег), военна преса, френско от лег.; Клек 3х5, останалото 3х8-10
Въпрос на избор е коя ще правиш, личното ми мнение е, че и двете са много подходящи за целите ти. Ето и как се изпълнява високо изтегляне цък
Успех.
Не е задължително вертолетът или раменната преса зад врат да му прецакат рамото.
Моите рамене например не са никак мобилни,да не кажа,че са си дървени отвсякъде...и 2-те упражнения
не им влияят негативно,правил съм ги дълго време,просто не ми харесват като натоварване.Ако прецени,нека пробва...то ще си проличи как му действат.
21.09.12
16:29
казано от Jikata на 21.09.12, 14:28:
Не е задължително вертолетът или раменната преса зад врат да му прецакат рамото.
Моите рамене например не са никак мобилни,да не кажа,че са си дървени отвсякъде...и 2-те упражнения
не им влияят негативно,правил съм ги дълго време,просто не ми харесват като натоварване.Ако прецени,нека пробва...то ще си проличи как му действат.
Жика, прав си, не е задължително, но при някои движения е по-вероятно, както казах от гледна точка на чистата механика. То и при неправилно изпълнена тяга не е задължително да скапеш кръста, но предразполага и помага... ;) И за мобилността е така, не това е най-важния критерий, по-скоро причината може би е в това:
Not all bodies are created equal in the first place; a good example would be the different types of acromions, a portion of the scapula. Those with type III acromions are more likely to suffer from subacromial impingement due to the shape of this end of the scapula:
Цитатът е от тази статия в Т-нейшън.
Ето и още нещо интересно по темата, най-вече предпоследния коментар на Десо, от който копирам малка част. Статията е от сп. Флекс от 1995г:
КАКВО ДА ИЗБЯГВАМЕ!!!
1) Упражнения при които тежеста многократно се повдига над главата – ВДИГАНЕ ОТ ПОЛУЛЕГ,ВДИГАНЕ ЗАД ВРАТ,ПРИДЪРПВАНЕ НА ЩАНГА КЪМ БРАДИЧКАТА С ШИРОК ХВАТ.
2) Упражнения при които ставата се извърта напред – ДЪРПАНЕ НА СКРИПЕЦ ЗАД ВРАТ,ВДИГАНЕ ЗАД ВРАТ,ПЕК-ДЕК.
3) Упражнения при които раменната става силно се разтяга – КОФИЧКИ ДО ДОЛУ,ФЛАЙС.
Ето и още две интересни мнения:
казано от Петко К на 16.06.09, 15:18:
Ако приемем, че техниката ти е перфектна, потенциални виновници за болките може да са дърпането на скрипец зад врата, лежанката, евентуално флайса. Пресите не каза как ги правиш - от пред или зад врата? Ако е зад врат - също може да са причина.
Пробвай да спреш тези упражнения за известно време. И пуловера, щом те боли и от него.
И виж как ще ти се отрази.
казано от Петко К на 09.01.05, 15:45:
Същата работа е и скрипеца. Просто не прави упражнението зад врат. Почни да се набираш до гърдите с широк хват, или с тесен подхват. Ширината на гърба ти няма да пострада, не се притеснявай :) Всички придърпвания и изтласквания зад врата поставят ставата в доста неестествено положение. При хората с по - гъвкави стави това не е проблем, но явно при тебе е.
Та то е ясно, че не може да се избегнат всички тези упражнения, нарочени за потенциално опасни и увреждащи ставата, но тук вече е въпрос на личен избор и разумен подбор при осмисляне на съотношението полза-вреда.
Да де,за тва говоря и аз...ако ти действа зле зае.и го...
А ако си като тоя отдолу,си го прави бутането зад врат! :)
ПП; забележете ширината на хватът... ;)
Мнението беше редактирано от Jikata на 21.09.12 17:56.
21.09.12
18:02
казано от Veso Pervazov на 21.09.12, 11:34:
Това са две отделни програми ;)
Първата е:
понеделник/четвъртък клек, лег, обръщане/гребане (означава да редуваш през тренировка, т.е. понеделник обръщане, четвъртък гребане)
вторник/петък тяга, военна преса, набиране
Всичко се изпълнява 5х5.
Втората е:
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели (т.е. вторник лег, петък полулег), военна преса, френско от лег.; Клек 3х5, останалото 3х8-10
Въпрос на избор е коя ще правиш, личното ми мнение е, че и двете са много подходящи за целите ти. Ето и как се изпълнява високо изтегляне цък
Успех.
Мерси отново =]
21.09.12
19:59
Тренировката, макар и “спусък” за мускулния растеж, е само малка част от това, което трябва да направиш, за да качиш мускулна маса. Предполагам го знаеш. Тренировъчни гурута има много. Тренировъчни програми - още повече, но критично за мускулния растеж е възстановяването с трите му основни компонента - сън, хранене, суплементация. За това не каза нищо.
21.09.12
20:20
казано от Камен Илиев на 21.09.12, 19:59:
Тренировката, макар и “спусък” за мускулния растеж, е само малка част от това, което трябва да направиш, за да качиш мускулна маса. Предполагам го знаеш. Тренировъчни гурута има много. Тренировъчни програми - още повече, но критично за мускулния растеж е възстановяването с трите му основни компонента - сън, хранене, суплементация. За това не каза нищо.
Сънят ми е ~8 часа за 24, храненето ми е 4 пъти в деня, но нямам някакъв изграден хранителен режим. Никакви добавки не взимам. Кризата ме е ударила много здраво и сега събирам само за университет. А боклуци за 10 лв няма смисъл да взимам, защото са смляни бисквитки. Много съм си говорил с другите от фитнеса за добавки и разбрах едно - в Българя няма качестени добавки. Знам, че понякога форумът се организира и купуват добавки от друга страна (май Германия бях видял или Великобритания), но за съжаление не мога да се включа сега. Иначе знам, че ми трябва хубав протеин, креатин, Глутамин и други аминокиселини. Преди 1 година за 2 месеца бях взимал Креатин (монохидрад) и Протеин (яйчен), но не бяха много качествени (бях ги взел от Данон :D :D :D :D ), все пак с много добро хранене бях за 2 месеца качил 4 кг :D Но после дойде даскалото, матурите и нямаше време за фитнес. Казаха ми да взимам протеина 30 грама в 300 мл вода, 30 минути преди тренировка и после пак същата доза почти веднага след нея. Креатина си го вземах преди да започна тренировката и след нея. Смесвах го със сок. Сега главно разчитам на добро хранене - гледам всеки ден да ям месо, яйца и нещо млечно. Задължително ям 1 час преди тренировка и 1 час след нея. Другите ми ядения са сутрин и вечер.